Novembar 2018 – Mesečnik

Koje astronomske pojave, planetarne pozicije i konfiguracije će obeležiti novembar 2018. godine?

novembar 2018

I dok pogledamo fotografije kojima Kim Kardašijan u bikiniju odaje počast fotografu koji se bori za život nakon saobraćajke — eto novembra! A novembar 2018. obećava promene, nekima dugo očekivane.

Naravno, glavna vest je da 8. novembra Jupiter odmahuje Škorpionu i otire svoje blatnjave kaljače na pragu Strelca — konačno kod kuće. Neki od onih sa Suncem u Strelcu trljaju ruke u nadi da će protrljati neke dobitke i sreću, i da im konačno krene u životu. Ali, Jupiter nije Aladin, a Strelcem čoveka ne čini Sunce osim ako je prvo polje u Lavu. Stoga, ako imate Ascendent (tj. podznak) u nekom od vatrenih znakova, možete se nadati nekom boljitku… možda.

No, mnogo je načina na koje Jupiter može da usreći nekog, a isto toliko načina da prođe i ostavi ga sa putnom torbom u kojoj zveckaju usahle nade. Nakon što ponovite 349 puta da tranzit neke planete ne mora sam po sebi ništa naročito da označi, onako, kao fol nezainteresovano, pogledajte kroz koju kuću će vam se gegati. Ako ne znate gde su te kuće, pa, pitajte nekog da vam objasni ili budite sami svoj majstor i izradite kartu OVDE.

Ako vam Jupiter prolazi kroz drugu kuću (imetak), to ne znači da ćete sa Rokfelerom biti na svečanom prijemu jer ste tako u mogućnosti; ili da ćete već koliko u decembru moći da poručite zlatnu kadu za kupanje u magarećem mleku. Nešto bolje prihode bi svakako mogli da ostvarite, sa ove ili one strane (ne moraju imati veze s poslom), ali ako natalna karta tako nešto ne obećava i ako Jupiter nije planeta koja ima vladavinu nad nekim od većih životnih razdoblja, verovatno je da će prostor u džepovima ispunjavati — vaši prsti.

Obično važi da tranzit Jupitera preko prvog polja pojačava apetit, pa to redovno napravi pometnju u ženskim redovima, jer kome, zaboga, trebaju dodatni kilogrami? Naravno, to nije nikakvo pravilo, kao što nije pravilo ni da hrani dvoja usta. Ipak, dešava se, posebno ako je u natalnoj karti pokazatelj potomstva, da se žena ubuci jer u sebi nosi još jedno čeljade.

Napredovanje sa Jupiterom preko desete ili jedanaeste kuće, uspeh ili nekakva promena na bolje? Sasvim moguće — ako za to postoje natalne predispozicije. Sad će verovatno neki od vas da pomisle — Uf, ala si mi rekao, može biti i ne mora da znači — ali tako istinski stoje stvari u astrologiji. Nema tog tranzita koji može da vam preokrene život ako za to preokretanje nema naznaka na rođenju.

I još jedna stvar. Jupiter jeste kod svoje kuće, ali treba primetiti da je oslabljen jer je ušao pod sunčeve zrake. Uz to, njegov neprijatelj Mars ga „miluje“ aspektom kvadrata (doduše iz inferiorne pozicije), posipajući špenadle po putu kojim Jupiter gazi. Ups! Dosta za sada, još ćemo o njemu pričati u narednim mesecima.

 

Jupiter će toliko biti u žiži, da će trigon retro Venere i Marsa biti sasvim nebitna stvar tokom 9. novembra. Koga je više briga za stare ljubavi, vraćanja i povraćanja? Bajate vesti. Zanimljivije će biti njihovo treće spajanje, kad Venera zaokrene pa potrči.

Sredina meseca je dobar momenat da Mars otputuje iz Vodolije u kojoj se, uz jedan kraći prekid, nalazi od 16. maja. Što je dosta — dosta je! To bar kažemo mi kojima je Mars bitisao na nekom od uglova i bio trn u oku (i još ponegde), pa smo bili nervozni i svadljivi, a neki bogme i bolešljivi. Mars — ADIO!

E, pošto je Mars ušao u znak Venerine egzaltacije, onda dan kasnije, 16. novembra, Venera pravi zaokret da bi krenula ka Škorpionu, Marsovoj kući. Preživećemo još jedan njen hod po škorpionskim bespućima, samo neka je krenula direktno.

Taman kad pomislimo da su pređašnje zapetljancije počele da se raspetljavaju, sledi nova zapetljancija. Merkur, naravno, pravi zaokret 17. novembra i kreće retrogradno. Nije da nam je baš falilo retrogradnosti ove godine, al’ hajde, kud svi tu i mali Mujo. Uglavnom, standardne vragolije — trke, frke, huke i buke. Sva ona sitna zagorčavanja, tek toliko da nam ne padne na pamet da život može da bude sladak u kontinuitetu.

Od 20. novembra Merkur ulazi pod sunčeve zrake, a Mars je u egzaktnom kvadratu sa Jupiterom nakon čega se rastavljaju, polako ali sigurno. Sve to prati ulazak Sunca u Strelca dva dana kasnije, pa onda i uštap, kao da nam već nije dovoljno ludila.

Pred kraj meseca, malo će se izmešati Sunce, Merkur i Jupiter, svako će se sa svakim dodirnuti, pa otići dalje. I to ne privlači naročitu pažnju. Ali kvadrat Merkura i Marsa koji svemu tome prethodi privlači. Ovaj aspekt inače važi za problematičan jer diže tenziju, a sad je još neugodniji jer je Merkur u vrlo lošem stanju, a i Mars je na mestu gde Merkuru nikako nije dobro. Pa, što nije izgovoreno, neka ostane tih dana neizgovoreno.

Eto, to bi ukratko bio osvrt na predstojeći mesec. Sada u malo neozbiljnom izdanju da razbijemo led, a sledeći put ozbiljnije i sa nekim prognozama.

Ah, da. Ko je u mogućnosti, neka 5/6. i 17/18. novembra proviri kroz prozor u noćno nebo, jer će nas bombardovati Tauridi i Leonidi. Ako vidite neki meteor obavezno zamislite želju, makar da vam Jupiter u Strelcu donese nešto lepo.

Uzdravlje!

Širi dalje!

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

Pročitajte i ovo...

5 komentara

  1. VBK kaže:

    Suuuper napisan tekst, u ludom maniru! 🙂

  2. Mili kaže:

    Odlicno🎉

  3. Tanja kaže:

    Super, Boco, srećna ti nova rubrika! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *