Rukopis nebeska sfera: De Sphaera

Iluminirani rukopis iz XV veka pod nazivom Nebeska sfera, sadrži raskošne prikaze planeta, zodijačkih znakova nad kojima vladaju i svakodnevice ljudi.

Ideja o pluralitetu svetova vidljivih u novom, heliocentričnom modelu kosmosa, pokazala se kao beznadežno zbunjujuća. Čovek ne samo da se suočio s beskrajnim brojem sunaca izvan našeg malog sistema, već i sa viškom predmeta unutar njega, jer su prvo što je Galilej ugledao kroz teleskop bila četiri najsvetlija Jupiterova meseca.

— Džon Froli —

 

Rukopis Nebeska sfera ili Da Sphaera se smatra najlepšom astrološkom knjigom koja je nastala u renesansnoj Italiji, oko 1470. godine. Pretpostavlja se da ju je ilustrovao umetnik lombardijske škole, Kristoforo de Predi. Kao gluvonemo dete, rođen je u Milanu između 1440. i 1445. godine. Zahvaljujući svojoj prirodnoj nadarenosti, brzo je postao ugledni umetnik i jedan od viđenijih iluminatora u Italiji, pa je dugo godina bio glavni dvorski iluminator porodice Sforca.

Rukopis sadrži 16 listova koji su ukrašeni sa 15 minijatura koje su pokrivale po celu stranu, i 9 astronomskih crteža. Iako nije obiman, u njega je, vrlo vešto, upisano astrološko znanje tog vremena. Tako, mogu se videti nebeska sfera i Zemlja i njihov odnos, opisi lunarnih faza, koordinate klima, bogato ukrašeni prikazi svake od 7 tradicionalnih planeta itd.

Na jednoj polovini strane, svaka planeta je predstavljena određenom alegorijskom figurom, i brojnim ukrasima i detaljima koji nam dočaravaju njihovu simboliku. Na drugoj polovini strane je prikazan svakodnevni život ljudi, opet u skladu sa simbolikom koju svaka pojedinačna planeta ima. Na primer, na minijaturi Venere su prikazani muzičari, pevači, slikari, devojke koje se kupaju u Fontani mladosti, zabavljači i parovi u ljubavnom zanosu.

U ovoj galeriji možete videti kako izgledaju ilustracije planeta.


RADOST JE U DELJENJU

analiza horoskopa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *