O Ovnu i Biku: Corpus Astronomiae

heronimo kortes

Španski astrolog Heronimo Kortes, ukratko o svojstvima zodijačkih znakova. Za početak o Ovnu i Biku.

 

Ovim tekstom započinjem novu seriju prevoda, ovog puta o zodijačkim znakovima iz pera španskog astrologa Heronimo Kortesa, koji se nalaze u petom poglavlju Astronomskog zbornika. U svakom novom kratkom tekstu ćete se upoznati sa osnovnim svojstvima svakog pojedinačnog znaka i simbolikom koju nosi.

S obzirom da se ustalilo da se tip osobe karakteriše, najvećim delom, prema sunčevom znaku (što je apsolutno pogrešno!), važno je da napomenem da to ovde nije slučaj. Kada se u tekstu pomene opis osobe koja je rođena pod dominacijom nekog znaka, to podrazumeva, na prvom mestu, da ta osoba ima Ascendent i/ili vladara Ascendenta u tom znaku, uz eventualno prisutan stelijum tri ili više planeta.

Takođe, dobro ili loše u bilo čijem horoskopu proizlazi od planetarnih konfiguracija, a ne od znaka samog po sebi, pa i to treba imati u vidu prilikom čitanja.

O svojstvima znaka Ovna u koji Sunce ulazi 21. marta

Izgled i oblik koji su dati ovom znaku su prema ovnu. On je prirode vatre, topao i suv, te u skladu s tim uzrokuje toplotu i umerenu suvoću[1]. Dnevni je, pokretan i muški. On je dom Marsa, u njemu Sunce ima egzaltaciju, Saturn pad, a Venera izgon. Sunce u njega ulazi 21. marta i tada započinje prvi ekvinocij, u kom su dužina dana i noći jednaki.

Vlada nad Engleskom, Francuskom, Nemačkom i Malopoljskom[2]; gradovima Firencom, Napuljem, Padovom, Faencom, Krakovom, Imolom, Pergamom; u Španiji Saragosom, Tortosom i Valjadolidom.

Muškarac rođen pod upravom ovog znaka je pametan, mudar, velikodušan; pored toga je pričljiv, plahovit ali se brzo umiri. Karakteristično je za njega da razgovara sam sa sobom. Nije ni previše bogat niti siromašan, veran je svojim prijateljima. Imaće dovoljno da se izdržava do smrti. Ukazuje da će imati naročit beleg na svom telu i da će biti ujeden od četvoronožne zveri i biće povređen gvožđem. Na kraju, biće nesrećan i naporno će raditi.

Žena rođena pod ovim znakom biće plahovita, i vrlo živahna i žustra u delanju, prijatna prema mišljenju drugih ljudi. Pored toga, označava da će, ako se uda, ostati udovica, i da će u periodu između sedme i dvanaeste godine preživeti ozbiljnu bolest glave ili kolena.

Ovaj znak i kod muškaraca i žena označava da mogu postati vrlo siromašni, ali da uprkos tome mogu steći nezavisnost kroz svoj sopstveni dobar rad.

O ovnu

O svojstvima znaka Bika u koji Sunce ulazi 20. aprila

Lik ili oblik dat ovom znaku je bik. On je zemljani, hladan i suv. Uzrokuje hladnoću i suvoću, ali umereno, jer kada Sunce uđe u njega događa se da osećajne stvari budu začete i da one koje bujaju niknu. Ovaj znak je noćni, ženski. Dom je Venere i njeno radovanje[3], egzaltacija Lune, i izgon i tuga Marsa.

Vlada nas Persijom, Medijom[4], Švedskom, Malom Azijom, Irskom, Egiptom, Jermenijom i Kiprom; nad gradovima Kapuom, Salernom, Bolonjom, Senom, Veronom, Ankonom, Trirom, Parmom, Mantovom i Palermom; u Španiji nad Đironom, Ueskom, Torom, Badahozom, Astorgom i Haenom.

Muškarac rođen pod dominacijom ovog znaka biće odvažan, ponosit, nadmen i vrlo sujetan. Biće sklon tome da napusti svoju domovinu i da putuje u strane zemlje gde će bolje uspeti; ako se oženi, sa suprugom će steći imetak. Biće srećan i na uglednoj poziciji. Pas će ga ujesti i biće u opasnosti od vode, a dodatno, ako ne bude vodio računa zaradiće neku bolest preko žena, i biće bolestan pri kraju svoje 12. i opet tokom 30. godine života i još jednom u 40. godini.

Žena rođena pod ovim znakom biće vrlo vredna, vodiće računa o svetovnim stvarima, novcu, a delimično će biti privučena stranim zemljma. Biće plodna i imaće mnogo sinova, i još više ako se brak održi.

bik

Napomene:

[1] Suvoća Ovna je umerena iz razloga što ovaj znak pripada prolećnoj, umereno vlažnoj sezoni, a i prvi je znak nakon vrlo vlažnih Riba.↩nazad na tekst
[2] Polonia Minor je regija koja obuhvata južne i jugoistočne delove teritorije današnje Poljske.↩nazad na tekst
[3] Svaka od pet planeta koje vladaju nad po dva znaka, jedan preferira više od drugog. U slučaju Venere to je znak Bika.↩nazad na tekst
[4] Oblast u severozapadnom delu Irana.↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *