Visak – još jedan instrument za divinaciju

Ukoliko želite da brzo i jednostavno dođete da odgovora na pitanja koja vas u nekom momentu muče, visak je najbolje rešenje.

Duša sveta je određena stvar koja ispunjava sve druge stvari, daruje ih, povezuje i spaja sve stvari da bi mogla da napravi jednu strukturu sveta, i da bi mogla da nalikuje jednom instrumentu s puno žica koji bi proizvodio jedan zvuk što proizlazi od tri vrste bića – razumnih, nebeskih i nepromenljivih – jednim jedinim dahom i životom.

— Hajnrih Kornelije Agripa —

 

Brojni su načini na koje možemo doći do odgovora o budućim stvarima: astrologijom, numerologijom, tarotom, ciganskim kartama, gledanjem u dlan, talog kafe ili listiće čaja, bacanjem boba, pasulja itd. Astrologija se od ostalih veština svakako izdvaja kompleksnošću i mogućnostima. Uz to, poduprta je mnogim naukama tako da je van „sive zone“ slobodnih interpretacija. No, odgovori koje uz pomoć nje dobijemo nisu ništa konkretniji od onih koje nam može dati iskusan tarot-majstor. Možda su sveobuhvatniji, mada ni to ne mora biti istina.

Većinom, veštine imaju neku teorijsku podlogu. Na primer, u tarotu se morate upoznati sa nekim opštim značenjima karata, njihovom srodnošću sa elementima. U hiromantiji morate znati raspored bregova i značenja linija. Kada gledate u šolju, najčešće se vodite nekim uobičajenim značenjima simbola: ptica – glas, zmija – dušmani/opasnost, određene linije – put i slično. Ali ne i visak.

Istina, postoje tu i tamo neka pisanija o ovoj alatki, mnogo više u kontekstu otkrivanja raznoraznih energetskih tačaka u prostoru nego predviđanja budućnosti. Razlog tome jeste i taj što ne postoje univerzalna pravila predviđanja. Naprotiv, ona su vrlo lična u skladu s tim kako ga njegov vlasnik „programira“. Primera radi, naći ćete instrukcije u kojima se kaže da potvrdni odgovor visak daje kretanjem levo-desno, a zapravo, u vašem slučaju to može biti gore-dole.

Moram priznati da sam bio (i još uvek sam) fasciniranVisak nije za igru – morate čvrsto verovati u njegova svojstva preciznošću koju ima. Svojevremeno, dok je forum bio u funkciji, pokrenuo sam temu na kojoj su članovi postavljali pitanja visku, a cilj je bio da proverim kako isti funkcioniše. Nakon što bi se nakupio izvestan broj pitanja, pristupao bih odgovaranju, a osobe koju su ih postavljale su bile u obavezi da prilože povratne informacije.

Zamolio sam da se pitanja formulišu što konkretnije i u vezi s onim stvarima za koje se relativno brzo može saznati ishod. Nakon više od godinu dana i nekoliko stotina datih odgovora, ispostavilo se da je tačnost bila neverovatnih 95%! Zaista impozantna brojka.

Visak kroz istoriju

Prema dosadašnjim saznanjima, visak je korišćen i pre više od 6000 godina, u Kini i Egiptu. Svedočanstvo o njegovom drevnom korišćenju stoji kao slika na zidu jedne pećine u Alžiru. U prvom veku naše ere, iskorišćen je kao sastavni deo prvog ikada napravljenog seizmografa. Konstruktor ove naprave bio je kineski matematičar, astronom i glavni carski astrolog, Džang Hen. Postoje verovanja da je ovaj naučnik objedinio poznavanje kretanja planeta i vremenskih ciklusa sa mističnim svojstvima viska, te da je na taj način davao precizne prognoze budućih događaja carskoj porodici.

Delfski tronožac
Prikaz delfskog tronošca na novčiću iz V veka pre naše ere

U Rimu, tokom trećeg i četvrtog veka nove ere, sveštenici i gatari su ga koristili ne bi li doznali ko će biti sledeći imperator. Zapravo, čitava procedura je nalikovala savremenom prizivanju duhova uz pomoć Vidži table. Na sreću, detaljan opis nalazimo kod rimskog istoričara Amijana Marcelina.

28. Potom uvedoše Patricija i Hilarija, i bi im zapoveđeno da redom ispričaju o onome što se dogodilo. Isprva im se izjave malo razlikovaše, ali kada im izbrazdaše slabine i kada beše unet tronožac koji su po navici koristili, to ih sabi u ćošak pa istinu rekoše o čitavom delu, i otkriše ga od samog početka.
Najpre Hilarije reče:

29. O, najplemenitije sudije, mi od lovorovog šiblja, pod zlosrećnim okolnostima, napravismo ovaj nesrećni mali tronožac koji vidite, po uzoru na delfski tronožac, a koji smo propisno osvetili uz pevanje tajnih pesama, i nakon mnogo dugotrajnih ponavljanja naposletku ga pokrenuli. Način na koji je pokrenut kada god je konsultovan o tajanstvenim stvarima, bio je sledeći. (klikni ovde da pročitaš ceo odlomak)

Vekovima kasnije, u Evropi, visak je poput rašlji uglavnom korišćen za pronalaženje vode, uglja ili metala, u ređim slučajevima za nalaženje izgubljenih predmeta ili osoba. Kao divinacijsku alatku koristili su ga mahom Romi čergari koji su putovali po Italiji. Da bi izbegli optužbe za saradnju s đavolom, nosili su visak oko vrata kao ogrlicu i skidali ga i koristili samo po potrebi.

U prvim decenijama XX veka, farmeri u Severnoj Americi su naručivali i koristili takozvani Detektor pola, da bi utvrdili da li je buduće potomstvo koje životinje nose muškog ili ženskog pola. Naravno, ta čudesna alatka nije bila ništa drugo do visak. Neki su išli korak dalje pa su ga koristili i za određivanje pola tek začetog deteta.

Isprva, kao visak su služile kosti malih životinja, a kasnije su ih smenili drago kamenje i prstenje. Predmet bi se obično vezao svilenim koncem, mada nije retkost bila da se veže vlasima kose. U novije vreme se uglavnom koriste lančići izrađeni od plemenitih metala.

Programiranje viska

Pre svega, kao i kada je bilo koja druga divinacija u pitanju, morate imati vere u to čime se služite i da shvatite vrlo ozbiljno. Ako mislite da će visak dobro poslužiti da se u kišnim danima zabavite s društvom ili da tako, ćefa radi, pitate koješta, varate se! Odmah možete da završite s čitanjem ovog teksta i da se posvetite nekim drugim, zabavnijim stvarima.

Kao visak možete upotrebiti bilo šta: veće dugme, prsten, kristal, parče metala ili u nekoj radnji kupiti već gotov. Najbolje je da to bude neki lični predmet, nešto što često nosite uz sebe i s čim drugi ljudi nemaju dodira. Ukoliko ste ga kupili u radnji i posebno ako je u pitanju kristal, pre prvog korišćenja ga treba očistiti tako što ćete ga par minuta držati pod mlazom mlake vode.

visak
Različite vrste viska izrađenih od metala ili kristala

Predmet možete vezati svilenim koncem, ali možete koristiti i bilo koji drugi konac, kanapčić ili metalni lančić, dužine do 30 cm. Proverite da li je dobro pričvršćen/vezan, da vam se slučajno ne bi otkačio tokom rada.

Šta znači „programirati“ visak? Vrlo jednostavno, treba ustanoviti srodnost odgovora koji daje sa pravcem njegovog kretanja: da li je DA kada se kreće levo-desno ili gore-dole, šta pokazuje dijagonalno kretanje, šta kada se kreće u krug itd. Kada se odrede pravci, može se izvršiti potvrda njihove validnosti, a nakon toga se može pristupiti divinaciji.

Kanap ili lančić na koji je visak privezan čvrsto držite između palca i kažiprsta, tako da slobodno pada petnaestak centimetara. Nemojte sedeti pored ventilatora ili otvorenog prozora, da ga strujanje vazduha ne bi pomeralo. Ruku savijenu u laktu podignite toliko da bude u ravni sa ramenom, a drugu ruku stavite ispod viska, 5 do 10 cm ispod njega, osim ako koristite podlogu sa slovima.

divinacija viskom

Budite u prostoru u kom vas neće niko ometati. Isključite telefon i zauzmite položaj koji vam najviše odgovara, na podu ili na stolici. Dišite duboko, opustite se, ispraznite um koliko god možete. Umirite visak u potpunosti. Gledajte sve vreme u njega, posmatrajte njegov oblik i veličinu, koncentrišite se na njega. Nakon toga mu izdajte naredbu: „Pokaži mi DA!“ i pratite u kom se pravcu kreće. Upamtite taj pravac i šta označava, pa ga umirite.

Izdajte mu novu naredbu: „Pokaži mi NE!“ pa ponovo pratite u kom se pravcu kreće. Naravno, trebalo bi da bude u suprotnom od prethodnog. Ako se desi da pokaže isti pravac za oba odgovora, to znači da niste dovoljno koncentrisani ili ste skeptični ili taj dan nije pogodan za rad (ili to možda nije uopšte za vas). Ostavite ga pa pokušajte drugi put.

Kada ste definisali glavne pravce za proste da-ne odgovore, postavljajte neka pitanja kako bi dodatno sve potvrdili. Na primer: „Da li se zovem Pera?“, „Da li imam 25 godina?“, „Da li živim u Parizu?“, „Da li se Vanja smuvala s dečkom juče?“ i slično. Kada ste potvrdili istinitost pravaca, zahvalite se na dobijenim odgovorima i odložite visak do narednog (ili nekog drugog) dana.

Sledeći put nastavite sa postavljanjem pitanja koja mogu biti i malo složenija, i pomno pratite kretanja viska pa kroz ponavljanja putanja definišite dodatna značenja: možda, malo verovatno, vrlo verovatno, biće da/ne pod uslovom. Ako stane – preformulišite pitanje. Možda vam se čini da tu nema mnogo kombinacija, ali to je varka.

Pored glavnih pravaca, može se kretati dijagonalno s leva nadesno ili s desna nalevo. Može se okretati u krug u smeru kazaljke na satu ili u suprotnom smeru. Može započeti kretanje po glavnom pravcu, na primer levo-desno, a onda iznenada krenuti po dijagonali ili u krug. Sve ima svoje značenje, a tako dobijeni odgovori, zapravo, prerastaju u kratku priču.

Ako osetite zamor u ruci, što se može vrlo često javljati u početku, prekinite s radom i odmorite ruku. Nikada ne postavljajte pitanja kad ste pod stresom, kad ste nervozni ili umorni. Sve to može da utiče na kvalitet odgovora koji dobijate. Trudite se da pitanja budu što konkretnija. NE ZLOUPOTREBLJAVAJTE DIVINACIJU! Vremenom, kada steknete više iskustva i kada dobro upoznate narav svog viska, možete davati i vrlo opširne odgovore.

Amijan Marcelin – Istorija (odlomak o divinaciji viskom)

30. Postavili smo je u sredinu kuće koju smo detaljno pročistili arabijskim mirisima; na nju smo stavili savršeno okruglu posudu napravljenu od različitih metala. Oko spoljašnjeg oboda smo spretno izgravirali dvadesetčetiri slova alfabeta, koja smo odvojili jedno od drugog pažljivo izmerenim razmakom.

31. Potom je čovek u lanenoj odeći, obuven u lanene sandale i sa trakom oko svoje glave, noseći grančice vrbene kao biljke dobrog znamenja, i nakon što je, potpuno poznajući obred, nizom reči umilostivio božanske moći od kojih predviđanja dolaze, stao nad tronožac poput sveštenika i pustio da se njiše prsten obešen o vrlo finu lanenu nit posvećen u tajnim obredima. Ovaj prsten, prelazeći u određenim intervalima u nizu skokova i padajući prema ovom i onom slovu o koje se odbijao, sastavio je heksametre koji su odgovarali pitanjima i u potpunosti završeni po slogovima i u ritmu, poput Pitijinih[1] stihova koje čitamo, ili onih koji su izdati u branhidskim[2] proročanstvima.

32. Kada smo tada i tamo upitali, koji će čovek naslediti sadašnjeg cara, pošto je rečeno da će biti savršen u svakom pogledu, a prsten se zanjihao napred i lagano dodirnuo dva sloga ΘEO, dodajući sledeće slovo[3], te jedan od prisutnih povika da je po odluci neizbežne sudbine reč o Teodoru[4]. I nadalje nije bilo istraživanja po ovom pitanju; jer smo se međusobno saglasili da je to čovek koga smo tražili.

33. Kada Hilarije ovako jasno iznese čitavu stvar pred oči sudijama, obzirno dodade da Teodor nije baš ništa znao o onome što se zbilo. Nakon toga, upitani da li su unapred znali, u skladu s verovanjem u proricanje kojim su se bavili, o onome što sada proživljavaju, oni izgovoriše one poznate stihove kojima su jasno obznanili da će ovaj vid istraživanja nadljudskog uskoro biti poguban za njih, ali da će svejedno Furije[5] koje izdišu smrt i oganj, zapretiti i samom caru i sudijama. Biće dovoljno od ovih stihova navesti poslednja tri:

Tvoja krv biće osvećena, a njima
Gnevna Tisifona[6] gadan kraj sprema
Dok Ares besni na Mimantovoj ravnici.

Nakon što izgovoriše ove stihove, oboje behu strašno raskomadani kukama mučitelja i bezosećajno ubijeni.


Napomene:

[1] Sveštenica u Apolonovom hramu u Delfima.↩nazad na tekst
[2] Branh je bio sveštenik u Apolonovom hramu u Didimi, blizu Mileta. Prema nekim izvorima, Branh je bio Apolonov sin, a prema drugim je bio njegov mladi ljubavnik. ↩nazad na tekst
[3] Sledeće slovo imena, tj. Δ. Predviđanje jednako može da se odnosi i na Teodosija koji je odista nasledio Valensa nakon što je ovaj poginuo u boju. Inače, da napomenem da se radnja u ovom odlomku (knjiga XXIX Amijanove Istorije) dešava 371. i 372. godine naše ere, tokom vladavine Flavija Julija Valensa, imperatora Istočnog rimskog carstva.↩nazad na tekst
[4] Teodor je bio beležnik koji je vrlo žudeo za prestolom, a koji je kasnije optužen za izdaju i pogubljen.↩nazad na tekst
[5] Rimske boginje osvete, pandan grčkim Erinijama.↩nazad na tekst
[6] Jedna od Erinija, proganjala je ubice.↩nazad na tekst

  • Ammianus Marcellinus, trans. John C. Rolfe, LOEB Classical Library, London, 1986.
  • The Roman History of Ammianus Marcellinus, trans. C. D. Yonge, Bohn’s Classical Library, London and New York, 1894.
  • Amijan Marcelin, Istorija, prevod Milena Milin, Prosveta, Novi Sad, 1998.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *