Prognoza vremena za proleće 2013.

Prognoza vremena za proleće 2013. – kardinalni znaci na uglovima nikako nisu pokazatelj stabilnog vremena, već intenzivne i česte smene vazdušnih masa.

Jupiter u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji s Merkurom donosi vrlo vetrovito i olujno vreme uz retke kiše. Ako su u vatrenim znacima, onda donose suvo vreme i tople vetrove; u vazdušnim znacima mnogo prijatnije vreme uz slabe vetrove. Ukratko, Merkur uzrokuje vetrove manje ili više kada je sa bilo kojom planetom i u bilo kojoj četvrti godine.

— Henri Koli —

 

Kardinalni znaci na uglovima nikako nisu pokazatelj stabilnog vremena, već intenzivne, česte i nagle smene vazdušnih masa. Luna je u snažnom kvadratu sa Marsom, a ranije sam pominjao šta ta kvadratura predstavlja, posebno iz kardinalnih znakova. Ovo je znak da će ovo proleće biti upamćeno kao jedno od najnestabilnijih u poslednjim decenijama, uz značajan broj dana sa grmljavinom, a lokalno gradom i olujnim vetrom.

prolećni ingres 2013
Prolećni ingres, 20. mart 2013, 12.02, Beograd

April će biti nestabilan i svežiji od proseka, uz izraženu ciklonsku aktivnost i obilne padavine, posebno u prve dve dekade meseca. U pojedinim danima biće uslova za lokalnu pojavu nepogoda sa gradom i olujnim vetrom, posebno u prvoj i trećoj dekadi aprila. Pred kraj prve i početkom druge dekade može se desiti još jedan intezivan prodor sa severa i osetno zahlađenje, koje bi ponovo moglo da uslovi pojavu susnežice i vlažnog snega i u nižim predelima.

Od sredine druge dekade aprila, topliji dani će biti češći, biće i jedan period od nekoliko dana lepog i prijatnog vremena uz pojačan vetar, ali bi pravo otopljenje trebalo da stigne tek pred kraj meseca. U periodu treće dekade aprila i prve dekade maja, biće povoljnih uslova za razvoj nepogoda u više dana.

U prvoj dekadi maja, pored lokalne pojave nepogoda, trebalo bi očekivati dosta vetrovitih dana, a pred kraj prve dekade i početkom druge dekade maja, moglo bi uslediti jedno osetnije zahlađenje sa kišom. Na planinama bi moglo biti snega. Nakon toga, od druge polovine maja pa do početka juna, stabilnije vreme uz ređu pojavu padavina uglavnom u trećoj dekadi maja, kada bi u nekoliko dana bilo čestih pljuskova sa grmljavinom u popodnevnim i večernjim časovima. Ponegde bi moglo biti i nepogoda.

Prva dekada juna bi beležila stabilnije vremenske prilike, a početkom druge dekade nestabilno sa kišom i pljuskovima. Poslednja nedelja proleća, trebala bi da bude obeležena vrlo visokim temperaturama, kao uvod u letnji period. Količina padavina u prolećnom periodu bi u svim krajevima premašila prosek, a najviše padavina bi bilo u prvoj polovini proleća kada i treba očekivati naijntenzivniju smenu vazdušnih masa. Od maja, padavine bi bile neravnomerno raspoređene, pa bi negde bilo značajnih padavina, a negde bi ta količina bila manja.

U temperaturnom polju, početak proleća će biti hladniji od proseka. Sve do treće dekade aprila, temperature će se kretati između 10°C i 15°C, samo u pojedinim danima se mogu približiti podeoku od 20°C. Pred kraj prve dekade, u vreme jednog hladnog talasa koji očekujem, temperature se mogu spustiti i do svega nekoliko stepeni iznad nule. Od treće dekade aprila, porast temperature, pa će se one kretati između 20°C i 25°C, a takav trend bi se nastavio i početkom maja kada bi u par dana zabeležili i tropske temperature.

Krajem prve dekade maja, temperature bi se mogle značajno spustiti i ispod 10°C, ali odmah nakon toga bi usledio porast pa bi do kraja meseca bilo između 23°C i 28°C, a u pojedinim danima i do 33°C. U junu, više tropskih dana, a vrlo visoke temperature bi mogle da obeleže drugu dekadu juna kada bi mogle biti zabeležene i temperature preko 35°C.

U skladu sa pokazateljima u karti, periodi stabilnog vremena neće biti dugi i biće prekidani oštrim i naglim prodorima vazdušnih masa. Tako bi jednog dana temperatura bila 30°C, već narednog 15°C. Najveća opasnost od poplava će pretiti u aprilu posebno krajem prve dekade i u trećoj dekadi meseca. Ipak, tokom čitavog proleća, postojaće opasnost od lokalnog izlivanja manjih vodenih tokova usled obilnih pljuskova.

Ova prognoza je samo orijentaciona, a detaljnije o vremenu moći ćemo da saznamo praćenjem lunarnih faza kao i do sada. Mogla bi da se da i neka okvirna godišnja prognoza koja bi najavila kišovito proleće, vruću prvu polovinu leta, rani sneg i hladnoće sredinom jeseni i suvu zimu, ali o tome nekom drugom prilikom.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *