Triangulum (Trougao): Nezodijačka sazvežđa

Triangulum
Ovaj tekst o sazvežđu Triangulum je napisala poznati britanski astrolog Deb Holding, vlasnica sajta Skyscript. Uz njenu dozvolu, biće objavljen prevod većeg broja tekstova koji se bave fiksnim zvezdama i sazvežđima, uz napomenu da nijedan tekst nije dozvoljeno kopirati ni u celini ni delovima bez prethodne dozvole Deb H. kao autora tekstova. Tekst u originalu možete pronaći na ovoj stranici. Preveo Bojan Šojić.

Značajne zvezde u sazvežđu Triangulum: pozicije za 2000.g.

LongitudaNazivPrirodaMag.PozicijaLat.Dek.
06°52′ Metalah3.6Vrh trougla17N30N

Sazvežđe Triangulum leži južno od Andromede, na ivici Mlečnog puta. Arat iz Sola i mnogi raniji autori zvali su ga Deltoton zbog svog deltoidnog oblika:

… uobličen sa tri strane, pri čemu su dve jednake a treća kraća; lako ga je pronaći jer je u odnosu na druge pun zvezda.[1]

Verovalo se da je ovo jedno od najstarijih sazvežđa, i da su njegove zvezde bile mnogo svetlije i upadljivije drevnima nego što su nama danas. Sazvežđe je bilo poznato i kao Delta, te je otuda povezivano sa Egiptom i Nilom, odakle je verovatno proizašao astrološki uticaj koji pominje Nunan: on predskazuje događaje koji su u vezi sa rekama i potocima, i takođe one koji se tiču vremena.[2]

Drugi nazivi uključuju Siciliju jer je u mitologiji rečeno da ga je na nebo postavio Zevs na nagovor Cerere, koja je tražila da oblik njenog ostrva Sicilije bude prikazan među zvezdama. Na tom mestu je Pjaci otkrio prvu patuljastu planetu Cereru prvog dana po Novoj godini XIX veka.

Prema Ptolemeju, zvezde u ovom sazvežđu imaju prirodu Merkura[3], a svojim uticajem podstiču interesovanje za arhitekturu, slobodno zidarstvo, pravna zanimanja i slično. Zbog harmonije i ravnoteže koje prirodno simboliše oblik trougla, ova konstelacija je smatrana dobroćudnom, koja daje osobine objektivnosti, pravednosti, istinoljublja i čestitosti.

Glavna zvezda sazvežđa koja nosi njegove karakteristike je Metalah (izvedeno od arapskog muthallathtrougao). To je žuta zvezda treće magnitude, poznata i kao Vrh trougla, na latinskom Caput Trianguli, a na arapskom kao Ras al Muthallath.

Sunce prelazi preko Metalaha oko 27. aprila svake godine.


Napomene:

[1] Aratus, Phainomena, ( rani treći vek p.n.e.), Harvard Heinemann, Loeb Classical Library, v.235 (Loeb str. 225); pogledati i Manilius, Astronomica, (oko 10 g.n.e.), Harvard Heinemann, Loeb Classical Library, I.350-355 (Loeb str. 33):
Dalje sledi, sa dve jednake strane razdeljene jednom nejednakom, znak viđen kako cakli s tri zvezde nazvan Deltoton jer mu liči. ↩nazad na tekst

[2] G. Noonan, Fixed Stars and Judicial Astrology 1990, AFA, str. 33 ↩nazad na tekst
[3] Ptolemy, I.9 (Loeb str. 57) ↩nazad na tekst

© Deborah Houlding. Prvi put objavljeno u The Traditional Astrologer Magazine, broj 19, januar 2000. Reprodukovan onlajn jula 2008.
RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *