Učenje o tranzitima planeta

Dorotej iz Sidona

Neophodno je obratiti pažnju na ingrese[1] zvezda. Jer, kada Kronos dolazi ka Zevsu, on ometa sve ono što Zevs pruža, i guši svaku aktivnost i impuls. Kronos prema Zevsu, takođe, uzrokuje globu i štetu onome što je završeno. Kronos prema mestu Aresa čini osobu obeshrabrenom i bez strasti. Kronos prema Heliosu donosi opasnosti i kazne od suda, naročito kada je stacionaran. Kronos prema Afroditi oštećuje sva dobra koja ona nudi. Kronos prema Hermesu oštećuje sve ono što je Hermes ponudio.[2] Kronos prema Seleni je takođe loš, jer donosi ograničenja i poniženja, tim gore ako je Kronos stacionaran. Kronos u opoziciji sa Selenom je vrlo loš, a naročito kada se nađe pod zracima[3], jer tada donosi bolesti. Isto je i kada Ares gleda[4] Selenu.

Zevs prema Kronosu donosi olakšanje u postojećim nedaćama. Takve osobe upravljaju poslovima i drugih i slobodnije troše. Zevs prema Aresu donosi i rad i zadovoljstvo, i sve uvećava, i savladava neprijatelje. Zevs u kvadratu sa Kronosom ili Aresom, sasvim slično indicira dobre stvari. Kao i Afrodita. Jer, kada dobre planete dolaze u kvadrat sa destruktivnim, one obezbeđuju zadovoljstva i zdravlje i čast.[5]

Kada Ares dolazi prema Heliosu ili Zevsu, to je loše, posebno po danu[6] i još više ako je na zalasku. Ako je još i stacionaran, onda je još opasniji. Jer, kako su drevni isticali, on označava opasnosti telu i ukore. I isto važi i kada je Ares u opoziciji sa Heliosom ili Zevsom. S druge strane, kada Helios ili Zevs stanu na Aresa tokom tranzita ili budu u opoziciji sa njim, to takođe čini iste stvari. I u vezi sa ovim ingresima, ako malefik u natalu trigonom aspektuje znak u kome se u ingresu dešava šteta, aflikcija je laganija, pošto su opozitni aspekti uzivšeniji od ostalih[7], a aspekti kvadrata su moćniji od telesnih figura[8].

A u vezi aspekata kvadrata, ispitaj najpre one desne[9], za koje se kaže da su u superiornoj poziciji. Jer, kada se malefici postave tako i imaju superiornu poziciju u odnosu na zvezdu, oni nanose zlo mnogo moćnije, dok benefici u takvim kvadratima daju zdravlje, radost i čast. Dobre planete u trigonima deluju još bolje, dok malefici gube na svojoj oštrini.

Kada su Kronos i Ares u ingresu u [nekoj] relaciji sa Heliosom, Selenom ili Zevsom, bilo telesno, bilo kvadratom i opozicijom, i slično kada su povratni ili anti-povratni[10] (tj. kada god dolaze na svoju natalnu poziciju ili u opoziciju), oni bivaju mnogo štetniji, ako su loše postavljeni natalno. Ipak, Ares je podnošljiviji nakon 45 godina života, a Kronos je nešto nežniji nakon 30 godina. Slično, destruktivne zvezde nose nevolju kada kroče na neki od četiri ugla ili prema luminarima. Ipak, ako su na dobrim i poželjnim pozicijama u natalu, onda će aflikcije njihovih tranzita biti slabije, kao što će dobre zvezde koje su na lošim mestima u natalu, bivati slabije u tranzitu.

Moraš shvatiti da su pozicije planeta u natalu trajne, ali promene pozicija zvezda u ingresu se uvek uzimaju u obzir prema natalnim pozicijama, kao što su trigoni, kvadrati, opozicije.[11] Svaka zvezda je loša kada tranzitom dođe u opoziciju ka samoj sebi, a loša je i kada dolazi na svoju natalnu poziciju[12], i još više ako Ares gleda Heliosa tranzitom u dnevnom rođenju, a Kronos gleda Selenu u noćnom rođenju[13]. Stanice u takvim tranzitima su posebno loše.

Kada je Ares u trigonu sa Heliosom ili Zevsom, ne tranzitno nego natalno, kasnije ni u ingresima oni neće biti uopšte loši.[14] Kada Ares dolazi ka Kronosu, natus postaje spremniji, odlučniji i učinkovitiji, i oslobođa se mržnje. Ares sa Zevsom i Afroditom i Hermesom okreće na lošije sve što oni obećavaju. Ares prema Heliosu, i ako se još našao pod njegovim zracima u tranzitu, ukazaće na vatru i gubitke od nje. Ako osoba ima oca, ovo može uništiti ili njega ili starijeg čoveka koji ima ulogu oca. I ovo je loše za svakog uvaženog čoveka i loše za svaki posao, a naročito za javnu službu.

Ares prema Seleni donosi bolesti tela ili finansijsku štetu ili težak dobrovoljni rad. I paziće na neprijatelje tj. imaće moć nad njima. Ares prema Afroditi uzrokuje neprijatnosti na račun erotskih pitanja. Ares prema Hermesu donosi ropstvo, sumnje, deformacije, i uzrokuje neprijateljstvo među prijateljima, bekstvo robova ili lopova; takođe, smanjenje poslova i sredstava za život, jer značajno smanjuju imetak i uništavaju sve što se uradi.

 

Afrodita prema Kronosu je dobra za poslove i sve ostalo, kao što je to Ares prema Kronosu. Afrodita prema Zevsu uznemirava i pravi probleme putem žena, i daje lažne nade, i ništa što je osoba planirala ne biva dovršeno. Afrodita prema Heliosu donosi stalno svezivanje sa ženama ali i osude zbog njih. A takođe uznemirava dušu i uzrokuje nemire u porodičnim pitanjima. Afrodita prema Hermesu pospešuje sve što Hermes obećava i nudi Afrodita prema Seleni donosi veselje i sreću, ali dosnoi i patnju ili osudu na račun žena.

Hermes prema Zevsu je dobar za sve, a posebno za one koji žele da dođu do moći. Hermes prema Aresu čini da osoba bude smela, inventivna i preduzimljiva u poduhvatima. Hermes prema Afroditi je produktivan u erotskom smislu, ali je takođe benefičan i za poslove osobe, i za sav ostali rad. Hermes prema Seleni obezbeđuje zdravlje i snagu, i ojačava telesne delove.

Luminari prema mestima benefika su benefični, ali su prema mestima malefika, štetni. Malefik koji dolazi na uglove je značajno štetan, jer Ascendent poseduje celokupan život i njegovu sudbinu; MC posao i decu[15] i reputaciju; Descendent brak i staro doba; i podzemni ugao zemlju, zgrade i trgovine.

Kada Selena dolazi na svoju sopstvenu poziciju, ona čini da se misli uzburkaju i izlaze na videlo. I ako se to slučajno dešava u tropskom znaku, natus će ići od zanimanja do zanimanja. A ako se desi da bude sa Afroditom i Zevsom u natalu, onda će se očekivati mnogo radosti. Kada Selena dolazi na Heliosa u Lavu, to je dobro za sva sjedinjenja. Kada Selena dolazi na Aresa, to označava nepredvidljive opasnosti ako nema benefika koji ih gledaju. Slično, kada Selena dođe pod Heliosa dok ih Ares gleda.

Helios prema Aresu ili Ares prema Heliosu, i Helios ili Ares prema Seleni sa Heliosom prisutnim označavaju krvoproliće ili povredu od vatre. Selena prema Afroditi bez pogleda malefika označava dobar period, a ako je prisutan Ares sa Selenom ili Afroditom, to označava kopulaciju sa ženama. Selena prema Kronosu je hladna i kada je on u svom triplicitetu, natus može očekivati korist od onih koji vladaju.

Selena prema Hermesu, indicira dobre stvari kada je benefičan i loše stvari kada je malefičan. Selena prema Ascendentu uznosi dušu. Kada dođe na MC, donosi reputaciju i unapređenje, a o vrsti reputacije se može saznati na osnovu zvezde koja svedoči Seleni. Selena prema Descendentu je dobra za zaveru protiv neprijatelja. Slično, takođe, kada dođe na podzemni ugao, dobra je za robove i zavere protiv neprijatelja i tajanstvene i skrivene stvari i za povezivanje sa takvima.

Ne treba ispitivati ingrese svih zvezda, već radije samo onih koje su vladari vremena[16] ili promisori i vladari termina[17]. Jer, Ptolemej kaže da, ako ista zvezda ima upravu nad vremenom i ingresima, efekti su potpuni. I našli smo, sledeći naša stalna ispitivanja, da ingresi značajno doprinose dešavanjima u periodima, ne samo ingresi onih planeta koje dolaze na značajna mesta u natalu već i oni ingresi koji se nađu na mestima u koja stižu direkcije.

>>>Orfej

Širi dalje!

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

Pročitajte i ovo...

5 komentara

 1. Zdenka kaže:

  Postovani Bojan,
  Prije svega veliko hvala na tako opsirnom tekstu o tranzitima od starih majstora.
  Zbunio me je ovaj izraz (PREMA) Kad pise npr. Kronos prema nekoj drugoj planeti, sto sa stime podrazumijevaju stari majstori. Dali misle na aspekt, tj kad se sprema da ucini aspekt sa drugom planetom ili se misli na konjukciju.
  Bilo bi mi drago ako nades vremena za kratak odgovor….
  Puno hvala unaprijed za tvoj trud i veliko hvala, Zdenka G.

  • Bojan Šojić kaže:

   Poštovana Zdenka,

   Ključ je u reči ingres koja u najprostijem smislu znači ulazak. Tako da, kada se kaže da neka planeta ide prema drugoj, to znači da tranzitna ulazi u isti znak u kome je neka druga i ide ka njoj.
   Večeras ću dodati Valensov tekst, gde se u nekoliko navrata, vrlo skromno, pominju i aspekti.

   Veliki pozdrav,
   B.

 2. Zdenka kaže:

  Bojane sad razumijem dobro.. Veliko hvala, Zdenka
  PS. i veselim se dodatku o aspektima…

 3. Zvezdana kaže:

  Da li postoji način da se izbegne loš uticaj tranzita,zamenom energije kroz zamenu simbolike,nekim ritualima…?Vrlo me zanima da li je neko pisao o tome?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.