Izbori 2022. i sukobi u Ukrajini (I deo)

Da li se ratni vihor iz Ukrajine može proširiti na ostatak Evrope i šta donose izbori 2022. u Srbiji, najčešća su pitanja poslednjih nedelja.

Na velikom ruletu činjenica teško je pogoditi, i ko se kocka, obično bude očerupan. Na manjem ruletu razloga, s nekoliko pitanja mogu se poručiti svi odgovori. Zato mi toliko značaja pridajemo pitanjima. Zaista, to je moneta koja se uvek vraća u naše ruke. Nama je problem kako da proverimo da li će ta moneta u poslednjem trenutku moći nečemu da nam posluži.

— Huan de Majrena —

 

Duže vreme sam vagao da li da se oglašavam povodom aktuelnih zbivanja, ne samo kada je reč o Rusko-Ukrajinskom sukobu, nego i kada je reč o predstojećim izborima. Jer kada nemate baš lepe vesti za saopštavanje, u vremenu kada su one i više nego dobrodošle, pitate se koja je korist od njihovog iznošenja. To je jedna stvar.

Druga stvar ima veze sa duboko podeljenim i polarizovanim društvom. Podela je uvek bilo, naravno, ali mi se čini da one nikada nisu bile tako oštre kao sada: vakseri-antivakseri, sendvičari-opozicionari, rusofili-evropejci… Kao astrolog, pokušavam da na najobjektivniji mogući način sagledavam neki horoskop, ostavljajući po strani lične afinitete, tj. moje mišljenje je MOJE mišljenje i iznosim ga nezavisno od astrologije.

Zaista je zamarajuće da moram da se opravdavam i da podvlačim da u analizama nisam ni za ni protiv bilo koga i bilo čega – držim se isključivo onoga što horoskop pokazuje. Politikom se ne bavim, niti me ona kao takva interesuje. Volim samo da pratim kako se stvari kod nas i u svetu odvijaju u skladu sa nebeskim kretanjima i da pokušam da na osnovu tih kretanja predvidim dalji razvoj događaja. To je sve.

Zbog navedenih razloga i vrlo usijane atmosfere, mislio sam da ne izlazim uopšte sa predviđanjima kakvi će biti izbori 2022. Opet, puno vas mi je pisalo poslednjih nedelja, posebno nakon što je počela frka s Ukrajinom, pa želim da vas ispoštujem i podelim s vama zaključke. Neki klijenti i verni pratioci su ih još mesecima unazad dobili, tako da im neće biti novina. Evo i klipa sa YouTube kanala:

Kada je reč o sukobima u Ukrajini, i na to ću se osvrnuti samo bez prognoze za duži period, jer je tema kompleksna i još nisam uspeo da proanaliziram sve relevantne horoskope, a ima ih veliki broj (40+).  No, ko je pratio šta sam pisao u vezi s konjunkcijom Saturna i Jupitera u Vodoliji, razumeo je da ništa od ovoga nije iznenađenje i da se sve odvija po redu vožnje. Svi oni koji su romansirano posmatrali konjunkciju hronokratora 2020, valjda su do sada shvatili da pod Saturnovim jarmom koji vlada Vodolijom nema neograničenih sloboda, lepršanja međ’ astralnim svetovima i sličnih fantazija. Naprotiv, svet će nastaviti da se menja, da se ponovo deli i da mu se iscrtavaju nove granice.

Izbori 2022.

Na društvenim mrežama sam svojevremeno pomenuo da je 2021. godina za A.V. bila stresna, da je bilo više nepovoljnih pokazatelja koji idu u prilog manjem gubitku popularnosti, ali i nekim ličnim gubicima. S obzirom da je bila ugrožena ženska planeta u solarnom povratku (Saturn je pritisnuo Lunu), pretpostavio sam da bi mogla biti u pitanju majka odnosno neka druga vrlo bliska ženska osoba. Ispostavilo se nedavno da se taj lični gubitak odnosio zapravo na bivšu suprugu. Međutim, godina koja mu je počela juče je drugačija.

Ne znam da li sam u istom klipu ili u onom o konjunkciji hronokratora napomenuo da stranke na vlasti idu silaznom putanjom, i da će se to sasvim sigurno malo osetiti na prvim narednim izborima. Horoskop predstojećih izbora bi to mogao da potvrdi: opozicija će svakako bolje proći nego na prethodnim izborima, ipak još uvek nedovoljno dobro da može da drži vlast u svojim rukama.

izbori-2022
Izbori 2022: Horoskop otvaranja birališta 3. aprila 2022, 7.00, Beograd

Vrlo moćni signifikatori obe strane postavljeni visoko na nebu, na osnovu čega bih procenio da će opozicija osvojiti izvestan broj glasova i da će se to najpre primetiti na lokalu. Na parlamentarnim izborima će najveći broj glasova i dalje imati vladajuće stranke, samo u nešto manjem procentu nego pre. Cenim da će slično biti i sa predsedničkim izborima, tj. aktuelni predsednik bi mogao da dobije još jedan mandat bez problema. Potvrdu toga bismo mogli da vidimo u njegovom godišnjem horoskopu u kom ponovo (kao i 2020) ima pokazatelja moći.

AV-solar-2022
Izbori 2022: uporedno natalni i godišnji horoskop aktuelnog predsednika (5. mart 2022, 3.45, Beograd)

Sa Jupiterom i Marsom kao vladarima godine postavljenim u dobrim kućama neba, ugaonim i moćnim solarnim i natalnim vladarima X polja, nema bojazni da će mu vlast izmaći ruku. Na osnovu pozicija signifikatora bih rekao da možda neće tako dobro i ubedljivo proći kao potonji put, ali i više nego dobro da se održi na poziciji. Sam Ascendent njegovog godišnjeg horoskopa pada vrlo blizu MC-a karte izbora – nije prvi put da se zapitam radi li neko ovom čoveku elekcije za odabir najpovoljnijeg vremena održavanja izbora.

Pogledaj kada Sunce uđe na prvi stepen Ovna… Ako je revolucija po danu pogledaj Sunce, tačku pobede i terminskog vladara MC-a. Onaj koji se nalazi na uglu ili dobrom mestu biće bolji indikator vladara. I ako je indikator vladara oslobođen uticaja malefika i štete, i ako mu ne štete vladari sopstvene osme, dvanaeste, šeste i četvrte, onda će vladar biti siguran te godine.

— El-Rijal

U predstojećem ingresu su svi pokazatelji na nepovoljnim pozicijama, ali ako posmatramo Sunce kao najsnažnije, ono je prilično zaštićeno i ne trpi nikakve štetne aspekte, ni ovako, niti od vladara malefičnih polja od sopstvene pozicije. Dakle, imamo pokazatelje da bi A.V. mogao biti u zebnji i strahu za svoju dobrobit, ali da se one neće obistiniti.

prolecni-ingres-2022-RS
Prolećni ingres Srbjie: 20. mart 2022, 16.33, Beograd

Inače, ovaj ingresni i horoskop opozicije luminara koji mu prethodi ukazuju na izazovnu godinu punu i prepunu problema i pritisaka, poskupljenja, tim pre što je profekcioni vladar isti kao i vladar Ascendenta ingresa i u potčinjenoj poziciji. I ovde ću se zaustaviti, pa ću možda nekom drugom prilikom reći nešto više o godini koja je pred nama. Već je i ovo što sam do sada izneo dovoljno. Ono što je bitno to je da nikakvog rata ovde neće biti, a po onome što sam do sada razmotrio neće se ni ovaj iz Ukrajine širiti dalje. Bar za sada.

Sukob Ukrajine i Rusije

Pomenuo sam na početku da je tema prilično kompleksna i da se mora razmotriti zaista veliki broj horoskopa da bi se našla nit na osnovu koje bi se mogla pratiti dalja dešavanja. I ne, to nema veze sa ušla ta i ta planeta u taj i taj znak, pa će to da znači to i to. Da je tako jednostavno, onda bi s velikom lakoćom predviđali dešavanja. Setite se napisa o izbeglicama i Saturnu u Strelcu, kao, to je ta simbolika, što sam opovrgavao u ovom tekstu. Evo ponovo izbeglica po čitavoj Evropi, pa gde je sad Saturn u Strelcu? No, dobro.

Pogledaj Jupitera, Saturna i svedočanstva njihovih konjunkcija, i prirode njihovih profekcija od baznog [horoskopa] u odnosu na cikluse velikih godina (u kojima se dešavaju srednje konjunkcije, i koje se menjaju od jednog do drugog tripliciteta).

— Mašalah

Uputstvo nije baš najjasnije, ali podseća na neka Lilijeva uputstva. Bazni horoskop bi trebao biti horoskop prve konjunkcije u novom triplicitetu, pa se u odnosu na taj horoskop izrađuju profekcije i porede sa godišnjim ingresima. Takođe se posmatraju i profekcije manjih konjunkcija unutar istog tripliciteta, a takvu smo imali u Vodoliji 2020.

Svoje ranije zaključke o potencijalnom ratu na Istoku bazirao sam najpre na konjunkciji Jupitera i Saturna u Vodoliji, jer su pod Vodolijom Rusija, Ukrajina i veći deo bivšeg Sovjetskog Saveza, skupa sa delovima Irana i Saudijske Arabije, Jemenom i širim pojasom oko Etiopije. Međutim, ta konjunkcija u Vodoliji nije bila prva već druga u vazdušnom triplicitetu. Prva egzaktna je bila zapravo 1. januara 1981. godine (eksperimentisao sam i sa srednjim konjunkcijama, ali nisam baš zadovoljan).

kon-ingres2013-RU
Uporedno horoskop velike konjunkcije hronokratora u Vagi i prolećnog ingresa 2013. godine za Moskvu

Dešavanja oko Krima su prvi put kulminirala u februaru 2014. godine, mada je od leta 2013. godine napetost narastala. Kao baznu kartu sam odabrao prvu konjunkciju Jupitera i Saturna u vazdušnom triplicitetu, to jest u znaku Vage 1981. godine. Što se tiče profekcija, preferiram ih od stepena Ascendenta horoskopa konjunkcije, mada je Lili radio i te i profekcije od samog stepena konjunkcije. Ovde takve dileme nema, jer je konjunkcija skoro na samom Ascendentu horoskopa.

Prolećni ingres za 2013/2014. godinu je Ascendent postavio u kraljevski znak Lava, a Sunce u konjunkciju s Marsom. Profekcija je došla u Raka, pa je Luna planeta od interesa, i ne samo da predstavlja narod, već se odnosi i na vlast. Vidimo je u baznoj karti u nepovoljnoj poziciji i kvadratu s Marsom, prirodnim vladarom sukoba i ratova. Sada je i u ingresu u kvadratu s Marsom, s tim što je taj kvadrat mnogo intenzivniji. Ponavljanje nekog planetarnog kontakta u više horoskopa ide u prilog realizaciji onoga na šta se odnosi u toj godini.

Vidimo i da je Saturn, ingresni vladar VII kuće na baznoj Luni, što govori o pritiscima na narod, opsadi suparnika, ali i o potencijalnim promenama granica s obzirom na veliku aktivnost IV kuće. Takođe, kao ugaona planeta, može biti vladar godine (El-Rijal).

Vrlo markantno se ingresni Mars smestio u baznu VII kuću odakle egzaktnom opozicijom udara na Ascendent konjunkcije. Njegova pojava na nekom od baznih uglova, a posebno u ovakvim konfiguracijama, može da bude pokazatelj tenzija i sukoba. Na sličan način je Mars aktivan i u još uvek aktuelnom ingresu.

kon-ingres2021-RU
Uporedno horoskop velike konjunkcije hronokratora u Vagi i prolećnog ingresa 2021. godine

Ono što se u ovoj karti ne vidi, to je da se konjunkcija Jupitera i Saturna u Vodoliji decembra 2020. godine desila egzaktno na Marsu u baznoj karti, i vrhu VII polja ingresa. Samim tim upućuje na tenzije i zveckanje oružjem, ne samo kada je Rusija u pitanju nego uopšteno, a prvenstveno u zemljama koje su pod vladavinom vazdušnog tripliciteta (vidi tekst o velikoj konjunkciji ili tekstove o znakovima).

Takođe, vidimo da je Ascendent ingresa u egzaktnoj opoziciji s Marsom, kao i da su profekcijom aktivne malefične kuće, a  vladar u polju suparnika i otvorenih neprijatelja. Ingresni Mars aktivira samu konjunkciju egzaktno je aspektujući iz Blizanaca (nemojte da vas zavara trigon). Tačka rata se smestila na 7. stepen Ovna, u polje sukoba i neprijatelja. I opet je Saturn vladar godine kao ugaona planeta. Jasno je da kad Saturn vlada godinom, ona uglavnom biva teška i puna izazova. Slične podudarnosti postoje i kada se razmatraju horoskopi Ukrajine (ingresi za ovu 2021/22. nisu isti).

 

Profekcija koja aktivira Ovna u VII kući odnosno Marsa i njegova pojava u Vodoliji u novom ingresu nisu baš dobar znamen, kao ni istaknuti vladari I i VII kuće. To mi govori da će se sukobi nastaviti i dalje, ali da će njihov intenzitet malo uminuti prema proleću, najverovatnije prema sredini aprila, a pre leta moguće i potpuno prestati ili se eventualno ograničiti na uže područje. U vezi s tim, za sada ne očekujem bilo kakvo rasplamsavanje sukoba niti direktno uključivanje drugih snaga.

Rano je još izlaziti sa konačnim zaključcima, jer nas u aprilu očekuje prolazak komete koja bi trebala, bar tako kažu astronomi, da bude vrlo sjajna i vidljiva golim okom. Samim tim treba propratiti u kom delu neba će se pojaviti, koje će boje biti i koje magnitude, jer će potencijalno biti pokazatelj daljeg razvoja događaja. Na sve to, krajem oktobra nas očekuje delimična solarna eklipsa koja će biti vidljiva u čitavom području Evroazije, pa i nju treba uzeti u obzir.

Ono što sad mogu da kažem: svet je video mnogo gore i teže postavke i aspekte od ovih, tako da ovi horoskopi koje sam do sada razmatrao ne oslikavaju nikakav smak sveta i nuklearni rat i slične stvari o kojima se spekuliše. Kriza je tu i trajaće, i s vremena na vreme će se produbljivati, jer je to u skladu s velikim ciklusima i potonjom konjunkcijom. Rat je nešto što u ovom trenutku treba najmanje da nas brine.

No, kao što rekoh, da li će to biti tako i u narednim godinama, to ne mogu da znam dok ne sagledam i ostale horoskope. S obzirom da kulminaciju zbivanja očekujem u drugoj polovini 2025. i dalje prema 2026. godini,  ima dovoljno vremena da se stvari još koji put prilično zakuvaju. A u međuvremenu – videćemo. Čim budem imao novih informacija i saznanja napisaću poseban tekst.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

6 komentara

  1. Ilhana kaže:

    Vrlo pragmatično analiziranje kada je riječ o zvijezdama, dok kada je riječ o načinu na koji treba doprijeti do šireg auditorijuma vrlo korektno. Hvala vam na ovom postu i želim vam uspjeh u daljnjem radu!

  2. Tamara kaže:

    Bravo za tekst, kao i svaki put, precizno, jasno, objektivno i naravno da svako ko je do sada pratio tekstove zna da Bojan uvek napiše onako kako jeste, svidelo se to nama ili ne.

  3. maya71 kaže:

    Bravo! Kao i uvek odlično napisano, sažeto, jasno, stručno!