Da li će Bojana pobediti na Eurosongu?

Analiza horarne karte na pitanje da li će predstavnica Srbije, Bojana Stamenov, pobediti na Eurosongu 2015.

 

Prateći neke komentare na društvenim mrežama video sam prilično dobre kritike na račun naše predstavnice na Eurosongu, Bojane Stamenov. Od toga da ima izuzetan glas, do toga da je pesma dobra i dobro primljena od slušalaca, te da postoje velike šanse da Bojana pobedi ili bude u samom vrhu. Mada se nisam dovoljno informisao o tome kakva je konkurencija, niti sam čuo našu pesmu, zaintrigiran komentarima rešio sam da postavim horarno pitanje, Da li će Bojana Stamenov pobediti ili bar biti u samom vrhu? Analiza je bila postavljena na staroj fejsbuk stranici AstroRiznice.

Analiza

Satom u kome je postavljeno pitanje je vladala Venera. Ascendent karte se našao u znaku Raka, a kako je Venera triplicitetna vladarka ovog znaka karta se smatra radikalnom i pogodnom za tumačenje.

pobeda na eurosongu
Da li će Bojana pobediti? 19. maj 2015, 08.34, Beograd

Već prvi pogled na kartu nam otkriva nepovoljnosti. Najpre, Luna kao vladarka Ascendenta ne odiše naročitim kvalitetom – nema nikakvog dostojanstva (peregrina), van sekte je i tek je napustila sunčeve zrake tako da je na minimumu svoje svetlosti. U averziji je prema svom sedištu, doduše ublaženoj na račun toga što se Rak i Blizanci gledaju preko antiscije, a averzija najčešće upućuje na nemoć ili nemogućnost vladanja sobom ili okolnostima.

Ono što je za ovakva pitanja mnogo bitnije to je mundana snaga planete, ali u ovom slučaju je i ona izostala jer se Luna smestila u malefičnu XII kuću i kadentna je. Kadentna planeta može da iznese tek četvrtinu svog potencijala, tako da ovakva postavka signifikatora nikako ne ide u prilog pobedi, a bogme ni nekom mestu u vrhu.

Na trenutak bi mogli pomisliti da postoji nada za pobedu jer Luna aplicira Jupiteru, vladaru MC-a (pobeda). Međutim, stacionarni Merkur se našao između Lune i Jupitera i na taj način ometa (prohibira) njihovo spajanje, rušeći nade da bi naša predstavnica mogla da se nađe u vrhu. Negativno značenje je još više pojačano time što je Merkur vladar nesrećne XII kuće. Prohibicija preko konjunkcije je mnogo snažnija od one preko aspekta i kao što je Bonati naveo:

Konjunkcija može da prohibira aspekt, ali aspekt ne može da prohibira konjunkciju.

Na horizontu se uzdiže i Vasat, malefična zvezda prirode Saturna koja se povezuje sa sramotom, lošom srećom i bolestima, pa ni ona ne ide u prilog uspehu.

wasat
Fiksna zvezda Vasat u usponu na horizontu (softver Stelarijum)

Svetla tačka u karti bi mogla biti Venera. Ona je vladarka poslednje sizigije pred postavljanje pitanja, što je bila konjunkcija koja se odigrala prethodnog dana na Algolu. Venera je i almuten MC-a, ima pristojnog esencijalnog dostojanstva (mada van sekte) i vrlo je snažna jer je postavljena na uglu. S obzirom da je karta puna loših pokazatelja, ova Venera ne može da bitno popravi stvari ali bi mogla da utiče na to da se ne dogodi potpuni fijasko.

Konkurencija je predstavljena superiornim Saturnom u boljoj mundanoj poziciji, a vladar MC-a Jupiter i partner Saturna po sekti daje mu recepciju po sedištu, što je vrlo pozitivno svedočanstvo. Takođe, Saturn je u bliskom trigonu sa Fortunom koja se nalazi u kraljevskom Lavu, što sve ide u prilog tome da će konkurencija odneti pobedu. Kako je Saturn retrogradan, vrlo verovatno da će u pitanju biti nešto već viđeno, bilo da je reč o izvođaču ili samoj numeri.

Zaključak je da Bojana neće zasijati, bar ne u očima žirija i da neće ostvariti uspeh kakav očekujemo. Procenio sam da se ona sigurno ne bi mogla naći među prvih 5, a ako bi se to kojim slučajem desilo bilo bi pravo čudo.

Povratne informacije

Nažalost, Bojana nije uspela da pobedi, uprkos svom moćnom glasu. Zauzela je 10. mesto, a pobedu su odneli Šveđani kojima je to 6. put da pobeđuju na ovom takmičenju. Ispred njih je samo Irska, sa jednom pobedom više, pa bi se Saturn u duplom, umereno plodnom znaku i retrogradan, mogao u ovom kontekstu protumačiti kao nešto već viđeno. Moj lični utisak je da je Bojanin sjajan glas zaslužio mnogo bolju pesmu na Eurosongu.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

6 komentara

 1. Milica Zivojin kaže:

  Bravo Bojane na prognozama, ne radujem se nartavno sto nije Bojana pobedila, ali tvoje astrolosko znanje si opet potvrdio putem horarne astrologije.

  • Bojan Šojić kaže:

   Hvala Milice 🙂
   I meni je žao što nije pobedila i što nije ostvarila bolji plasman, jer je zaista vrlo kvalitetna pevačica. Ali, biće valjda prilike da se pokaže na nekoj drugoj strani. Mlada je i perspektivna.

 2. Dejana kaže:

  Odlična analiza ali me nešto buni. Na jednoj grupi su vaše kolege pisale su da Mesec u Blizancima nije bez dostojanstva i da ova pozicija ne odgovara mestu koje je Bojana osvojila. Ako možete to da objasnite. Unpred hvala!

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Dejana,

   Prema učenju koje nalazimo još kod helenističkih astrologa, Zodijak je podeljen na dva sektora – solarni koji se prostire od Lava do Jarca i lunarni koji obuhvata znake od Vodolije do Raka. Smatra se da u solarnom sektoru Sunce ima dostojanstvo termina, a u lunarnom sektoru Mesec, tako da Mesec ni u jednom znaku u svom sektoru ne može biti peregrin, između ostalog ni u Blizancima. Ovo je vremenom zapostavljeno, tako da ga ne nalazimo kod astrologa kao što je na primer Lili – on je Mesec smatrao peregrinim u Blizancima. Još uvek ovo ne primenjujem u praksi dok ne proverim na dovoljnom broju primera.
   Što se tiče osvojenog mesta, da, Mesec u XII kući svakako ide u prilog mnogo lošijem plasmanu, ali ne treba zaboraviti jednu vrlo važnu stvar, a to je Venera u I polju koja je uticala na popravljanje plasmana.

   Srdačan pozdrav,
   B.

 3. Ivana kaže:

  Bas dobro da si ovaj primjer dao= jer sam i sama htjela ove godine vidjet dali bi predstavnica Hrvatske mogla pobjedit, sto prema ovom kako sam gledala ne izgleda da ima sanse. Hvala 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *