Pitanja o sportu i takmičenjima

Uputstva za tumačenje horarnih pitanja o sportu i horoskopa početaka duela i takmičenja.

Sedamnaesta konsideracija je, da pogledaš da li je planeta koja je signifikator sigurna i povoljna, tj. oslobođena bilo kakve aflikcije malefika, i da li jedan od benefika baca svoje zrake ili svetlost na zrake takvog signifikatora. Jer će tada biti rečeno da je ta planeta sigurna i zaštićena sve dok se benefik ne odvoji u razmaku od jednog minuta i označi svršetak stvari.

— Gvido Bonati —

 

Ako ste se nekad pitali da li horarna astrologija može dati odgovor o pobedniku nekog takmičenja, odgovor je DA. Ako ste istog momenta pomislili „Oh, radosti moja, ala ću se opariti u kladionici“, moraću da vas razočaram – tumačenja ovakvih pitanja nisu uvek jednostavna, naročito jer postoje različiti načini kako se tim pitanjima može prići. Jedan od sigurnijih načina da se pronađe pobednik nekog takmičenja jeste analiza karte početka takmičenja odnosno katarhai karte takmičenja. No, dok se karta napravi i proanalizira obično bude dockan za odlazak u kladionicu. Stoga se mnogi još uvek oslanjaju na horarna pitanja koja nisu uvek sasvim pouzdana.

Za razliku od horarne karte koju izrađujemo za vreme i mesto kada smo rešili da se latimo tumačenja nekog pitanja, katarhai kartu nekog takmičenja izrađujemo za vreme i mesto u kome se događaj odigrava. Na primer, pošto je fudbal ovih dana aktuelan, da bi mogli da procenimo ko će biti pobednik na utakmici Nemačka-Argentina, moramo napraviti kartu za grad u Brazilu u kome će se održati utakmica i tačno vreme kada utakmica počne.

Nakon toga treba da dodelimo uloge i to tako što Ascendent dodeljujemo strani koja započinje meč, a Descendent protivniku. Naravno, niko nas ne sprečava da karte napravimo i ranije – jednu za slučaj da Nemačka započne meč, a drugu za slučaj da Holandija započne. Ali problem je što nikada ne znamo tačno vreme kada će meč početi – izlazak igrača na teren, himna itd. – svako i najmanje odstupanje može napraviti neke razlike u tumačenju odnosno konačnom ishodu, naročito ako se desi da Ascendent karte bude na prelazu dva znaka.

Ono što sam kroz praksu uspeo da ustanovim jeste da se individualna takmičenja mogu mnogo bolje prognozirati postavljanjem horarnog pitanja, nego što je slučaj sa timskim takmičenjima. Evo nekoliko primera.

Otvoreno prvenstvo Amerike 2011.

Jedna izuzetno uspešna godina za našeg teniskog asa, Novaka Đokovića. Brojna finala, brojne titule na Grend slem i turnirima Masters serije. Otvoreno prvenstvo Amerike je poslednji Grend slem turnir sezone, pa se postavljalo pitanje da li će ga Novak u toj fantastičnoj godini osvojiti. Iste godine je dosta uspeha imao i Janko Tipsarević, još jedno dobro poznato ime srpskog tenisa. Tako su se rodila dva različita pitanja – da li će Janko dobiti svog prvog protivnika i da li će Novak osvojiti US Open.

pitanja o sportu
Da li će Janko Tipsarević pobediti i proći u naredno kolo turnira? 28. avgust 2011, 23.34, Beograd, Alkabitus kvadrantni sistem

Klasična horarna karta gde Ascendent i njegovog vladara skupa sa Lunom dodeljujemo takmičaru za koga navijamo, dok Descendent i njegovog vladara dodeljujemo protivniku. Snaga neke planete se može proceniti preko više faktora, ali je najznačajniji faktor njena mundana pozicija. Dostojanstvo planete može biti pokazatelj stanja takmičara ili kvaliteta njegove igre, ali to nije faktor koji će u karti biti od presudnog značaja. Često možemo videti da takmičar koga predstavlja debilitirana planeta pobeđuje onog takmičara koji je predstavljen dignifikovanom planetom.

To je sasvim u redu, jer nas i astrološka teorija uči da moć planete leži u njenoj istaknutosti. Ništa vam ne vrede vaši divni talenti ako nemate priliku da ih javno pokažete (simbolika kadentne planete u sedištu). S druge strane, bez obzira što nemate nekih naročitih kvaliteta, to ne znači da ne možete da se vrlo istaknete (debilitirana planeta na uglu). Naša estradna scena bi bila veoma lep primer toga.

Šta u ovoj karti vidimo? Janko je predstavljen Merkurom u Lavu, egzaktno na uglu – vrlo moćna, vrlo snažna pozicija. Merkur je spor jer je dva dana ranije napravio zaokret i krenuo direktno, pa ga ta sporost neznatno oslabljuje. U svom je terminu ali van sekte i orijentalan, što ga malo oštećuje. No, to ni u kom slučaju ne može da poništi moćnu, ugaonu poziciju, čemu možemo dodati i hajz jer je Merkur dnevna planeta ispod horizonta i u muškom znaku.

Njegov protivnik je predstavljen Jupiterom u Biku, na vrhu XII kuće i averziji prema svom sedištu. Dakle, kadentan je što ga prilično oslabljuje, a uz to i ne vlada sobom kako bi trebalo. Tome još možemo da dodamo i to da je Jupiter vrlo spor jer ga manje od dva dana deli od zaokreta i retrogradnosti. Vrlo negativan argument.

Vidimo da je na Ascendentu postavljena Fortuna što je vrlo pozitivno, ali primećujemo da je tu postavljen i Južni čvor što je negativan argument. No, ono što svakako nadjačava i veoma obećava jeste postavka Ascendenta na moćnoj nekretnici Rigel iz sazvežđa Oriona. Ova sjajna zvezda Jupiter/Mars prirode obećava uspeh i slavu, pa je za očekivati da bi Janko sa svim ovim pozitivnim pokazateljima mogao da pobedi. Isto nikako ne bi mogli da tvrdimo za njegovog suparnika.

Jedna vrlo važna stvar se pojavljuje u karti – spaljena Luna. Da li to može biti znak da Janko i pored svih pozitivnih pokazatelja ipak ima šansu da izgubi meč? Odgovor na ovo pitanje nam daje Bonati:

Pogledaj da li su Sunce i Luna dalje od linije X kuće skroz nadole prema IV kući na istočnoj strani, ili od linije IV kuće prema Zenitu na zapadnoj strani karte i ako su oslobođeni [uticaja malefika] i ako su jasno usrećeni i snažni, jer će onda označiti pobedu u sukobu na ime polovine u kojoj se nalaze, tako da, ako su na istočnoj polovini označiće pobedu koja ide pitaču i onome ko započne konflikt. S druge strane, ako su na zapadnoj polovini označiće pobedu neprijatelja. Ako su pak, oboje unesrećeni i slabi, onda će označiti suprotno jer će pasti onaj u čijoj su polovini.

Bonati nam objašnjava da ako se luminari nađu levo od linije meridijana (MC-IC), pobediće strana za koju navijamo. Ako se nađu na desnoj hemisferi, pobediće protivnik. Ali, ukoliko su luminari slabi, onda će biti suprotno. Gde su luminari u ovoj karti? Na zapadnoj strani, što bi bio argument da će Jankov suparnik pobediti. Međutim, luminari nisu u dobrom stanju. Luna je spaljena, Sunce vrlo slabo dignifikovano i skupa su u konjunkciji sa debilitiranom Venerom koja vlada malefičnom kućom. Tako sada dobijamo sliku da će Jankov suparnik izgubiti meč.

Konačni ishod meča je bio 3:0 za Janka.

Đoković-Nadal

Pitanje je postavljeno pred meč Đokovića i Nadala. Karta dosta interesantna jer je slična prethodnoj. Ascendent postavljen u termin Marsa i na sjajnoj zvezdi Belatriks iz sazvežđa Oriona. Ova sjajna zvezda položena u levom ramenu Oriona nosi prirodu Marsa i Merkura. Upućuje na borbenost i agresivnost, ali isto tako i na povrede, naročito očiju i ekstremiteta. Vidimo i da se Južni čvor ponovo smestio na Ascendent. Ovi negativni argumenti bi mogli da idu u prilog nekakvoj povredi.

pitanja o sportu - US Open
Da li će osvojiti US open? 12. septembar 2011, 22.50, Beograd, Alkabitus kvadrantni sistem

Vladar Ascendenta je Merkur u svom sedištu, orijentalan, brz i vrlo snažan jer je postavljen na uglu. Prilično pozitivna slika koja obećava, mada se mora primetiti da je Merkur ušao pod sunčeve zrake i da lagano tone u spaljenost. Kako je nedavno pre postavljanja pitanja bila opozicija Sunca i Lune, tako se Fortuna našla na suprotnom uglu – smestila se na Descendent karte zajedno sa Severnim čvorom. Eto pozitivnih pokazatelja za Nadala. Ipak, njegov vladar Jupiter je u prilično lošem stanju – retrogradan, spor, na vrhu XII kuće i averziji prema svom sedištu u Strelcu, što nikako ne ide u prilog pobedi.

Sunce peregrino i sa oštećenom Venerom na zapadnoj strani karte, a Luna kao svetlo vremena karte u nešto boljoj poziciji na istočnoj strani i aplicira debilitiranom Marsu uz trigon i uzajamnu recepciju. Ovi pokazatelji idu više u prilog Novaku i njegovoj pobedi. Kada se svi argumenti spoje, definitivno može da se prosudi da će Novak odneti pobedu nad Nadalom.

U konačnici, Novak jeste pobedio Nadala i osvojio titulu na US Open-u. Ali meč nije prošao glatko – u jednom momentu je Novak zatražio medicinsku pomoć zbog lakše povrede i bolova. Ovo je prilično dobro predstavljeno zvezdom Belatriks i Južnim čvorom na Ascendentu.

Pitanja o sportu: Litvanija – Grčka 2011.

Evropsko prvenstvo u košarci 2011. godine, borba za 5. mesto. Utakmica je počela u 21.00 po lokalnom vremenu, u Kaunasu, u Litvaniji i za to vreme i mesto je napravljena karta. Litvanija je imala tu čast da započne utakmicu, pa je dobila Ascendent i njegovog vladara.

litvanija-grčka
Litvanija-Grčka, 17. septembar 2011, 21.00, Kaunas, Litvanija, Alkabitus kvadrantni sistem

Veoma interesantna slika. Ascendent karte u znaku Bika, sa Venerom u svom sedištu u sukcedentnoj kući. Luna je postavljena u Biku skoro na samom Ascendentu. Grčki tim je predstavljen Marsom u Raku. Kao i u horarnim kartama, tako bi i u ovoj karti događaja pobedu trebalo da odnese planeta koja je mundano snažnija. Ipak…

Mars je postavljen u ugaonoj kući, debilitiran, ali se sprema da promeni znak. Nije povezan sa faktorima pobede/uspeha. Ono što je važno istaći za poziciju Venere jeste to da je ona u svom helijačkom izlasku, što je moćno svedočanstvo za bilo koju planetu, pa tako i za nju. Takođe, planeta s kojom će prvo da uspostavi kontakt jeste Saturn, vladar MC-a i X kuće, čime se otvaraju vrata pobedi.

Litvanija je pobedila Grčku s tesnom razlikom, 73:69. Možemo da primetimo da je jača mundana pozicija Marsa umalo poništila višestruka pozitivna svedočanstva druge strane. Ono što je možda najbitnije, to je podrška luminara na strani Litvanije i to oba – Sunce podržava Ascendent bliskim trigonom i Luna koji je telesno postavljena uz istočni ugao. Veliki značaj Lune se ogleda u tome što je ova karta noćna pa je ona vladarka vremena.

U više od 90% slučajeva, bilo da je reč o karti događaja ili o horarnom pitanju u vezi nekog takmičenja, pobedu je odnosio tim ili pojedinac čiji je signifikator bio mundano snažniji. U situacijama kada je mundana snaga planeta približna, odlučivale su nijanse među kojima i planetarni dignitet i neka minorna ojačanja.

 • Benjamin N. Dykes, Bonatti on Mundane Astrology , Minneapolis: The Cazimi Press, 2010.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

12 komentara

 1. Zdenka kaže:

  Halo Bojane,
  hvala na tim lijepim primjerima kako tumaciti sportske horarce, nazalost ja do sada nisam imala tako jasne karte
  pri postavljanju mojih pitanja, pa ni jasne odgovore, ili nisam znala dobro tumaciti karte, sto je vjerojatnije.

  Ovu tehniku gdje dodjeljujes prvu kucu onom tko zapocne igru nisam do sada poznavala, ali jako interesantno, nazalost se moze tek napraviti pri pocetku utakmice, ne mislim radi kladenja ;)vec zbog razmjene tumacenja sa ostalima…..
  Lijep pozdrav i veliko hvala na tim divnim primjerima..

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovanje Zdenka,

   Da, karte događaja su mnogo bolje za tumačenje naročito kada se u isto vreme održava veći broj utakmica. Horarnu kartu pravimo za mesto gde postavljamo pitanje pa bi horarne karte za ta takmičenja sve bile iste. Ako ne navijamo za neki tim, onda bi morali timove da određujemo prema boji dresova na primer i „poklapanju“ te simbolike u karti itd. Sve je vrlo dubiozno.
   Sa kartama događaja to ne moramo da radimo – jednostavno Ascendent dodelimo timu koji započinje meč i tumačimo dalje.

   Ono jeste nezgodno malo što se tiče razmene tumačenja sa drugima, ali dobro, vežbati se može i naknadno 🙂

   Svako dobro Zdenka,
   B.

 2. Zdenka kaže:

  Postovani Bojane,
  Jucer sam ovu tehniku pokusala isprobati, naime cekala sam pocetak utakmice Njemacka/ Argentina i kao sto sad znamo Njemacka je zapocela utakmicu.
  Ako sam tocno izabrala zonu za Rio de Janeiro 17 h lokalnog vremena dobivam AC na 3°45 min. u Jarcu.

  Pa samim tim dobiva Njemacka SA za signifikatora koji je u skorpiji 11 kuci a Argentinci MO koji je u 2 kuci vodenjaku.
  Saturnova pozicija na istocnoj strani govori u korist njemacke, mjeseceva pozicija na istocnoj strani i u SA znaku, takoder. SA i VE su almuten AC- a, to je sve sto sam otkrila u korist DE
  Mene je iritirao polozaj fortune i Sunca u 7 kuci, sto je u korist Argetinaca, iako kad gledam fortunin signifikator je takoder MO koji je na strani pobjednika.

  Voljela bih znati tvoje misljenje ako nades vremena za
  analizu.
  Lijep pozdrav iz Berlina, Zdenka

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Zdenka,

   Ascendent se našao zapravo na 16°57′ Jarca.
   U prilog pobedi Nemačke ide dosta argumenata. Pre svega, Saturn je dominantan na nebu, u egzaktnom sekstilu prema stepenu u usponu. Almuten Ascendenta i dispozitor Saturna je Mars postavljen u X kući/znaku, u vrlo bliskom trigonu sa Venerom (titula, pobeda).

   Saturn je superiorna planeta, u svojoj sekti, u superiornoj poziciji u odnosu na Mesec koji je pritisnut njegovim dekster kvadratom.
   Mesec u averziji prema svom domicilu i u vlasti Saturna. Sunce koje se našlo na DC-u zapravo nije u najboljoj poziciji tu. To je mesto njegovog zalaska, mesto gde ono gubi svoju moć, to je lunarni ugao, pa ni to ne ide u prilog Argentini.

   Međutim, ono što me intrigira, to su snažno aktivirane XII i VI kuća i separacija VE i MA, i sve mi to nekako „miriše“ na mogućnost da je ovaj ishod unapred dogovoren.

   Pozdrav iz BG-a
   B.

 3. Zdenka kaže:

  Hvala Bojane na objasnjenju, samo mi nije jasno kako ja imam AC na pocetku a kod tebe 16°.
  Nemam pojma koja zona je za Rio de Janeiro ali mislila sam da moj Astroplus to dobro izracuna.
  Posto Brazil ima tri zone koliko znam.
  Dali je sto dogovoreno necemo nikad saznati.

  Hvala jos jednom za tvoj trud i analizu horoskopa, vidim treba jos puno da ucim, previse vaznih stvari mi jos izmakne.
  Lijep pozdrav, Zdenka

 4. Joksi15 kaže:

  Ovo mi je uvek zanimljivo bilo, pa da probam. Danas se igra košarkaška utakmica Srbija-Italija, lokalno vreme 21:30, Istanbul. Koristiću sistem celih znakova.

  Asc pada na 17*17′ Bika, Venera je na 22*21′ Lava, 4.polje.
  Mars je na 5*19′ Device, 5.polje.

  Venera je mundano jača, u konjunkciji sa Severnim čvorom, što može ići u prilog da pobedi tim Venera (tim koji prvi započne utakmicu). Elem, stoji separacioni 120* između Venere i vladara MC Saturna, ujedno je Saturn vladar i 10.kuće po ovom sistemu. To bi moglo ukazati da je tim Venera ranije dobijao tim Mars, što implicira da bi Srbija prva mogla dobiti loptu, jer smo Italijane ranije pobeđivali. Ovo su samo pretpostavke, jer ne znamo koji će tim započeti utakmicu.

  Mars je mundano slabiji, dok je vladar IC, Mesec, na 27*49′ Blizanaca i aplicira Marsu 60*, ali pre Marsa, Mesec aplicira Merkuru, tako da tu imamo ometanje. Ukoliko bi uključili i vladara 4.kuće, Sunce, nalazi se na 21*09′ Device, na fiksnoj zvezdi Denebola, negativnog upliva, što mi nikako ne ide u korist tima Mars, iako je Sunce na desnoj strani, ali loše je stanje Sunca. Dok, Mesec, na levoj strani karte, nije oštećen (iako peregrin), pa to dodatno ide u prilog timu Venere.

  Ja bih rekla da će pobedu odneti tim koji prvi započne utakmicu, odnosno Venera. Volela bih da čujem i Bojanovo mišljenje.

  • Joksi15 kaže:

   Hahaha da replikujem sama sebi. 🙂 Meč je započela Italija, ali je Srbija pobedila. Jedino da se vodim bojom dresa, Bikom upravlja Venera koja simboliše svetlije boje, a Škorpijom upravlja Mars koji simboliše tamnije boje. Opet ispada da je Italija Venera (beli dres), a Srbija Mars (crveni dres), a mi podbedili. Ništa ovde meni nije jasno. 😀 Ili jednostavno ovo ne funkcioniše baš uvek kod timskih takmičenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *