Tribina astronoma o astrologiji (protiv nje)

Tribina astronoma o astrologiji i astrolozima, koja je održana u decembru 2013. godine, uzburkala je strasti na društvenim mrežama.

Budi ponizan, i ne dozvoli nikakvom prirodnom znanju, ma kako duboko i nenadmašno bilo, da ushiti tvoj um te da zanemariš to božansko proviđenje, usled čijeg sveviđajnog poretka i uređenosti, sve stvari nebeske i zemaljske imaju svoje stalno kretanje, ali što se više tvoje znanje uvećava, to više uvećavaš svoju moć i mudrost svemogućeg Boga i trudiš se da ostaneš u njegovoj milosti; što imaš više vere, to će biti svetija tvoja umetnost, i što si bliži Bogu to ćeš čistija prosuđivanja davati.

— Vilijam Lili —

 

Dugo vremena se nije podigla tolika prašina oko astrologije kao poslednjih dana, a u vezi sa famoznom tribinom čija su glavna tema astrologija i astrolozi. Još jedno u nizu pozivanje na zabranu astrologije, uz nepristojno omalovažavanje i same veštine i njenih poštovalaca. Neka me izvinu pravi naučnici jer se ovaj tekst svakako ne odnosi na njih. Pravi naučnici ne bi, i kroz istoriju i nisu sebi dozvoljavali ovakve ispade.

Koliko sam mogao da primetim, tu tribinu su organizovali neki „naučnici“ da, navodno, razmatraju (ne)tačnost, (ne)pouzdanost i (ne)istinitost astrologije. Možda bi se ta tribina i mogla shvatiti ozbiljno da su njeni učesnici iole upućeni u tematiku odnosno predmet astrologije.

Ne samo što nisu upućeni, nego nemaju ni najmanju želju da se informišu o tome šta je zapravo astrologija. Oni su svoje mišljenje već formirali na osnovu dnevnih horoskopa i tv-vračara i doneli su svoj sud, a sad traže da se na osnovu tog njihovog suda dosudi i odgovarajuća kazna. Ovi „naučnici“ su zaboravili da je um pravog naučnika mnogo otvoreniji i sve stvari sagledava iz jednog vrlo širokog ugla, a ne ovako usko i sa predrasudama.

tribina i astrologija

Na tu tribinu će svi doći sa gotovim zaključkom, potapšati jedni druge po ramenu razmenjujući vrlo značajne poglede i klimajući glavom: „Braćo, uradismo velik i važan posao!“. Zapravo će od tribine napraviti cirkus, a od sebe cirkuzante i akrobate. Nezrelo, detinjasto i na koncu – neprofesionalno.

Zar se na takav način donosi sud i o ljudima i o svim drugim stvarima? To nije um naučnika. To je um plitkih i površnih osoba koje procenjuju stvari i ljude samo na osnovu njihovog spoljašnjeg izgleda. To su osobe koje ne znaju da se dijamant krije u steni pod zemljom ili biser u dosadnoj školjki. To su osobe koje nikada neće biti naučnici.

Ne znam zbog čega se trude da opovrgnu astrologiju kao nauku, kad astrolozi i ne traže da ona bude nauka. Ona to nije niti će ikada biti osim za nas koji se njom bavimo, pa ne vidim čemu tolika ozlojeđenost? Šta to smeta tim „naučnicima“, šta ih toliko dira? Da li su zaista toliko zabrinuti za narod?

Gospoda „naučnici“, ako su već toliko zabrinuti za dobrobit svog naroda, neka povedu računa o zagađenosti životne sredine, neka rade na detoksikaciji zemljišta i vode, neka porade na studijama o tome da li nam je i koliko posejano radioaktivnog materijala 1999. godine, zašto ovaj narod poslednjih decenija umire od najopakijih bolesti za koje ti isti „naučnici“ nemaju leka. A dajemo svake godine u budžet za nauku milione i milione evra. Neka sednu gospoda „naučnici“ i rade svoj posao, pa kad budu rešili sve probleme i dali odgovore na sva pitanja možda će tada astrolozi biti zaista nepotrebni i njihovi naučni umovi će moći mirno da spavaju.

Astrolozi ne diraju u nauku, već naprotiv, koriste njene resurse na najrazličitije načine proučavajući astronomiju, filozofiju, matematiku, fiziku, medicinu, psihologiju i još mnoge druge. Mi imamo veru u ono što radimo. Naša se „nauka“ nama pokazala i dokazala u formi koju naučni um neće nikada moći da razume, čvrsto stoji na nogama hiljadama godina uprkos napadima zaludnih egzibicionista, i stajaće čvrsto dokle god je života na ovoj planeti.

Stoga, poštovani „naučnici“, prelistajte malo kvalitetne astrološke literature, hvala Bogu ima je danas u knjižarama, na internetu. Proučite predmet astrologije i ono čime se pravi astrolozi bave, pa će vam biti jasno koliko su sumanuti vaši pokušaji da je opovrgnete.

Kada se sruše sve vaše teorije, kada potrošite sve ideje i maštarije, jedino što vam može preostati to je vera. A kada se nje dohvatite, zakucali ste na naša vrata.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

1 komentar

  1. Katarina kaže:

    Neki savremeni astrolozi ucili su astrologiju da bi mogli da shvate njene najslabije tacke i time dali argumente da nije validna, medjutim to je imalo suprotni efekat 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *