O stanju dece: Abu Ali el-Hajat

abu ali el hajat

Prevod koji sledi je prevod XX i XXI poglavlja velikog dela Prosuđivanje horoskopa jednog od poznatijih arapskih astrologa, Abu Ali el-Hajata. U ova dva poglavlja o stanju dece, el-Hajat daje uputstva za tumačenje potomstva u natalnoj karti i vremena njihovog potencijalnog dolaska na svet.

§ O stanju dece i stvari označenih petom kućom

Za ovo, pogledaj kuću dece i njenog vladara, i Veneru i Jupitera i takođe tačku dece[1] i njenog vladara i vladara tripliciteta Jupitera[2]. Koji god je od ovih pokazatelja najbolje postavljen, u znaku koji obećava puno dece[3], oslobođen malefika, u aspektu sa Ascendentom i naročito ako je na uglu ili sledujućoj kući, biće pokazatelj mnogo dece. A ako je u znaku koji je pokazatelj malo ili nimalo dece, ako je oštećen maleficima i ako je Jupiter spaljen i Venera oštećena, to je pokazatelj jalovosti natusa i on nikada neće imati dece. Ako vladar Ascendenta aplicira vladaru sedme kuće, to je pokazatelj dece koja neće biti zakonita[4]. I ako vladar sedme kuće aplicira vladaru Ascendenta, to će biti pokazatelj dece koju će roditi robinje. Znaj da je veći broj dece označen Jupiterom i Venerom, najmanji broj Saturnom i Marsom, a osrednji broj Suncem, Lunom i Merkurom.

Ako su vladari tripliciteta Jupitera u dobrim mestima neba[5], to je pokazatelj mnogo dece i radosti kroz njih. Ali ako je jedan vladar na odgovarajućoj poziciji, a drugi u averziji ili u zlim delovima neba, to je pokazatelj da će natus imati jedno dete izvanredno i časno. Ali će tuga doći od druge dece. I još ako su vladari tripliciteta[6] Jupitera kadentni od uglova ili pod sunčevim zracima, to će biti pokazatelj malog broja dece.

Pored ovoga, ako su Jupiter i Merkur u svojim sedištima ili egzaltacijama, na uglovima ili u sledujućim kućama i ako su vladari njihovih tripliciteta na prikladnim mestima neba, oslobođeni aflikcija i malefika, to će biti pokazatelj velikog broja dece i mnogo radosti od njih. I pogledaj tačku dece i njenog vladara i planetu koja je združena sa njom ili je sa njom u aspektu i prosudi o sreći deteta po meri kuća u kojima su i kvalitetu njihove snage ili slabosti.

I znaj da, kada je tačka dece na uglu ili sledujuća od ugla, to je pokazatelj mnogo dece i harmonije među njima. Ako je kadentna od uglova i naročito ako je na mestima koje ne aspektuju Ascendent, to je pokazatelj malog broja dece i njihovog brzog stradanja. Pored ovoga, ako tačka dece nije podržana aspektom benefika, to će biti znak smrti prvorođenog deteta koje može biti i mrtvorođeno. I natus će uvek tugovati zbog svoje dece.[7]

Ako postoji kvadrat ili opozicija benefika prema tački dece, to će biti pokazatelj većeg broja dece. Ali ako iste aspekte šalje malefik, to će onda biti pokazatelj malog broja dece i malo radosti od njih. Ako je Venera ugrožena Saturnom, pogledaj tačku dece. Ako je na uglu i nije podržana aspektima niti Jupitera niti Venere, to će biti pokazatelj jalovosti ili malog broja dece, a posebno ako je i Luna oštećena.

Ako su Jupiter, Venera i Merkur oslobođeni bilo kakvih aspekata sa maleficima, ako nisu retrogradni, ako su oslobođeni spaljenosti, natus će biti otac mnogo dece. Ali ako su oštećeni maleficima ili u njihovom izgonu ili padu ili pod sunčevim zracima, natus neće imati dece, a ako se neko slučajno i rodi, umreće.

Ako je benefik u petom znaku i ako je vladar kuće dece oslobođen bilo kakvih aspekata sa maleficima i ako nije oštećen i ako aspektuje MC, to će biti pokazatelj da će natus imati mnogo dece koja će se međusobno slagati i uvažavati. Obrnuto, ako je malefik u kući dece i ako je vladar kuće dece kadentan od ugla, to će biti pokazatelj malog broja dece i brze smrti jednog deteta, a posebno ako je vladar kadentan od četvrte ili sedme kuće. I u svakom natalu, ako su luminari oštećeni maleficima i ako nemaju aspekata sa beneficima, to je pokazatelj malog broja dece i malo novca. I ako sve ovo pravilno shvatiš i razmotriš, otkrićeš istinitost ovih tvrdnji, ako bude volja Božija.

§ Vreme dobijanja potomstva

Da bi odredio vreme u koje natus može biti darovan decom, pogledaj planetu koja ima najviše dostojanstva u signifikaciji dece. Ako je orijentalna, ona će signifikovati podmladak u mladosti natusa; ako je okcidentalna, onda u starijem dobu. Ako je na MC ili u jedanaestom znaku, obećava decu u mladosti natusa; ako je u trećoj, devetoj ili četvrtoj kući, obećava decu sredinom života. Ako je tačka dece na Ascendentu, označiće podmladak u mladosti natusa. Ako je u sedmoj ili četvrtoj kući, natus će dobiti decu pri kraju života[8].

Ako u godišnjoj revoluciji (solarni povratak) Jupiter ili Venera dođu na mesto tačke dece ili je aspektuju kvadratom ili opozicijom, to će biti godina u kojoj će natus dobiti decu. Imaj na umu da Jupiter ima snažniju vladavinu nad decom nego Venera. Slično, ako profekcija godine dođe u isti znak u kome su Jupiter ili Venera postavljeni, natus će te godne dobiti decu.[9]

Ako želiš da znaš koliko će ljubavi i slaganja biti među decom i natusom, pogledaj planetu koja ima najviše dostojanstva u signifikaciji dece i vladara Ascendenta. Ako su u dobrom aspektu ili uzajamnoj recepciji, to će ukazati na sreću i slaganje sa decom. Ali ukoliko nema recepcija i ukoliko su signifikatori povezani lošim aspektima, to će biti pokazatelj neslaganja i neprijateljstva dece prema natusu kao i štete koju će mu naneti.

Slično, ako tačka dece prima prijateljski aspekt svog vladara, a posebno ako tačka dece nije oštećena i aspektuje je benefik, to je znak iskrene ljubavi između natusa i njegove dece i još više ukoliko je vladar tačke u prijateljskom aspektu sa Ascendentom ili njegovim vladarom.

Ako je vladar prve kuće u petoj kući ili je vladar pete kuće u petoj kući ili je tačka dece u petoj kući, to je pokazatelj savršene ljubavi natusa i njegove dece. Ali ako nađeš vladara pete kuće, tačku dece ili njenog vladara u sedmoj kući, deca će biti otvoreni neprijatelji i supranici natusa. Slično, ako su vladar pete kuće, tačka dece ili njen vladar postavljeni u dvanaestoj kući – tada će deca biti tajni neprijatelji natusa. Ako je vladar prve kuće u drugoj, osmoj ili dvanaestoj kući, natus će omrznuti sopstvenu decu i odbaciće ih od sebe. Ovo će se potvrditi i ako su tačka života[10] i njen vladar postavljeni u nekoj od ove tri kuće, osim ukoliko snažnija suprotna svedočanstva vladara prve ili pete kuće to ne potiru.

POVEZANE TEME:

Omar: O braku i deci
Lili o deci


Napomene:

[1] El-Biruni daje formulu SA – JU + ASC po danu i JU – SA + ASC po noći.↩nazad na tekst
[2] Prvi vladar tripliciteta Jupitera.↩nazad na tekst
[3] Svi vodeni znakovi.↩nazad na tekst
[4] Vanbračna deca.↩nazad na tekst
[5] U dobrim kućama.↩nazad na tekst
[6] Iako isprva sugeriše da se posmatra samo prvi vladar tripliciteta, treba pogledati sva tri vladara.↩nazad na tekst
[7] Naravno, tačka dece ne može imati prednost u odnosu na signifikatore koji su ranije navedeni. Tumačenje potomstva u karti podrazumeva vaganje svih pokazatelja. Stoga, ukoliko prvobitni signifikatori upućuju na to da će biti dece, loše postavljena tačka dece neće i ne može to anulirati.↩nazad na tekst
[8] Uzeti u obzir godine natusa, posebno kada je ženski natal u pitanju.↩nazad na tekst
[9] I ovde treba uzeti u obzir godine natusa, ali i poklapanje sa drugim prediktivnim ciklusima. Profekcija sama za sebe neće biti indikator potomstva. I sve to pod uslovom da u natalu postoje indikatori potomstva.↩nazad na tekst
[10] El-Biruni daje formulu identičnu formuli tačke dece SA – JU + ASC po danu i JU – SA + ASC po noći. Prema rečima Ben Dajksa, moguće je da je reč o pogrešnoj interpretaciji i da postoji mogućnost da je ovde reč o tački Hajlega (Asc + Luna – stepen sizigije).↩nazad na tekst

  • Abu Ali Al-Khayyat – The Judgment of Nativities, prevod Džejms Holden (Tempe, AZ: American Federation of Astrologers, Inc,1988)
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

2 komentara

  1. Biljana kaže:

    da li se tekstovi sa ovog sajta mogu da se kopiraju? Da se cuvaju u licnim arhivama i citaju po potrebi. I da li se mogu lepiti na forumima koji se bave ovom tematikom? Uz navodjenje izvora 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *