Pehar (Krater): Nezodijačka sazvežđa

pehar

Ovaj tekst o sazvežđu Pehar je napisala poznati britanski astrolog Deb Holding, vlasnica sajta Skyscript. Uz njenu dozvolu, biće objavljen prevod većeg broja tekstova koji se bave fiksnim zvezdama i sazvežđima, uz napomenu da nijedan tekst nije dozvoljeno kopirati ni u celini ni delovima bez prethodne dozvole Deb H. kao autora tekstova. Tekst u originalu možete pronaći na ovoj stranici. Preveo Bojan Šojić.

Značajne zvezde u sazvežđu Pehar: pozicije za 2000.g.

Longituda Ime Priroda Mag. Pozicija Lat. Dek.
23°41′ Alkes 4.2 Postolje pehara 23S 18S
26°41′ Labrum 3.8 Telo Pehara 18S 15S

Sazvežđe Krater, Pehar ili Posuda leži na leđima Hidre, pored Gavrana. Jedan od mitova u vezi sa Apolonom i Gavranom kazuje nam da je Gavran poslat da donese pehar vode. Tokom izvršenja zadatka lenjo je stajao na smokvinom drvetu, na kraju se vrativši Apolonu s vodenom zmijom u kandžama, koju je lažno okrivio za svoje kašnjenje. Prozrevši njegove laži, Apolon se postarao da ptica bude postavljena na nebo uz pehar i zmiju. A kako bi spoznao bol žeđi, svijena zmija će ga zauvek sprečavati da pije iz pehara.

Iako se iz ove priče vidi da je Pehar izvor nedostižnog zadovoljstva, sam po sebi nije nesrećno sazvežđe; radije je viđeno kao neopipljiv izvor velikog blagoslova. Kao posuda s dragocenom tečnošću (oplođujući element života), konstelacija se smatra povoljnom i ima moć da daruje ugled i dobru sreću onima koji su pod njenim uplivom. U saglasju je sa simbolikom ovog sazvežđa, a vezano za sve posude i pehare generalno, pretpostaviti da označava uspeh u trudnoći, kreativnim stvarima, romantičnim vezama ili spiritualnim traganjima; takođe predstavlja osećaj časti koji prati uspešan završetak dugo željenih ciljeva (kao što je predstavljeno dodeljivanjem pehara kao nagrade u takmičenjima).

Gavranova nemogućnost da uživa u njegovim blagodetima govori nam da nudi osećaj zadovoljstva koje se ne može dostići zaobilaznim putem ili lošim pobudama; njegovu nagradu dobijaju samo zaslužni, oni koji su stekli to pravo poštenim naporima uloženim u prošlosti. Astrolog klasičnog perioda Manilije cilja na to kada ga poredi sa Bahovim peharom, tvrdeći da će svako ko je rođen pod njegovim uticajem neograničeno piti vino koje je napravio i lično uživati u pošteno stečenim plodovima svog rada. Manilije je u svojim radovima takođe naveo da ova konstelacija ima poseban značaj za one koji se prehranjuju ili imaju veze s vodom. Takvi su ljudi koje je oblikovao Pehar, ljubitelj svake mokrine.[1]

Ptolemej navodi da su zvezde u Peharu prirode Venere i Merkura. Labrum je, iako četvrte magnitude, najsjajnija. Robson, kao i mnogi drugi autori, povezuje ovu zvezdu s mitom o traženom Svetom Gralu. On tvrdi da ova zvezda, kada je u usponu, donosi naklonost Crkvi ili veoma dobru sreću, dok u vezi s njenim opštim uticajem navodi idealizam, fizičku snagu, inteligenciju, čast i bogatstvo.[2]

U svetovnim pitanjima možemo očekivati da Labrum, na račun svojih mazivnih svojstava, olakšava sporazume i podržava miran napredak stvarajući harmonično okruženje. Slična interpretacija data je i za Alkes (od arapskog Al Kas – pehar). Takođe je nazivan Fundus vasis opisujući mesto na dnu suda; odatle možemo očekivati da pre ima veze sa filozofskim ili skrivenim nego svetovnim benefitima.

Što se tiče uticaja sazvežđa u celini, Robson navodi da ona daje:

… ljubaznu, velikodušnu, vedru, prijemčivu, strastvenu i druželjubivu prirodu uz dobre mentalne sposobnosti, ali podložnu zebnjama i neodlučnosti. Nesređen život pun iznenadnih i neočekivanih događaja, i velikih opasnosti od nesreće, ali obično i nešto ugleda.[3]

labrum

Pehar i njegov sused Gavran se nalaze unutar petlje Hidre, vodene zmije, i prostiru se južno od Lava i Device. Vrh Gavrana se nalazi zapadno od Spike. Najbolje se vidi sredinom proleća.
Sunce prelazi preko Alkesa oko 15. septembra, a Labruma oko 18. septembra svake godine.


Napomene:

[1] Manilius, Astronomica, (c.10 AD), preveo G.P. Goold, (Harvard Heinemann, Loeb Classical Library, London, 1976), 5.240-251 (loeb str.319). nazad na tekst
[2] Vivian Robson, The Fixed Stars and Constellations, (1923), str.173. nazad na tekst
[3] Isto, str.41. nazad na tekst

© Deborah Houlding. Prvi put objavljeno u The Traditional Astrologer Magazine, broj 16, mart 1998. Prošireno i reprodukovano onlajn oktobra 2005.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *