Karte za igru: simboli i značenja u predviđanju

Karte za igru se mešaju i dele već više od 1000 godina. Pored toga što se koriste za zabavu i kockanje (pasijans, tablić, bridž, remi, poker), u veštim rukama mogu biti i odlično sredstvo za predviđanje budućnosti, poput ciganskih karti ili tarota.

Život nije uvek stvar držanja dobrih karata, već ponekad, dobro igranje loše ruke.

— Džek London —

 

Kada sam bio klinac nije bilo pametnih telefona i društvenih mreža, računar je retko ko posedovao, a televizija sa nekolicinom kanala nije bila naročiti izvor zabave. No, bilo je drugih načina da se prekrati vreme. Pored jamba i ne ljuti se, čoveče! omiljena zabava je bilo kartanje. Tokom toplih letnjih noći bi se okupio komšiluk i igrali bi tablić u parovima do sitnih sati. Jedni bi igrali, drugi navijali, a svi skupa bi se lepo zabavljali.

Karte za igru se pominju još u kasnom XIV veku u Evropi. Pretpostavlja se da su poreklom iz Kine, a da su na stari kontinent došle upravo odatle ili sa Bliskog istoka. Na popularnosti dobijaju tek od XVIII veka.

Mimo zabave, karte za igru se koriste i za ozbiljne stvari poput predviđanja budućih događaja, na sličan način kao što se čini sa ciganskim kartama ili tarotom. Divinacija običnim kartama nije naročito rasprostranjena iz razloga što simboli na kartama mnogima nisu baš inspirativni. Za razliku od tarot karti, na primer, gde imate vrlo simbolične prikaze koji vas na široka vrata uvode u svet ideja, to nije slučaj sa običnim kartama. Posmatranje dvojke tref je nekako – obično.

Špil igraćih karata sadrži 52 karte. Podeljene su u 4 grupe po 13 karata: tref , herc , karo i pik . Svaka grupa se vezuje za određen element odnosno sezonu godine: karo – proleće (jutro, detinjstvo) i život u celosti; tref – leto (dan, mladost) i moć; herc – jesen (veče, zrelost) i ljubav; pik – zima (noć, starost) i nevolje. Ukoliko ste se susreli sa tarotom, ovo grupisanje karata prema 4 elementa vas može asocirati na malu arkanu.

Svaka karta ima svoja specifična značenja. U zavisnosti od vrste otvaranja i konteksta pitanja, ona se mogu primenjivati doslovno i/ili prilagođavati okolnim kartama.

Uopšteno, asovi obično predstavljaju početke ili stvari koje su od izuzetne važnosti ako ne i najvažnije. Takođe, stabilne stvari. Dvojke često govore o razmeni, parovima i odnosima, zajedničkim poduhvatima. Trojke predstavljaju rast i razvoj, želje i njihovo potencijalno ostvarenje.

Četvorke su često pokazatelj zastoja, stagnacije, odugovlačenja, ne tako lakih odluka ili izbora koje je potrebno doneti. Petice mogu predstavljati dobitke ili gubitke, grupe i zajednice. Šestice se odnose na puteve koji se otvaraju ili zatvaraju.

Sedmice su češće negativne, upozoravajuće, preteće, ukazuju na potencijalne probleme i nevolje. Osmice kao i četvorke mogu biti znak stagnacije, ali i novih ideja. Devetke označavaju strpljenje, ambicije, ekspanziju. Desetke ukazuju na završetke i kompletnost.

Žandari označavaju decu, mlade osobe i mladost uopšteno, poruke. Kraljice su u vezi sa lepotom, ženama i majkama. Kraljevi su simbol moći i autoriteta, zrelosti, mudrosti.

Šta još treba znati?

  • ako ove karte koristite za divinaciju, potrebno je povezati se s njima na sličan način na koji se to čini sa tarotom
  • ne davati karte drugima, osim pitaču da ih promeša
  • čistiti ih s vremena na vreme
  • čuvati ih u kutiji (najbolje drvenoj)

Karo

Proleće predstavlja početak novog godišnjeg ciklusa – priroda se budi, sive i beživotne zimske tonove smenjuje zelenilo. I mi se pokrećemo nakon perioda smanjene zimske aktivnosti, preduzimamo nove poduhvate. Ova sezona odgovara prvom razvojnom dobu čoveka, detinjstvu. U tom periodu učimo, istražujemo, saznajemo štogod o sebi i svetu oko nas, stičemo svoja prva iskustva.

Karo se odnosi na materijalna odnosno finansijska pitanja, sreću, radost, ali i vesti i glasine. Razne fizičke aktivnosti i putovanja. Značenja su većinom pozitivna, naročito ako se više karata iz ove grupe nađe u otvaranju. Označava vrlo svetle ljude ili riđe, obično plavih ili zelenih očiju.

As karo

Novi početak (novi posao, novi stan, nova ljubav…). Novac ili nakit. U poslovnim pitanjima dobro za početak, ulaganje i profit, nove informacije. U ljubavnim pitanjima – dobijanje odgovora na koji se dugo čeka. Prosidba. Viđanje s osobom s kojom nije bilo kontakta duže vreme.
Preokret situacije, na bolje (ako su herc ili karo karte uz ovu) ili na loše (ako su tref ili pik karte ispred ili iza). Uz pik – problemi, oprez!

Dva_karo

Partnerstvo (poslovno i dobra mogućnost za zaradu) ili brak u bliskoj budućnosti. Ukoliko je pitač već u braku, onda brak nekom njemu vrlo bliskom. Stabilnost i pouzdanost. Razmena i deljenje (informacija, novca), useljenje s drugom osobom, zajednički život.
Ako su okolo loše karte, onda su moguće razmirice sa bliskim osobama ili rođacima, odlaganja.

tri_karo

Pokloni i darežljivost. Uz loše karte rasipanje ili prinudno davanje novca. Poznanstvo sa imućnom osobom u bliskoj budućnosti. Nesuglasice i svađe u kući, sa poslovnim ili ljubavnim partnerom. Mogućnost pravnih odnosno zakonskih problema.
U ljubavnim pitanjima, uz loše karte prekid veze ili razvod. Ako se pitanje tiče druge osobe, onda je reč o osobi koja je razvedena ili u procesu.

cetiri_karo

Mirovanje ili usporavanje svih aktivnosti, odlaganja. U slučajevima kada se očekuje realizacija nečeg na šta se dugo godina čekalo, ova karta može biti pozitivan znak. U iščekivanju vesti i informacija, da se neko javi, period bez vesti se nastavlja, nema još uvek novih informacija.
U emotivnim pitanjima uz loše karte može ukazati na izdaju, izigrano poverenje, nesuglasice sa prijateljima.

pet karo

Iznenađenje, neočekivani dobitak, nasledstvo, dobitak na lutriji. Uspeh u poslu, dobra zarada. Ako se pitanje tiče potomstva, trudnoća. Ipak, ako je okružena lošim kartama – gubitak. Uz pik karte, pitač će imati nenadani trošak ili će se zadužiti.
Karta je uglavnom u vezi sa iznenadnim dobicima ili gubicima (sa lošim kartama).

šest_karo

Zaključak onoga za šta se pita sledi u bliskoj budućnosti, potpisivanje ugovora, prihvatanje nečega, uspeh, dobar put. Sa dvorskim kartama – podrška moćnih osoba. Ako je okružena lošim kartama, problemi sa zakonom, administracijom.
U ljubavnim pitanjima, mora se uložiti napor ili nešto žrtvovati da bi došlo do ispunjenja željenog. Ako je uz nju tref, neuzvraćena ljubav, loš odnos zbog uplitanja drugih.

sedam_karo

Oprez, pitač mora biti pažljiv i situaciju dobro proceniti, ali ne sme predugo oklevati jer će prilika propasti. Uspeh i moć u bliskoj budućnosti, uvećanje imetka. Pitača neko laže i obmanjuje, zavist, ogovaranja, neprijatne glasine. Uz nepovoljne okolne karte – neočekivane prepreke na putu koje se moraju rešavati.
 

osam karo

Vesti, glasine, nove informacije, dolazi odgovor koji se čeka, ali od toga nema mnogo koristi. Usporavanje realizacije željenog zbog spoljašnjih faktora, sadašnje stanje se prolongira. Ukoliko se pitanje tiče zdravlja/bolesti, karta može najaviti duži period oporavka, operaciju, odlazak u bolnicu.

devet_karo

Mir, zadovoljstvo, napredovanje. Poboljšanje novčanih prilika, popravljanje stanja u vezi s poslom, prijatniji period u ljubavnom odnosu. Karta ne govori o novim poslovima i poduhvatima, već radije o periodu odmora i uživanja u postignutom. Ako nekih problema i bude (uz četvorke ili pik karte), oni će brzo proći.

deset_karo

Vrlo dobra karta, posebno ako je poslednja u otvaranju. Radost, velika sreća, dobitak, srećan završetak svakog poduhvata, ispunjenje željenog. U ljubavnim pitanjima, nova veza, sreća i radost u postojećem odnosu, prosidba, brak, dobijanje potomstva. U pitanjima o bolesti, siguran znak brzog i skorog izlečenja.

zandar_karo

Mlada osoba (može biti bilo kog pola), uspešna, sposobna, ima svetlu budućnost pred sobom, može ostvariti visoke pozicije. Dobre vesti. U ljubavnim pitanjima – nova veza sa lepim mladićem/devojkom. Dobar prijatelj osim ako je karta potpuno okružena pikovima, jer će to ukazati na osobu koja će izdati i prevariti u budućnosti.

kraljica_karo

Žena svetlije kose, voli društvo, stabilna, autoritativna, strpljiva, senzualna. Odgovorna u izvršavanju svojih obaveza, prema porodici i prijateljima. Dobar prijatelj kome se može verovati. Dobro zdravlje. Ako je pitač ženska osoba – majka, starija sestra ili svekrva.
Venčanje, svadba, puno zvanica (ako ima dosta dvorskih karti).

kralj_karo

Zrela muška osoba koja je na funkciji ili poziciji moći, često u vezi sa zakonom, sudom, novcem. Autoritativan. Moć do koje se dolazi novcem. Oženjen muškarac. Ukoliko se pikove karte nalaze s obe strane, moćan protivnik kome se ne treba zamerati. Osoba od poverenja od koje se može zatražiti savet ili mišljenje.

Tref

Ova grupa karata obično ima veze sa poslom i radom, stvaranjem, imovinskim pitanjima, planovima i naporima za njihovo ostvarenje. Takođe sa prihodima i investicijama, i svim onim resursima koje koristimo da bi unapredili poziciju i poboljšali kvalitet života. Osobe smeđe kose i smeđih očiju.

as_tref

Dobit i napredovanje, dobri plodovi napornog rada, iznenadni dobici ili nasledstvo, ali i gubici ako posle ove sledi pik karta. U ljubavnim pitanjima može ukazati na veridbu ili brak, trudnoću odnosno dobijanje potomstva.

dva_tref

Poslovno ili finansijsko partnerstvo, zaključivanje dogovora, potpisivanje ugovora. Bilo koja vrsta sporazuma. Pomirenje. Uspeh uz malo napora. Ako sledi dvojka pik, moguće da partnerstvo neće biti dugog veka.

tri_tref

Prepreke i opstrukcije koje mogu voditi ka pozitivnom ili negativnom ishodu (zavisno od karti u okruženju) te razočaranju. Prepreke ne morau nužno biti loš znak, već se upravo zahvaljujući njima u konačnici može očekivati povoljan ishod.

četiri_tref

Laži, opasnost od prevare i izdaje od osoba u koje se ima poverenje. Očekivani rezultat ili rešenje sporo dolazi. Odlaganja. Finansijska stagnacija. U ljubavnim pitanjima, partner nešto krije, laže, moguće sedi na dve stolice. Najava predstojećih promena.

pet_tref

Dobro materijalno stanje, pokloni, nasledstvo na koje se duže čekalo. Uspešno zaključivanje poslova, potpisivanje ugovora i sve što ima veze sa birokratijom. Dobro zdravlje. Novo poznanstvo, poboljšanje prilika u braku. Ukoliko je sa jedinicom ili dvojkom pik – neko blizak će izazvati nevolje.

šest_tref

Nove mogućnosti na pomolu, novi posao ili uspeh na sadašnjem poslu koji će doneti pozitivne promene. Ako se uz nju pojavljuje kraljica herc – nova velika ljubav na pomolu. Napredak deci (u poslu i sa finansijama). Ako je okružena pik kartama, pitač može izgubiti nekog ko mu je vrlo drag.

sedam_tref

Više obaveza u bliskoj budućnosti, napora i odgovornosti. Manji dobitak, manje poboljšanje aktuelnih prilika. Ako je karta na sredini ili na kraju otvaranja, značenje je pozitivnije nego kada je na početku. Pitač je pritisnut sumnjama i brigama. Ako je uz ovu kartu sedmica ili as pik, pitač je sam ili usamljen, mučen nečim što nije u stanju da promeni.

osam_tref

Materijalizam, ljubav prema novcu, ali i sklonost spekulisanju, rizicima i kockanju. Uz dobre karte će ukazati da će se rizici isplatiti, ali uz loše će ukazati na gubitke i probleme. Ako se pitanje tiče veze ili braka, ova karta može biti upozorenje da je partner finansijski nepouzdan.

devet_tref

Unapređenje, napredovanje, ono čemu se pitač nada se ubrzo pozitivno rešava. Ukoliko je u velikim problemima u vreme postavljanja pitanja, u kratkom vremenskom roku će se svi ili oni ključni rešiti. Poboljšanje finansijskih prilika, poboljšanje zdravlja ili odnosa.

deset_tref

Odlična karta – uspeh, sreća, radost, zadovoljstvo. Veliki dobitak, napredovanje u poslu, dobitak na lutriji. U ljubavnim pitanjima velika ljubav, veridba ili brak. Šta god pitač nameri biće uspešno. Čak i ako je okružena pik kartama, ova karta će ići u prilog uspehu samo uz prepreke i ometanja.

zandar_tref

Mlada i energična tamnija osoba, pokretljiva, ambiciozna, prijatelj, rođak, saradnik. U ljubavnim pitanjima, na pomolu dinamična veza sa ovakvom osobom koja bi za pitača mogla biti previše intenzivna. Ako je uz nju as pik, osoba ima mračnu stranu koja se teško otkriva. Uspeh u poslu.

kraljica_tref

Tamnija, sposobna i jaka žena, ambiciozna i zna šta hoće. Unapređenje ili bolja zarada nakon pomoći tamnokose žene. Mudra žena, majka, iskren i pouzdan prijatelj. U ljubavnim pitanjima, stabilizacija veze ili braka. Ako je uz pik kartu – neko pokušava da okrene ovu ženu protiv pitača.

kralj_tref

Zreo i stabilan, tamnokos i/ili tamnoput muškarac, dobrog izgleda. Otac. Muškarac na funkciji. Tvrdoglav, ima samopuzdanja, poštovan. U bilo kom pitanju može označiti uspeh uz mnogo truda i napora, ili uz pomoć ovakve osobe.

Herc

Karte iz ove grupe se uglavnom odnose na pitanja ljubavi i odnosa, braka (ili razvoda), društvenog života i emocija. Takođe i odnosima unutar zajednice odnosno porodice, domaći život. Bilo da je reč o pozitivnim ili negativnim (mržnja, ljubomora i sl.) emocijama, one nisu samo u vezi sa ljubavnim odnosima nego prožimaju sve druge životne sfere. Svetlije osobe (tamnije nego karo), svetlosmeđe, plavih ili zelenih očiju.

as_herc

Pismo, poruka, vesti (loše ako je uz pik). Nova romansa, nova veza, konkretizacija odnosa sa osobom za koju se pita. Prilika za poboljšanje odnosa u domu i porodici. Karta je uglavnom pozitivna, ali ako je okružena lošim ukazaće na emotivnu krizu i stres, period razdvojenosti od voljene osobe.

dva_herc

Nova veza, seksualni odnos, produbljivanje emocija u odnosu za koji se pita. Brak. Zadovoljstvo, radost, prosperitet. Čvršće vezivanje, bilo da je reč o vezi ili porodičnim odnosima. U pitanjima u poslu i novcu, dobar znak, pozitivne promene. Čak i ako je među lošim kartama, ukazaće na mogućnost prevazilaženja trenutnih teškoća.

tri_herc

Ispunjenje željenog je blizu, stvari se pokreću u dobrom smeru. Ljubavne avanture, više ponuda za vezu, nova simpatija, ljubavni trougao koji može doneti patnju i suze (ako slede loše karte). Treća osoba može biti uzrok stresa među partnerima, pa ako su dvorske karte roditelji odnosno porodica se meša u vezu.

četiri_herc

Zastoj, stagnacija u vezi, odnos se može sporazumno staviti na „pauzu“. Odlaganje veridbe ili braka. Uz nepovoljnije karte – raskid. Emocionalna distanciranost ili rezervisanost. Prvobitna euforija ili ljubavni žar splašnjava. Ukoliko sledi nakon tri herca, preljuba koja će biti otkrivena. Napetost među ukućanima.

pet_herc

Neko je u blizini pitača ljubomoran. Potrebno je osloboditi se okova prošlosti i krenuti napred. U zavisnosti od okolnih karti, u pitanju koje se tiče krize odnosa potrebno je napraviti rez i krenuti dalje. Emocionalni problemi, rastrojenost. Ako su dobre karte u okruženju – brak, venčanje, moguće dobijanje potomstva u relativno bliskoj budućnosti. Dobitak.

šest_herc

Veza na duže staze. Vernost, pouzdanost, odnos u kom nema mnogo talasanja. Kompromisi. Ipak, ako se zadesi u lošem nizu karti, može ukazati na prolongiranje problema i teškoća koje su aktuelne. Podrška porodice ili nekog njenog člana, bliske osobe. Uspeh u poslu.

sedam_herc

Romantika, mašta, euforija i zanesenost. Pitač nije u stanju da realno sagleda situaciju. Oprez, na pomolu može biti svađa ili skandal. Velike nevolje ako je uz pik. Uz peticu ili devetku pik – puno strahova, dubokih emocija koje prerastaju u ljubomoru, posesivnost ili mržnju, zbog čega može uslediti raskid. Problemi u poslu zbog problema da se kontrolišu emocije.

osam_herc

Nedostatak jasnih pravila i granica u odnosu pa ih treba definisati. Prepunjenost emocijama. Flert, zadovoljstvo. Poklon od osobe iz neposrednog okruženja. Precenjivanje nečijih kvaliteta i mogućnosti može kasnije biti uzrok problema. Pitač više priča i obećava, nego što dela pokazuju.

devet_herc

Ambicije, žudnje, jake emocije. Stvari se odvijaju u dobrom smeru, bilo da je reč o poslu, ljubavi ili novcu. Dobar brak. Među pozitivnim kartama daje uspeh, dobar ugled, napredovanje, ali među negativnim probleme, štetu i teškoće. Problemi se pojavljuju tamo gde se najmanje očekuju.

deset_herc

Sreća, radost, bogatstvo. Uspeh u svim poslovima, uvećanje prihoda. Nova veza, ili ubrzo prosidba ili brak u postojećoj; potomstvo. Pomirenje, obnova, jačanje emotivnih veza. Dobre vesti, neočekivane, iznenađenja (neprijatna ako je okružena pikovima). Ako sledi posle loših karti – svi napori i trud će se isplatiti.

zandar_herc

Poznanstvo i moguća avantura ili veza sa mlađom osobom. Ako je uz loše karte, nije osoba od poverenja, laskava je i površnih emocija, sebična.  Trudnoća odnosno dobijanje potomstva u bliskoj budućnosti. U pitanjima u vezi s porodicom, ova karta može predstavljati mlađeg brata ili sestru, ili dete.

kraljica_herc

Lepa, svetlija žena koja može biti podrška i oslonac. Ozbiljna veza ili brak, ali ako je pitač aktivniji i društveniji ova osoba nije najbolji izbor za njega. Majčinstvo. Žena posvećena domu i porodici, deci. Ukoliko je sa lošim kartama – problemi sa začećem ili rađanjem. Emotivna ranjivost.

kralj_herc

Stabilnost i intenzitet emocija i odnosa, dobar prijatelj, veran partner, otvoren i iskren. Poštovan od strane drugih. Moguće razveden ili udovac. Ako je sa kraljicom herc – srodna duša. U vezi s bilo kojom vrstom pitanja ukazuje na stabilnost i čvrstinu, nepromenljivost sadašnjeg stanja.

♠ Pik

Grupa karata koja ima najnegativnija značenja. Ukazuju na probleme, teškoće, patnju, borbe i sukobe. Mogu biti i samo znaci, najave potencijalnih problema koje je intervencijom moguće izbeći. Osobe tamno smeđe ili crne kose, tamnih očiju, tamnije puti.

as_pik

Nesreća, smrt, iznenadna promena, neočekivan prekid ili završetak nečeg. Posebno je negativna ako se nađe na kraju otvaranja. U ljubavnim pitanjima – bolan raskid, bolest ili smrt partnera. Gubitak posla, gubitak novca, administrativni problemi, kazne. U pitanjima potomstva – pobačaj.

dva_pik

Sukob, rasprava, suđenje, parnica. U ljubavnim pitanjima raskid u bliskoj budućnosti, loša komunikacija, neverstvo, izdaja. Loše vesti. Napuštanje, odlazak od kuće bilo da je reč o životu s roditeljima ili partnerom. U poslovnim pitanjima može ukazati na korupciju. U zdravstvenim pitanjima – operacija, gubitak organa.

tri_pik

U bilo kom pitanju koje se tiče nekog odnosa, ukazaće na uplitanje treće osobe. Tako da može biti reči o novčanoj prevari, krađi ili neverstvu. Neko iz neposrednog okruženja radi protiv pitača ili može biti uzrok problema (čak i deca). Podrivanje veze ili braka. Gubitak prijatelja.

četiri_pik

Stagnacija. Nemogućnost da se neka situacija reši, svaki poduhvat je u startu osujećen. Finansijske teškoće, problemi sa kolegama, u bliskom okruženju. Drugi dobijaju pohvale i zasluge umesto pitača. Raskid veze ili razvod braka koji se odugovlači. Bolest koja zahteva dug period oporavka.

pet_pik

Blokade, najpre unutrašnje. Pitač nema insipiracije i snage, pesimističan je, depresivan. Gubitak vitalnosti i otpornosti organizma, bolesti. bol, duševni ili telesni. Bolest ili smrt nekog iz bližeg okruženja. Ako se pitanje tiče neke druge osobe, ova karta će je označiti kao karakterno lošu.

šest_pik

Puno rada, truda i zalaganja, a rezultati nezadovoljavajući. Slabo se napreduje. Ipak, pozitivnije promene su blizu (posebno ako slede dobre karte). Neki faktor iz prošlosti koči i ometa. U ljubavnim pitanjima vezanost za bivšeg partnera, teškoće da otpusti ili oprosti. Slatka iskušenja koja mogu voditi donošenju loših odluka.

sedam_pik

Prepreke i problemi koji u potpunosti okupiraju pažnju. Nema podrške u okruženju. Suze, tuga, bol. Teški odnosi, a sa lošim kartama u okruženju i nasilni. Gubitak prijatelja. Neprijatnosti koje se sada dešavaju mogu biti posledica postupaka u prošlosti. Ako je okružena dobrim kartama, nakon perioda nesreće sledi iznenadni preokret.

osam_pik

Karta savetuje oprez u bilo kojoj vrsti pitanja. Ne treba imati previše poverenja niti ishitreno reagovati. Problemi se sporo rešavaju. Sukobi sa prijateljima i poslovnim saradnicima, i uopšteno period problematičnih društvenih interakcija. Nerazumevanje sa partnerom, decom, roditeljima.

devet_pik

Veliki udarci, smrt bliske osobe, sahrana. Tuga i žalost zbog nekog ili određene situacije. Stavljanje tačke, završavanje, prekid, čak i ako to nije sasvim po volji. Nasilne promene. Razvod, udovištvo. Gubici, brige, raznorazne nevolje, ništa ne ide kako treba.

deset_pik

Još jedna teška karta koja govori o čitavom nizu nevolja. U neku ruku se može tumačiti kao konačni račun svega lošeg što se dešavalo u prethodnom periodu. Brige, suze, gubitak vere. Samoća. Pad imuniteta, slabost i iscrpljenost kao posledica nemira i teškoća kroz koje se prolazi.

zandar_pik

Mlada zavodljiva osoba koja je izvor nevolja, pa je treba izbegavati po svaku cenu. U ljubavnim pitanjima, patnja kroz vezu sa tamnijom osobom kojoj je teško odoleti, ljubomora, nasilje. U poslu – gubici i prevare. Loše vesti, izdaja. Mračna prošlost, kriminalne radnje.

kraljica_pik

Tamnokosa žena, razvedena, udovica ili usedelica, kruta i hladna, emocionalno skromna, maliciozna, osvetoljubiva. Ljubomora i posesivnost, ogovaranja i podmetanja. Okrutna majka. Ako je žena pitač – opasna suparnica. Neko ko se bavi magijom ili unajmljuje vračare.

kralj_pik

Tamniji, opasan muškarac, težak i naporan, rigidan, zao, osvetoljubiv, sebičan. Može biti udovac. Kriminalac. Ambiciozan i spreman je na sve, ne bira sredstva, nametljiv. U ljubavnim pitanjima – izuzetno ljubomoran i posesivan, tiranin, intenzivan. Može biti vrlo nasilan.

Karte za igru – otvaranja

Kao i u tarotu, i sa običnim kartama možete raditi raznovrsna otvaranja – od najjednostavnijih sa samo jednom kartom, do kompleksnih gde ćete iskoristiti sve karte.

Za odgovor na neko konkretno pitanje gde je potrebno dobiti DA/NE odgovor, obično se izvlači samo jedna karta. Dok mešate karte koncentrišite se na pitanje. Kada smatrate da ste ih dovoljno izmešali, presecite pa gornji deo špila stavite ispod donjeg. Potom uzmite prvu kartu odozgo i ona će vam dati odgovor.

Karo i herc obično daju pozitivan, dok tref i pik daju negativan odgovor. Ipak, treba obratiti pažnju na značenje same karte, ne oslanjati se samo na njenu boju. Ukoliko vam se čini da je karta nekako neutralna u odnosu na ono što ste pitali, izvucite još jednu kao dopunsku.

Preporuka je da ovo radite ipak sa 3 karte, radi sigurnosti odgovora. Ako dobijete 3 crvene karte, odgovor je apsolutno DA; 3 crne karte je apsolutno NE. Ako dobijete dve crvene i jednu crnu, odgovor je DA ali može biti peripetija ili odugovlačenja. Ako izvučete dve crne i jednu crvenu, odgovor je NE, ali će se kasnije ispostaviti da je to bilo dobro.

Ako želite više informacija u vezi sa određenom situacijom, najzgodnije je otvaranje sa 3 karte. S tim što, morate imati u vidu da će dobijene informacije važiti za kraći vremenski period, nejviše nekoliko meseci. Princip je isti kao i u prethodnom: karte promešate, presečete, gornji deo stavite ispod donjeg i potom uzimate jednu po jednu odozgo.

Prva karta će se odnositi na prošlost, na ono što je prethodilo situaciji. Druga karta oslikava sadašnje stanje stvari. Poslednja, treća karta se odnosi na ono što bi moglo da se dešava u budućnosti. Ukoliko vam je potrebno još informacija u vezi sa nekom kartom odnosno situacijom na koju se odnosi, uvek možete izvući još jednu i kombinovati ih.

Jedno od kompleksnijih otvaranja je tzv. tradicionalno otvaranje, u kom se koristi 21 karta plus signifikator. Pitač je predstavljen signifikatorom, pa mu se u skladu s tim dodeljuje dvorska karta – kralj ako je pitač muškarac odnosno kraljica ako je žena.

karte za igru otvaranje
Karte za igru: tradicionalno otvaranje sa 21 kartom

Osobe mlađe od 35 godina su predstavljene kartama herc (svetlije) i tref (tamnije). Osoba koja postavlja pitanje a starija je od 35 godina biće predstavljena karo (svetlija) ili pik (tamnija) kartom.

Prve tri karte (1, 2, 3) se odnose na prošlost. To mogu biti situacije koje su snašle pitača ili ih je sam izazvao. Takođe, mogu oslikavati fizičko ili mentalno stanje, u zavisnosti od pitanja. Sledeća grupa karata (4, 5, 6) se odnosi na sadašnju situaciju. Kakve su trenutno okolnosti, kako se stvari odvijaju i kako se pitač nosi sa svim tim.

Treća grupa (7, 8, 9) označava težnje, namere, želje, snove i očekivanja. Šta je to čemu se pitač nada ili na koji način bi želeo da se stvari odvijaju. Četvrta grupa karta (10, 11, 12) se odnosi na ishod koji pitač priželjkuje. Kakvu budućnost vidi, kakav razvoj događaja očekuje. Kakva bi budućnost mogla biti ako se zadrži sadašnji kurs.

Peta grupa (13, 14, 15) označava prste sudbine odnosno spoljašnje okolnosti koje mogu pomagati ili ometati ostvarenje. To mogu biti situacije ili konkretne osobe. Poslednje dve grupe se odnose na budućnost odnosno potencijalni razvoj događaja u budućnost. I to na blisku budućnost (16, 17, 18) i dalju budućnost (19, 20, 21).

Još jedno interesantno otvaranje postoji, koje možete koristiti za lične potrebe i praksu. Reč je o nedeljnom otvaranju, na osnovu kog možete da procenite šta možete očekivati svakog pojedinačnog dana u sedmici.

nedeljno otvaranje
Karte za igru: nedeljno otvaranje

Karte se redom izvlače i ređaju, a tumačenje dobijate povezivanjem parova karata. Prva i poslednja karta u izvlačenju opisuju kakav će biti ponedeljak. Četvrta od početka i s kraja se odnose na to kakav će dan biti četvrtak i tako dalje. Karta koja je u sredini između onih koje označavaju nedelju, daje opšti pregled sedmice, kakva će biti opšta atmosfera, pa nju treba imati na umu kada se tumače ostale karte.

Još neke smernice

Pre nego što se upustite u tumačenje, trebalo bi da obratite pažnju i na situacije kada se grupišu određene karte. Na primer, puno dvorskih karti može ukazati na okupljanje, društveni događaj, koji u zavisnosti od konteksta može biti dobrim ili lošim povodom.

Kraljevi u grupi ukazuju na veći poduhvat, najčešće poslovni. Kraljice se u grupi pojavljuju tamo gde ima tračeva i skandala. Žandari mogu ukazati na pomoćnike, saradnike, osobe koje obavljuju uslužne delatnosti. Asovi se u većem broju pojavljuju kada slede velike životne promene.

Dva asa – uskoro promene; brak.
Tri asa – dobre vesti, nova veza.
Četiri asa – opasnost, finansijska šteta, odvajanje.

Dva kralja – udruživanje radi posla ili nekog projekta, uspeh.
Tri kralja – veliki uspeh, važan poduhvat.
Četiri kralja – ugled, slava, napredovanje, nagrade.

Dve kraljice – novo poznanstvo, nove informacije.
Tri kraljice – putovanja, posete.
Četiri kraljice – zabava, okupljanje, tračevi.

Dva žandara – loše namere, potencijalni sukobi, gubici.
Tri žandara – lažni prijatelji, problemi u domu i porodici.
Četiri žandara – konflikti, gužva.

Dve desetke – promena posla na bolje, sreća, neočekivan uspeh.
Tri desetke – razmetanje, problemi.
Četiri desetke – veliki uspeh, sreća.

Dve devetke – manja dobit.
Tri devetke – dobro zdravlje, sreća, profit.
Četiri devetke – veliko iznenađenje, sreća.

Dve osmice – ljubavna avantura.
Tri osmice – ozbiljna veza, brak.
Četiri osmice – kraća putovanja, uspeh uz puno problema.

Dve sedmice – indiskrecija.
Tri sedmice – slabosti, trudnoća.
Četiri sedmice – problemi.

Dve šestice – putovanja.
Tri šestice – nove mogućnosti.
Četiri šestice – zastoji.

Dve petice – porazi, gubici.
Tri petice – problemi, zastoji.
Četiri petice – promene praćene neprijatnostima.

Dve četvorke – prepreke i opstrukcije.
Tri četvorke – nove mogućnosti, prevazilaženje prepreka.
Četiri četvorke – odvajanje, odlazak, odustajanje.

Dve trojke – ispunjenje želja i nadanja.
Tri trojke – vesti, poznanstva.
Četiri trojke – tračevi, problemi.

Dve dvojke – putovanja, iznenadna otkrića.
Tri dvojke – nove mogućnosti, napredak.
Četiri dvojke – preosetljivost, problemi.

S obzirom da postoje različiti metodi otvaranja i tumačenja, u nekom od narednih tekstova ću priložiti još zanimljivih informacija.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

1 komentar

  1. Tamara kaže:

    Super. Bas cu probati. Hvala na tekstu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *