Planetarne vladavine u ciklusu trudnoće

Širi dalje!
  • 1
  •  
  •  
  •   

Kako u ostalim segmentima života, tako se planetarne vladavine raspoređuju i u ciklusu trudnoće: počinju Saturnom, a završavaju Jupiterom.

Iako bi rođenje, ako želimo da budemo precizni, trebalo da bude nazvano drugim početkom, dok bi začeće trebalo da predstavlja prvi početak, ipak se nalazi da je jednako začeću u svojoj efkasnosti i mnogo potpunije iako kasnije u vremenu.

~ Klaudije Ptolomej ~

 

Verovatno vam je poznato ono da porođaj u osmom mesecu može da bude opasan i za bebu i za majku. Ili da se abortus može obaviti samo do određenog termina. Ako niste znali, za sve to postoje astrološka objašnjenja.

Postoje drastične razlike između savremenog tumačenja trudnoće i njenog toka, i tradicionalnog tumačenja istih stvari. Neću o tome detaljno, samo ću pomenuti da u savremenoj astrologiji postoji nekoliko pogleda na to.

Jedan podrazumeva da se trudnoća posmatra preko VIII kuće, a svako sledeće polje predstavlja po jedan mesec trudnoće. Drugi podrazumeva da je takođe trudnoća u VIII kući, a da se potom čitava VIII kuća izdeli na 9 delova pri čemu će svaki deo predstavljati po jedan mesec trudnoće. I tako dalje. Naravno, u tradiciji tako nečeg nema – ona pred nas postavlja vrlo logično, zdravorazumsko objašnjenje i ja ću vam sada to objašnjenje izneti.

U tradiciji se tok trudnoće ne prati nikakvim derivacijama niti podelama znakova i kuća, već isključivo uz pomoć planeta. Vrlo logično, jer su planete nosioci dešavanja, a ne znaci ili kuće koji su, uslovno rečeno, mrtvo slovo na papiru. Svaka planeta ima prirodnu vladavinu nad određenim stvarima, kao što, na primer, Venera vlada ljubavlju i umetnošću, a Merkur nad pisanjem i oratorstvom. Tako, svaka planeta vlada i nad određenim mesecom trudnoće, vrlo logično, prema svojim prirodnim značenjima.

Pa da krenemo.

planetarne vladavine

Prvim mesecom trudnoće upravlja Saturn. Na stranu što je to kritičan period za opstanak trudnoće, Saturn ovde ima drugu ulogu. On je planeta strukture, forme, pa, tako, zahvaljujući njemu, različitim procesima nakon oplodnje dolazi do formiranja embriona. Drugim mesecom trudnoće upravlja Jupiter. Embrion u tom periodu brzo napreduje i razvija se, aktiviraju se razne organske funkcije, da bi pred kraj meseca embrion bio razvijen u fetus. Naši preci su to definisali kao aktiviranje i razvoj vegetativne duše.

Trećim mesecom trudnoće upravlja Mars. U tom mesecu fetus pravi svoje prve pokrete, postaje aktivan. Četvrtim mesecom upravlja Sunce. Sunce simboliše Duh i smatra se da u ovom periodu Duh ulazi u fetus. I zaista, u ovom mesecu trudnoće fetus je u stanju da čuje majku i druge zvukove. Zato se savetuje majkama da razgovaraju sa svojim nerođenim bebama od tog perioda jer se smatra da već dolazi do razvoja svesti u njih.

Petim mesecom upravlja Venera. Stari su smatrali da se u tom mesecu trudnoće oblik bebe prolepšava i kompletira se razvoj njenih udova. I nisu nimalo grešili u vezi sa tim. Šestim mesecom upravlja Merkur. U tom periodu se kompletira razvoj svih organa i čula bebe. Sedmim mesecom upravlja Luna. U tradiciji, ona simboliše telo i život; stari su smatrali da beba u ovom mesecu trudnoće oživljava. Zapravo, smatrali su da je u ovom periodu beba dobro formirana, pa ako kojim slučajem dođe do prevremenog rođenja može sasvim normalno živeti. To se takođe pokazuje kao istinito.

Osmim mesecom trudnoće ponovo upravlja Saturn (primetili ste verovatno da se planete ređaju prema haldejskom rasporedu). Uvek postoji bojazan za zdravlje bebe ako porod krene u osmom mesecu, zbog mogućih komplikacija. I ne samo za zdravlje bebe već i za zdravlje majke. Na kraju, devetim mesecom upravlja Jupiter, planeta plodnosti i prirodni vladar dece. Simbolika Jupitera je više nego jasna i nema potrebe objašnjavati je.

Kao što vidite, nema potrebe deliti kuće na sitna crevca, brojati znake i raditi neke slične stvari.


Širi dalje!
  • 1
  •  
  •  
  •   
Ako želiš da mejlom dobijaš obaveštenja o novim tekstovima na sajtu, prijavi se!
spinner

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *