Janus 5: Najnovija verzija astrološkog softvera

Značajno poboljšana verzija moćnog astrološkog softvera Janus. Za tradicionalne astrologe novina u vidu nekoliko helenističkih prediktivnih tehnika.

 

Dugo vremena nismo imali priliku da vidimo poboljšanja Janus softvera. S obzirom na to da je poslednjih godina tržište preplavljeno raznoraznim astrološkim softverima i mobilnim aplikacijama, pomislio sam da je firma Astrology House odustala od daljeg usavršavanja Janusa, i da je verzija 4.3 poslednje što ćemo od njih videti. Nakon nadogradnje atlasa i vremenskih zona u proleće 2015. godine, nije bilo nikakvih promena. Ipak, na našu sreću, krajem oktobra ove godine ponuđen je novi Janus 5.

U odnosu na svoju raniju verziju primetne su brojne promene, ne samo vizuelno već i tehnički. Na taj način, Janus je prilično nadmašio svog najozbiljnijeg konkurenta – Solar Fire. Uz to je i cena niža u odnosu na druge komercijalne programe. Naravno, na piratskim sajtovima je već moguće pronaći najnoviju verziju sa aktivacionim kodom.

Kada se program startuje odmah se primećuje preglednije i lepše grafičko okruženje. Unos podataka je pojednostavljen, pretraga država i gradova u atlasu takođe. Podešavanja opcija su jednostavnija, kao i prilagođavanje boja i izgleda karata i dodatnih opcija u njima. Sada je moguće koristiti i karte sa egipatskim terminima i haldejskim dekanatima u krugu.

Svaki izrađeni horoskop se automatski čuva, pa ne morate da razmišljate o tome da li će vam se nešto slučajno obrisati. Ukoliko želite da sliku neke karte sačuvate u svom računaru, sada je to moguće učiniti i u jpeg, gif i png formatu, što ranije nije bio slučaj.

Janus 5
Mnogobrojne opcije za izradu karata. Dodatne skrinšotove možete pogledati na ovom linku

Za sve ljubitelje tradicionalne astrologije priređene su brojne novine. Pre svega, možete podesiti izgled tradicionalnog horoskopa, da li želite kvadratnu ili kružnu kartu, helenistički ili zapadni tip itd. Od važnih parametara koje možete videti su:

 • Hajleg;
 • Almuten figuris;
 • temperament;
 • finansijski signifikator;
 • profesionalni signifikator;
 • faze inferiornih planeta.

I mnoge druge. Novo je to što je svaka kalkulacija detaljno predstavljena. Na primer, proračun temperamenta možete ispratiti korak po korak tako da imate pregled šta je sve softver uzimao u obzir i na koji način.

kalkulacije

Iako sam za to da se u proceni ovakvih ključnih stvari ne oslanjamo mnogo na softvere, da ne pominjem i različite formule za računanje temperamenta, početnicima i hobistima ova opcija svakako značajno završava posao.

Od tradicionalnih prediktivnih tehnika standardno su prisutne firdarije, profekcije, distribucije Ascendenta kroz termine i ekvatorijalne direkcije. Novina su helenističke tehnike zodijačkog oslobađanja od tačke duha i fortune, decenije koje možete sračunati prema Firmikovom ili Valensovom metodu, i distribucije Ascendenta u solarnom povratku.

Preglednošću tabelarnih prikaza i preciznošću podataka, Janus 5 je u drugi plan potisnuo Morinus koji ima nedostatke i bagove koji još uvek nisu rešeni. Jedina prednost koju će Morinus i dalje imati jeste ta što je open source softver. I, bar po mom ukusu, lepši tabelarni prikaz.

Ukoliko želite da neke funkcije Janusa ispitate, možete ga isprobati na 30 dana tako što ćete preuzeti inastalacioni fajl sa njihovog sajta. Namenjen je korisnicima operativnih sistema Windows 7, 8 i 10, sa procesorom od minimum 2 gigaherca. Uživajte!


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

6 komentara

 1. Jelena kaže:

  Program traži aktivacioni kod…kako se dolazi do koda?…da bi se startovala trial verzija Janusa 5

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Jelena,

   Za trial verziju Vam ne treba aktivacioni kod. U samom vrhu prozora koji Vam se otvori stoji opcija TRY Janus 5 (ili nešto slično). kliknete na to dugme i program će raditi 30 dana.

 2. Andrijana kaže:

  Poštovani Bojane,
  Možete li još malo pomoći oko podešavanja i korišćenja ovog programa, napisati neko uputstvo kao što ste to jako dobro uradili za Morinus? Na blogu jedino nemate uputstvo za računanje direkcija, pa bi bilo lepo ako možete da pojasnite postupak pomoću Janus 5 programa.

 3. Andrijana kaže:

  Hvala Vama Bojane na svim ovim tekstovima i prevodima. Želim da pohvalim Vaš blog jer nema boljeg za naše govorno područije, a za sve one koji žele da nauče pravu astrologiju. Vi ste dali veliki doprinos popularizaciji tradicionalne astrologije. Veliko hvala!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *