Januar 2019 – Mesečnik

Januar 2019. će obeležiti više konfiguracija i dva pomračenja – jedno solarno početkom i lunarno krajem meseca.

januar 2019

Mesec koji je za nama su obeležile različite, uglavnom neprijatne vesti. Saobraćajne nesreće su odnele dvocifren broj života, bilo je par likvidacija, napustio nas je i Božidar Stošić (sramotno malo pažnje je posvećeno tom događaju!) a za sve to vreme su u medijima sevale pretnje sukobima, oružjem i ratom – retorika koja je „mirisala“ na devedesete. O tome sam pisao prethodni put. Tenzije, tenzije, tenzije, jer valja ljude održavati u tom stanju, a onda im davati rivotrile, ksalole, ksanakse, bromazepame, lorazepame i druge slične bombonice.

Subotnje večeri su u Beogradu bile rezervisane za mirne šetnje gradskim ulicama. Ali licitacije o broju prisutnih su izazvale buru u medijima i na društvenim mrežama, pa su pljuštale pretnje, uvrede, a u vezi s tim se oglasio i predsednik. Kada se prašina slegla, prebrojani su gubici i ustanovljeno je da je jedna Barbara ostala bez dostojanstva, jedna medijska kuća bez kredibiliteta, a jedan Ivan bez emisije i posla. No, stiže nova godina, a s njom i neke nove nade i mogućnosti.

Januar 2019. i novu godinu ćemo dočekati sa Marsom koji u 3:20 h po lokalnom vremenu ulazi u znak Ovna. Simbolički deluje zanimljivo – početak nove godine, a Mars u prvom vatrenom znaku Zodijaka – pa bi mogli reći da su na pomolu neke ozbiljne promene, korenite, neka nova energija u vazduhu. Međutim, u horoskopu njegovog ulaska u Ovna on je u slaboj kući (mada ga radovanje u njoj osnažuje), prigušen i ne obećava mnogo. U istoj toj kući, samo u drugom znaku bio je i u horoskopu jesenjeg ingresa, dodatno oslabljen time što se držao za ruku sa Južnim čvorom.

Sve u svemu, ko se nada nekoj, ne znam kakvoj globalnoj energiji, nekakvim radikalnim promenama i preokretima u okruženju, na to može da zaboravi. Varničiće tu i tamo, ali nedovoljno. Pošto će Mars tu boraviti do 14. februara, svi oni kojima se do tog dana u solarnom horoskopu Ovan zatekne u prvoj kući, imaće ovu ratobornu planetu nad glavom, pa posebno treba da obrate pažnju na njegove aspekte prema natalnim planetama.

Drugog januara će se Sunce i Saturn rukovati (nije naročito zanimljivo), a 5. januara će Merkur konačno otperjati iz Strelca i ući u Saturnovu kuću. Uz to, tonuće u spaljenost pa će biti okončan period njegove vidljivosti na nebu. Svakako dobar period da muljatori zamuljaju svoje muljarije. Puno će se tih dana govoriti o deci i njihovom ponašanju, maloletničkoj delikvenciji i prestupima, a i ekonomske i finansijske teme bi mogle biti u fokusu.

Tih dana očekujem i da nas (po ko zna koji put) preplave tekstovi o prirodnim katastrofama i tragedijama, a sve u čast solarne eklipse koja se dešava 6. januara. Ostavite to po strani i nastavite da uživate u praznicima, jer je eklipsa delimična i kači tek uzan pojas na krajnjem istoku Azije. Za nas nema problema (bez obzira što se pomračenje dešava u Jarcu), a možda su Japanci najizloženiji jer se eklipsa kod njih odigrava na vrhu neba, pa preti državi, državnom vrhu, javnim službama i istaknutim javnim ličnostima. Videćemo za nekoliko meseci, kada eklipsa počne da proizvodi svoje efekte.

eklipsa januar 2019.

Delimična solarna eklipsa, 6. januar 2019.

Horoskop mladog meseca pokazuje da će mnoge stvari kojima smo svedočili u decembru, imati tendenciju ponavljanja i u januaru. Po pravoslavnom Božiću ponovo možemo da očekujemo uvećanje broja saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom u kojima bi mogla da učestvuju teška vozila – kamioni, šleperi, velika transportna vozila.

Nakon kratkog zatišja, opet će biti oštrine u komunikaciji, poziva na proteste, neposlušnost, štrajk, uz ozbiljne pretnje i optužbe na koje smo već i navikli, naročito prema sredini meseca. Mlađi muškarac poznat u javnosti, verovatno vrlo prisutan i popularan na društvenim mrežama može biti u opasnosti, na meti nasilnika. Do pred kraj meseca bi mogli čuti o teškoj bolesti ili čak smrti jednog istaknutog pisca/književnika.

mlad mesec januar 2019

U istom ovom periodu treba računati i na blagu učestalost povreda, slabosti i bolesti praćenih povišenom temperaturom. Uopšteno, nervoza, nestrpljivost i loša komunikacija među ljudima će se posebno pojačati nakon kvadrata Merkura i Marsa 9. januara

8. januara, posle dužeg tumaranja po Škorpionu Venera ulazi u znak Strelca. Mada tu nije naročito izdašna kada je reč o kvalitetu, svakako za nju bolja pozicija jer ima kvalitetnog, dobroćudnog gospodara. Ako natal dozvoljava, osobe koje tokom januara u solarnom horoskopu budu imale znak Strelca u usponu, mogu da očekuju bolju i prosperitetniju godinu; ipak, valjalo bi da obrate više pažnje na zdravlje.

Do kraja druge dekade nema posebno važnih dešavanja na nebu. Merkur i Saturn se brzo spajaju i rastavljaju 13. januara blizu stepena konjunkcije luminara, pa treba više pažnje obratiti u saobraćaju. Mars će očijukati s Venerom 18. januara, približno u to vreme će se i Saturn osloboditi sunčevih zraka i započeti svoj novi ciklus, a dva dana kasnije 20. januara Sunce ulazi u Vodoliju. Mogli bi reći – red lepog.

Lunarna eklipsa u Lavu nas očekuje 21. januara i to u nesrećnoj kući u horoskopu same eklipse, sa vrlo moćnim ugaonim maleficima. Istog dana su Mars i Saturn u egzaktnom kvadratu, što bi najavilo još jedan turbulentan period. Prethodni put sam pomenuo Lilijevo mišljenje da Saturn u Jarcu u prvoj kući lunacije ili ingresa obično umanjuje vitalnost i otpornost starijih ljudi, pa se u to vreme beleži njihova veća smrtnost. To bi nam se moglo ponoviti i sada. Vatreni Mars u polju doma/porodice može označiti i period učestalih požara i vesti o porodičnom nasilju.

Sva ova potencijalno nepovoljna dešavanja, preseći će jedna lepa pojava na nebu – konjunkcija Venere i Jupitera 22. januara. S obzirom da neće biti mnogo daleko od Sunca, ove dve lepotice ćete moći da vidite na istoku, rano ujutru pred izlazak Sunca.

Do kraja meseca ponovo red relativno dobrih planetarnih kontakata kao što su ulazak Merkura u Vodoliju 24. januara, potom prijateljski pozdrav Marsa i Jupitera (onoliko koliko ove dve planete mogu da uspostave prijateljski odnos) narednog dana, da bi januar 2019. završili superiornom konjunkcijom Merkura i Sunca pretposlednjeg dana, kojom Merkur i zvanično okončava još jedan svoj ciklus i započinje naredni.

Mada nam nebeske igrarije u ovom mesecu uopšteno nisu naklonjene, nemojte nikad smetnuti s uma važnost svojih natalnih horoskopa i postavki planeta u njima. Problemi dolaze i prolaze, isto tako i sve lepe stvari, pa neka nam u nastupajućoj godini lepe stvari dugo traju, a neka nas problemi zaobilaze u što širem luku.

Zdravi bili,
B.

 

Širi dalje!

Prijavi se za obaveštenja o novim tekstovima na sajtu.Informacije, zakazivanje konsultacija, naručivanje analiza
viber/WApp: +38163 786 79 85

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *