Astrologija i relokacija

Relokacija u savremenoj i tradicionalnoj astrologiji – možemo li promenom mesta boravka poboljšati svoj život ili čak menjati svoju sudbinu?

Svakome bi trebalo odrediti da putuje, s vremena na vreme. Čak i više: da nikada ne zastane duže nego što je neophodno. Čovek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mesto, čovek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvesnošću koja ga čeka. Promena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposeti njegov osvojeni prostor, i on će počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja, jer je čovek mlad sve dok se ne boji da započinje. Ostajući, čovek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu, spreman je da promjeni mesto i nametnute uslove.

— Meša Selimović —

 

U pokušajima da poboljšamo kvalitet života, često pravimo raznorazne promene. One nekad podrazumevaju neke male izmene u našoj svakodnevici – odbacivanje navika koje smatramo lošim, usvajanje nekih novih, boljih, drugačije obavljanje i pristup određenim stvarima itd. Ali, ponekad donosimo vrlo hrabre odluke da se otisnemo u svet i tamo započnemo novi život. Da li nam astrologija u tome može pomoći? Odgovor je DA.

Relokacija u savremenoj astrologiji

Poslednjih decenija je postala vrlo popularna grana astrologije pod nazivom astrološka relokacija. Njen zadatak je da ponudi najbolje moguće rešenje – koje mesto u svetu bi bilo najpovoljnije za neku osobu, da tamo ode i na taj način poboljša svoj život. Iako je najčešći motiv odlaska na neko drugo mesto ekonomska odnosno finansijska situacija, relokacija, navodno, može da pomogne i kada je reč o drugim životnim temama, na primer, da osoba poboljša svoje zdravlje, da ima kvalitetniji ljubavni život, da stekne bolje i kvalitetnije prijatelje, nađe posao na kom može više napredovati i slično.

Metod je, ukratko, sledeći: odabere se jedno ili više mesta pa se izrađuje relokacioni horoskop za svaku pojedinačnu lokaciju. Pri tom, ne ispušta se iz vida pravi horoskop rođenja već se slika neba na novoj lokaciji upoređuje sa njim. Na prvom mestu, vodi se računa o tome da sve ono što je nepovoljno u horoskopu rođenja ne bude istaknuto u relokacionom horoskopu, a da sve ono što je kvalitetno postavimo tako da bude na uglovima.

Prilikom odabira nekog mesta morali bi da imamo na umu da to mora biti lokacija koja je značajnije udaljena od našeg mesta rođenja, u suprotnom, relokacijski horoskop će biti manje-više sličan našem natalnom horoskopu.

relokacija
Horoskop rođenja i relokacija – udaljenost između dva grada je malo više od 1000 km. Možemo da primetimo da se relokacijom malo šta menja

Relokacija u tradicionalnoj astrologiji

Vraćajući se u prošlost, primetićemo da relokacija nije tako nov pojam u astrologiji kao što se misli. Novina svakako jeste po pitanju metodologije, ali sama ideja o tome da odlazak na neko drugo mesto može biti vrlo povoljan i koristan za osobu – nije nova.

Dokaze za to nalazimo jednako i u natalnim i horarnim analizama starih majstora. Na primer, Vilijam Lili je posmatrao gde se nalazi najkvalitetnija planeta u nekom horoskopu, po mogućstvu da je prirodni benefik. Potom bi, na osnovu kvadranta u kom se ta planeta nalazi i njene pozicije u znaku, procenjivao stranu sveta ka kojoj bi osoba trebala da se uputi.

Među horarnim pitanjima koja su se u vezi sa ovom temom postavljala, najčešća su bila ona poput Da li da odem ili da ostanem ili Da li je povoljnije da idem na ovu ili onu stranu sveta. Evo i jednog primera koji Lili daje u svojoj Hrišćanskoj astrologiji:

Pogledaj vladare četvrte i sedme kuće, jer ako je vladar četvrte kuće u sedmoj i ako je to dobra planeta, i ako su vladari prve i sedme dobre planete ili snažne u onim mestima neba u kojima se nalaze ili u čitavom horoskopu, ako su direktni i brzog kretanja i u dobrim aspektima sa dobrim planetama, dobro je da pitač miruje i da se ne premešta s mesta na kom je…

…Sada, dajući uputstva o tome u kom pravcu da se zaputi da bi ostvario svoje želje za boljim poslovanjem, obraćao sam pažnju na to koja je planeta u horoskopu najsrećnija i najsnažnija i ima najprijateljskiji aspekt prema vladaru Ascendenta ili vladaru druge kuće. Pogledao bih koju četvrt neba označava taj znak u kom se planeta nalazi, pa bih uvek savetovao pitača da se ka tom delu uputi. I ne pamtim da se iko ikada pokajao jer je poslušao moj savet; mnogi su se kasnije vraćali da mi se zahvale i nagrade me.

Nešto slično možemo naći i u delu Hrišćanske astrologije koji se bavi natalnom astrologijom:

One države, kraljevstva ili gradovi koji su pod vladavinom znaka Jarca obećavaju natusu zdravlje i ličnu sigurnost, jer taj znak nije pokvaren prisustvom ili zlim aspektom bilo koje planete. Natus bez ikakve sumnje može očekivati napredovanje i obilno uvećanje svog bogatstva u onim državama, gradovima i regijama koje pripadaju znaku Riba, jer se u njemu nalazi Severni čvor, a vladar tog znaka Jupiter je esencijalno snažan u Strelcu. Takođe, on može mnogo unaprediti svoj imetak i reputaciju putujući i trgujući u onim državama ili gradovima kojima vlada znak Vage, jer Venera najavljuje siguran povratak, a Sunce daje počasti, slavu ili ugled. Uz malo opreza, on se bez opasnosti može odvažiti da ili lično ide ili šalje svoju robu u ona kraljevstva kojim upravlja znak Strelca.

relokacija
Horoskop trgovca koji je Lili analizirao. Zelenom bojom su označene povoljne, a ostale su nepovoljne lokacije u skladu sa simbolikom znaka

Analizirajući horoskop trgovca, Lili je na osnovu pozicija i stanja planeta procenio ka kojim bi to delovima sveta mogao da ga uputi, a gde bi ovaj mogao da izvuče maksimalnu korist, bilo da živi tamo ili da trguje. Uglavnom je bezbedno da ode u one zemlje ili u one gradove koji su pod vladavinom znakova koji su procenjeni kao „bezbedni“, u ovom slučaju znakova Strelca, Jarca, Vage i Riba.

Solarni horoskopi

Prilikom izrade solarnih tj. godišnjih horoskopa u tradicionalnoj astrologiji, kao lokacija se uglavnom koristi mesto rođenja osobe, a ne mesto u kom se ona zadesila kada je počela nova solarna godina. Ono što dobijemo rođenjem nosimo čitavog života, a maksimalni benefit izvlačimo pomažući se elekcionim horoskopima ili na način koji je Lili izneo. Kažem „uglavnom“ zbog toga što se sa tom idejom ne slažu svi današnji praktikanti tradicionalne astrologije (Robert Zoler je, recimo, jedan od onih koji izrađuju relokacijske solarne povratke).

Mogli bi reći da se do Lilijevog doba izrada solarnih horoskopa ne dovodi u pitanje. Tada na scenu stupa poznati francuski astrolog iz XVII veka Žan Batist Moren, koji u svom obimnom delu Galska astrologija, u odeljku koji se bavi solarnim revolucijama piše:

U vezi sa ovom temom stari astrolozi nisu utvrdili apsolutno ništa; izuzev što u skladu s njima, savremenici samo po tradiciji, uvek izrađuju horoskop revolucije za latitudu mesta rođenja. Ali ja izrađujem za latitudu mesta na kom se natus našao u času početka revolucije.

On je smatrao da se promenom mesta u kom osoba dočeka svoj rođendan može menjati i sudbina, tačnije, može se poboljšavati (ili kvariti) ono što je obećano rođenjem:

No, na ovo može biti stavljena sledeća primedba: natus će promenom svoje lokacije izbeći svoju natalnu sudbinu i sva sigurnost ove nauke će biti uništena… Iz ovog, beskrajna dobrota Boga isijava, što će dozvoliti čoveku da bude slobodan da izbegne ili umanji, adekvatnom promenom lokacije, one nesrećne događaje koji će se odigrati nakon njegovog rođenja na račun njihove natalne postavke, kada se loša revolucija podudari sa lošom direkcijom u mestu rođenja.

Tako, ako bi čovek otišao dovoljno daleko od svog mesta rođenja pred početak nove solarne godine, moglo bi se desiti da znakovi preko kojih se aktiviraju loše direkcije ili loše pozicije planeta, budu značajno oslabljeni ako se na novoj lokaciji zadese, na primer, u kadentnim kućama. I tome slično.

Možemo da primetimo da je ideja koju je Moren izneo pre 400 godina i detaljno je obrazložio vrlo slična ideji savremenih astrologa, koji uz pomoć relokacijskih horoskopa i astro-kartografije pokušavaju da pronađu mesto na Zemlji na kom bi osoba mogla da ostvari maksimum određenih potencijala ili izbegne sve ono loše što joj je zaveštano rođenjem.

 

Ne može se reći da u praksi ovo najbolje funkcioniše. Mnogi pokušaji da se relokacija iskoristi da se život iz korena promeni nisu urodili plodom, ili su pozitivni efekti toliko slabi da su upitni kao rezultat izmeštanja iz mesta rođenja. Ali postoji dosta izveštaja o tome da postoje izvesna poboljšanja kvaliteta života kada se osoba uputi ka onoj strani sveta gde je natalno obećan benefit. Onako, na način na koji je Lili upućivao svoje znatiželjne klijente.

Ideja o tome da preseljenjem izbegnemo loše stvari deluje i više nego primamljivo, no pitanje je — koliko nam je to Bog zaista dao slobode?

 • William Lilly – Christian astrology, 1659. London
 • Vilijam Lili – Hrišćanska astrologija 3, prevod Šojić Bojan.
 • Jean-Baptiste Morin – Astrologia Gallica, book 23: Revolutions, trans. James Herschel Holden, American Federation of Astrologers, Inc. Tempe, 2004.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

3 komentara

 1. Zarko kaže:

  Zdravo,Bojane
  Jos jedna veoma zanimljiva astroloska tema i precizno obradjena,na to si nas vec navikao.
  Mene je zanimalo vezano za ovu temu koliko moze biti povoljna relokacija u zemlje pod Jupiterovom vladavinom u slucaju kad je Jupiter vladar lose 8.kuce i smjesten u svom znaku Strijelcu na 8°00′ ?
  Jupiter se nalazi u 7.kuci,bez ijednog aspekta sa bilo kom planetom.On je i u 8.znaku od Asc jer Asc pada tacno na 29° Bika.Vrijeme rodjenja je provjereno tacno.Da li osoba(muska osoba je u pitanju)sa ovakvom postavkom JU moze da putuje na dalja putovanja,npr.u drzavu Mejn u SAD ?
  SAD se racunaju i kao MO i ME(prema nekim Imsiragicevim knjigama),pri cemu kod mog prijatelja ME na 16° Li stoji u losoj 6.kuci skupa sa Tackom Fortune na 14° Li.
  ME inace vlada 2.kucom ove osobe i nema nijedan aspekt osim pomenute Fortune.
  Oprosti na opsirnosti,bilo je potrebno opisati detalje.
  Hvala !

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovanje Žarko,

   Svakako bi trebalo potražiti boljeg kandidata. Strelac kao vatreni znak upravlja istočnim pravcem i naginje blago ka jugu, pa bi jugoistočno od mesta rođenja i severnije u odabranoj oblasti moglo da se pobudi najbolje od prirode Jupitera. No, kako je isti vezan za malefičnu kuću, to bi sigurno donelo i neke teškoće.
   Stoga, možda manje kvalitetna planeta ali na nekom „bezbednijem“ mestu.

 2. Zarko kaže:

  Hvala na odgovoru,Bojane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *