O Blizancima i Raku: Corpus Astronomiae

heronimo kortes

Španski astrolog Heronimo Kortes, ukratko o svojstvima zodijačkih znakova: O Blizancima i Raku

 

Ovim tekstom nastavljam novu seriju prevoda, ovog puta o zodijačkim znakovima iz pera španskog astrologa Heronimo Kortesa, koji se nalaze u petom poglavlju Astronomskog zbornika. U svakom novom kratkom tekstu ćete se upoznati sa osnovnim svojstvima svakog pojedinačnog znaka i simbolikom koju nosi.

S obzirom da se ustalilo da se tip osobe karakteriše, najvećim delom, prema sunčevom znaku (što je apsolutno pogrešno!), važno je da napomenem da to ovde nije slučaj. Kada se u tekstu pomene opis osobe koja je rođena pod dominacijom nekog znaka, to podrazumeva, na prvom mestu, da ta osoba ima Ascendent i/ili vladara Ascendenta u tom znaku, uz eventualno prisutan stelijum tri ili više planeta.

Takođe, dobro ili loše u bilo čijem horoskopu proizlazi od planetarnih konfiguracija, a ne od znaka samog po sebi, pa i to treba imati u vidu prilikom čitanja.

O svojstvima znaka Blizanci u koji Sunce ulazi 21. maja

Oblik ili lik koji je dat ovom znaku jeste dvoje dece koji prijateljski grle jedno drugo; upućuje na umerenost vremenskih prilika kada Sunce uđe u njega. Ovaj znak je vazdušni, tople i vlažne prirode i u skladu s tim je pogodan za rast stvari. To je kuća Merkura, izgon i žalost Jupitera. Muški je, dnevni, i topao i vlažan u proleće, ali je tada vlažan umereno.[1]

Vlada nad Hirkanijom[2], Kirenajkom[3], Marmarikom[4], delom Egipta, Jermenijom i Margijanom[5]; nad gradovima Trentom, Čezenom, Viterbom, Nirnbergom, Brižom, Lionom i Majncom. U Španiji nad Kuenkom, Murvedrom, Kordobom i Talaverom.

Muškarac rođen pod ovim znakom je dobrog srca i darežljiv, naklonjen stranim zemljama i putovanju u njih. Biće bogat, čvrst u onome što obeća, iskren, a biće i u opasnosti od vode. Neophodno je da se čuva besnih pasa, a ja insistiram da se čuva jer to označava da će imati mnogo rana i da će biti bolestan četiri puta pre nego što napuni 30 godina.

Žena rođena pod ovim znakom biće verna i želeće brak, ljudi će o njoj imati lepo mišljenje. Što joj bude nažao učinjeno primiće s tugom i kajanjem, i biće [ponekad] narušenog zdravlja.

o blizancima

O svojstvima znaka Raka u koji Sunce ulazi 22. juna

Oblik ili lik dat ovom znaku je izvesna riba koja se zove rak; on je voden, hladan, vlažan, noćni i pokretan, jer kada Sunce uđe u njega vreme se menja u vlažnije i umereno hladno te je pogodno za bujanje. On je i dnevna i noćna kuća Lune, egzaltacija Jupitera, izgon Saturna i pad Marsa.

Ima vladavinu nas Numidijom[6], Holandijom, Norveškom, Zelandom[7], Bitinijom, Burgundijom, Škotskom, Rodosom, Lidijom, Etiopijom, Afrikom i Frigijom; nad gradovima Konstantinopoljom, Milanom, Pizom, Luenom, Venecijom, Tunisom i Đenovom. U Španiji nad Kompostelom, Lisabonom, Granadom i Barselonom.

Muškarac rođen pod ovim znakom je osrednjeg rasta, veseo i skroman. Označava da će imati nevolja sa zakonom i da će biti sklon tome, i da će stajati u odbranu drugih; i da će biti rasipnik. Označava opasnost od vode, vatre i gvožđa, i da će biti smeo i cenjen. Imaće manjih zdravstvenih slabosti.

Žena rođena pod ovim znakom će biti iskrena, vredna, brzo se razljuti ali i odljuti, ljubazna i zahvalna. Imaće mnogo dece i problema s njima. Ukazuje da može pasti s neke visine, i da može pronaći neke skrivene stvari ali od male vrednosti. Biće zdrava.

o raku

Napomene:

[1] Ovde postoji greška koju je mogao da načini sam autor ili prevodilac. Isprva se Blizanci navode kao topao i vlažan znak, što jeste tačno, međutim u sledećoj rečenici se navodi da je topao i suv, što ne može biti tačno. Zbog toga sam suv zamenio sa vlažan, da se čitalac ne bi zbunio.↩nazad na tekst
[2] Oblast koja se prostire duž granice Irana i Turkmenistana.↩nazad na tekst
[3] Deo severoistočne Libije uz Sredozemno more.↩nazad na tekst
[4] Oblast koja se protezala između istočne obale Nila i Kirenajke.↩nazad na tekst
[5] Obuhvata širu oblast oko Turkmenistana, Uzbekistana i Afganistana. Nekada je bila pokrajina Sasanidske Monarhije.↩nazad na tekst
[6] Drevno varvarsko kraljevstvo koje se prostiralo duž teritorije današnjeg Alžira i Tunisa.↩nazad na tekst
[7] Provincija na jugozapadu Holandije.↩nazad na tekst


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *