O Lavu i Devici: Corpus Astronomiae

heronimo kortes

Španski astrolog Heronimo Kortes, ukratko o svojstvima zodijačkih znakova: O Lavu i Devici

 

Ovim tekstom nastavljam novu seriju prevoda, ovog puta o zodijačkim znakovima iz pera španskog astrologa Heronimo Kortesa, koji se nalaze u petom poglavlju Astronomskog zbornika. U svakom novom kratkom tekstu ćete se upoznati sa osnovnim svojstvima svakog pojedinačnog znaka i simbolikom koju nosi.

S obzirom da se ustalilo da se tip osobe karakteriše, najvećim delom, prema sunčevom znaku (što je apsolutno pogrešno!), važno je da napomenem da to ovde nije slučaj. Kada se u tekstu pomene opis osobe koja je rođena pod dominacijom nekog znaka, to podrazumeva, na prvom mestu, da ta osoba ima Ascendent i/ili vladara Ascendenta u tom znaku, uz eventualno prisutan stelijum tri ili više planeta.

Takođe, dobro ili loše u bilo čijem horoskopu proizlazi od planetarnih konfiguracija, a ne od znaka samog po sebi, pa i to treba imati u vidu prilikom čitanja.

O svojstvima znaka Lava u koji Sunce ulazi 23. jula

Oblik koji je dat ovom znaku je lav. On je tople i preterano suve prirode, muški, dnevni, fiksni, jer kad Sunce uđe u njega toplota je na vrhuncu i traje; i uzrokuje sušenje i uništenje biljaka. To je dnevna i noćna kuća Sunca, izgon i žalost Saturna.

Ima upravu nad sledećeim oblastima, tj. nad delovima Sicilije, Apulije, Češke; i nad obalama Crvenog mora, Haldeje[1], Italije, Grčke, Turske, Mramornog mora, nad Alpima i Makedonijom. Nad gradovima Rimom, Ravenom, Kremonom, Usmom, Krotoneom, Damaskom i Pragom; u Španiji nad Mursijom i Leonom.

Muškarac rođen pod ovim znakom biće stasit, lep, velikodušan, ponosit, elokventan, a ako se preda učenju biće i mudar. Označava da će doći na visoke pozicije i da će putovati u mnoge zemlje. Ako se oženi dobiće nešto da potroši sa svojom ženom.

Označava da će prepeti žestoku povredu od gvožđa i opasnost od vode; imaće sreće u sticanju bogatstva i ponekad inveniet pecuniam absconditam[2]. Šest će bolesti preživeti tokom života, a najopasnija od njih ga može snaći krajem 40. godine života.

Žena rođena pod ovim znakom biće lepa, lošeg ponašanja, jaka i ohola. Označava da će patiti od stomačnih tegoba, i da će želeti počasti i biti imućna, mada će biti milostiva prema siromašnima. Biće sklona menoragiji i mnogim drugim bolestima.

o lavu

O svojstvima znaka Device u koji Sunce ulazi 24. avgusta[3]

Oblik ili lik dat ovom znaku je devica, što označava neplodnost zemlje u ovom delu godine. Ovo je zemljani znak, hladne i suve prirode, ženski, noćni, melanholičan i zajednički je i letu i jeseni. On je kuća, radost i egzaltacija Merkura, pad Venere i noćni (?) izgon Jupitera.

Upravlja nad Grčkom, delovima Fenikije[4] i Vavilona, Asirijom, Mesopotamijom, Kilikijom[5], Rodosom i Kandijom[6]; nad gradovima Pavijom, Parizom, Ferarom, Tuluzom, Plasencijom i Korintom. U Španiji Leridom, Toledom, Avilom i Alžirom[7].

Muškarac rođen pod ovim znakom biće častan, čestit i pohvalan. Označava da će biti ozbiljan u pažljiv u svojim delanjima i da će stremeti ka visokoj poziciji. Dodatno, označava da će biti skroman, promenljiv,, a nakon što se obogati iskusiće veliko siromaštvo jer neće biti dovoljno mudar da vlada sobom. Preživeće nekoliko bolesti do 30. godine života.

Žena rođena pod ovim znakom biće skromna, ozbiljna i pobožna. Označava da će pasti s neke uzvisine, i da će biti osetljiva. Biće preopterećena urednošću i čistotom, zbog čega će se suočavati s teškoćama. Preživeće teške bolesti između 30. i 36. godine života.

devica

Napomene:

[1] Oblast u sklopu nekadašnjeg Vavilonskog carstva, na teritoriji današnjeg Irana.↩nazad na tekst
[2] … pronaći zakopano blago.↩nazad na tekst
[3] Zapravo, oko 22. avgusta.↩nazad na tekst
[4] Teritorija uz obalu današnje Sirije.↩nazad na tekst
[5] Oblast u Maloj Aziji.↩nazad na tekst
[6] Kraljevina Kandija ili današnji Krit.↩nazad na tekst
[7] Grad na zapadu Alžira koji je bio pod okupacijom Španije u XVI veku.↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *