Luda: Velika arkana

Velika arkana ima 22 karte, a prva od njih koja je označena brojem nula, zove se Luda. Šta nam govori izgled karte, koja je njena simbolika?

Laka koraka, kao da Zemlja i njene prepreke nemaju snage da ga zaustave, mladi čovek u raskošnom odelu stoji na rubu ponora, na najvišem vrhu sveta…

— Artur Edvard Vejt —

 

Karta ranije poznata pod nazivom Le Mat gde je reč mat predstavljala anagram hebrejske reči Amt ili Ameth, što u prevodu znači istina. Ovom kartom, kaže se, započinje, takozvano, Ludino putovanje čiji je opis sadržan u 22 karte velike arkane. Svaka od ovih karata predstavlja neko životno poglavlje, neku životnu stazu na našem putu spiritualnog sazrevanja i spoznaje. Zato mnogi smatraju da velika arkana predstavlja priču o razvoju i životu svakog od nas, o putovanju na kome prikupljamo iskustva i mudrost. Svi smo mi na neki način Luda, što u početku našeg životnog putovanja, što u određenim životnim okolnostima.

Luda, moglo bi se reći, predstavlja Duh u svoj svojoj čistoti – bez iskustva, bez pojma o dobrom ili lošem, bez brige o onome što je ispred. Ova karta je označena nulom koja ne predstavlja ni početak ni kraj – ona jednostavno postoji, sveprožimajuća je i može se staviti bilo gde.

Nula se označava simbolom kruga, a krug predstavlja savršenstvo i večnost. Sve to zapravo podseća na solarni princip (i jeste!), jer Sunce predstavlja Duh, to je prikaz božanskog u materijalnom svetu, te nije slučajno što je jedan od glavnih simbola u karti upravo Sunce koje se nalazi iza leđa Lude.

Izgled karte

luda

Na karti vidimo lepog mladića u raskošnoj odori. U jednoj ruci drži belu ružu, dok drugom rukom pridržava štap prebačen preko ramena, na čijem kraju se nalazi zavežljaj. Sa strane vidimo belog psa koji veselo skakuće, dok u pozadini karte, iza leđa Lude, vidimo Sunce koje se uspinje na nebu.

Kada smo mladi i neiskusni veoma ličimo na ovog naivnog mladića na karti. Pogleda uprtog negde u visine, nosimo zavežljaj brojnih želja, velikih nada i očekivanja, ne razmišljajući mnogo o tome da se pred nama, možda, nalaze razne opasnosti i iskušenja, da naš put neće biti jednostavan. Potpuno nevino, bez straha i u zanosu, krećemo na taj put, na to hodočašće da prikupimo iskustva, da otkrijemo ko smo i kakva je naša uloga u ovom svetu, ne gledajući ispred sebe i ne videći već prvu prepreku koja nas može spustiti na zemlju.

Verni pratilac na putovanju Lude je pas. To je razum koji nas opominje i upozorava, koji pokušava da nas zaštiti. No, kada smo vođeni srcem i onim unutrašnjim impulsima razum obično ignorišemo, doživljavamo ga kao bujicu nekakvih misli ili upravo kao lavež kakvog dosadnog psa. Ipak, ignorisanje razuma ne znači stradanje Lude. U pozadini se nalazi Sunce koje rasipa svoje blagotvorne zrake – to je spiritualno vođstvo i zaštita za one koji se usude, koji su hrabri i slušaju svoje srce.

Karta odiše životom – preovlađuju žute, narandžaste i crvene nijanse. To su boje života, snage, akcije i strasti. Mladić je u vrlo živopisnoj odori, pas je razdragan, Sunce je u izlasku, ruža tek razvila cvet – sve to podseća na proleće, na buđenje života, na mladost, na strast, na početak jednog ciklusa. Kao što u astrologiji godišnji ciklus započinje u proleće znakom Ovna, tako u Tarotu novi ciklus započinje Ludom. Ova paralela nije slučajno napravljena.

Luda oko struka nosi pojas ukrašen draguljima. Ima ih 12 i oni, zapravo, predstavljaju zodijački pojas, tj. 12 zodijačkih znakova. Prolaz Sunca kroz sve zodijačke znake obeležava jedan ciklus, jednu godinu. Videćemo u narednim tekstovima da se i na drugim kartama nalazi mnogo astroloških simbola.

Značenja karte Luda

Kao i sve druge karte, Luda ima svoja značenja. Ta značenja se moraju uzeti u obzir u odnosu na kontekst samog pitanja i okolne karte u otvaranju:

  • prekretnica, neizvesnost, nepoznato, treba slediti srce
  • situacija može biti potencijalno opasna, hodamo po ivici i lako možemo pasti
  • nismo još dorasli situaciji, treba ozbiljnije i odgovornije prići
  • potrebno je osloboditi se sumnji i nepoverljivosti, povratiti optimizam
  • prilika za novi početak, za rast, razvoj i nova iskustva, hrabro napred
  • moguće neočekivano putovanje ili poziv, vesti i noviteti

Kada je obrnuta, Luda nam može ukazati na greške, pogrešne izbore, na određeni neuspeh, srljanje u nevolje, na kočnice i/ili nedostatak volje i motivacije da se nešto uradi. Stvari se previše racionalizuju, gubitak vere i spontanosti, slabost, pesimizam.

Generalno, treba voditi računa o okolnim kartama. Ako su okolne karte negativne, onda i Luda može označavati opasnosti i nevolje. U suprotnom, kada se nađe među dobrim kartama, ohrabruje nas da bez mnogo premišljanja krenemo napred.

Luda se vezuje za vazdušni element. Zbog naglašenosti solarne simbolike ima srodnost sa dnevnim luminarom, Suncem.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *