O Vodoliji i Ribama: Corpus Astronomiae

heronimo kortes

Španski astrolog Heronimo Kortes, ukratko o svojstvima zodijačkih znakova: O Vodoliji i Ribama.

 

Ovim tekstom završavam seriju prevoda o zodijačkim znakovima iz pera španskog astrologa Heronimo Kortesa, koji se nalaze u petom poglavlju Astronomskog zbornika. Mogli ste se upoznati sa osnovnim svojstvima pojedinačnog znaka i simbolikom koju nosi.

S obzirom da se ustalilo da se tip osobe karakteriše, najvećim delom, prema sunčevom znaku (što je apsolutno pogrešno!), važno je da napomenem da to ovde nije slučaj. Kada se u tekstu pomene opis osobe koja je rođena pod dominacijom nekog znaka, to podrazumeva, na prvom mestu, da ta osoba ima Ascendent i/ili vladara Ascendenta u tom znaku, uz eventualno prisutan stelijum tri ili više planeta.

Takođe, dobro ili loše u bilo čijem horoskopu proizlazi od planetarnih konfiguracija, a ne od znaka samog po sebi, pa i to treba imati u vidu prilikom čitanja.

O svojstvima znaka Vodolije u koji Sunce ulazi 21. januara

Oblik koji su astronomi dali ovom znaku je čovek koji izliva vodu iz suda; ipak, to nije zato što je tako u realnosti (jer nije tako uopšte), već zbog obilja vode koja pada.

Ovaj je znak topao i vlažan, i uzrokuje neumerenu toplinu i vlagu. Vrlo je štetan jer kvari vazduh, što za posledicu ima štetu na biljkama i rastućim stvarima. Vazdušni je, muški, dnevni; dnevna kuća i radost Saturna, a noćni izgon Sunca.

Ima upravu nad Aragonom, Bohemijom, Saksonijom, Etiopijom, Dalmacijom, Arabijom, Sogdijom[1], Azanijom[2], Pijemontom i Indijom, od gradova nad Konstancom, Jerusalimom, Urbinom, Pavijom i Monseratom; u Španiji nad Zamorom, Medinom, Valensijom i Seviljom.

Čovek rođen pod dominacijom ovog znaka će biti srednjeg rasta, lepog govora, tajanstven, odlučan da sprovede u delo svaki plan koji napravi; označava da će biti udaren gvožđem i u opasnosti od vode. Voleće da putuje u strane zemlje, u kojima će biti uspešniji nego u sopstvenoj zemlji. Ako se vrati, biće bogat. Ali neka se čuva ljutnje jer mu može naškoditi. In certo quodam anno erit in dubio vitae suae[3], jer mu najavljuje podmuklu bolest pre tridesete godine.

Ako je žena rođena pod ovim znakom, označava da će biti vredna i voditi računa o sebi. Biće u opasnosti od smrti i još jednom od vode. Neće trošiti svoj imetak olako, a bolje će živeti sredinom svog života.Kako bilo, 38. godina joj najavljuje dve bolesti – prvu krajem 34, a drugu krajem 35. godine života.

o vodoliji

O svojstvima znaka Ribe u koji Sunce ulazi 19. februara

Forma data ovom znaku je u vidu dve ribe, tako da nalikuje (kao što je prirodno i uobičajeno da riba bude vlažna i u vodi) vlažnom i kišovitom vremenu kada Sunce uđe u ovaj znak.

On je ženski, noćni, vodeni i povezuje zimu i proleće. Vlažne je i vodene prirode, ma račun čega uzrokuje neumerenu hladnoću i vlažnost koji čine štetu rekama, izvorima i jezerima, kvareći ih. Dnevna i noćna kuća Jupitera[4], egzaltacija Venere, pad i noćni izgon i žalost Merkura.

Upravlja nad Persijom, Irskom, Normandijom, Portugalijom, Lidijom, Sicilijom, Pamfilijom, Garamantom, Mezamenom[5]; gradovima Kelnom, Venecijom, Regenzburgom i Aleksandrijom; u Španiji Orensom, Santjagom i delom Sevilje.

Čovek rođen pod ovim znakom voleće strane zemlje i plovidbe; imaće veliki apetit zbog čega će biti u opasnosti od smrti osim ako mu vladajuća planeta ne pomaže; biće tih. Bolest ga može snaći pri kraju 15. godine i još jedna krajem 30, a treća krajem 38. godine života.

Žena rođena pod ovim znakom biće religiozna, poštena, stidljiva; patiće od upale očiju i suženja materice; označava da će imati ozledu od vatre i da će biti bolesna u svojoj 12, i krajem 20. i 21. godine, i još jednom krajem 30. godine života.

ribe

Napomene:

[1] Provincija u nekadašnjem Ahemenidskom carstvu, severno od današnjeg Irana.↩nazad na tekst
[2] Oblast na jugoistoku Afrike od Kenije prema Tanzaniji.↩nazad na tekst
[3] Zasigurno će mu život biti u opasnosti.↩nazad na tekst
[4] Dnevna kuća je Strelac i to je ujedno znak u kom Jupiter više uživa.↩nazad na tekst
[5] Nije mi poznato o kojoj regiji je reč.↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

1 komentar

  1. marina kaže:

    Pa pošto sam žena vodolija u svojoj 31. godini, ni najmanje mi se ne sviđa informacija da će me prva bolest strefiti za par godina.. 😀

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *