Pitanje u vezi poljoprivrede

Osoba koja živi van grada postavila pitanje u vezi poljoprivrede – koji bi usev trebalo da zasadi naredne sezone da bi od njega adekvatno profitirala.

Horarna astrologija – primeri iz prakse
~ druga pitanja ~

 

Prošle godine u ovo vreme jedna poznanica je postavila pitanje vezano za poljoprivredu. Naime, ona i njen suprug su dobili povoljnu ponudu da uzmu dosta zemlje za obradu. Ukoliko bi dobro rodilo to što bi posejali, to bi moglo da im promeni život na bolje. Stoga se ona pitala kakvu bi godinu mogla da očekuje što se tiče padavina i šta bi bilo najbolje posejati. Da li bi bilo bolje posejati suncokret, na primer, koji ne zahteva puno vlage ili da se posadi repa kojoj odgovara puno padavina ili neke žitarice?

Pitanje u vezi poljoprivrede – analiza

Za početak, pogledao sam kartu prolećnog ingresa za 2014. godinu.

prolećni ingres 2014
Prolećni ingres, 20. mart 2014, 17.57, Beograd

Komentar je bio sledeći:

Dakle, ingres ukazuje da bi u proleće bilo kiše, uglavnom oko proseka ali da bi najintenzivnije padavine bile zapravo krajem proleća, pred početak leta uz dosta vetrovitih dana. Temperature bi bile oko proseka, bio bi čak i jedan hladniji talas sredinom proleća, dosta slično proleću koje smo imali ove godine. Leto čini mi se ne bi bilo tako toplo kao prethodnih godina, bilo bi prijatnijih temperatura i više padavina nego ranije, ali naravno, bilo bi kao i svakog leta i onih tropskih temperatura, ali bez izražene suše. Tek bi kraj leta i jesen bili nešto suvlji od proseka.

Pošto je karta obećavala kišno leto, nametao se zaključak da bi bolje rodila repa nego suncokret. Pogledao sam i odgovarajuće arapske tačke. Naime, pored standardnih arapskih tačaka koje koristimo u tumačenjima kao što su Fortuna, tačka duha, tačka braka ili dece i slične, postoje i tačke koje se odnose na useve i određene vrste biljaka ili proizvoda.

Većina astrologa pominje tačke i navodi njihove formule. U vezi sa nekom temom postoji više različitih formula i sve su legitimne za korišćenje, tako da praktično iskustvo ima zadnju reč.  Formule useva koje prilaže El-Biruni razlikuju se u odnosu na formule nekih drugih autora po tome što se obrću u zavisnosti od toga da li je u pitanju dnevna ili noćna karta. Kod drugih autora formule su (uglavnom) fiksne.

Ove tačke su se koristile i da bi se predvidelo kretanje cena određenih proizvoda u toku godine. Ukoliko bi tačka nekog proizvoda bila dobro postavljena a njen vladar snažan i bez oštećenja, to bi bio znak da bi cena tog proizvoda bila dobra i da onaj ko bude trgovao tom kulturom može na njoj dobro da zaradi. U slučaju da je vladar tačke oštećen, to bi moglo da ukaže na loš kvalitet tih useva i/ili nisku cenu.

Vodeći se tim uputstvima u ingresnoj karti sam najpre pogledao tačku žitarica, a zatim i tačku uljarica odnosno njihove vladare. Tačka žitarica se nalazila u IV kući i pod zracima Jupitera koji ju je aspektovao bliskom opozicijom. Vladar tačke je sukcedentni retrogradni Saturn okružen beneficima. Tačka uljarica se našla u VII kući čiji je vladar debilitirani Mars koji aspektuje tačku vrlo bliskom opozicijom. Ovo je nametalo zaključak da bi i uljarice i žitarice mogle relativno dobro da rode, ali bi zbog upliva malefika cena uljarica bila manja od očekivane.

Pošto je ovo bilo prvo pitanje ovakve vrste koje sam razmatrao, rešio sam da konsultujem i horarnu kartu u vezi s ovom temom na pitanje, da li će u toku naredne godine biti bolje da se sade uljarice ili žitarice.

pitanje u vezi poljoprivrede
Pitanje u vezi poljoprivrede – žitarice ili uljarice? 28. oktobar 2013, 09.12, Beograd

Vladar sata u vreme postavljanja pitanje je bio Mars. Tačka uljarica pada u XII kuću u znak Škorpiona, pod dominaciju ugaonog malefičnog Marsa van sekte. Interesantno da je ista planeta vladar tačke i u horoskopu prolećnog ingresa. Tačku aspektuju benefični Jupiter i Luna, što ne bi išlo u prilog lošem rodu uprkos tome što su obe planete u vezi sa VIII kućom. El-Kindi je napisao:

Ako su signifikatori stvari za prodaju kadentni, oni ukazuju na nisku cenu…

Tačka žitarica pada u znak Lava u konjunkciju sa Lunom, takođe je kadentna, ali je i njen vladar Sunce u kadentnoj kući. Malo lošija situacija nego u prethodnom slučaju. Ovo bi mogli biti pokazatelji sledećeg: da će uljarice bolje roditi od žitarica, pa će u skladu s tim i njihova cena biti niža. Rod žitarica bi malo podbacio, ponuda bi bila manja pa bi i cena bila veća.

Povratne informacije

Godina je bila kišna, naročito poslednji deo proleća i leto kada smo imali poplave i dosta nepogoda, što nije pogodovalo nijednoj kulturi, a posebno ne uljaricama. No, uprkos svemu, rod većine kultura je bio dobar pa i uljarica. Ipak, tako nije i sa cenama. Na svetskom tržištu je pala cena uljaricama, te se one otkupljuju po relativno niskoj i nepovoljnoj ceni. S druge strane, cena žitarica je daleko povoljnija i nastaviće da raste i u narednom periodu. Tako se potvrdila slika i iz mundane i horarne karte da će se na žitaricama moći više profitirati nego na uljaricama.

POVEZANE TEME:

Kako postaviti horarno pitanje?
Signifkatori u horarnim pitanjima


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *