Prognoza vremena za zimu 2013/2014.

Prognoza vremena za zimu 2013/2014. – prema karti ingresa, zime će biti ali će ona svoje pravo lice pokazati tek pred kraj januara i sredinom februara.

Kada su Mars i Sunce u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji, obično produkuju grmljavinu, sevanje, kišu, grad uz violentno vreme, ako je leto i ako su u znaku vatrenog tripliciteta; takođe pojačavaju vrelinu i sušu. U vazdušnim znakovima uzrokuju tamno nebo i kišne oblake kao i povećan broj zaraza; ponekad u proleće i leto uzrokuju kovitlace i suvo vreme, a u jesen mnogo prijatnije; zimi umanjuju hladnoću, ali generalno ni u jednoj četvrti godine ne produkuju vreme koje je prijatno ljudima.

— Henri Koli —

 

Prognoza

Iako je počela zima, vreme više nalikuje proleću. Prijatno je toplo, povremeno uz umerenu oblačnost, ali bez padavina. Svakako neuobičajeno vreme za ovo doba godine, ali nikako čudno jer smo i ranije imali slabih zima. Sudeći prema ovom zimskom ingresu, zime će biti ali će ona svoje pravo lice pokazati tek pred kraj januara i sredinom februara.

Moram još jednom da napomenem da je ova prognoza gruba i služi samo za orijentaciju, a detaljnije i tačnije procene se mogu dobiti analizom lunarnih faza. Kraj decembra i prvu polovina januara će obeležiti prijatno toplo vreme uz retku pojavu slabih padavina ponegde. Ovakvo vreme bi trebalo da bude u većem delu Balkana i regionu jugoistične Evrope, dok će istovremeno u zapadnoj, jugozapadnoj i severnoj Evropi biti uglavnom oblačno i vetrovito sa čestom kišom i pljuskovima.

Početkom druge dekade januara, u većem delu zapadne Evrope kao i u delovima centralne Evrope, svežije uz moguć sneg. Polovinom druge dekade, ovo prolazno zahlađenje bi se spustilo i na zapadni Balkan uslovljavajući slabe snežne padavine ponegde i u nižim predelima. Ipak, u mnogim predelima ne očekujem formiranje snežnog pokrivača i uopšte, ne očekujem neku posebnu količinu padavina. Biće vetrovito. Potom do početka treće dekade januara uglavnom suvo i prohladno uz manji porast temperature.

Treća dekada januara bi mogla doneti novo zahlađenje koje bi bilo praćeno najpre kišom, a potom susnežicom i snegom. Više padavina na zapadu i jugu Balkana. U nižim predelima bi moglo doći do formiranja pokrivača između 5 i 15 cm, ponegde i malo više polovinom perioda. Ponovo će biti nekoliko vetrovitih dana uz jake jutarnje mrazeve. U zapadnoj Evropi nešto mirnije vreme, dok bi u Skandinaviji, centralnoj i istočnoj Evropi bilo hladno uz sneg.

Krajem januara i početkom februara ponovo toplije vreme uz promenljivu oblačnost. Od sredine prve dekade česta naoblačenja sa kišom koja može biti i obilnija. Polovinom februara osetniji pad temperature uz sneg i pojačan vetar. Bilo bi i ledenih dana odnosno dana kada maksimalna temperatura ne bi prelazila 0°C. Od polovine treće dekade februara postepeni porast temperature. U većem delu Evrope bi moglo biti vrlo hladno sa snegom, posebno na severu Evrope, u oblasti Baltika, centralne i jugoistočne Evrope.

U martu promenljivo, sa temperaturama oko proseka za to doba godine. Krajem prve i krajem druge dekade češća pojava kiše. U nekim delovima zapadne i jugozapadne Evrope je u prvoj dekadi marta moguć sneg.

Analiza

Evo nas u poslednjoj četvrti godine – zimskoj. Do sada, vremenske prilike su se odvijale onako kako se i moglo predvideti na osnovu godišnje karte. Ova karta se izrađuje za momenat kada Sunce ulazi u znak Ovna i na osnovu nje se može izraditi prognoza vremena jednako i za proleće i za čitavu godinu.

prolećni ingres 2013
Prolećni ingres, 20. mart 2013, 12.02, Beograd

Ova karta je nagoveštavala raniji dolazak zime, već sredinom jeseni uz mogućnost snega. I zaista, sredina jeseni jeste bila hladnija od proseka uz pristojan snežni pokrivač u mnogim krajevima. Ostatak je bio ili prilično topao ili u granicama proseka. Prema ovoj karti, početak zime topao, sredina hladnija, a kraj ponovo topliji i vetrovit.

Vladar ove godine je Jupiter, kao terminski vladar Ascendenta i u bliskoj vezi sa vrelim Marsom na vrhu neba. Mašalah kaže:

Ako je vladar godine Jupiter i ako je unesrećen jednom od nesrećnih planeta, onda će kiše biti malo ali neće biti pogoršanja u atmosferi niti vetrova, kao što je slučaj kod unesrećenog Merkura.

Ova godina spada u red sušnijih godina. Možemo reći i da smo bili prilično zaštićeni od raznoraznih nepogoda koje su pogađale naše susede.

Što se tiče indikatora kiše u prvom i poslednjem delu godine: ako se vladar godine nađe unesrećen od Marsa ili je sa Marsom u istom znaku, onda će manje kiše biti u prvom i poslednjem delu godine. I ako se vladar godine nađe sa Venerom i ako je Luna povezana sa Marsom, onda će se uvećati oblaci i vetrovi, ali će se kiša smanjiti. Ako je znak u kome se nađu vladar godine i Venera, vazdušni, i ako se Luna nađe povezana sa Marsom, onda će vazduh biti „ukvaren“ velikom vlagom, pre nego kišom.

Između Jupitera i Marsa je dobar aspekt, ali se generalno može reći da je manjka padavina bilo upravo sada, u poslednjem delu godine kada smo svedoci još jednog sušnog perioda. Luna jeste povezana sa Marsom i to preko snažnog kardinalnog kvadrata, pa je bilo dosta oblačnih i maglovitih dana bez ikakvih padavina. Bilo je i većeg broja vlažnih i sparnih dana u kojima takođe nije bilo padavina. Prvi deo godine tj. prolećni deo nije bio sušan iz sledećeg razloga:

Kada je Merkur povezan sa Saturnom i kada je Luna povezana sa Merkurom ili Saturnom, onda znaj da će se kiše biti više u prvom delu godine i da će biti puno vlage u atmosferi i puno lošeg vremena.

Ovo je prevagnulo da proleće bude prilično kišno – Luna je u snažnom vodenom trigonu sa Merkurom i Saturnom.

Sada ću razmotriti kartu aktuelnog sunčevog ingresa u kardinalnog Jarca, što će dati još detaljniji uvid u to kakva nas zima očekuje. Valja primetiti da su se na uglove karte smestili kardinalni znaci što upućuje na to da će zima biti dinamična, uz nagle vremenske promene. Mogli bi reći da to i nije neka novina i da smo na nagle promene manje-više već navikli.

prognoza vremena za zimu 2013
Zimski ingres, 21. decembar 2013, 18.11, Beograd

Na Ascendentu se našao hladan i vlažan znak Raka. Kako je Rak zapravo letnji znak, ovo nije predznak velike hladnoće već umerene hladnoće i vlažnosti. Tome u prilog ide i pozicija vladara Ascendenta u vatrenom Lavu. Luna jeste u svom završnom ciklusu tj. u opadanju i već gubi na svojoj prvobitnoj toploti. Takođe je i suva, a što je još više pojačano pozicijom u suvom Lavu. Sasvim je izvesno da će početak zime obeležiti relativno toplo vreme za taj period godine uz malo padavina.

Temperament karte ide u prilog manjoj količini padavina i toplijem vremenu. Ipak, zbog neravnomerne raspoređenosti padavina, očekujem da će najveći broj dana sa padavinama da bude u februaru, tačnije posle prve dekade. Bilo bi obilnih padavina koje bi ponegde mogle načiniti i veće probleme. Ali ako se izuzme ovaj period, može se reći da bi zima bila relativno sušna.

Na vreme će u velikoj meri uticati Venera na zalasku koja partilno aspektuje stepen Ascendenta sa zapadnog ugla i to sa stepena egzaltacije destruktivnog Marsa, a njen uticaj je posebno značajan iz razloga što je stacionarna pred retrogradnost. Venera obično produkuje prijatno vreme ili korisne umerene kiše, međutim to sada neće biti slučaj. Ona je okcidentalna od Sunca, vrlo je flegmatična (hladna i vlažna) a hladnoću joj dodatno pojačava pozicija u hladnom zimskom znaku Jarca.

Stacionarnost Venere bi trebalo da utiče na primetno povećanje količine padavina i generalno pojačanu vlažnost u vazduhu i maglu, a tome će svakako doprineti i opadanje njene vidljivosti dok ne bude zaklonjena sunčevim diskom. Ovo će se prvenstveno odnositi na područje severne, zapadne i jugozapadne Evrope gde bi moglo biti značajnih padavina i nepogoda i to primarno u prvom delu zime. U drugom delu zime bi došlo do postepenog smirivanja, a upravo bi tada trebalo očekivati više padavina nad našim područjem. Produkciji magle nad našim područjem značajno će doprineti terminski vladar Ascendenta karte – Saturn koji je u vlažnoj Škorpiji, upućujući na težak, gust i memljiv, neprijatan vazduh.

Venera prirodno vlada južnim vetrovima i postavljena je u južnom, nasilnom znaku Jarca. Prema zapažanjima starih majstora, stacionarna Venera je često pokazatelj snažnih južnih vetrova posebno ako se nađe na nekom od uglova. Već pomenuta pozicija na stepenu egzaltacije Marsa i u terminu Marsa uz činjenicu da je Mars debilitiran, verovatno će potvrditi pojavu snažnih južnih vetrova u ranije pomenutim delovima Evrope.

Kao što sam pomenuo na početku, Luna se postepeno hladi i vlažnost joj raste. U melanholičnoj je fazi, ali u vatrenom Lavu što će usporiti hlađenje i porast vlažnosti. Prvu aplikaciju ostvaruje sa Saturnom u vlažnom Škorpionu, što implicira da bi nakon toplog i suvog početka zime kasnije ipak došlo do pada temperature pa bi vremenske prilike bile mnogo više u skladu sa dobom godine. Pošto su domicili ovih planeta opozitni, to će njihov kontakt biti Apertio Portarum ili otvaranje nebeske kapije, a što će sobom doneti svežije vreme uz kišu i sneg. Ipak, ne bi trebalo računati na neke značajnije padavine pre februara.

Merkur je aplikativno spaljen i to na zvezdanom klasteru Akuleus, prirode Mars/Luna. Ovaj klaster zvezda je smešten u sazvežđu Škorpiona iznad samog repa Škorpiona i zbog svoje violentne prirode povezuje se sa nepogodama. Merkur u aplikaciji prema Suncu obično obećava jake vetrove koji bi zbog malefične prirode klastera bili još snažniji. To su uglavnom vetrovi koji su promenljive brzine sa jakim, iznenadnim udarima.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *