Hanibal Barka: Strelac u usponu

Prema rimskom astrologu Marku Maniliju, kada je Hanibal rođen na horizontu se uspinjalo sazvežđe Strelca što je simbolisao da bi kasnije u životu ostao bez vida na jednom oku.

A što se Strelca tiče, kad se najgornji deo njegovog plašta uzdiže, izrodiće srca slavna u ratu i načiniće osvajače, koji će uživati trijumf velike pobede pred svima, do tvrđava svoje zemlje. Takav neko će podići visoke zidine jednog momenta, a srušiti ih sledećeg. Ali ako im Fortuna previše izdašno daruje uspeh, beleg njene zavisti videće se na licima njihovim, jer ona okrutno upropasti njihove crte. Tako beše da je strašan ratnik platio svoje pobede u trebiji, Kani i Trazimenskom jezeru takvom unakaženošću, baš pre časa svog povlačenja.

— Marko Manilije —

 

Pominjanje bitaka kod Trebije, Kane i Trazimenskog jezera vraća nas daleko u prošlost, u 218. i 217. godinu pre naše ere, kada je Rimsko carstvo dovedeno na rub propasti zbog pretrpljenih poraza. Ove bitke koje su obeležile Drugi punski rat, proslavile su kartaginskog vojskovođu Hanibala Barku kao izvanrednog stratega, pa možemo sa sigurnošću reći da rimski astrolog, Marko Manilije, u svojim stihovima ukazuje baš na njega.

Hanibal je bio sin moćnog i uglednog vojskovođe Hamilkara Barke koji je predvodio Kartaginjane u Prvom punskom ratu (247 – 241. p.n.e.). Zbog rata sa Rimljanima, slavni vojskovođa nije bio prisutan kada mu se sin rodio, niti je bio u prilici da prati njegovo odrastanje. Polibije navodi da su više vremena provodili zajedno tek kada se Hamilkar povukao iz javne službe, u periodu između sredine 241. godine do sredine 240. godine pre naše ere. Uprkos tome, njegov uticaj na sina je bio izuzetan.

Nema preciznijih podataka o Hanibalovom[1]rođenju osim godine – 247. pre naše ere – tako da nismo u mogućnosti da izradimo njegovu natalnu kartu. Sudeći prema Manilijevim navodima, Hanibal je mogao imati istaknuto sazvežđe Strelca, najverovatnije u usponu. Pošto su u to vreme sideralni i tropski Zodijak bili praktično podudarni, možemo pretpostaviti da se u toku Hanibalovog rođenja zodijački znak Strelca uspinjao na horizontu, te da je moguće i da je imao više planeta postavljenih u ovom znaku. Postoje pretpostavke da je rođen u ranu jesen, no, nema nikakvih pouzdanih podataka o tome.

Facies M22
Nebo iznad Kartagine sredinom novembra 247. godine pre naše ere. Jedna od više mogućih planetarnih pozicija u vreme rođenja Hanibala

Unakaženost koju Manilije pominje, odnosi se na gubitak oka, tj. vida. Naime, u svom pohodu ka centralnoj Italiji, prelazeći Alpe i spuštajući se prema Trazimenskom jezeru tokom leta 217. godine, Kartaginjani su morali da prođu kroz veliku močvaru. Put je trajao nešto više od četiri dana, pri čemu su se mnogi razboleli od groznica i raznih infekcija. Među njima je bio i sam Hanibal kome je infekcija napala oči, tako da ga je ta „avantura“ na kraju koštala vida na desnom oku.

Bitka kod Trazimenkog jezera smatra se jednom od najvećih zaseda u istoriji ratovanja, zahvaljujući kojoj je Hanibal izvojevao veliku pobedu, potukavši Rimljane predvođene Gajem Flaminijusom. Istoričar Livije navodi da je masakr bio toliko strašan da nijedna armija nije bila svesna razornog zemljotresa koji se u to vreme desio. Drugi su navodili da je krvi bilo toliko da je jedna rečica koja se ulivala u jezero bila tri dana obojena u crveno, zbog čega su je i nazvali Krvava reka.

Hanibal

U sazvežđu Strelca postoji nekoliko maglina, a upravo su one vrlo čest pokazatelj da natus može imati lošiji vid, bolest oka ili biti potpuno slep. Međutim, posebno se izdvaja maglina Facies, prirode Sunce-Mars, koja se tada nalazila na približno 7° znaka Strelca (danas se nalazi na oko 8°30′ Jarca). Nju su gotovo svi astrolozi okarakterisali kao izuzetno nesrećnu:

Slepilo, nasilna smrt, bolesti, nesreće, prelomi udova; liderstvo, ratovanje, distanciranost, hladnoća u ophođenju, borbenost, avanturizam, izlaganje rizicima.

— Vivijan Robson

Imajući u vidu simboliku magline i onoga što se Hanibalu dogodilo, možemo pretpostaviti da bi se Facies mogla naći na samom Ascendentu ili bi se na njoj moglo naći Sunce koje u horoskopima muškaraca predstavlja desno oko. Ili bar na nekoj od zvezda u žaoci Škorpiona.

hanibal
Natalna karta za jedan od više mogućih momenata Hanibalovog rođenja

Savremeni istoričari se slažu u oceni da su opisi Hanibalove ličnosti i karaktera nepouzdani, pa na osnovu njih ne možemo definisati neke planetarne pozicije i konfiguracije. Rimljani su često preterivali u isticanju njegovih loših osobina pripisujući mu kanibalizam, između ostalog, dok su ga saveznici i sunarodnici hvalili, mada su navodili da je bio vrlo pohlepan. Istina je negde na sredini, verovatno.

Ono što znamo, je da je Hanibal nakon završenog Punskog rata i mira sa Rimljanima više od decenije živeo u izgnanstvu, a potom je izvršio samoubistvo otrovavši se, ne želeći da dopadne šaka svojim starim neprijateljima.

POVEZANE TEME:

Elizar, kraljica Kartagine
Radovanja planeta prema Maniliju


Napomene:

[1] Na kartaginskom jeziku Hanba“al je značio onaj ko je u milosti Baala. Inače, Baal se pominje kao vrhovni bog u mnogim drevnim imperijama. Zapisi postoje i u Bibliji, tačnije u Starom zavetu, gde se navodi da su Baalu prinošene ljudske žrtve, najčešće novorođenčad. ↩nazad na tekst

  • John Prevas – Hannibal Crosses the Alps (Da Capo Press, Cambridge, MA, 2001).
  • Dexter Hoyos – Hannibal’s Dynasty (Routlege, 11 New Fetter Lane, London, 2003).
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *