Priprema za rad sa Tarotom

Kako odabrati Tarot špil? Kako se pripremiti za rad sa Tarotom? Korisna uputstva za povezivanje sa tarot kartama i kasniji rad sa njima.

Kao što pesnička umetnost predstavlja najplemenitiji izraz stvari, koja je najbliža idealu lepote, tako i simbolika predstavlja najuniverzalniji oblik izražavanja u tajanstvu stvari koje dotiču najdublju svetinju i koje se spolja ne mogu otkriti u jednakoj punoći kroz izgovorenu reč.

— Artur Edvard Vejt —

 

Posle uvodnog teksta o Tarotu koji nekima možda nije bio toliko interesantan, sada možemo da se pozabavimo nekim konkretnijim stvarima, a što će, verujem, većini biti zanimljivo. Ovim tekstom će se ujedno i završiti ovaj uvodni deo, nakon čega ću objavljivati tekstove o značenjima svake pojedinačne karte u špilu. Po završetku, uslediće par tekstova o načinima otvaranja. Svakako mnogo materijala. Pa da krenemo redom.

Kako odabrati špil za rad sa Tarotom?

Kada se zainteresujete za Tarot, među prvim pitanjima se postavlja kako odabrati špil, koji je najbolji. Mnogi govore da treba špil birati prema ličnom ukusu. To ne bih preporučio iz prostog razloga što na tržištu postoji mnogo špilova, a veliki broj njih jednostavno nije za početnike. Iako slika na karti sama po sebi nije toliko važna koliko je zapravo važna filozofija njene simbolike, ne može vas svaka slika navesti da dokučite šta zapravo ta karta predstavlja. Različiti simboli, posebno oni koji odudaraju od standardnih, mogu vas navesti na drugačiji zaključak o značenju te karte. Evo i primera.

magovi
Karta Mag u 4 različita špila: Rajder-Vejt (gore levo), Marsejski (gore desno), Devijant (dole levo) i Druidski (dole desno)

Na slici možete da vidite kartu Mag prikazanu u 4 različita špila. Osnovna simbolika je na svim kartama manje-više ista. Imamo mušku priliku koja izvodi ritual, držeći štap u nameri da sprovede akciju dovođenja Duha u materiju. Ispred sebe ima 4 predmeta, a koji simbolišu 4 elementa.

Sada prelazimo na veoma bitne razlike. Prve dve figure su okružene cvećem, travom, lepotom, plodovima i bogatstvom prirode (božanskog) gde izvode svoj ritual (može biti i simbolika magičkog vrta). Na trećoj karti sa grotesknom prilikom to već više liči na neku pozornicu. Četvrta očito simboliše Stounhendž, što nije delo prirode već delo ljudskih ruku. Ogromna razlika u simbolici.

Mag je na svim kartama prikazan kako usmerava Duh u materiju. Na prvoj i četvrtoj karti o tome svedoči prst uperen u zemlju, dok na drugoj i trećoj tome ide u prilog seme koje drži među prstima. Međutim, treća karta prikazuje i nešto drugo – prst umočen u pehar. Pehar je ispunjen crvenom tečnošću što može biti i asocijacija na Sveti Gral, pehar ispunjen Hristovom krvlju koji simboliše obnovu i regeneraciju, plodnost i preobražaj. No, generalno, pehari predstavljaju vodeni element, željni i žudni deo naše prirode, pa tako dobijamo jednu sasvim drugačiju sliku o Magu – on zadovoljava svoje želje, možda žudnju za moći.

Još neke razlike u vezi sa trećom kartom. Mag svoj ritual izvodi pred publikom što je sasvim suprotno od onoga što vidimo na drugim kartama gde je Mag sam u procesu kreiranja. Većina magijskih obreda se izvodi u samoći, to je tajna koju je potrebno držati daleko od radoznalih očiju. Takođe, primećujemo u samom desnom vrhu karte, da je Mesec u fazi poslednje četvrti. Mesec u opadanju sasvim sigurno nije dobar za započinjanje nečeg novog, za plodnost, obilje i rast, te se moramo zapitati šta ovaj Mag zapravo radi.

Moglo bi se još mnogo toga napisati o razlikama na kartama, kao što je na primer pravac u kome Mag gleda (na prve dve karte se vidi poniznost, dok na druge dve postoji nešto sasvim drugačije), ali ovo je sasvim dovoljno da bi mogli da imate predstavu o tome koliko i jedan najmanji detalj može izmeniti značenje karte. Zato je moja preporuka da koristite neke od starih, dobro poznatih špilova kao što su Rajder-Vejtov ili Marsejski. Nikako ne preporučujem korišćenje Kroulijevog Tot špila jer je simbolika na kartama nešto drugačija i mnogo kompleksnija za razumevanje.

Držite se jednostavnosti! Špil se ne bira prema afinitetu ka određenim bojama ili prikazima, ako želite da se ozbiljno bavite ovom veštinom. Tek kada savladate značenja karata, kada proniknete u njihovu simboliku, možete raditi sa bilo kojim špilom, a možete napraviti i vaš lični špil, kao što su radili mnogi Tarot majstori. Stvar ličnog izbora.

Često se postavlja pitanje, da li neki tarot špil daje bolje odgovore od nekog drugog špila. Odgovor je NE. Moć nije u samim kartama već u vama. Karte su instrument, kao što je to astrologu natalna karta. Odgovori ne leže u kartama kao kartama (to su ipak samo komadi hartije) već u vašoj sposobnosti da oživite i povežete simbole na njima. Ta sposobnost dolazi primarno od dobre teorijske potkovanosti odnosno od dobrog poznavanja svake pojedinačne karte, a sekundarno inspiracijom. Inspiracija je dar Duha i to je upravo ono što je Magu potrebno da izvede svoj kreativni ritual.

Iz istog razloga nije bitno da li ćete kupiti u nekoj radnji originalni špil ili ćete fotokopirati karte na običnom papiru i plastificirati ih da se ne bi brzo pohabale. Napraviću malu digresiju, koja zapravo to i nije. Kada izrađujete nečiju natalnu kartu, preporučuje se da je sami iscrtate. U procesu crtanja svih elemenata, vi obraćate pažnju na svaki pojedinačni element i vaš mozak lagano obrađuje sve informacije – postavke planeta, njihov kvalitet, snagu, aspekte itd. Dok završite sa crtanjem, vi ste nesvesno obradili više od 60% informacija i spremni ste da ih povezujete u celinu. Međutim, kada odštampate gotovu kartu, svi elementi su odjednom tu i potrebno je vremena da se razvrstaju pa manje iskusnom oku lako mogu promaći vrlo bitni detalji.

Zato se u procesu povezivanja sa kartama i razumevanja njihove simbolike preporučuje da se svaki dan u dnevniku Tarota nacrta po jedna karta. Na taj način se i svesno i nesvesno povezujemo sa kartom i onim što ona predstavlja.

Koju literaturu da koristim?

Kada dođete u posed Tarota, nametne se logično pitanje, kako početi, odakle učiti. Kada kupujete originalan špil, obično možete dobiti i knjigu u kojoj se opisuju karte, ukratko govori o njihovoj simbolici i daju uputstva za jedno ili više različitih otvaranja. Za početak vrlo korisno. No, kasnije ćete videti da knjigu bukvalno možete baciti jer će vam biti beskorisna. Nijedan Tarot majstor svoje znanje u potpunosti ne razotkriva, tako da nemojte uzalud tragati za nekom knjigom u kojoj ćete dobiti instant rešenja i odgovore na sva pitanja.

Simboliku i istinsko značenje karata morate otkriti sami kroz povezivanje sa kartama. Dalje, kroz istrajan rad, kroz praksu, prema znanju i inspiraciji, otkrićete mnoga druga značenja i povezati ih na načine koje nećete moći da ukalupite i logički objasnite. Zato divinacijske veštine jesu veštine, a ne nauke.

Čuvanje Tarota

Pre nego što kupite ili kopirate špil, trebalo bi da nabavite nekoliko dodatnih rekvizita za čuvanje Tarota. Pre svega, potrebna vam je kutija za odlaganje karata, drvena kutija dimenzija najmanje 10 x 15cm i dubine oko 6-7cm. Originalni omot u kome su stajale karte bacite!

kutija
Drvena kutija za odlaganje tarota

Zatim, potrebno vam je parče svilene tkanine crne ili lila boje u koju ćete uviti karte. Ta tkanina služi da zaštiti karte od drugih zračenja i prisustva nekih drugih energija u prostoru. Možete uviti samo karte i tako uvijene ih staviti u kutiju ili možete uzeti veći komad tkanine pa uviti čitavu kutiju u nju. Kada kupite tkaninu ili vam je neko podari, obavezno je operite.

Potreban vam je još jedan komad tkanine, takođe može biti u crnoj ili lila boji, većih dimenzija, na kojoj ćete prostirati karte prilikom otvaranja. Može u pitanju biti i veća svilena marama. Ono što je veoma poželjno, to je da ta tkanina za prostiranje ima nešto izvezeno zlatnim koncem (ne bukvalno zlatnim) na sredini. To može biti simbol Sunca ili eventualno neki drugi simbol za koji ste veoma snažno vezani. Zlatna boja simboliše Sunce, a ovo nosi simboliku istine, znanja i (predviđanja) budućnosti.

Ni po koju cenu nemojte davati karte drugima u ruke! U periodu kada se povezujete sa kartama, one se moraju „stopiti“ sa vama, zato druge osobe ne smeju dolaziti u dodir sa njima.

Neki tarot majstori preporučuju da se ima i poseban drveni stočić koji će služiti isključivo za Tarot divinaciju. Nisam našao da je ovo neophodno. Sasvim je dovoljna tkanina za prostiranje.

Poslednja stvar koja vam je neophodna jesu sveska i olovka. Ovo je možda i najbitnije od svega. Ta sveska će biti vaš Tarot dnevnik u kome ćete beležiti sve što vam se dešava dok se povezujete sa kartama – događaji, emocije koje vas prožimaju, snovi. Najpre radite sa Velikom arkanom. Svakog dana uzmite po jednu kartu Velike arkane, najbolje je da idete redom kako su i numerisane – počnite od karte Luda. Kada ujutru ustanete, uzmite svoj dnevnik, ubeležite datum i naziv karte. Ako ste vešti u crtanju, probajte da nacrtate ono što stoji na karti.

Trudite se da tokom dana što češće gledate u tu kartu. Ako nađete 15-20 minuta vremena, sedite negde gde vas neće ometati i posmatrajte sliku. Proučite svaki detalj na njoj, budite svesni emocija/osećaja koje u vama izaziva. Probajte da se toliko duboko povežete sa tom kartom kao da ste jedno, kao da je vaša figura umesto figure na karti. Kada završite, sve to upišite u svoj dnevnik, svaki detalj, svaku misao ili sliku koja vam se javila. To će vam biti od neprocenjive važnosti kasnije. Narednog jutra zapišite u svoj dnevnik ako ste nešto sanjali tokom noći.

Ovaj proces ponavljajte svakog dana sa novom kartom. Kada završite sa kartama Velike arkane, pređite na karte Male arkane. Idite redosledom koji prati sublunarne sfere elemenata – počnite sa štapovima (vatra), potom sa mačevima (vazduh), zatim radite sa peharima (voda) i na posletku sa pentaklima (zemlja). U ovom periodu povezivanja sa kartama nemojte nikako raditi divinaciju, nemojte raditi otvaranja ni radi zabave ni radi testa, samo i isključivo se povezujte.

Da, možete pomisliti kako je to dosadno i zamorno: „Zaboga, treba 2.5 meseca da se smaram sa ovim“. Ako to mislite, istog momenta odustanite od bavljenja Tarotom. Nijedna divinacijska veština se ne savlađuje preko noći. Ne postoji brži put, ne postoje prečice. Ako želite da u ovu materiju uđete ozbiljno, ako želite da vas karte „slušaju“ odnosno da vam daju valjane odgovore, morate biti istrajni i uporni, morate raditi, raditi i raditi. Ukoliko nemate dovoljno vremena ili vam je nešto drugo preče, nemojte započinjati. Ostavite za neka druga vremena, kada budete imali vremena da im posvetite punu pažnju.

Povezivanje sa Tarotom

Nekoliko puta sam do sada pominjao termin povezivanja sa kartama, a sada ću da objasnim kako se to tačno može postići. Povezivanje sa špilom se može uraditi na nekoliko načina. Prvi i najsporiji način je nošenje karata. Drugi i malo brži način je meditacija. U zavisnosti od koncentracije i mogućnosti da se negde osamite bez uznemiravanja, proces može trajati nekoliko dana. Treći način je ritualno povezivanje pri čemu se momentalno povezujete sa vašim kartama. Sada malo detaljnije o svakom načinu.

Povezivanje nošenjem

Ovaj način povezivanja sa Tarotom je najlakši jer ne zahteva naročitu koncentraciju ili izvođenje određenih rituala. Karte jednostavno morate stalno držati uz sebe. Ako ste kod kuće, premećite ih po rukama, mešajte ih. Ako idete vani, nosite ih sa sobom u džepu ili torbi. Uveče ih stavite pod jastuk ili ih držite na uzglavlju, pod uslovom da spavate sami. Ponavljam – važno je da niko sem vas ne dodiruje karte!

Ne može se tačno reći koliko je vremena potrebno da se na ovaj način povežete sa kartama. Zavisno od osobe do osobe, proces može trajati od nekoliko dana pa do 10 i više dana. Jednostavno ćete osetiti da ste se povezali, prosto ćete znati.

Povezivanje meditacijom

Malo teži način posebno za one koji su slabe koncentracije. Potrebno je najpre da se obezbedite da vas ništa neće uznemiravati tokom meditacije, te stoga zaključajte vrata, isključite telefone i sve ono što vas može omesti u meditaciji. Pre nego počnete sa meditacijom, upalite malo tamjana ili štapić sandalovine i okadite prostor u kome ćete meditirati. Udobno se smestite u sedećem položaju na podu ili stolici. Ispred sebe stavite špil karata.

Zažmurite i opustite se. Dišite duboko, opuštajući deo po deo tela svakim sledećim udahom. Neka vam disanje bude dublje i sporije. Skoncentrišite se na disanje, pratite ritam. Po želji, možete izgovarati i molitvu u kojoj se Svevišnjem obraćate za pomoć i blagoslov. Kada se dovoljno opustite i osetite mir u sebi i oko sebe, vizualizujte špil karata koji stoji ispred vas. Ako ne uspete da stvorite pred očima njegovu vernu sliku, dovoljno je snažno saznanje da je tu, ispred vas. Potom vizualizujte kako mlečno-bela svetlost silazi sa neba i pada na karte i kako one počinju da isijavaju tom svetlošću. Potom vizualizujte kako zrak mlečno-bele svetlosti silazi sa neba i pada na vas, prožimajući vaše telo, osetite toplinu tog zraka, osetite milost koja pada odozgo na vas.

Vizualizujte kako se mlečno-bela svetlost oko vas sve više širi, svakim vašim udahom postaje sve sjajnija i na kraju se spaja sa svetlošću koja isijava iz Tarot špila. Dok se svetlost oko vas spaja sa svetlošću iz špila, osetite kako se spajate sa kartama, kako postajete jedno. Zadržite tu sliku što je duže moguće. Nakon toga izgovorite „Neka tako bude“. Otvorite oči. Nekada je potrebno mnogo pokušaja dok se ne uspe na kraju. Nemojte forsirati. Ako ne uspevate da vizualizujete tog dana, ostavite za naredni dan. Na kraju ćete uspeti.

Ritualno povezivanje sa Tarotom

Postoji mnogo različitih rituala koji se u ove svrhe mogu koristiti. Koji god ritual da izvodite, nećete pogrešiti, jer, kao i u slučaju karti, nije poenta u ritualu kao ritualu, već o simbolici koju ritualna radnja nosi. Ja ću vam prezentovati najjednostavniji način.

Za ritual izaberite period nekoliko dana pred pun Mesec. Ritual je najbolje izvesti u danu i/ili satu Merkura pri čemu Merkur ne sme biti retrogradan ili spaljen. Ukoliko imate neki stočić ili kutiju, to vam može poslužiti za ovaj ritual, kao oltar. Ako ne, onda možete izvesti bilo gde – za radnim stolom ili na podu, važno je samo da licem budete okrenuti ka istoku. Još važnije je da za vreme izvođenja rituala ne budete uznemiravani, stoga se zaključajte i isključite telefon, računar i sve što bi moglo da vam poremeti koncentraciju.

Ispred sebe prostrite tkaninu koju ćete kasnije koristiti za otvaranje Tarota. Pri dnu stavite špil. Nasuprot špilu neka stoji kadionica sa tamjanom ili stalak za mirisne štapiće. Sa leve i desne strane neka stoje dve sveće, malo veće od ovih koje sam ja uzeo za pokazivanje (vidi sliku ispod). Sveće mogu biti obe bele jer bela boja simbolizuje čistotu, divinaciju, istinu. Možete i kombinovati tako da jedna sveća bude bela, a druga žuta (simbol Sunca i/ili Meseca) ili plava ako se ritual izvodi u danu i satu Merkura. U nekim paganskim ritualima, ove dve sveće se namenjuju bogu i boginji.

rad sa tarotom
Raspored elemenata za rital

Za početak upalite malo tamjana i okadite prostoriju i mesto na kome izvodite ritual, tako što idete okolo u krug, u smeru kazaljke na satu. Ako nemate tamjan, može da posluži i mirisni štapić sandalovine. Možete izgovarati i ponavljati određene reči kao na primer: „Pročišćujem ovaj prostor od svih negativnih energija i entiteta“; sami možete prema želji smisliti. Poželjno je u svakom slučaju jer na taj način vaša koncentracija na ono što radite biva snažnija. Možete ići u krug onoliko puta koliko osećate da je potrebno – jednom, dvaput, triput, pet puta… Kada završite, vratite se na mesto gde ćete izvesti ritual i spustite kadionicu sa tamjanom ili mirisni štapić stavite na stalak.

Uzmite šibicu, podignite je iznad glave, zapalite je (čuvajte kosu!) i potom upalite belu sveću. Na taj način, vrlo slično kao na karti Mag, simbolički dovlačite Duh u ono što radite. Na isti način upalite i drugu sveću. Dok palite sveće možete se moliti Svevišnjem da blagoslovi vaš rad i pomogne vam u povezivanju sa kartama. Da li ćete izgovarati neku posebnu molitvu ili ćete sami smisliti nekoliko rečenica, to je na vama. Važna je simbolika same izvedbe i duboka koncentracija koja se time postiže.

Osetite kako se stapate sa kartama, osetite kako postajete jedno, kako su karte deo vas i vi deo njih. Zadržite taj osećaj što duže možete, neka ispuni vaše kompletno biće. Vizualizujte mlečno belu svetlost kako se spušta na karte, a potom isijava iz njih. Zadržite tu sliku u umu što duže možete. Nakon toga se poklonite, zahvalite se Svevišnjem, pljesnite rukama i izgovorite „Neka tako bude“. Time su vaš ritual i povezivanje sa Tarotom završeni. Ostavite da sveće izgore same. Nakon toga, uzmite opet malo tamjana ili mirisni štapić i ponovo idite u krug po prostoriji, ali ovog puta u smeru suprotnom kazaljki na satu, izgovarajući da otpuštate sve slučajno prizvane energije i entitete.

 

Koji god način da koristite za povezivanje sa kartama, na koncu ćete se sa njima povezati. Najmanji broj ljudi se odlučuje za ritualno povezivanje sa kartama jer im izaziva neki strah. Nemojte činiti ništa što vam uzrokuje nelagodu i strah, praktikujte samo ono što vam prija. Budite ozbiljni u radu sa Tarotom, ne sprdajte se sa kartama, ne zloupotrebljavajte ih. Budite posvećeni i istrajni u svom radu. Neka vas Tarot pre svega vodi spiritualnim stazama – spoznajte sebe i svoj put, nemojte ga olako uzimati kao spravu za gatanje. Zahvaljujte Svevišnjem što vas je naveo na put spoznaje stvari, pognite glavu u poniznosti pred Njim, jer, nijedno delo, nijedna stvar ne može biti uspešna bez Njegovog blagoslova i milosti koju na nas odozgo izliva, kao što biva na karti Mesec.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

11 komentara

 1. ljilja kaže:

  Oduševljena <3

 2. Lidija kaže:

  Dragi Bojane,

  Hvala Vam sto nesebicno dijelite sa nama svoje znanje, vrijeme i trud. Pratim vec dugo Vas sajt i zaista sam , poput Ljilje, prosto odusevljena, Vasim tekstovima ali i Vasem profesionalnom pristupu astrologiji. Spoj ogromnog znanja ali i skromnosti i nenametljivosti se danas rijetko srece. Svaka cast!
  Lidija

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Lidija,

   Najlepše Vam hvala na ovim lepim rečima 🙂 Trudiću se da se i ubuduće po tom pitanju ništa ne menja:
   Hvala još jednom!
   Srdačno,
   Bojan

 3. Biljana kaže:

  Od srca hvala 🙂

 4. Zvezdan kaže:

  Poštovanje Bojane,

  Imam jedno pitanje, možda malo van konteksta i teme ovog teksta. Da li je istina i da li je Vama poznato, da bi trebalo praviti pauzu od 6 meseci između dva odlaska kod Tarot tumača? Ima li to smisla, po Vašem mišljenju?
  Hvala unpared.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovani Zvezdane,

   Nijedan vid divinacije ne treba zloupotrebljavati, bez obzira da li je reč o astrologiji (primarno aludiram na postavljanje horarnih pitanja), tarotu, gledanju u šolju i sl. Ako je otvaranje rađeno za neko uopšteno stanje stvari u narednom periodu, ne bi trebalo narednih godinu dana ponovo odlaziti kod tumača, osim u slučaju striktno definisanog kraćeg perioda u kom bi rečeno trebalo da se ostvari. Ako se otvaranje radi za neko specifično pitanje, za specifičnu situaciju, sasvim je u redu otići i posle dva dana, ako se tada želi pitati za nešto drugo, o čemu nije prethodno bilo govora.
   Nadam se da sam pomogao.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 5. Zvezdan kaže:

  Poštovani Bojane,

  Hvala lepo na brzom i konkretnom odgovoru. Naravno, slažem se da divinacijske veštine ne treba zloupotrebljavati. Ako i kada postoji potreba da se konsultuje tumač sa određenim razlogom i ciljem, ( novonastale situacije u međuvremenu ) tada je „dozvoljeno“ otići po odgovor bez obzira na vremenski period. Da, Vaš odgovor je kao što vidite pomogao. 🙂 Nastavite samo sa sjajnim tekstovima.
  Svako Dobro,
  Zvezdan

 6. Marina kaže:

  Sjajnooo. ? MNOGO Vam hvala na ovako lepom objašnjenju. ?

 7. Danijela kaže:

  Poštovani Bojane, Vaš sajt sam otkrila pre par godina i oduševila se. Zanima me da li ste planirali da objavljujete tekstove o značenjima svih karti, obzirom da za sada postoji samo „Luda“? Hvala unapred na odgovoru

  • Bojan kaže:

   Poštovana Danijela,

   Već neko vreme su ti tekstovi u planu. Imam čak nekoliko započetih, pa ću ih dovršiti u narednom periodu. Mislim da bi do jeseni trebalo da objavim jednu seriju od 5-6 tekstova.

   Srdačan pozdrav,
   B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *