Dosta s tim pomračenjima!

Uoči svake eklipse dosta tekstova osvane o ovoj pojavi. Međutim, kataklizmične najave su uglavnom proizvoljne i astrološki potpuno neopravdane.

U popularnim savremenim astronomskim radovima, antički i srednjovekovni ljudi se oslikavaju kao idioti koji su bili zbunjeni eklipsama, jer su bile toliko šokantne da su i bogati i siromašni bežali u zaklon kada bi neku primetili. Kao što je slučaj sa mnogim drugim oblastima drevne nauke i tehnologije, istina je sasvim drugačija.

— Bendžamin Dajks —

 

Činjenica je da se pomračenjima uvek pridavala velika važnost, naročito u prognoziranju mundanih događaja. Uglavnom su posmatrana kao vesnici značajnih događaja i promena, nekad i vrlo dramatičnih. U individualnim horoskopima se obraćala pažnja na to postoji li neka eklipsa neposredno pre ili nakon rođenja i da li je markantno postavljena, jer može biti negativan predznak. I tako dalje.

Onoliko koliko je kao pojava fascinantna, totalna sunčeva eklipsa može da stvori izvesnu neprijatnost. Životinje se primire, pesma ptica utihne, a lep sunčan dan se odjednom pretvori u tminu kroz koju se probija lahor izazivajući jezu. A onda, posle nekoliko minuta, sve se vraća u normalu kao da se pomračenje nije ni desilo; bilo – zaboravljeno.

Od nastanka sveta priča se o njegovom neizbežnom kraju, o Apokalipsi koja će jednog dana doći. Niko ne zna kad tačno, ali „ukazaće se znaci na nebu“ koji bi trebali da budu opomena da je kraj blizu; među njima, nestanak Sunca i zvezda nad našim glavama. Mudraci i sveštenici u raznim kulturama vešto su to koristili da bi sejali strah i držali pod kontrolom neuk svet.

Kod nas, čini se, Apokalipsa vreba na svakom ćošku, više puta godišnje. Njeni jahači ordiniraju na Fejsbuku, Tviteru, ima ih na Instagramu i drugim društvenim mrežama. Organizuju sačekuše na stranicama i portalima, kriju se u onlajn magazinima i veb-sajtovima. Prete. Zastrašuju. Niko im ne može uteći! BU!!!

dosta s tim pomračenjima
Albreht Direr – Četiri jahača apokalipse

Kataklizmičke prognoze koje iznose su uvek iste. Tu i tamo, neko se doseti da ispremeće red reči u rečenici da bi štivo delovalo originalno i drugačije od prethodnih 50 napisanih na istu temu. Na primer:

… očekuju nas zemljotresi, poplave, nemiri, ubistva, neke vlade će pasti, umreće neke poznate ličnosti…

A onda novi tekst:

… biće ubistava, zemljotresa i poplava, neke poznate ličnosti mogu umreti, biće nemira, pašće neke vlade…

Tačno, biće nemira TAMO NEGDE, biće zemljotresa TAMO NEGDE, neka vlada TAMO NEGDE će pasti, a neka poznata ličnost TAMO NEGDE će umreti od prekomerne doze narkotika, starosti ili bolesti. A ta tako izuzetno retka pojava zvana poplava, koja tek svakog drugog dana zahvati neko područje u svetu, ona će da pokaže svoje zube TAMO NEGDE.

A gde konkretno? Ko će da strada? Kad?  I koliko će da traje ta pošast? Može li se ko upozoriti ili nešto sprečiti? Ili su, možda, ta pitanja suvišna jer se više ne dešavaju eklipse kao nekad? Možda je došlo vreme nekih novih, turbo pomračenja – to kad omrkne trava više ne raste, ode u cugu pola planete.

Bogme, crno nam se piše! Valjalo bi pohitati do prvog marketa i natovariti konzervisanu i drugu hranu koja može dugo da stoji (ne daj Bože da zbog eklipse dobijemo trovanje). Jer nakon što nas protrese zemljotres, pa nas zalije cunami, pa onda izbiju nemiri zbog kojih padne vlada, teško onom ko zaliha nema. A tek kad Kim Džong Un lansira rakete! Uh!

Čitajući sve te, u proročkom stilu najave naše neumitne propasti, ne mogu da se otmem utisku da su pomračeni umovi pojedinaca mnogo veća nevolja od nestanka Sunca na dnevnom nebu. Ne treba nam Načertanije pomračenija da bi videli da su ubistva, vremenske nepogode i zemljotresi redovna pojava. Pa valjda smo toliko informisani?!

Da li ste znali da se dnevno registruje stotine zemljotresa? To možete pratiti sedeći zavaljeni u fotelji, evo OVDE. Drugo ne moram ni da pominjem – dovoljno se o tome piše i govori u medijima, jer se svi utrkuju ko će crnju i goru vest da objavi sa što crnjim i bombastičnijim naslovom.

I ranije sam skretao pažnju na ovakve „bisere“ od tekstova, ali „pometnja u redovima“ zahteva da se iznova opominje, pa to činim još jednom – nemojte se previše obazirati na njih osim ako vidite da su rezultat ozbiljnije astrološke analize. U svakom drugom slučaju ih smestite pod kategoriju „zabava“, mada, da je zabavno baš i nije.

Nemojte se prestravljivati zato što je neko napisao da će ovaj ili onaj horoskopski znak biti nesrećan, da će ga snaći besparica ili 10 egipatskih zala. To nikakve veze ne mora imati s vašim natalnim horoskopom. Da su pomračenja tako fatalna kao što se navodi, i virus bi bio retka živuljka na planeti.

Voleo bih da oni koje pukne inspiracija posred čeonog režnja uoči svake eklipse, ne mlataraju više tom temom i ne zastrašuju ljude kojekakvim budalaštinama, sve po principu „gatala baba da će posle kiše biti blata“. Jer onda kada zaista bude trebalo upozoriti ljude na neku nevolju, niko to neće ozbiljno shvatati, baš kao u basni Dečak i vuk.

Zato, stvarno, dosta s tim pomračenjima!


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *