Zima 2023 – izgledi vremena

Da li poslednji sezonski ingres potvrđuje najave da će zima 2023. biti manje-više topla, onako kako smo poslednjih godina navikli, ili nas dugotrajna i jaka hladnoća ipak može iznenaditi?

Znaj da retrogradne planete označavaju kiše, naročito inferiornije koje su ispod Sunca; još više ako su u ženskom znaku, nevezano za to da li su inferiorne ili superiorne. Indikacije su još jasnije ako je znak hladan, bez obzira da li je zemljani ili vodeni. Vodolija označava kišu na račun zvezda koje se tamo nalaze, a koje se zovu vodeni tok.

— Abraham ibn Ezra —

 

Čitave godine slušamo pretnje o najgoroj zimi ikad, najtežem periodu ikad, kako neće biti struje, vode, hrane, života, nas… kao da će se sav svet sa svim svojim dimenzijama jednostavno dezintegrisati. A tek sledeće zime! A tek one tamo! A tek 2248!!

Možda je suviše rano da na sve to odmahnemo rukom, jer zima kalendarski tek počinje, ipak, do sada se nije pokazala. Ulazimo u finiš decembra, a na prste jedne ruke možemo da izbrojimo mrazne dane, o snegu i da ne govorim. Jedino čega nam do sada nije manjkalo jeste – vetar. I to je sasvim u skladu s onim što je obećao godišnji horoskop.

Zimski ingres svakako nije baš dobar, jer ima nasilnih zvezda na važnim mestima horoskopa, uz upadljivu opoziciju Lune i Marsa. U lunarnom horoskopu pred ingres su čak u egzaktnoj konjunkciji u VIII kući. To ne mogu biti pokazatelji lepih i prijatnih vremenskih uslova, već upravo suprotnog, uz čak i moguću materijalnu štetu u pojedinim krajevima (naveo sam ih pred kraj teksta). Pa, da vidimo kakva će biti zima 2023.

U vezi s navedenim datumima, treba računati na grešku od ± 3 ili 5 dana (manja je na početku, a veća prema kraju tromesečja). Model kojim se služim još zahteva izvesno usavršavanje, ali kada se uzme u obzir navedena greška, može biti dobra vodilja u prognozi jer dobro markira periode u kojima dolazi do promene vremena.

Decembar i januar

Prvi dani decembra prijatni i vetroviti. Oko 23. decembra nešto više oblačnosti, ali sumnjam da bi bilo padavina. Od 24. decembra pretežno sunčano vreme i osetno toplije, možda i znatno iznad proseka. Na prelazi između 26. i 27. decembra jačanje oblačnosti uz mogućnost prolazne kiše, ponegde možda i pljuska s grmljavinom. Ne očekujem značajniji pad temperature. Vetrovito ponovo oko 29. decembra, pa na prelazu prema 30. decembru manji pad temperature s malo ili čak nimalo padavina.

U Novu godinu bi trebali da uđemo s toplim vremenom. Prvih nekoliko dana toplo, možda i natprosečno toplo, da bi između 3. i 4. januara bilo mogućnosti za naoblačenje s kišom i pojačanim vetrom. Na jače zahlađenje bi trebalo računati oko 6. januara, pa bi postojali uslovi da snežnih padavina bude ponegde i u nižim predelima uz formiranje snežnog pokrivača. Ali to ne bi potrajalo, jer od 9. januara ponovo sledi promenljivo i toplije vreme.

Druga dekada bi počela promenljivim vremenom, toplijim i kišovitim, a oko 12. januara bi bilo uslova i za snažan vetar i obilne padavine ponegde, a pad temperature oko 13. januara. U ovom periodu mogući su problemi i izlivanja na manjim i bujičnim vodotokovima. Oko 15. januara još jedan porast temperatura uz jačanje vetra, pa bi do kraja dekade bilo promenljivo i vetrovito, bez ili uz slabe padavine.

Poslednja dekada januara češće vetrovita, s temperaturama koje su oko proseka, i čini se bez mnogo padavina (ako uopšte). Oko 26. januara bi moglo biti i osetnije toplog vremena, da bi oko 28. došlo do osetnijeg zahlađenja, pa bi se hladnije vreme sa snegom zadržalo do kraja meseca.

Februar i mart

Početkom februara slične vremenske prilike kao krajem januara, a u predelima koji su napomenuti kao najizloženiji nevremenu može biti i većih problema. Verovatnoća postoji da u ovom periodu bude veći broj ledenih dana. Oko 4. februara vetrovito i malo toplije, ali bi osetnije otopljenje moglo da stigne tek oko 7. februara, uz više sunčanih sati i takvo vreme bi trebalo da se zadrži do kraja prve dekade.

Druga dekada februara na svom početku promenljiva, a oko 12. februara ponovo vetar i padavine (trebalo bi uglavnom kiša), pa 13. februara prolazno zahlađenje uz manji pad temperature. Već od 15. ponovo toplije i takvo vreme bi trebalo da se zadrži do kraja dekade, osim što bi oko 19. bilo uslova za prolazne padavine. Takođe i pojačanje vetra na samom kraju perioda.

Oko 21. februara treba računati na još jedno jače zahlađenje sa snegom koje bi moglo da se zadrži skoro do kraja meseca, uz ponovo mnogobrojne probleme i potencijalnu štetu od padavina i jakog vetra. Od 26. ili 27. bi usledio postepeni porast temperature.

Na osetnije toplo vreme bi trebalo računati oko 2. marta, uz pojačan vetar, pa sve do 6. marta kada bi moglo da bude prolaznog naoblačenja s kišom i kratkotrajnim padom temperature. Do kraja dekade promenljivo, uz temperature koje su u granicama proseka.

Oko 10. marta ponovo malo toplije, da bi oko 14. marta mogli da očekujemo poslednje jače zahlađenje ove zime uz kišu, susnežicu i sneg i jak vetar. Od 17. marta ponovo postepeno toplije i stabilnije vreme.

Zima 2023: astrološki pokazatelji

Horoskop zimskog ingresa nalikuje godišnjem horoskopu. Ascendent je ponovo u Devici, vrlo blizu stepena na kom se nalazio proletos, tako da će Merkur upravljati godinom. Terminski vladar Jupiter neće biti relevantan jer ne aspektuje Ascendent, za razliku od Merkura koji ga vidi egzaktnim trigonom.

Ono što horoskop čini pomalo zloslutnim jesu malefične zvezde na uglovima, posebno saturnijanska Denebola koja se ugnezdila na samom stepenu u usponu. U mundanim horoskopima uz Šeat važi za donosioca loših vremenskih uslova i nepogoda koje odnose i ljudske živote. Uz zvezde Marsove prirode – Aldebaran i Antares – na osi IV-X kuća, mogao bih da zaključim da nam vremenske prilike ove zime baš i neće ići naruku.

zima 2023
Zima 2023: 21. decembar 2022, 22.48, Beograd

Merkur je u poziciji u kojoj je prilično ohlađen i suv, mada bi približavanje flegmatične Venere (on usporava pred prvu stanicu tako da ga ona sustiže) moglo da mu prenese određen udeo vlažnosti, posebno kada se uzme u obzir da nema kontakata s drugim planetama. Ova aplikacija je i pokazatelj da jaki vetrovi neće posustajati: Venera je vladarka tačke vetra, a Merkur aspektuje tačku skoro egzaktnim kvadratom. Stoga, vetrovi će biti snažni, dominantnije južnih smerova, česti i iznenadni, i kraćeg trajanja.

Ono što u karti najviše privlači pažnju jeste opozicija Lune na Antaresu sa Marsom na vrhu neba na Aldebaranu. Ove zvezde Marsove prirode dodatno pojačavaju ćudljivost vremenskih prilika, mada, opet, čitava konfiguracija nije toliko opaka kako bi mogla biti, pošto je noćna karta, a Luna prilazi Marsu takoreći bez svetlosti.

Pošto se pomenute planete nalaze u domicilima planeta koje prirodno upravljaju vetrovima, dobili bi dodatnu potvrdu o nasilnim vetrovima u toku zime. Pokazatelji hladnoće su ublaženi postavkama planeta u toplijim znakovima.

Padavine bi bile obilne i intenzivne, ali ne bi bile česte, odnosno imali bi nešto duže suve periode ili s vrlo malom količinom kiše i snega. Godišnji horoskop je nagovestio češća izlivanja manjih vodotokova, što smo već videli u prethodnim mesecima, pa s ovakvim pokazateljima je to i dalje vrlo aktuelno. Područja u Srbiji koja bi mogla biti izložena šteti od nevremena jesu jug Srbije (Južno Pomoravlje), Mačva, centralni i severni Banat, južni delovi Negotinske Krajine i Podrinje.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *