Prognoza vremena za zimu 2014/2015.

Česte i brze smene toplih i hladnih vazdušnih masa, biće glavna karakteristika vremena u narednih 3 meseca – prognoza vremena za zimu 2014/2015. godine.

Venera i Merkur u konjunkciji u vodenim znacima obično proizvode pljuskove, a u većini sezona uzrokuju vlažne vetrove. Ako su istovremeno luminari u konjunkciji ili opoziciji, treba očekivati obilne kiše osim ako neki drugi faktori ovo ne ometaju.

— Henri Koli —

 

Početni stepeni kardinalnih znakova na svim uglovima obećavaju još jednu promenljivu sezonu. Česte i brze smene toplih i hladnih vazdušnih masa, nalik onima koje smo imali tokom proleća ove godine, biće glavna karakteristika vremena u narednih 3 meseca.

Ascendent karte se našao u znaku Vage i terminu malefičnog Saturna, pa tako Venera i Saturn dele vladavinu u predstojećem periodu. Saturn je hladan i ima određen procenat vlažnosti na račun Škorpiona u kome je postavljen. Venera je u vrlo moćnoj poziciji jer je u svom helijačkom izlasku i ugaona pa će shodno tome i imati najviše udela u razvoju vremena. Pošto je okcidentalna od Sunca, hladna je i vlažna, a hladnoća je dodatno pojačana pozicijom u hladnom znaku Jarca. Ovo ide u prilog nešto hladnijem vremenu pa bih mogao da zaključim da ćemo ovo zakasnelo proleće definitivno ostaviti iza nas.

prognoza vremena za zimu 2014
Zimski ingres, 22. decembar 2014, 00.03, Beograd

Ono što može biti prilično negativno u vezi sa Saturnom jeste činjenica da je postavljen egzaktno na tački poplava. Iskreno se nadam da se simbolika neće ispuniti, ali ako se bude javila opasnost od izlivanja reka postoji mogućnost da se to desi početkom marta severoistočno od Beograda.

Stepen u usponu je pod bliskim kvadratom Merkura koji je kao i Venera u svom helijačkom izlasku. I on je prilično hladan, ali je relativno suv. Tako će nad naše područje često priticati hladan vazduh sa severa, a biće i jakih vetrova najčešće južnih smerova. Ovo bi trebalo da posebno bude na snazi krajem februara, ali će jedan ovakav prodor biti i pred kraj decembra i početkom treće dekade januara. Ono što će biti karakteristično za ove prodore jeste nagli pad temperature praćen jakim vetrom i padavinama koje bi mogle biti intenzivne ali koje ne bi vremenski dugo trajale.

No, uprkos tome što je Merkur suv, u februaru može biti obilnijih padavina iz razloga što imamo otvaranje nebeskih kapija. Naime, Merkur dolazi u blisku opoziciju sa ingresnim Jupiterom te će se tako stvoriti povoljni uslovi za padavine. Merkur se nalazi na malefičnoj nekretnici Facies, zapravo maglini u sazvežđu Strelca pa je vrlo verovatno da ćemo imati i dosta dana sa smanjenom vidljivošću i maglom.

Orijentaciono, prognoza za zimu pred nama izgledala bi ovako. Prvih 20 dana bi bilo hladno i vetrovito, sa slabim i umerenim padavinama najviše sredinom perioda, između 28. i 30. decembra. Početkom januara bi došlo do manjeg otopljenja kada bi ponegde moglo biti i ledene kiše, a onda bi se ponovo nastavilo hladnije vreme sa češćom pojavom magle i bez značajnijih padavina.

Nakon 10. januara ponovo toplije vreme, povremeno sa jačim vetrom i povremenom kišom, najviše na zapadu i jugozapadu. Ponovo može biti intenzivnije razmene hladnih i toplih vazdušnih masa, ali bi se moglo reći da bi ovaj period bio generalno topliji nego onaj pre njega. Takvo promenljivo vreme bi se zadržalo sve do početka treće dekade januara kada bi moglo da usledi novo jače zahlađenje sa snegom. Ne deluje da bi moglo biti obilnijih padavina. Potom do kraja januara promenljivo i postepeno toplije.

Prva polovina februara bi trebala da bude stabilnija nego druga polovina. U prvoj polovini bi temperature mogle biti i iznad proseka u pojedinim danima. Nakon toga, drugu polovinu februara bi moglo da obeleži vrlo promenljivo i vetrovito vreme uz obilnije padavine, najpre kišu a onda i sneg. Ponegde bi moglo biti i materijalne štete, a kao što sam naveo na početku, postoji opasnost da u severoistočnim krajevima dođe do lokalnog izlivanja reka.

U martu bi se nastavilo promenljivo vreme, bez mnogo padavina i malo toplije, a sredinom marta bi moglo doći do jednog jačeg zahlađenja sa snegom, ali bi ubrzo nakon toga usledio novi porast temperature.

Kao i uvek kada se bavim dugoročnim prognozama, moram da napomenem da je ova prognoza samo orijentaciona i da se u obzir moraju uzimati i karte lunarnih faza i međufaza da bi imali potpuniju i precizniju sliku o mogućem razvoju vremenskih prilika.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *