Prognoza vremena za zimu 2021. godine

Da li će se snegoljupci radovati snežnom pokrivaču ili će se i ova zima pridružiti prethodnim „kilavim“? Da vidimo šta kaže prognoza vremena za zimu 2021. godine.

novogodišnja-čestitka

Zima ne prija mojim rukama i nogama, ali sasvim sigurno prija mom srcu. Osećaj čistoće i zdravijeg okruženja kada je sve prekriveno snegom. I lepši ambijent. I zvuk škripanja dok glomazne cipele sabijaju padale pahulje. Tako nekako ta hladnoća napolju pobudi neku toplinu u meni.

Nažalost, kako stvari stoje, ni ova zima neće opravdati svoje ime. Prva polovina će biti promenljiva, povremeno će biti padavina mada manje od proseka, a snega tek ponegde u tragovima. Za Novu godinu bez snega. Tek bi krajem januara i u dva navrata u februaru bilo malo hladnijih dana sa snegom, ali nije to ni Z od zime. Evo i detaljnijeg pregleda.

U vezi s navedenim datumima, treba računati na grešku od ± 3 ili 5 dana (manja je na početku, a veća prema kraju tromesečja). Model kojim se služim još zahteva izvesno usavršavanje, ali kada se uzme u obzir navedena greška može biti dobra vodilja u prognozi, jer prilično dobro markira periode u kojima dolazi do promene vremena.
 

Decembar i januar

Poslednja dekada decembra bi mogla biti promenljiva, uz slabu kišu i susnežicu oko 23, a a sneg uglavnom u višim predlima. Nakon toga ujutru prohladno uz sumaglicu i maglu koja se ponegde može i duže zadržati (tamo će biti hladnije). Do oko 27. decembra lagani porast temperature, pa bi maksimalne temperature mogle da budu oko ili iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Nakon toga kratkotrajno zahlađenje. Kako stvari stoje, za Novu godinu ne bi bilo naročito hladnog vremena niti snega.

I prvih dva dana januara bi se zadržalo toplo vreme, a onda oko 3. januara pad temperature uz pojačan vetar i kišu, a u višim predelima sneg. Snega bi ponegde moglo biti i u nižim predelima, ali se ne bi formirao značajniji pokrivač. Potom suvo i prohladno, a još jedan talas padavina (uglavnom kiše) bi trebalo očekivati oko 7. januara. Potom do kraja dekade suvo.

Početkom druge dekade januara porast temperature, pa bi toplije vreme trebalo da se zadrži sve do polovine dekade. Onda između 15. i 16. naoblačenje s kišom, pojačanim vetrom i manjim padom temperature. Potom do kraja dekade suvo i hladno, uz mogućnost stvaranja magle.

U poslednjoj dekadi januara slične vremenske prilike – prvih dana suvo, ponegde maglovito, a potom jačanje vetra i toplije vreme. Oko 24. januara bi moglo doći do jačeg zahlađenja sa kišom, susnežicom i snegom, uz mogućnost formiranja snežnog pokrivača u nižim predelima. Međutim, ne čini mi se da bi taj hadni talas potrajao, tako da bi verovatno već od 26. januara ponovo imali porast temperature. Poslednjeg dana januara pojačan vetar.

Februar

Do 7. februara bi moglo da se zadrži stabilno vreme, ali će biti uslova za stvaranje magle koja bi se ponegde zadržala i tokom čitavog dana. U tim predelima bi svakako bilo mnogo hladnije. Od 7. februara oblačno sa padavinama, mogućom ledenom kišom i poledicom. Oko 9. februara vetrovito i hladno.

Početak druge dekade bi mogao doneti najpre manji, a potom i jači porast temperature i toplije vreme. Ipak, oko 16. februara još jedno jače zahlađenje praćeno kišom, susnežicom i snegom, a povremenih slabih padavina bi bilo do kraja dekade. Ovo bi ujedno mogao biti i najhladniji period u toku zime.

Poslednja dekada februara donosi promenljivo ali toplije vreme, posebno od 25. Prolazna kiša oko 28. februara.

Mart

Prva dekada marta bi bila u skladu sa godišnjim dobom, mada bi jutarnje temperature mogle biti malo ispod proseka u prvim danima. Uglavnom bi bilo suvo, povremeno uz nešto više oblačnosti. Takvo vreme bi obeležilo gotovo čitavu dekadu. Poslednjih dva dana pojačan vetar i toplije.

Dani koji su preostali do početka proleća mogli bi proteći u još jednom zahlađenju sa padavinama i pojačanim vetrom oko 12. marta, ponegde i u nižim predelima sa snegom. U zapadnim predelima obilnije padavine. Od 14. marta ponovo toplije, a naročito od 19. marta.

Astrološki pokazatelji

Horoskop zimskog ingresa je jedan od onih u kom planete deluju posvađano, kao da među njima nema mnogo komunikacije. Skroman broj interakcija planeta ukazuje da nećemo imati brze i nagle promene vremena, i da će postojati tendencija da se određene vremenske prilike zadrže duži niz dana.

prognoza vremena za zimu 2021
Prognoza vremena za zimu 2021: horoskop zimskog ingresa, 21. decembar 2020, 11.02, Beograd

Ascendent horoskopa je u vlažnom zimskom znaku Riba, u terminu Jupitera. Blizu je Luna, pa bi ova kombinacija mogla da ukaže da bi dominiralo hladnije i vlažno vreme, odnosno da bi imali puno snežnih padavina. Ipak, Luna je u terminu vrelog Marsa i pri tom je i sama malo toplija jer se bliži svojoj koleričnoj fazi.

Venera na vrhu neba, orijentalna i u vatrenom znaku, aspektuje stepen u usponu, pa podstiče toplije vreme. Vladar Ascendenta Jupiter je sa Saturnom u vazdušnom znaku, što bi moglo da ukaže na jače vetrove i nešto hladnije vreme sa padavinama, ali zbog kadencije teško da će imati veliki upliv na vremenske prilike. Više padavina na zapadu Srbije i kod komšija zapadno od nas.

I sizigija pred ingres ide u prilog toplijem vremenu jer Mars dominira na nebu u vatrenom znaku i blisko aspektuje konjunkciju Sunca i Lune koja je takođe u vatrenom znaku.
Dakle, ni ove zime se nećemo mnogo nauživati u zimskim radostima.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *