Zemljotres u Albaniji – septembar 2019.

U subotu, 21. septembra 2019. godine u 16.04 po lokalnom vremenu, dogodio se zemljotres u Albaniji magnitude 5.6 jedinica po Rihterovoj skali. Povređeno je više od stotinu ljudi, a nekoliko stotina zgrada je pretrpelo oštećenja. Epicentar je bio 30-ak kilometara zapadno od glavnog grada Tirane. Zemljotres se osetio u celom regionu, naročito u Crnoj Gori. Tekst u Novostima

Kada je reč o zemljotresima, u mundanoj astrologiji se naročita pažnja pridaje Saturnu. Ipak, kao pokazatelji ovog događaja mogu biti i druge planete, može čak i Venera ukoliko je vladarka godine i konfigurisana sa maleficima.

Ako je Venera vladarka godine i ometena, to ne označava mnogo dobra te godine, i biće zemljotresa u različitim zemljama zbog kojih će se zgrade rušiti…

— Gvido Bonati

U godišnjem ingresu [vidi kartu] je Ascendent u sedištu i terminu Jupitera, a koji je u sedištu u prvoj kući tako da je vladar godine. S obzirom da je Jupiter prilično dobro postavljen, reklo bi se da nema mesta problemima. Međutim, u četvrtom polju se našao Merkur koji je u lošem stanju i najbliskije povezan sa Saturnom.

U jednom od svojih aforizama, ibn Ezra podvlači da naročitu pažnju na početku svake sezone treba obratiti na Saturna. Ako je u zemljanom znaku i ako je u averziji sa beneficima, kao što je ovde slučaj, to može ukazati na zemljotrese u onim gradovima koji u svojim mundanim horoskopima imaju Saturna na nekom od uglova.

Prema Kempionu, u horoskopu osnivanja Albanije se uzdiže Bik, dok je Venera u Jarcu vrlo blizu MC-a. Saturn je sa Marsom postavljen na IC-u. Prema pozicijama planeta u ingresu, vidimo da je Mars došao u prvu kuću karte osnivanja, a Saturn se popeo na vrh neba, vrlo blizu Venere i u opoziciju prema natalnoj poziciji.

Totalna solarna eklipsa koja se desila letos nije bila od prevelikog značaja jer nije bila vidljiva nad područjem Balkana. Ipak, treba uzeti u obzir da stepen eklipse pada blizu IC-a horoskopa osnivanja, te da ugaoni Mars iz horoskopa eklipse pada u četvrti znak horoskopa osnivanja.

eklipsa_2019

Horoskop eklipse mi možda ne bi toliko zapao za oko da nisam primetio zadivljujuću podudarnost pozicije uglova sa horoskopom samog događaja – zemljotresa.

zemljotres u Albaniji
Zemljotres u Albaniji – horoskop događaja

U mnogim uputstvima za predviđanje zemljotresa navode se Saturn i Mars u zemljanim znakovima kao najčešći pokazatelji. Merkur posebno ako je u konfiguraciji sa jednim ili oba malefika. U svim ovim horoskopima vidimo aktiviranje malefika, naročito Marsa, što može ukazati na mogućnost neke nesreće. Ipak, zahvaljujući tome što je Jupiter vladar godine, kvalitetan i ugaon, potencijalne posledice su svedene na minimalnu meru. To je moguće i razlog što u zemljotresu i naknadnim udarima nije bilo žrtava, samo povređenih.

zemljotres_eklipsa
U unutrašnjem krugu je ingresna karta; u sredini je horoskop solarne eklipse; u spoljašnjem krugu je horoskop samog događaja

Distribucije se pokazuju kao dobra tehnika za markiranje važnih događaja ne samo u natalnim već i mundanim horoskopima. Zapanjujuće dobro funkcionišu u astrometeorologiji i sezonskom predviđanju vremena. I ovde su se pokazale kao dobri markeri. Zemljotres se dogodio u vreme kada je distributivni Ascendent došao tačno na stepen poslednje solarne eklipse. Istovremeno je vladar godine promenio termin i stao na Marsa iz horoskopa eklipse.

Pošto su uglovi u horoskopima eklipse i zemljotresa na identičnim stepenima do u minut, IC u oba horoskopa se našao egzaktno na Marsu u zemljanom znaku u ingresnom horoskopu. Dosta zanimljivih podudarnosti.

Rubrika „Beleške“ je svojvrstan kalendar pojedinih važnih događaja u svetu. Cilj je da se zabeleže osnovni podaci o svakom događaju, da se izrade horoskopi kako bi svi koji se bave astrologijom, posebno mundanom, mogli u svakom momentu da ih imaju na raspolaganju. Na osnovu mnoštva sličnih događaja, vremenom će se moći praviti i razna poređenja, kao i predviđanja.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *