Oktobar 2020: Zemljotres u Grčkoj i Turskoj

oktobar 2020
Zemljotres u Izmiru, 30. oktobar 2020. (izvor)

Dok zvaničnici pozivaju ljude da više borave u kućama kako bi se usporilo širenje koronavirusa, priroda ih isteruje napolje. Jak zemljotres magnitude 7 jedinica po Rihterovoj skali, u rano popodne 30. oktobra je pogodio Grčku i Tursku. Epicentar zemljotresa bio je na oko 10 km dubine, severoistočno od grčkog ostrva Samos.

Najveću štetu i razaranje pretrpeo je treći po veličini turski grad Izmir, u kome se nekoliko stambenih zgrada srušilo. Da zlo bude veće, manji cunami je zapljusnuo obale Egejskog mora napravivši dodatnu štetu. Poginulo je do sada najmanje 80 ljudi, stotine su povređene, a desetine se još vode kao nestale. Potraga za preživelima je i dalje u toku.

Pošto je Ascendent prolećnog ingresa Turske bio u promenljivom znaku, važno je da pogledamo i jesenji ingres za drugu polovinu godine. U prvom horoskopu nisam našao naročite indikatore koji bi ukazali na zemljotrese i pogibiju ljudi, ali ih je bilo u drugom.

jesenji ingres turska
Jesenji ingres za turski grad Izmir, 22. septembar 2020, 16.31, Izmir, Turska

U prolećnom ingresu ni Luna, ni Merkur (vladar IV kuće) ni sam IC nisu bili značajnije oštećeni. Vladar Ascendenta je bio u sendviču između dva malefika, ali godišnji horoskopi mnogih država su bili s takvom postavkom, te to ne možemo dovesti u vezu sa zemljotresom. Uostalom, nije ga ni bilo u prvoj polovini godine.

Međutim, jesenji ingres je drugačiji. Najpre, vidimo prisustvo nekretnica Marsove prirode na važnim pozicijama. Donji ugao je relativno blizu Algola, na zvezdi Kapulus (Merkur-Mars prirode) koja ima negativnu simboliku i upućuje na stradanja. Potom, Luna je na Antaresu, nasilnoj zvezdi u srcu Škorpiona. Merkur je na Arkturusu (Mars-Jupiter prirode).

Zbog čega je Merkur važan? U prolećnom ingresu je u prvom polju pa će se odnositi na opšte stanje tokom godine i narod u celosti, a vladar je IV kuće. Sada ga u jesenjem ingresu vidimo kako se približava maleficima – kvadratom ide ka Saturnu, a opozicijom ka Marsu. To ne sluti na dobro.

Vladar Ascendenta jesenjeg ingresa je Saturn, u malefičnoj kući, retrogradan i u kvadratu sa Merkurom i Marsom. Terminski vladar Ascendenta je Merkur (isto kao i u prolećnom ingresu), koji upravlja i VIII kućom i nalazi se u Vagi (VIII kuća u prolećnom ingresu).

U mnogim aforizmima u vezi sa zemljotresima pominju se malefici u vezi sa zemljanim znakovima ili konfiguracija Merkura makar s jednim od njih. A ovde je sa obojicom.

zemljotres
Horoskop zemljotresa, 30. oktobar 2020, 14.51, Izmir, Turska

Zemljotres se dogodio u vreme kada je tranzitni Mars došao u opoziciju sa distributivnim Ascendentom prolećnog ingresa. Istovremeno se Merkur bližio kvadratu sa Saturnom. Luna se opozicijom odvojila od ingresnog Merkura, bila je u egzaktnom kvadratu sa ingresnim Saturnom i u konjunkciji sa Marsom.

Interesantan je raspored planeta u sizigiji koja je prethodila događaju: luminari su bili u konjunkciji u Vagi u IV kući sa Arkturusom (skoro na istom stepenu na kom je bio Merkur u jesenjem ingresu), u opoziciji sa Marsom i kvadratu sa Saturnom.

Rubrika „Beleške“ je svojevrstan kalendar pojedinih važnih događaja u svetu. Cilj je da se zabeleže osnovni podaci o svakom događaju, da se izrade horoskopi kako bi svi koji se bave astrologijom, posebno mundanom, mogli u svakom momentu da ih imaju na raspolaganju. Na osnovu mnoštva sličnih događaja, vremenom će se moći praviti i razna poređenja, kao i predviđanja.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *