O Strelcu i Jarcu: Corpus Astronomiae

heronimo kortes

Španski astrolog Heronimo Kortes, ukratko o svojstvima zodijačkih znakova: O Strelcu i Jarcu.

 

Ovim tekstom nastavljam novu seriju prevoda, ovog puta o zodijačkim znakovima iz pera španskog astrologa Heronimo Kortesa, koji se nalaze u petom poglavlju Astronomskog zbornika. U svakom novom kratkom tekstu ćete se upoznati sa osnovnim svojstvima pojedinačnog znaka i simbolikom koju nosi.

S obzirom da se ustalilo da se tip osobe karakteriše, najvećim delom, prema sunčevom znaku (što je apsolutno pogrešno!), važno je da napomenem da to ovde nije slučaj. Kada se u tekstu pomene opis osobe koja je rođena pod dominacijom nekog znaka, to podrazumeva, na prvom mestu, da ta osoba ima Ascendent i/ili vladara Ascendenta u tom znaku, uz eventualno prisutan stelijum tri ili više planeta.

Takođe, dobro ili loše u bilo čijem horoskopu proizlazi od planetarnih konfiguracija, a ne od znaka samog po sebi, pa i to treba imati u vidu prilikom čitanja.

O svojstvima znaka Strelca u koji Sunce ulazi 23. novembra

Oblik dat ovom znaku je strelac koji odapinje strele, označavajući delovanje znaka kada Sunce uđe u njega, sipajući kiše, grad, munje i vatrene lopte. Prirode je vatre, topao i suv, muški, dnevni, i povezuje jesen i zimu. To je dnevna kuća Jupitera i njegovog užitka, i dnevni izgov Merkura.

Ima upravu nad Hispanijom, Arabijom Feliks[1], Slavonijom, Dalmacijom, Helvecijom[2], i delom Ligurije; nad gradovima Maltom, Avinjonom, Jerusalimom, Astom i Milanom; u Španiji nad Haenom, Kalahorom i Medinacelijem.

Čovek rođen pod dominacijom ovog znaka je umeren, pošten, čestit, srećan; ukazuje da će biti sklon da plovi morem, gde će naći bolju sreću. Označava da će pretrpeti povredu od četvoronožne životinje, i biti bolestan na kraju svoje sedme, pa opet u osamnaestoj godini života.

Žena rođena pod ovim znakom biće rezervisana, strašljiva, stidljiva i imućna, i biće zvana majkom dece.; ali će i žena i muškarac biti promenljivi i nepostojani, mada uprkos tome milosrdni i savesni. Žena će biti bolesna pri kraju četvrte, i opet tokom dvadesetdruge i još jednom krajem četrdesete godine života.

O strelcu

O svojstvima znaka Jarac u koji Sunce ulazi 22. decembra

Oblik dat ovom znaku je jarac koji se penje na uzvisine, označavajući da se Sunce, kada u njega uđe, uzdiže prema nama i dan postaje duži.

Zemljane je prirode, hladan i suv, ženski, noćni i pokretan; jer jesen prolazi a zima dolazi. Noćna kuća Saturna, egzaltacija Marsa, pad Jupitera i izgon Lune.

Ima upravu nad Makedonijom, Bavarijom, Portugalijom, Romandiolom, Albanijom, Moskovijom, Gedrosijom[3], Trakijom, Hrvatskom, Indijom i delom Slavonije; nad gradovima Veronom, Forliviom, Savojom, Favencijom i Konstantinopoljem; u Španiji nad Tortosom, Sorijom i Karmonom.

Čovek rođen pod njegovom vladavinom će biti gnevan, sujetan, lažljiv; pričaće sam sa sobom, biće melanholičan, odvažan, naklonjen ratovanju, et gaudebit bonis alienis, et habebit curam de animalibus quadripedibus[4]. Označava da će imati problema causa mulierum[5], biće osetljiv.

Žena rođena pod ovim znakom će biti izuzetno izoapečene naravi i biće vrlo ektravagantna; označava da će je ugristi četvornožna životinja i biće u opasnosti od pada s visine. Biće bolešljiva, ali ne mnogo.

jarac

Napomene:

[1] Arabija Plodna, kako su je Rimljani zvali; južni deo Arabijskog poluostrva.↩nazad na tekst
[2] Rimska provincija na teritoriji današnje Švajcarske.↩nazad na tekst
[3] Teritorija današnjeg Beludžistana.↩nazad na tekst
[4] … uživaće u tuđim dobrima, i brizi o četvornožnim životinjama.↩nazad na tekst
[5] … zbog žena.↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *