Prognoza vremena za leto 2015. godine

Prognoza vremena za leto 2015. godine – Ovo leto će biti jedno od sušnijih koje smo imali poslednjih godina, a po vrelini će ličiti na leto 2012.

Uz svo poštovanje prema čuvenim ljudima čija je mudrost po nekim pitanjima učinila njihova imena besmrtnim, čini se da su svoje predrasude po pitanju vremena zaveštali potomstvu, pa su, tako, podržani od strane živih filozofa sa čijih su ramena spali neki ogrtači. Zaključak do kog su došli je da Mesec ni na koji način ne utiče na vreme.

— Stiven Seksbi —

 

Leto je neslavno počelo – uz oblačno vreme, prilično sveže za treću dekadu juna i pojačan vetar. Povremeno je bilo i slabih padavina. Taman kada su mnogi počeli da uzdišu, misleći da će ovo leto biti kilavi Radovan kao prošle godine, situacija na nebu se promenila. Oblaci su se razišli, sunce dobro pripeklo, a temperature se podigle iznad prosečnih vrednosti.

Ovo leto će biti jedno od sušnijih koje smo imali poslednjih godina, a po vrelini će ličiti na leto 2012. godine. Ipak, neće ga u tome preteći, jer će nizovi tropskih dana biti kraći tj. vreli dani će biti povremeno prekidani prolaznim osveženjima. Evo kako bi trebalo da izgledaju vremenske prilike prvenstveno u Srbiji, a sasvim slično i u regionu, u naredna 3 meseca.

Početak leta tj. treća dekada juna, kao što smo imali prilike da vidimo, obeležilo je svežije vreme sa temperaturama ispod proseka. Pred sam kraj perioda, došlo je do porasta temperature i taj trend se nastavio u prvoj dekadi jula.

Jul

Veći deo prve dekade jula je obeležilo vrlo toplo vreme, tek na kraju perioda, imali smo osveženje koje je prekinulo niz dana sa temperaturama oko 35°C. Početkom druge dekade jula prijatno vreme sa temperaturama oko prosečnih vrednosti. Zatim porast temperature uz porast i vlažnosti, pa bi bilo sparno i teško vreme, uz mogućnost ređe pojave pljuskova sa grmljavinom oko 14. i 17. jula, kada bi moglo biti i vrlo retke pojave nepogoda sa gradom. Maksimalne temperature bi se početkom dekade kretale oko 32°C, zatim bi se popele do 34°C ( i više), a na kraju perioda ponovo malo niže. Oko 14. i 15. jula moguć pojačan vetar.

Poslednja dekada jula bi mogla da počne prijatnim vremenskim prilikama, uz uglavnom vedro ili malo oblačno vreme, uz pojačan vetar posebno oko 21. i 22. jula. Vrlo retko bi moglo biti padavina, uglavnom u brdovitim predelima. Takvo vreme bi se zadržalo u prvoj polovini perioda sa maksimalnim temperaturama oko 33°C. No, u drugoj polovini perioda, prema kraju meseca dalji porast temperature pa bi one dostizale i 36°C.

Avgust

Početkom meseca bi se nastavio niz tropskih dana, a maksimalne temperature bi mogle dostizati i 40°C polovinom perioda. Oko 5. i 6. avgusta bi dodatne probleme mogao da stvara vruć vetar. Oko 8. avgusta bi moglo da dođe do osetnog osveženja sa padavinama, uz moguću pojavu nepogoda. Potom do kraja dekade prijatno vreme.

U drugoj dekadi ovog meseca još jedan tropski talas sa maksimalnim temperaturama između 32°C i 36°C. Najtoplije bi bilo u drugoj polovini perioda. Pred kraj perioda vetrovito.

Početkom treće dekade avgusta novo osveženje, pa bi se temperature spustile na pristojne vrednosti. Oko 28. i 29. avgusta ponovo malo toplije uz pojačan vetar, a zatim jače zahlađenje sa kišom i mogućim nepogodama. Maksimalne temperature bi mogle pasti i ispod 25°C.

Septembar

Početak meseca bi doneo prijatne temperature, uz vetar, posebno oko 4. i 5. septembra. Zatim, oko 7. septembra još jedno osveženje sa kišom i do kraja perioda sveže i promenljivo.

U drugoj dekadi meseca porast temperature, pa bi se maksimalne kretale i do 35°C. Takvo vreme bi se zadržalo tokom većeg dela perioda, a oko 19. septembra ponovo vetrovito vreme. Novo osveženje bi došlo tek u trećoj dekadi meseca.

Uvek napominjem, a to ću uraditi i sada, da su ovo grube procene razvoja vremena pa može biti manjih i većih grešaka i odstupanja. Zato treba pratiti karte lunarnih faza i upoređivati ih sa ovom sezonskom kartom radi što veće preciznosti.

 
prognoza vremena za leto 2015
Letnji ingres, 21. jun 2015, 18.38, Beograd

Kada pogledamo kartu letnjeg ingresa, prvo što možemo da zapazimo jeste gotovo identična postavka uglova u odnosu na kartu prolećnog ingresa – svi se nalaze u promenljivim znacima, pa bi to mogao biti pokazatelj promenljivih vremenskih prilika. Činjenica je da je proleće bilo vrlo promenljivo uz česte smene toplih i hladnih perioda. Zahlađenja su bila intenzivna, pa su u mnogo dana tokom proleća zabeležene temperature ispod proseka. Ako pogledamo kartu, naći ćemo i objašnjenje – Saturn u vrlo bliskom kontaktu sa Ascendentom.

Međutim, u karti leta nije takav slučaj. Saturn se „povukao“ u drugi znak u odnosu na Ascendent pa je samim tim njegov uticaj minoran, bez obzira na to što je on jedan od vladara godine. Uglovi u promenljivim znacima bi svakako mogli da idu u prilog češćim smenama toplog i hladnog vazduha, pa tako periodi vrelina ili periodi svežijeg vremena neće dugo trajati.

Vladar ove ingresne karte je Jupiter, kao terminski vladar i vladar vatrenog znaka u kome se našao stepen u usponu. Uz to, on je i suvladar godišnje karte.

Jupiter je sa Venerom i oboje trigonom gledaju Ascendent. Zapadno su od Sunca pa sobom nose nešto više vlage, naročito Venera, međutim pozicija u vrelom Lavu to značajno umanjuje. Njima se pridružuje i Merkur u Blizancima koji im aplicira sekstilom. Merkur je istočno od Sunca pa je topliji i vlažniji nego inače.

Jupiter i Venera u konjunkciji uglavnom predskazuju lepo i toplo vreme, tek sa nešto malo oblaka. Kada imaju nešto više vlage i kada im se pridružuje Merkur, kao što je sada slučaj, onda može biti ređe pojave kiše, koja je uglavnom slaba ili kratkotrajna. Pošto su domicili Merkura i Jupitera prirodno suprotstavljeni, njihovi kontakti otvaraju nebeske kapije, što za posledicu ima jake vetrove, kišu i ponekad grmljavinu. No, u ovom slučaju to ne možemo primeniti jer su povezani slabim, povoljnim aspektom.

Tako, na kraju možemo da zaključimo da bi bilo prilično sunčanih dana, dosta toplo i povremeno sa malo oblaka uz nešto više vlage u vazduhu. Pošto Merkur opozicijom egzaktno aspektuje stepen u usponu, strujanja će biti najčešće zapadnog pravca.

Luna se našla na poslednjem stepenu toplog i suvog znaka Lava, na moćnom Regulusu, u rastu je svetlosti pa joj je toplota u porastu, a vlažnost u opadanju. Ovo bez sumnje ide u prilog prilično toplom vremenu. Zbog bliske kvadrature sa Saturnom, separacione doduše, prve dane leta će obeležiti (i obeležilo je) promenljivo i hladnije vreme sa kišom, koje može potrajati malo duže (fiksni znaci). Domicili Lune i Saturna su suprotstavljeni pa to predstavlja otvaranje kapija koje predskazuje padavine i lošije vreme.

Mnogo važnije je to što se nakon promene znaka Luna spaja sa Suncem koje je združeno sa Marsom, pa ovoliko vatre dodatno upućuje na prilično toplo i sušno leto.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *