Gde je nestao?

Nakon mnogih bezuspešnih pokušaja da stupi u kontakt sa svojim sestrićem, zabrinuta tetka je postavila pitanje gde je nestao.

Horarna astrologija – primeri iz prakse
~ pitanja o nestalim osobama ~

 

Pitač je ženska osoba koja je bila veoma zabrinuta za svog sestrića. Prema njenim rečima, još od prethodnog dana se njen sestrić nije javljao roditeljima i niko nije mogao da kaže gde se nalazi. U strahu da mu se nešto nije desilo, da nije upao u nekakvu nevolju, pitač je odlučila da postavi pitanje gde je nestao njen sestrić.

Analiza

U pitanjima o nestalim osobama, kada se interesujemo da li je nestala osoba dobro ili ne, legitimno je izopštiti pitača i nestaloj osobi dodeliti Ascendent i njegovog vladara. Ipak, ako je pitač emotivno ili na neki drugi način vezan za osobu za koju se pita, onda se služimo derivacijama. Pošto je ova karta radikalna, možemo da pristupimo tumačenju.

gde je nestao
Gde je nestao? horarna karta napravljena za 21. mart 2013, 19.44, Beograd, Alkabitus kvadrantni sistem

Najpre moramo pronaći signifikatora sestrića koji je nestao jer se na njega odnosi pitanje. Sestra pitača je predstavljena 3. kućom i njenim vladarom, dok je njeno dete predstavljeno derivatnom petom od 3. kuće odnosno radikalnom 7. kućom i njenim vladarom. Na vrhu 7. kuće se nalazi znak Ovna te je tako Mars vladar sestrića. Vidimo da je Mars u svom sedištu što je dobar argument da je sestrić dobro, ali isto tako vidimo i da je Mars spaljen.

Pošto je u svom sedištu i Sunce egzaltirano, spaljenost neće biti toliko štetna kao što je inače slučaj, no bez obzira na sve, naš prvobitni zaključak se menja i sada već možemo reći da sestrić nije sasvim u redu. Sunce upravlja pitanjima 11. kuće, a to je peta od 7. kuće – zabave, kafići, mesta gde se izlazi. Gde se nalazi? U derivatnoj 12. kući skupa sa Marsom.

Povezanost 5. i 12. kuće vrlo često može da bude pokazatelj nekakvog poroka, jer se osoba provodi i zabavlja (5. kuća) stvarima kojima može sebi da naškodi (12. kuća). Sama 12. kuća predstavlja mesta izolacije i zatvore, pa postoji mogućnost da je zapravo sestrić zbog lumpovanja završio na nekom izolovanom mestu, u pritvoru ili zatvoru. Tome u prilog ide i bliska aplikacija Marsa prema vladaru 12. kuće Jupiteru.

Ako obratimo pažnju na Lunu, videćemo da se ona našla gotovo na vrhu radikalne 10. kuće. To je derivatna četvrta od 7. Četvrta kuća se takođe povezuje sa zatvorima i svim skrivenim mestima. Luna se odvojila od Saturna i svoju prvu aplikaciju ostvaruje sa Venerom. Saturn je, između ostalog, vladar 11. kuće i nalazi se u derivatnoj 7, ali osmom znaku – Škorpionu – u kom Luna ima svoj pad. Ovo lako može biti slika koja pokazuje da sestrić upada u problem zahvaljujući prijateljima, a potom dopada zatvora (apikacija prema Veneri u 12. kući).

Ako se zaista nalazi u zatvoru, korisno je da predvidimo koliko bi tamo mogao ostati. Postoje brojne konsideracije vezane za ovu temu. Npr. ako se vladari uglova nalaze na uglovima, to ide u prilog tome da će osoba duže ostati zatvorena. Ali ako aplicira vladarima kadentnih polja i ako Luna ili vladar Ascendenta nisu ugaoni to sugeriše brz izlazak. Slično i ako aplicira vladarima 9. ili 3. kuće. Takođe i ako su signifikatori u kardinalnim znacima, osim Raka koji je sporiji. Sâl ibn Bišr još dodaje:

Ako je vladar 1. kuće združen sa vladarom 12. kuće, ili je vladar 12. kuće združen sa vladarom I kuće, ili ako su vladar 3. ili vladar 9. kuće telesno združeni sa vladarom 12. kuće, to označava da će zatvorenik napustiti zatvor i biti oslobođen.

Mi imamo aplikaciju vladara Ascendenta prema vladaru 12. kuće koji je ujedno i vladar 9. kuće, i sam vladar Ascendenta pada sa ugla u kardinalnom Ovnu, što su sve argumenti da bi osoba brzo napustila zatvor.

Povratne informacije

U vrlo kratkom roku pitač mi je prosledila povratne informacije. Nestali sestrić je bio sa prijateljima u kafiću gde je došlo do tuče nakon što su previše popili, a jedan od učesnika u tuči je kod sebe imao i vatreno oružje. Policija je brzo intervenisala i sve ih pritvorila. Narednog dana od postavljanja pitanja, sestrić je pušten na slobodu.

POVEZANE TEME:

Gde mi je nestala ćerka?


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

7 komentara

 1. Zdenka kaže:

  Dobar dan Bojane,
  Lijep primjer za nestale osobe, vidim da se sluzis kod takvih pitanja poneki put derivatnim kucama a poneki put dodjeljujes AC nestaloj osobi.
  Ja sam cesto pokusavala meni nepoznate nestale djece rijesavati horoskope, ali sam uvjek imala problem koju kucu dodjeliti
  nepoznatom djetetu, kad sam sama postavljala pitanje.
  Kako ti u takvim slucajevima to rjesavas, ili ti to nikad ne radis, kad procitas ili cujes necije dijete je nestalo, mene to uvjek namami da napravim horoskop a onda neznam dali da tom djetetu dodjelim AC ili petu kucu, iako znam peta kuca su moja djeca.
  Lijep pozdrav iz Berlina, Zdenka

  • Bojan Šojić kaže:

   Dobro veče Zdenka,

   Ako ja postavljam pitanje o nekoj nestaloj osobi/detetu, sebe izopštavam kao pitača i nestaloj osobi dodeljujem Ascendent. Ako je pitač snažno emotivno involviran, npr. ako majka pita za nestalo dete, žena za nestalog muža i slično, onda pitača ne izostavljam, dodeljujem mu prvu kuću, a osobi za koju se pita dodeljujem derivatnu kuću. Naravno, ni to nije apsolutno pravilo. Desi se da karta jednostavno nametne nestalu osobu preko I kuće, u skladu sa prethodno navedenim opisom situacije.
   Zato je veoma, veoma važno imati što preciznije informacije o onome što je prethodilo postavljanju pitanja jer to u većini slučajeva može razrešiti nedoumice oko signifikatora 🙂

   Svako dobro,
   Bojan

   • Zdenka kaže:

    Dobro vece Bojane,
    Sad mi je jasnije kad treba uzeti ascedent za nestalu osobu a kada uzimati derivatnu kucu.
    U biti mije sad logicno kad sam procitala tvoj odgovor, ako je pitac emotivno involviran da mu onda dodjeljujemo ascedent, u suprotnom
    njegova prisutnost u horoskopu nema nikakvu ulogu.
    Puno hvala i ljep pozdrav, Zdenka

 2. ivana kaže:

  Ako planeta koja predstavlja osobu koja je nestala ima Rx znacenje, dali to znaci da je ostecena ili dali ce se vratit.

  • Bojan Šojić kaže:

   Može imati oba značenja u zavisnosti od toga kome i/ili gde se vraća. U zavisnosti od situacije u karti, može označiti povratak kući ili s druge strane može označiti odlazak, lutanje ili upadanje u probleme

 3. DEJAN kaže:

  MOLIM ZA POMOC AKO MOZETE DAMI POMOGNETE NESTAO MIJE OTAC PRE DVA DANA ,, BOLESTAN JE
  MOLIM AKO MOZETE DAMI POMOGNETE …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *