Andromeda: Nezodijačka sazvežđa

andromeda
Sazvežđe Andromeda
Ovaj tekst o sazvežđu Andromeda je napisala poznati britanski astrolog Deb Holding, vlasnica sajta Skyscript. Uz njenu dozvolu, biće objavljen prevod većeg broja tekstova koji se bave fiksnim zvezdama i sazvežđima, uz napomenu da nijedan tekst nije dozvoljeno kopirati ni u celini ni delovima bez prethodne dozvole Deb H. kao autora tekstova. Tekst u originalu možete pronaći na ovoj stranici. Preveo Bojan Šojić. Podatak koji se tiče ovog teksta a koji je važno izneti, jeste da Andromeda pripada takozvanoj kraljevskoj porodici u kojoj se još nalaze sazvežđa Kefej (otac) i Kasiopeja (majka). Tekstovi u vezi s ovim sazvežđima biće objavljeni u narednim prevodima.

Značajne zvezde u sazvežđu Andromeda: pozicije za 2000.g.

LongitudaImePrirodaMag.PozicijaLat.Dek.
14°18′ Alpherac2.2Glava Andromede26N29N
27°51′ Verteks4.8Severno od glave33N41N
00°24′ Mirah2.4Leva butina26N36N
14°14′ Almah2.3Levo stopalo28N42N

Mit o Andromedi kaže da je njena majka, kraljica Kasiopeja, bila toliko ponosna na lepotu svoje ćerke da je tvrdila kako je lepša i od morskih nimfi. Takva drskost je uvredila bogove koji su poslali poplave kao vid odmazde i zapretili da će uništiti celo kraljevstvo. Andromeda je zavezana za stenu pored mora po naređenju svog oca Kefeja, u nadi da će takva žrtva morskom čudovištu Cetusu umilostiviti bogove mora. Dok je čekala svoju zastrašujuću sudbinu, princezu je herojski spasao Persej koji je pokazao Cetusu odrubljenu glavu Meduze – prizor toliko užasan i morbidan da se čudovište pretvorilo u kamen.

Uobičajen prikaz ovog sazvežđa prikazuje Andromedu kao žrtveno jagnje vezano lancima za stene, i to je bio čin zatočeništva i žrtvovanja u čemu je Manilije video njegov astrološki značaj. Uticaj Andromede na ljude rođene u vreme njenog uspona odražava se kroz formiranje osoba koje će zatočiti druge ili profitirati od njihovog zatočeništva ili pogubljenja:

Čovek čije se rođenje podudara sa usponom Andromede na istoku…pokazaće se nemilosrdan, kao izvršilac kazni, čuvar u tamnici…Ista konstelacija prikazaće i dželata, spremnog da uzme novac za brzo ubistvo i obrede pogreba na lomači…ukratko, čovek koji bi mogao nedirnut da gleda Andromedu vezanu za stenu. Upravnik zatvora će ponekad postati i drug osuđenicima, biti vezan zajedno sa kriminalcima i spašavati ih od izvršenja.[1]

Međutim, iako je Ptolemej povezivao ovo sazvežđe sa onima koji su umirali razapeti na krstu[2], a Vilijam Lili ga je povezivao sa smrću vešanjem ili odsecanjem glave kada je istaknuto sa Marsom[3], Andromeda se generalno smatra srećnom konstelacijom i povezuje se sa ličnim osobinama ove princeze. Prema Ptolemeju, sve zvezde u ovom sazvežđu su prirode Venere[4].

Najsjajnija zvezda konstelacije je Alferac, dvojna zvezda druge magnitude bele i purpurne boje, locirana u glavi. Ima veoma srećan uticaj i pripisuju joj se čast, sklad, omiljenost i bogastvo. Ime je izvedeno iz arapske fraze koja znači pupak konja iz vremena drevne arapske astronomije, kada se ova zvezda povezivala sa konstelacijom Pegaza. U kasnijoj arapskoj astronomiji preuzetoj od Ptolemeja, bila je poznata kao glava žene u okovima[5]ili još jednostavnije, kod Lilija i njegovih savremenika, Andromedina glava.

Mirah je žute boje, za nijansu manje svetla zvezda druge magnitude, položena pri vrhu leve butine. Ime potiče od arapske reči mizar što znači pojas. Njen uticaj vezuje se za porodična pitanja i donosi srećan brak, slogu u kući i ličnu lepotu.

Almah je dvojna zvezda u Andromedinom levom stopalu. Poreklo njenog imena nije sa sigurnošću utvrđeno, ali se veruje da potiče od arapskog izraza koji znači ženino stopalo. Još jedna od zvezda druge magnitude povezana je sa velikim počastima, a naročito je poznata po svojim raznolikim bojama – narandžastoj, smaragdnoj i plavoj. Vilijam Heršel (koji je otkrio Urana) primetio je njen atraktivan izgled i opisao je kao jedan od najlepših objekata na nebesima[6]– komentar koji doslovno povezuje zvezdu sa mitološkim likom kog predstavlja.

Verteks, zvezdano jato severno od Andromedine glave ima daleko lošiju reputaciju. Ptolemej je zabeležio da ima prirodu Marsa i Lune, i kao i sve magline povezano je sa slabošću i potencijalnim slepilom[7]. Verteks je zapravo galaksija koju astronomi zovu Andromedina galaksija. To je jedina galaksija vidljiva golim okom i nalazi se na više od 2 miliona svetlosnih godina udaljenosti.

pegsq
Veliki kvadrat Pegaza formiran od četiri zvezde – Šeata, Alferaca, Algeniba i Markaba

Andromeda se nalazi skoro iznad Severnog pola, tako da je najveći deo godine uglavnom vidljiva sa severne hemisfere, ali se najbolje vidi u periodu od septembra do februara. Alferac, Mirah, Almah i Mirfak (alfa zvezda iz sazvežđa Persej) vide se kao četiri sjajne zvezde koje prave kružnu liniju oko Kasiopeje (koju je lako naći kao grupu zvezda u obliku slova W). Alferac je nekad bio deo sazvežđa Pegaz, tako da se može identifikovati kao severoistočni ugao Velikog kvadrata Pegaza. Kada je noć vedra, Verteks se može videti kao oblak sitnih zvezda tik iznad Andromede.

Sunce prelazi preko Alferaca oko 4. aprila, preko Verteksa oko 17. aprila, preko Miraha oko 20. aprila i preko Almaha oko 5. maja svake godine.


[1] Manilius, Astronomica, (oko 10. godine naše ere), preveo G.P. Goold, (Harvard Heinemann, Loeb Classical Library, London, 1976), 5.619. ↩nazad na tekst
[2 ]Ptolemy, Tetrabiblos (1. vek naše ere) objavio Harvard Heinemann, Loeb classical library; IV.9 (Loeb str. 435).↩nazad na tekst
[3] William Lilly, Christian astrology (1647) Regulus Reprint, str. 648. ↩nazad na tekst
[4] Ptolemy, I.9 (Loeb str. 57).↩nazad na tekst
[5] R.H.Allen, Star Names: Their Lore and Meaning; 1899, Dover Publications, str. 35. ↩nazad na tekst
[6] Ibid., str. 38. ↩nazad na tekst
[7] Vivian Robson, Fixed Stars and Constellations in Astrology, 1923; str. 124.↩nazad na tekst

© Deborah Houlding. Prvi put objavljeno u The Traditional Astrologer Magazine, broj 9, leto 1995. Reprodukovan onlajn novembra 2006.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

2 komentara

  1. mili kaže:

    Ima li znacaja ako je neka od ovih zvezda u konjhukciji orbisa 2 stepena sa nekom planetom u mom slucaju mesec-alferak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *