Tehnike i vežbe za pojačanje energije

Stres, iscrpljenost, hroničan umor, nedostatak energije su svakodnevna pojava. Problem možemo ublažiti tako što ćemo primeniti tehnike i vežbe za pojačanje energije.

kada ste zauzeti svojim svakodnevnim poslom, moći ćete lako da održite um čistim; ali kada se odmarate i vaš um nije okupiran ničim, loše misli će pokušati da uđu. Morate biti oprezni kada vam je um opušten. Misli dobijaju na snazi kada ih više puta mislite. Ako jednom podržite dobru ili lošu misao, ta misao dobija tendenciju da se ponovo javi.

— Svami Šivananda —

 

Svakodnevno smo izloženi stresu. Informacije da smo svakodnevno izloženi stresu same po sebi izazivaju stres – time smo bombardovani sa raznih strana. Kao rezultat, javljaju se neraspoloženje, bezvoljnost, hronični umor, malaksalost.

Neke izvore stresa ćemo lako odstraniti – televizor ćemo isključiti, novine nećemo čitati, nećemo provoditi vreme na društvenim mrežama. Ali ne možemo izbeći stres u porodici, na poslu, na ulici, posebno kada živimo u gradskoj sredini. Pošto ga ne možemo eliminisati, potrebno je da pronađemo mehanizam kako da sebi pomognemo da budemo stabilniji i da nas dešavanja u okruženju manje remete.

Danas postoje razne tehnike i vežbe za jačanje energije, duhove prakse, vežbe za uspostavljanje telesne i duhovne ravnoteže i mira, i tako dalje. Mnoge zahtevaju stručno vođstvo i dosta vremena, koje najčešće nemamo uvek na raspolaganju. Zato ću vam predstaviti neke lagane vežbe i tehnike koje možete da izvodite svakog dana, a koje vam mogu pomoći da se bolje nosite sa stresnim situacijama. Sve što vam je potrebno je malo vremena i želje, i sposobnost vizualizacije.

Napomena: sa vizualizacijom možete imati problema u početku, da ne budete u stanju da zamislite određenu boju ili sliku. To ne treba da vas frustrira i da bude razlog da odustanete. Pokušavajte dok ne uspete, to je samo stvar prakse.

Brzo dodavanje energije – osmica

Trajanje vežbe – 5 minuta. Sedite na stolicu i ispravite leđa. Zatvorite oči. Polako udahnite, duboko, i zadržite nekoliko sekundi, pa lagano ispustite vazduh. Ponovite nekoliko puta i trudite se da se tokom ispuštanja vazduha što više opustite. Zatim, spojite vrhove svih prstiju osim malog, i na jednoj i na drugoj ruci. Tako spojene prste leve ruke stavite na pupak, a desne ruke na potiljak, pa nastavite sa laganim dubokim udisajima.

Pročišćavanje tela

Trajanje vežbe – 5 minuta. Ovu vežbu možete da radite ili u sedećem položaju ili stojeći. Zatvorite oči i opustite se koliko god možete. Lagano udahnite kroz nos i dok udišete vizualizujte kako se bela svetlost razliva vašim telom i spušta se sve do stopala. Zatim, lagano ispuštajte vazduh na usta, i dok to činite vizualizujte kako se bela svetlost penje uz vaše telo i izlazi na usta. Ponovite sve 2-3 puta.

Vežbu možete raditi svakodnevno, a najbolje je uraditi je uveče, pred spavanje, kako bi se telo očistilo od negativne energije i pripremilo za naredni dan. Dešavalo se da prilikom izdisanja vazduha vizualizovana bela svetlost ne bude bela već siva, što bi bio pokazatelj otpuštanja neke veće negativnosti.

Tehnike energetskog pročišćenja

Trajanje vežbe – 10 minuta. Mada se vežba može raditi u ležećem položaju, izbegavajte to, naročito uveče, da ne bi zaspali dok je izvodite. Stoga, najbolje je zauzeti sedeći položaj. Duboko udahnite na nos i lagano ispustite vazduh na usta nekoliko puta. Opustite se koliko možete. Sada vizualizujte sjajno belo svetlo koje se preliva preko celog vašeg tela i u potpunosti vas obavija. Zadržite tu sliku u umu koliko god možete.

Kada primetite da svetlost počinje da gubi na sjaju, zamislite kako postaje sve jača i intenzivnija, kao da stojite na suncu pod vedrim nebom. Boja svetlosti treba da bude bela. Zadržite i tu sliku u umu što duže možete. Potom otvorite oči. Za one koji su vešti u vizualizacijama, preporučuje se da zamisle male lopte bele svetlosti u području svake čakre (vidi sliku za raspored čakri).

tehnike za jačanje energije

Vežba se može izvoditi dva puta dnevno, ujutru i uveče, ali je mnogo važnije da se izvodi uveče, nakon završenog radnog dana. Takođe, trebalo bi da se izvodi svakodnevno ili bar svaki drugi dan.

Energetsko pročišćenje – teži metod

Trajanje vežbe – 15 minuta. Isključite sve što bi moglo da vas ometa tokom izvođenja vežbe. Udobno se smestite u sedećem (dlanove oslonite na noge) ili ležećem položaju (dlanovi uz telo). Ako ste umorni, izbegavajte ležeći položaj. Zatvorite oči i duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta, koncentrišući se na disanje. Potom, vizualizujte kako bela svetlost ulazi u vaše telo kroz vrh glave, silazi i razliva se po celom telu. Dok se svetlost razliva, probajte da osetite kako je ta svetlost deo vas, kao da ste neodvojiva celina.

Zamišljajte kako vam se deo po deo tela kroz koji prolazi svetlost opušta sve više. Vizualizujte kako se svetlost spušta u vaše noge i stopala, i kako izlazi kroz prste na rukama. Probajte da osetite kako energija struji kroz vaše prste i neka to potraje nekoliko minuta.

Potom, okrenite dlanove jedan prema drugom i odvojene nekoliko centimetara (oči su vam i dalje zatvorene), pa vizualizujte kako između dlanova energija pulsira, kao u ritmu otkucaja srca. Trebalo bi da osetite izvesnu senzaciju poput golicanja, peckanja ili hladnoće. Nakon toga otvorite oči.

Energetski štit- lakši metod

Trajanje vežbe – 10 minuta. Udobno se smestite u sedećem položaju. Zatvorite oči i opustite se što više. Duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta, opuštajući se sve više. Zatim, vizualizujte da se nalazite unutar velikog balona ili lopte ljubičaste boje. Zadržite tu sliku u umu neko vreme, po mogućstvu nekoliko minuta. Nakon toga, zamislite da se preko tog balona u kom se nalazite preliva braon boja. Kada bude u potpunosti preliven, otvorite oči.

Postoji mnoštvo različitih tehnika za pravljenje štitova. Njihova svrha je da nas zaštite od negativnih uticaja koji dolaze iz okruženja, tako da se sve negativno što se usmerava ka nama odbija od nas. Naravno, štitovi nisu večni već se moraju iznova praviti na svakih 2-3 dana. Jedino kompleksniji štitovi mogu trajati nedelju dana ili malo duže. Nemojte pokušavati da napravite štit ukoliko ste mnogo umorni, nećete uspeti u tome.

Energetski štit – teži metod

Trajanje vežbe – 20 minuta. Vežba se radi stojeći. Zatvorite oči i opustite se. Udahnite duboko na nos i izdahnite na usta nekoliko puta da se što više opustite. Potom, zamislite da kroz vrh glave u vas ulazi bela svetlost i razliva se po čitavom vašem telu. Osetite kako vas ta energija greje iznutra, osetite se zaštićenim i sigurnim.

Sada vizualizujte da se na metar ili dva ispred vas nalazi debeo providan zid koji vas okružuje. Posmatrajte ga, gledajte da li na njemu postoje neke pukotine ili oštećenja. Ako ih primetite, vizualizujte kako one nestaju i kako je zid gladak.

Ispružite desnu ruku i vizualizujte kako energija iz vašeg tela izlazi iz vaše ruke, pa je usmerite ka zidu. Zamišljajte da se zid puni tom energijom. Potom, dlan leve ruke okrenite ka zemlji i zamislite kako zrak svetlosti izlazi iz dlana i probija duboko u zemlju pod vama. Nakon toga, zamislite kako se taj zrak vraća iz dubine zemlje u vaše telo, a onda izlazi iz desne ruke i ide ka zidu.

Punite zid tom energijom dok ne vidite da je u potpunosti napunjen. Sve vreme morate održavati čvrstinu zida, ne smeju se u njemu pojaviti pukotine. Kada završite sa punjenjem, otvorite oči. Ovaj štit može da traje oko nedelju dana, ali treba dosta prakse dok se ne napravi uspešno prvi put.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *