O Vagi i Škorpionu: Corpus Astronomiae

heronimo kortes

Španski astrolog Heronimo Kortes, ukratko o svojstvima zodijačkih znakova: O Vagi i Škorpionu.

 

Ovim tekstom nastavljam novu seriju prevoda, ovog puta o zodijačkim znakovima iz pera španskog astrologa Heronimo Kortesa, koji se nalaze u petom poglavlju Astronomskog zbornika. U svakom novom kratkom tekstu ćete se upoznati sa osnovnim svojstvima pojedinačnog znaka i simbolikom koju nosi.

S obzirom da se ustalilo da se tip osobe karakteriše, najvećim delom, prema sunčevom znaku (što je apsolutno pogrešno!), važno je da napomenem da to ovde nije slučaj. Kada se u tekstu pomene opis osobe koja je rođena pod dominacijom nekog znaka, to podrazumeva, na prvom mestu, da ta osoba ima Ascendent i/ili vladara Ascendenta u tom znaku, uz eventualno prisutan stelijum tri ili više planeta.

Takođe, dobro ili loše u bilo čijem horoskopu proizlazi od planetarnih konfiguracija, a ne od znaka samog po sebi, pa i to treba imati u vidu prilikom čitanja.

O svojstvima znaka Vage u koji Sunce ulazi 23. septembra

Oblik dat ovom znaku su terazije sa dva tasa koje označavaju jednakost dana i noći u to vreme; a kada Sunce uđe u njega počinje drugi ekvinocij u kom su dan i noć jednake dužine.[1]

Ovaj znak je prirode vazduha, tj. topao i vlažan. On stvara toplotu i gustu vlagu, pa u skladu s tim čini da se vazduh zgušnjava što je štetno po svaku zver, i uzrokuje mnoge bolesti. To je dnevna kuća Venere, pad Sunca, egzaltacija Saturna i izgon Marsa.

Ima upravu nad Austrijom, Kasperijom[2], Baktrijanom[3], Tuskijom i Sirijom; nad gradovima Valensijom, Lodiom, Parmom, Gaetom, Večom i Augustom; u Španiji nad Burgosom, Almerijom i Salamankom.

Čovek rođen pod ovim znakom biće častan, hrabar i znamenit u svojim delima, okrenut stranim zemljamagde će imati veći uspeh nego u svojoj zemlji. Označava da će imati štogod za trošak, ali da će se suočiti sa siromaštvom i teškoćama. Označava da će biti bolestan krajem 6. godine, krajem 18. i jednom opet oko 35. godine života.

Žena rođena pod ovim znakom biće vesela i druželjubiva. Označava da će imati ranu na nozi od vatre; biće sklona putovanjima u svet.

o vagi

O svojstvima znaka Škorpion u koji Sunce ulazi 24. oktobra[4]

Oblik dat ovom znaku je otrovno stvorenje koje ima žaoku kojom povređuje, kao što to čini i ustima, označavajući da Sunce, kada u njega uđe, čini slično, uzrokujući hladnoću i oluje, grmljavine i sevanja. Vlažne je i hladne prirode, ženski, noćni i fiksni jer je tada jesen na svom vrhuncu. On je noćna kuća Marsa u kojoj se raduje, pad Lune, izgon i žalost Venere.

Ovaj znak ima upravu nad Škotskom i nad morskim obalama, Sirijom, Mauritanijom, Getulijom[5], Kapadokijom i Judejom; nad gradovima Mesinom, Padnom, Akvilejom, Kremom i Buksijom; u Španiji nad Valensijom, Hativom, Segovijom, Tudelom, Bragom, Malagom i Burgosom.

Čovek rođen pod uticajem ovog znaka je zao po prirodi, obmanjivač, preljubnik, nasilan, dvoličan i kradljiv; on je ozbiljan, prijateljski, slatkorečiv, ipak maliciozan. Sed sapiens dominabitur astris.[6] Označava da će biti sklon bolestima stomaka i testisa, i da će biti u opasnosti od gvožđa i stena. Privlačiće ga druge zemlje; biće prepreden i laskav, a poslove će obavljati bez tuđeg znanja; neće biti niti siromašan niti bogat. Patiće od manjih bolesti.

Žena rođena pod ovim znakom biće prijateljski nastrojena, ali čvrsta i nadmena; i označava da habeat cicatrices in maximum periculum vitae[7], i da će često patiti od stomačnih problema i biti osetljiva.

škorpion

Napomene:

[1] Dva ekvinocija, tj. prolećna i jesenja ravnodnevica u kojima su dan i noć jednake dužine; prva je 21. marta kada Sunce uđe u znak Ovna, a druga je oko 22. septembra kada ulazi u Vagu.↩nazad na tekst
[2] Oblast u Italiji.↩nazad na tekst
[3] Poznata i kao Baktrija. Oblast u centralnoj Aziji koja obuhvata teritorije današnjeg Afganistana, Uzbekistana i Tadžikistana.↩nazad na tekst
[4] Zapravo, dan ranije.↩nazad na tekst
[5] Oblast u severnoj Africi koja se prostirala na teritoriji današnjih Alžira i Tunisa. Ima još jedan naziv – Berberija.↩nazad na tekst
[6] Ali mudar čovek gospodari zvezdama.↩nazad na tekst
[7]će nositi ožiljke od najveće opasnosti po život.↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *