O Veneri: Corpus Astronomiae

heronimo kortes

Španski matematičar i astrolog, Heronimo Kortes, o Veneri i stvarima koje predskazuje, kao i fizionomiji i osobinama ljudi pod njenom vladavinom.

 

Peti iz serije od sedam tekstova o planetama, španskog astrologa Heronimo Kortesa, koji su pohranjeni u četvrtom poglavlju Astronomskog zbornika. U ovom ćemo saznati ponešto o Veneri i njenim svojstvima, kako utiče na izgled osobe, kakve osobine pobuđuje, i slično.

Kao i u Firmikovim tekstovima, i ovde su značenja opšta, uzeta prema esencijalnoj prirodi planete. Zato ne treba da vas čudi ili zbunjuje ako se u nekim navodima ne prepoznajete. Osnovna priroda planete je modifikovana njenom pozicijom u znaku, kući, aspektima, itd.

O Veneri i njenim osobinama

Prebivalište ove planete je treća sfera; po prirodi je umereno hladna i vlažna, vodena, ženska, noćna i donekle flegmatična. Povoljna je za ljudsku prirodu. Ovo je zvezda koja najviše osvetljava noć nakon Lune, i obično je zovu jutarnja zvezda. Ponekad se vidi predveče, naročito zimi.

Vlada nad ženama, decom i muzičarima, učtivim ljudima, vedrim, veselim, pravednim, mudrim, razdraganim, ugodnim, milosrdnim osobama; i nad onima koji vole da budu uredni i luksuzno obučeni.

O predskazanjima ove planete

Njen dan je petak, i njegov prvi i osmi čas. U godini koja počne na ovaj dan neće nedostajati vode. Proleće će biti vetrovito, leto vlažno i prijatno, jesen suva i vetrovita u nekim mestima, a u drugim vrlo vlažna, a zima hladna i vrlo teška. Hrane će biti u obilju, ali će biti skupa. Loza će biti dobra i plodna, biće obilja ulja i meda. Ukazuje na bolesti očioju i smrt mnoge dece od malih boginja, i da će mnogo male stoke uginuti, i da će u mnogim mestima biti zemljotresa.

o veneri
Prikaz Venere (Lunario y pronostico perpetuo general y particular, Madrid, 1837)

O fizionomiji koju ova planeta daje

Oni koji su rođeni pod njenom vladavinom imaće punačko, okruglo, rumeno lice; oči crne, vesele i blistave; obrve tamne i spojene; kosu ravnu i dugačku, mada neki mogu imati kovrdžavu, a obično je prisutan i beleg na njihovom licu; nos povijen, usta srednje velika, gornja usna manja od donje; vrat lep ali tanak.

Osoba je niska i mršava, noge punije; ako je ova planeta na istoku, činiće telo punijim, dajući lepši i zgodniji stas; ako je na zapadu, onda će biti zdepastog tela i proćelava.

O urođenim sklonostima ovih osoba

Skloni su lenjosti, veštinama koje su lakše, neobične i gde se mogu istaći, kao što su pevanje i sviranje harfe. Shodno tome, daroviti su za poeziju, sviranje, pevanje, slikanje, pravljenje čipke i zlatnih niti itd. A pored ovoga, imaju dara za komediju, tj. za izvođenje u javnosti.

O osobinama ovih ljudi

Tople su, vlažne, flegmatične prirode; elokventni, razboriti i vedri, ugodni, ljubazni, odani, pravedni, slatkorečivi, koji vole muziku, ples i zabave, igre, bludničenje, koji prave odeću, ukrašavaju i oblače sami sebe. Na kraju, vole da se prema njima lepo i dobro postupa, vole da imaju mirisnu odeću; retko se predaju učenju.

Prema Alfraganusu, ova je planeta 37 puta manja od Zemlje.[1] Njen metal je bakar. Ima vladavinu nad reproduktivnim organima muškaraca i žena. Udaljena je od Zemlje 325.656 liga, a ima masu od 175 liga.


Napomene:

[1] Astronomski podaci su netačni. Venera je Zemljina bliznakinja, približno su iste veličine.↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *