Učenje o tranzitima planeta

Valens

O Kronosu

Kada Kronos dolazi prema Ascendentu[21], on je dobar u početku, jer donosi saveze i korist i dobit. Ali, kada prođe preko poslednjih delova[22] onda donosi nevolje i štetu i opasnosti. Kada dođe na MC, on uzrokuje slične efekte kao na Ascendentu, ali je mnogo umereniji u tome i u škodljivosti, i usporava sve stvari u životu osobe. I u nekim slučajevima daje lenjost, a u drugim intenzivno upošljava. Na Descendentu donosi mnogo nemira i opasnosti, jer uzrokuje gubitke i suze i apatiju, i ukore zbog tuđih dela i opasnosti od vode, i otuđenje od sopstvene porodice. Kada se nađe na podzemnom uglu, on proizvodi iste stvari[23], samo što ovde još donosi i vrlo opasne bolesti i strahove.

Kada dođe na mesto Zevsa, donosi obmane, ukore ili propast starih poslova, smrt rođaka, i troškove drugima i snebivanje i podvale nadređenima. Kada dođe na mesto Aresa, uzrokuje opasnosti telu, otuđenja, lične gubitke, pljačke, malodušnost, mržnju koja je usmerena i na sebe i na druge, suđenja i dažbine. Kada dolazi na sopstvenu poziciju, pokreće osobu da bez profita odlazi iz doma, a često se u njega zatvara. A motivacijom na rad, i donošenjem mnogo borbe, u neko vreme može zatočiti osobu u zatvor i ropstvo, a u drugo vreme ostvaruje smrt roditelja i prijatelja (mada i troškove).

Kada dođe na mesto Afrodite, donosi uznemirenost i sebi i drugima, izdaje od strane prijatelja, malodušnost, nemire, i nezhvalnost pojedinih, ukore i probleme od strane žena i uporno lučenje sluzi[24]. Kada dođe na mesto Hermesa, donosi događaje koji se tiču spisama i ugovora, i govora i društva i robova, i bol i gubitak dece. Takođe uzrokuje štetu od pojedinih, krivokletstvo, malodušnost i gubitke.

Kada dođe na mesto Heliosa, uzrokuje seldibe u nezgodno vreme, uvodi u razne opasnosti, i ukore, i nezaposlenost, a sve ono što bi trebalo da se privede kraju, mora se činiti sa ogromnim naporima. I uzorkuje lučenje sluzi, pojavu ekcema i slabost očiju Kada dođe na mesto Selene, osoba biva bolesnom, i takođe, baca osobu na zemlju s visine ili ga uništava na vrhu[25]. Jer, pošto načini nekog dobra natusu, ova zvezda sve ponovo oduzima.

Kada ga posmatramo u odnosu na natal[26], ako dođe u kvadrat prema natalu, podstaći će delanje i rukovođenje starim poslovima pa će biti lakše svršeni, kao i neprofitna odsustvovanja iz doma. Ukoliko dođe u trigon, sve što ima veze sa poslovima i nekim radom biće podložno gubitku bez izuzetka, dok sve ono što ima veze sa prijateljima neće biti nimalo oštećeno. Ukoliko dođe u opoziciju, doneće gubitke u svemu, intrige od vladajućih, apatiju, nezahvalnost, odvajanje od porodice, nepoverenje u prijatelje, neprijateljstvo sa rođacima i opasne bolesti. Ukoliko dođe u znak u kome će godina biti provedena[27] doneće oskudicu i štetu i pljačku, i razvod od žene, i prevare.

O Zevsu

Kada Zevs dolazi prema Ascendentu, on donosi slavu i reputaciju, izdizanje iznad ostalih, prihode, poboljšanje posla, i decu za one koji su u braku. I odvajanje od krvnih srodnika. Kada dođe na MC, donosi povoljne preokrete, poboljšanje posla, promene na bolje i saveze. Kada dolazi na Descendent, on donosi bol, poremećaje i u životu i u telu natusa, odbacivanje dece i rođaka. A od vremena kada prođe znak u kome je, sve se okreće na bolje. Kada dođe na podzemni ugao, značajan je inicijaciju u tajne poslove koji nisu nisu dostupni, ili označava lagano okretanje poslovima koji su već dovršeni. I ukazuje na dušu koja je tužna i puna briga.

Kada dođe prema Kronosu, donosi iznenadne stvari osobi, koje nisu ni korisne ni štetne. Jer, bez obzira čime se upravlja u ovo vreme, efekti će biti nepovoljni i skupi. Kada dođe na sopstvenu poziciju, neće biti koristan ni u čemu, a povrh toga uzrokuje klevete i osude na račun bezvrednih stvari.

Kada dođe na Aresa, vreme će biti suprotno svakoj koristi i reputaciji, ali privešće kraju svaki posao i nosiće upravljačku funkciju bez mnogo revnosti. Kada dođe na mesto Afrodite, postaje prigodan za poznanstva nevenčanih, brak i intimne odnose, i decu za one u braku, ali i ogovaranja i bol. I čini sve poteze u životu razumnijim i profitabilnijim. Kada dođe na mesto Hermesa, utiče na rad i povoljnu selidbu, na račune i poklone i profitabilna partnerstva. Kada dođe na mesto Heliosa, uzrokuje ozbiljne bolesti, opasnosti od vode i brodoloma, i curenje sluzi. I donosi izdatke koji nisu korisni, a štetni za pitanja održanja života.

Kada ga posmatramo u odnosu na natal, kada dođe prema natalu, uzrokuje tromost tela i takvu sporost u obavljanju poslova, ali donosi brak onima koji nisu u braku. Takođe, daje decu i dodaje životu. Kada dođe u trigon prema natalu, on remeti svaki početak, ali podstiče uspeh i postignuće na kraju. Kada dođe u kvadrat, donosi benefit mnogim poslovima, jer je prikladan za upravljanje i saveze i reputaciju. Kada dođe u opoziciju, daje korist u mnogim poslovima i profit, i decu onima koji su u braku, a retkima donosi nevolju. I usporava i remeti ono što osoba radi, i podstiče strahove.

O Aresu

Kada dođe prema Ascendentu, utiče na obnavljanje stvari na račun tuđe krvi, jer unosi metež u život, a naročito putem žena. I takođe, uzrokuje strahove i bolesti ženama i loš je za sve. Kada dođe prema MC-u, povoljan je za lečenje amputiranih udova i bolesti očiju. Donosi iznenadne opasnosti od pada ili požara, od gomile[28] ili četvoronožnih životinja. Ali nije sasvim beskoristan za napredak i upravljanje. Kada dođe prema Descendentu, tada je izuzetno mrzak, jer remeti domaćinstvo osobe i način života, i donosi sukobe i zavere i strahove duši, i naročito putem žena. I stvara krize ženama i onima koji su u braku. Kada dođe ka podzemnom uglu, donosi vansezonska putovanja i beskorisne selidbe, glasine na račun tajnih poslova, i loš je za sve što ima veze sa životom, delima i savezima.

Kada dođe na mesto Kronosa, vrlo je blagonaklon, radostan i koristan u svim oblastima života. Kada dođe na mesto Zevsa, prekomerno je uznemirujuć i donosi ukore, i čini osobu kukavicom. Kada dolazi na sopstvenu poziciju, onda je još gori i neprijatan i draži. Zabeleži da je zvezda izuzetno loša za sve u to vreme. Kada dođe prema Afroditi, povezuje osobu sa ženskim osobama, uzrokuje beskorisne selidbe na račun delanja žena, i moralne osude, i problematičan je za sve što ima veze sa ženama.

Kada dođe prema Hermesu, donosi prevare i skrivene poslove, i strahove, i krađe, nepostojane prijatelje i razne obmane i nevolje i krivokletstva onih koji žive u domaćinstvu. Kada dođe prema Heliosu, uzrokuje opasne bolesti, selidbe i odlaske od kuće, neočekivane puteve daleko od doma, strahove od gomile i vatre i krvi i zlotvora kao i opasnosti od pada sa četvoronožnih životinja.

Kada ga posmatramo u odnosu na natal, kada dođe prema natalu, obeležiće sve. Jer, donosi puno bolesti i kazni, i uzaludnost i velike opasnosti. I postoje velike borbe zbog neosnovanih sumnji i agonije duše i nesreće rođacima. Ako dođe u trigon prema natalu, onda je nepovoljan na račun beskorisnih stvari, ali i zbog žena, jer donosi prevrate i nebrigu. Ako dođe u kvadrat prema natalu, uzorkuje svađe sa ženama i štetu životnim pitanjima i telesne žudnje. Ako dođe u opoziciju prema natalu, onda su aflikcije i teret manji.

O Heliosu

Kada Helios dođe prema Ascendentu, uzrokuje slabosti, prevrate, opasnosti, selidbe. Ali daje snagu onima koji su već bili bolesni pre nego što je došao na ovu poziciju. Kada dolazi na sopstvenu poziciju, donosi brige i nemire duši, neosnovane strahove i selidbe zarad porodičnih pitanja. Kada dođe prema Kronosu, donosi opasnosti od vode , slabosti ili curenje sluzi. I koristan je za poslove.

Kada dođe prema Zevsu, vrlo je neprijatan za odnose sa drugima i sa onima koji su moćni, i sa prijateljima, i donosi razne štete i probleme. Kada dođe prema Aresu, uzrokuje neprijatnosti i pljačke, prilaženje svetine, opasnosti, požare, krvoprolića, razne manipulacije, fizičke krize, a naročito iznenadne opasnosti, padove sa visine ili četvoronožnih životinja, i strepnje za domaćinstvo, i promene daleko od doma i nepredviđene opasnosti od zaklinjanja.

Kada dolazi prema Afroditi, uzrokuje opasnosti od žena onima koji ih imaju, i neprijatnosti i ukore zbog žena. Kada dolazi prema Hermesu, čini da se manifestuju sve skrivene stvari, i uzrokuje nemire onima u domaćinstvu i svađe sa upravnicima imanja. Nije loš za poslove, ali će oni svakako biti obavljeni sporo. Kada ga posmatramo u odnosu na natal, kada dolazi prema njemu, donosi brige i probleme, i još više podstiče slabost. I čini da se poslovi ne završavaju i to radije u početku nego kasnije.

Ako je u kvadratu prema natalu, donosi probleme očima i opasnosti od vode. Ali za poslove nije loše, još ih olakšava. Ako dolazi u trigon, to je onda povoljno i lagano vreme. Ako je u opoziciji, onda je vrlo nezgodan, jer donosi probleme i mentalni bol, i uzrokuje osude i tajne i slabosti i otuđenje od domaćinstva.

O Afroditi

Kada dolazi prema Ascendentu, proizvodi dobro raspoloženje i veselje, dobre prihode i znanje. Vrlo je profitabilna u svim stvarima osim ako neka druga zvezda drugim aspektom naruši njen uticaj. Kada zvezda dolazi prema MC-u, donosi nezaposlenost, nemir u duši, nespokoj i beskorisne osude zbog žena. Kada je na Descendentu, uzrokuje uznemirenja, ogovaranja, preljubu. Onima koji su u braku, svađe i pobačaj žene. Kada je na podzemnom uglu, donosi iste stvari kao i kada je na Descendentu. I ona je izuzetno loša na ovim mestima.

Kada dođe prema Kronosu, donosi nezaposlenost, prihode, napredovanje i korisne selidbe, ali uz apatiju. Jer, svaki često je svaka dobit praćena suzama. Kada dođe prema Zevsu, ona donosi neprijatno vreme i štetno i puno nemira, a posebno u domaćinstvu. Ili uzrokuje obmane, zavere i prevare kroz žene. Kada dođe prema Aresu, donosi mnogo ogovaranja i nemirno vreme. Jer, uzrokuje beskorisne odlaske iz doma i lakomislene troškove i obmane od strane žena.

Kada dođe na sopstvenu poziciju, daje sreću i zadovoljstvo u svemu. Podstiče produktivnost u odnosu na sve što osoba u životu radi i sve dobre stvari koje su joj pod rukom. Kada dođe na poziciju Hermesa, donosi svako dobro i benefit u životu, i za davanje i za primanje, i poslove i partnerstva i upravljanje. I dobro je za šta god što osoba poželi. Kada dođe prema Heliosu, donosi nemir duši i u životu, probleme ili telesnu slabost i rođacima i prijateljima, i uzrokuje ukore i strahove. I uopšteno je štetna i uznemirujuća dokle god ne napusti ovu poziciju.

Kada je posmatramo u odnosu na natal, kada dolazi prema njemu, donosi probleme i muke i jad ženama i nepromišljene troškove, i nemire ženama i telesne slabosti, i ukore od uvaženih, nezaposlenost i razne druge probleme. Ako dolazi u kvadrat natala, uzrokuje radost i profit u početku, ali kasnije čoveka čini mnogo gorim. Ako dolazi u trigon natala, onda je potpuno benefična i donosi brak ili intiman odnos sa ženom i začeće dece ako su u braku.

O Hermesu

Kada zvezda Hermes dođe prema Ascendentu, donosi udruživanja, znanje, veliku dobru sreću, prihode i svršetak svih starih poslova. Kada dolazi prema MC-u, slično uzrokuje dovršavanje započetih poslova, daje iznenadne nezgode i prijateljstvo sa moćnicima. Kada dolazi prema Descendentu, onda je izuzetno loš jer donosi ukore, štetu po način života, razne padove i ogovaranja. Dobro upamti da je loš za sve. Kada dolazi prema podzemnom uglu, donosi glasine o tajnim ili razbojničkim delima, neprijatnosti i beskorisne odlaske od kuće.

Kada dolazi prema Kronosu, donosi benefit i saveze na račun starih poslova, razne prihode i troškove. Kada dolazi prema Zevsu, čini vreme radosnijim i veselijim, a takođe obezbeđuje i saveze. Kada dolazi prema Aresu, onda je izuzetno loš, jer uzrokuje slabosti u umu i životu osobe, osim ako proizvodi precizno presecanje stvari, i reputaciju skupa sa sikiracijom i gubicima i štetom. Kada dolazi prema Afroditi, izuzetno je veseo i koristan i produktivan i povoljan za žene.

Kada dolazi na sopstvenu poziciju, donosi jadno vreme. Jer, uzrokuje neprijateljstva i otuđenja od porodice i domaćinstva, i prevare, krađe i obmane. Kada dolazi prema Heliosu, donosi neprijatnosti i tugu i strahove i slabosti i beskorisne odlaske od kuće. Kada ga posmatramo u odnosu na natal, kada dolazi ka njemu, donosi brige svemu, za sve duševno i životno. Jer, uzrokuje odbacivanja, ukore, gubitke, otpuštanje. Ako dolazi u kvadrat na natal, takođe je veoma štetan posebno za ženske osobe. I donosi beskorisna putovanja. Ako dolazi u trigon, onda je izuzetno benefičan, posebno za započete poslove, pa nije loše vreme da se završe. Ako dolazi u opoziciju, čini da vreme bude nepovoljno i opasno, i čini osobu lažovom i varalicom prema svim ljudima.

O Seleni

Kada Selena dođe prema Ascendentu, donosi nemire duši, jer uzrokuje mučninu i isprazne strahove. Kada dođe prema MC-u, biće povoljan i dobar za sve. Kada dolazi prema Descendentu, uzrokuje strahove i nebrigu, i brige oko ženskih osoba i svakog posla. Kada dođe prema podzemnom uglu, neprijatan je i pun uznemirenja.

Kada dolazi prema Kronosu, donosi lenjost i puno nemara, podstiče izvesna sećanja na stare stvari, traži priliku da razgovara sa nekim ko je stariji, i razmatra svaku kupovinu. I koristan je za kupovinu kuće, i osoba biva mučena stravičnim snovima. Kada dolazi prema Zevsu, pogodan je za svaki posao, ali tegoban. Kada dolazi prema Aresu, zabeleži te dane, jer donosi nepredviđene nesreće, nemar, ili padove, ili krvoproliće, ili uzbuđenja, osim ako je ubitačan i u borbi.

Kada dolazi prema Afroditi, označava radosti i rad i intimne odnose, osim ako ne uzrokuje neprijatnosti i sramotu u javnosti. Kada dolazi prema Hermesu, uzrokuje da postupci budu ženstveniji, i pojačava sve što je povezano sa pismima i partnerstvima, osim ako ne uzrokuje sukobe ili mrskost posluge ili robova. Pribeleži te dane. U odnosu na natal, kada dođe prema njemu, uzrokuje strašne probleme, i donosi sa tim gadne i isprazne strahove.

Antioh – Sabrani tekstovi I deo
Firmik – Planete u trigonima


Napomene:

[1] Ingres označava ulazak planete u neki znak ili njen dolazak na određenu poziciju.↩nazad na tekst
[2] I za Merkura i za Veneru vredi isto tumačenje – sve što obećavaju bilo svojom prirodom, bilo pozicijom u horoskopu, jednostavno se neće ispuniti dok su pod pritiskom Saturna.↩nazad na tekst
[3] Kada je Saturn pod sunčevim zracima ili spaljen.↩nazad na tekst
[4] Kada su u znacima koji se mogu povezati nekim osnovnim aspektom.↩nazad na tekst
[5] Tranzit benefika prema malefiku značajno umanjuje malefičnost, te proizvodi i nešto dobro. Ovo posebno može biti slučaj u superiornim kvadratima tj. kada benefik ide ka malefiku iz desetog znaka od njegove pozicije (princip nadjačavanja).↩nazad na tekst
[6] Pošto Mars pripada noćnoj sekti, u dnevnim kartama se ponaša malefičnije.↩nazad na tekst
[7] Opozicija je najsnažniji aspekt i malefičnija je od kvadrata. Ovde se izuzima konjunkcija jer ona suštinski nije aspekt već telesno spajanje dva tela.↩nazad na tekst
[8] Pod ovim se podrazumeva kada se dve planete nađu u istom znaku, ali su značajno udaljene jedna od druge tako da im se orbisi ne dodiruju.↩nazad na tekst
[9] Desni, dekster aspekt; vidi pojmovnik.↩nazad na tekst
[10] Povratni i anti-povratni se odnosi na povratak planete na istu onu poziciju koju ima u natalu odnosno na mesto opozicije prema tom mestu.↩nazad na tekst
[11] Ili prostije, planete u natalu se ne menjaju, tu su gde jesu i takve su kakve jesu, dok se tranzitne planete posmatraju u odnosu na natalne pozicije i aspekte koje prave.↩nazad na tekst
[12] Ovo poslednje će biti slučaj samo ako je malefik ili unesrećena planeta u pitanju, ili ako će se njenim povratkom na natalnu poziciju aktivirati neke loše konfiguracije.↩nazad na tekst
[13] I ovde primaćujemo koliko je bitna sekta planete, te da planeta van sekte čini stvari nepovoljnijim.↩nazad na tekst
[14] Ako je neka planeta natalno dobro postavljena, pod dobrim aspektima, onda neće trpeti štetu ni u tranzitima ili će ta šteta biti svedena na minimum.↩nazad na tekst
[15] Deseta kuća se u tradiciji razmatra u pitanjima dece skupa sa petom i jedanaestom.↩nazad na tekst
[16] Hronokratori, planete koje upravljaju širim vremenskim ciklusima. O tome sam pisao u uvodu.↩nazad na tekst
[17] Direkcije važnih tačaka i planeta horoskopa prema telima, aspektima i terminima drugih planeta. Vidi u pojmovniku sledeće: hajleg, promisor, signifikator.↩nazad na tekst
[18] Ovo se posebno odnosi na vojnički poziv.↩nazad na tekst
[19] Isprva može delovati čudno, kako to da Saturn spreči navedene stvari. Saturn koči i zadržava, te tako, sve ono što bi Mars pokrenuo, to bi Saturn poništio.↩nazad na tekst
[20] Kada je u opoziciji sa Suncem, tada je retrogradan i lošiji.↩nazad na tekst
[21] Misli se na ceo znak u koji pada Ascendent. Tako, kada Saturn kroči na početne stepena znaka, može imati pozitivno značenje. Ali, kako se kreće kroz znak i kada dođe na poslednje stepene znaka, onda počinju problemi. Slično se tumače tranziti Saturna u savremenoj astrologiji, jer se smatra da efekti koje Saturn proizvodi nekako kasne zbog njegove sporosti, pa one teškoće koje on sobom nosi, neće biti odmah uočljive po ulasku u neki znak, nego tek kasnije.↩nazad na tekst
[22] Odnosi se na poslednji deo znaka u koji je ingresirao.↩nazad na tekst
[23] Kao na Descendentu.↩nazad na tekst
[24] Konstantno curenje nosa i suzenje očiju.↩nazad na tekst
[25] Zbacuje osobu sa neke visoke pozicije.↩nazad na tekst
[26] Ovde, kao i pred kraj svih narednih potpoglavlja, pominju se aspekti prema natalu. Prema rečima Roberta Henda, postoje dva moguća objašnjenja. Prvo je, da je reč o aspektima tranzitnih planeta na profekcioni Ascendent. Drugo je, da je reč o aspektima tranzitnih planeta na natalni Ascendent.↩nazad na tekst
[27] Odnosi se na profekcije.↩nazad na tekst
[28] Od svetine, mase ljudi.↩nazad na tekst

 • Dorotheus, Orpheus, Anubio & Pseudo-Valens – Teachings on transits, trans. Robert Schmidt (The Golden Hind Press, P.O. Box 002, Berkeley Springs, 1995.)
Širi dalje!

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.



Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

Pročitajte i ovo...

5 komentara

 1. Zdenka kaže:

  Postovani Bojan,
  Prije svega veliko hvala na tako opsirnom tekstu o tranzitima od starih majstora.
  Zbunio me je ovaj izraz (PREMA) Kad pise npr. Kronos prema nekoj drugoj planeti, sto sa stime podrazumijevaju stari majstori. Dali misle na aspekt, tj kad se sprema da ucini aspekt sa drugom planetom ili se misli na konjukciju.
  Bilo bi mi drago ako nades vremena za kratak odgovor….
  Puno hvala unaprijed za tvoj trud i veliko hvala, Zdenka G.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Zdenka,

   Ključ je u reči ingres koja u najprostijem smislu znači ulazak. Tako da, kada se kaže da neka planeta ide prema drugoj, to znači da tranzitna ulazi u isti znak u kome je neka druga i ide ka njoj.
   Večeras ću dodati Valensov tekst, gde se u nekoliko navrata, vrlo skromno, pominju i aspekti.

   Veliki pozdrav,
   B.

 2. Zdenka kaže:

  Bojane sad razumijem dobro.. Veliko hvala, Zdenka
  PS. i veselim se dodatku o aspektima…

 3. Zvezdana kaže:

  Da li postoji način da se izbegne loš uticaj tranzita,zamenom energije kroz zamenu simbolike,nekim ritualima…?Vrlo me zanima da li je neko pisao o tome?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.