Prognoza vremena za 2020/2021: Loša godina

Pored virusa s kojim se ceo svet bori, ova godina će biti izazovna i kada je reč o vremenskim (ne)prilikama te pojedinim poljoprivrednim proizvodima – to je ukratko prognoza vremena za 2020.

Kada je Merkur u Ribama vladar godine ili četvrti, označava mnogo vetra i kiše, posebno u severnim delovima. Biće obilja ribe, ali nedostatka druge hrane i plodova zemlje; nevolje na morima i onima koji njima plove.

— Vilijam Remzi —

 

S obzirom na aktuelnu situaciju u zemlji i svetu, na strah koji se u mnoge ljude uvukao, isprva nisam želeo da objavljujem prognozu vremena jer ona nije sasvim optimistična. Ipak, zbog velikog interesovanja i pitanja koja ste mi privatno postavljali, ukratko ću prokomentarisati šta možemo da očekujemo tokom ove godine a posebno u ova tri prolećna meseca.

prognoza-vremena-za-2020
Godišnji ingres 20. mart 2020. godine, 04.49, Beograd

Vrlo je upadljiv hiroviti, promenljivi Merkur u Ribama na samom Ascendentu koji će imati vladavinu nad godinom. Ovako postavljen ukazuje na nestabilne vremenske prilike i čestu smenu toplih i hladnih perioda. U istočnoj poziciji u odnosu na Sunce i u vrlo vlažnom znaku kakav su Ribe, ukazaće i na više vlage u vazduhu, više padavina, posebno u prvom delu godine, tj. u prolećnom periodu i prvom delu leta.

Proleće će, dakle, biti promenljivo i nestabilno sa čestim padavinama i naglim smenama toplog i hladnog vazduha. Jaki vetrovi će biti česti. Sredinom proleća, tačnije oko druge polovine aprila bi mogli imati jedan osetno topliji talas, a potom ponovo red padavina. U vezi sa obilnijim padavinama, pored perioda nakon druge polovine maja, „osetljivi“ periodi su još drugi deo avgusta i poslednji dani decembra 2020. godine.

Luna je u flegmatičnoj fazi i znaku koji se vezuje za kiše, a svoj prvi aspekt formira sa Venerom (vladarka termina Asc) koja je zapadno u odnosu na Sunce, prilično vlažna. Ove dve vlažne planete u kvadratu obično proizvode dosta oblaka i kiša, mada bi to moglo biti ublaženo s obzirom da nisu na jakim pozicijama u horoskopu.

Kada god imamo naznake povećane vlažnosti kao što je ovde slučaj, to nas upozorava na mogućnost poplava, s tim što one ne bi zahvatile veliko prostranstvo kao 2014. godine, već bi više bile lokalnog tipa, ali bi se češće javljale na više različitih lokacija tokom godine. Naročito su osetljive istočna i severoistočna Srbija. Ono što bi posebno obeležilo godinu su i jaki, nasilni vetrovi.

Nažalost, vladar Ascendenta Jupiter nije u dobroj poziciji, već je u egzaktnoj konjunkciji sa egzaltiranim malefikom – Marsom. Već ste mogli u ranijim prognozama da primetite da smo imali povećan broj nepogoda kada god su se ove dve planete blisko povezivale. Tako će biti i sada: češće nepogode praćene jakim pražnjenjima, olujnim vetrovima i gradom, koje će biti intenzivnije i češće u južnim i jugoistočnim predelima.

Mars je van sekte, prilično topao u ovoj istočnoj poziciji u odnosu na Sunce, mada ga zimski znak Jarca malo osvežava. U svakom slučaju, već krajem proleća možemo računati na prvi talas visokih temperatura. Vrućina i dužih perioda sa tropskim temperaturama ćemo ovog leta imati više nego prethodnog, a te talase će povremeno prekidati osveženja sa olujnim nepogodama.

Jesen može biti značajno toplija od proseka, a njen kraj i početak zime bi obeležio period sa obilnim padavinama. Zima u proseku topla, s tim što bi sredinom zime postojala mogućnost nepogode sa jakim i olujnim vetrom, snegom i hladnijim vremenom, koje bi potrajalo nekoliko dana. Ukoliko bi padavine bile obilnije kao što očekujem, to bi moglo da pričini dosta problema u svakodnevnom funkcionisanju.

Prema postavkama relevantnih tačaka u vezi sa poljoprivrednim kulturama, rod pasulja i mahunarki bi mogao da bude loš, slično je i sa kvalitetom luka, ječma i ranih sorti voća, krušaka, šljiva, jabuka. Rod pšenice i drugih žitarica bi bio lošiji od prošlogodišnjeg, ali suštinski zadovoljavajući – rekao bih osrednji. Dobro bi mogli roditi pirinač, šećerna trska, grožđe i orašasti plodovi.

Čuvajmo sebe i naše najmilije, ali budimo odgovorni i prema drugima, prema prirodi, i uopšte, prema svetu u kom živimo.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

3 komentara

 1. Tamara kaže:

  Bojane, da li ce uskoro biti neki tekst o svemu ovome sto nam se dogadja? Jedino tvoja tumacenja citam, sada je navala kvazi astrologa na youtube-u i ne mogu da verujem koliko ne znaju. Pozdrav

  • Bojan Šojić kaže:

   Tamara, iskreno se nadam da ću uskoro naći vremena da napišem tekst. Tema je kompleksna i potrebno je ozbiljno se pozabaviti velikim brojem mundanih horoskopa.

 2. Tamara kaže:

  Hvala, znam da je prezahtevno uraditi mundane horoskope, narocito u ovakvoj situaciji kada je globalno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *