Autor Tema: Sirijus i Prokion  (Pročitano 175 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

  • ADMIN
  • Sfera Marsa
  • ***
  • Poruke: 677
  • Sviđanja: 799
  • Pol: Muškarac
  • Omnium rerum principia parva sunt
    • AstroRiznica
Sirijus i Prokion
« poslato: 06.04.2021, 19:28:38 »
Materijal sa starog foruma

Sirijus - 14°05' Raka (položaj 01.01.2000)

Ovo je najsvetlija zvezda na noćnom nebu. Nalazi se u njušci Velikog psa (Canis Major). Prirode je JU/MA, a prema Alvidasu MO/JU/MA. Donosi uspeh, slavu, bogatstvo, obožavanje, nekad jake strasti. Natus sa istaknutom ovom zvezdom može biti zaštitnik, čuvar, kustos. Ova zvezda takođe ukazuje na opasnosti od ujeda psa.
Ako je na ASC i u kombinaciji sa MA, onda može biti veoma opasna jer donosi previše ambicija te samim tim i povrede.
Prema tradiciji, ako je u 8. kući, donosi slavnu smrt.
U dobrom odnosu sa MA i JU i blizu MC, obećava veliko bogatstvo, sreću u svim komercijalnim stvarima kao i u vlasti. Ovako postavljena najbolja je za vojsku, advokate i civilnu službu. U konjunkciji sa Suncem i dobro postavljena daje važnu i slavnu osobu.

KULMINACIJA - visoka služba u vladi koja donosi veliki profit i reputaciju.
Sa Suncem - uspeh u poslu, zanimanja vezana za metale i druge poslove Marsove prirode. Ako raste ili kulminira - kraljevsko unapređenje.
Sa Lunom - uspeh u poslu, uticajni prijatelji suprotnog pola, dobro za roditelje, odlično zdravlje, prijatne promene doma ili posla. Ako je malefik na Šeatu - smrt od oštrog oružja ili od životinja. Ako je SA sa MO - smrt od vojske ili divljih zveri
Sa Merkurom - veliki poslovni uspeh, pomoć uticajnih prijatelja, nepotrebne brige, povezanost sa crkvom, fizički defekt nakon neke nesreće.
Sa Venerom - lakoća, komfort i luksuz, ekstravagancija, dobit od nasledstva.
Sa Marsom - hrabrost, darežljivost, vojna unapređenja, rad sa metalima.
Sa Jupiterom - poslovni uspeh, putovanja, pomoć rođaka, crkvena unapređenja.
Sa Saturnom - miran, rezervisan, diplomata, visoke pozicije kroz prijatelje ,dobro za dom, pokloni i zaostavštine.


Prokion - 25°47' Raka  (položaj 01.01.2000)

Prokion je dvojna zvezda iz sazvežđa Veliki pas (Canis Minor). Njegovo ime je značilo onaj koji izlazi pre Sirijusa. Po legendi, Veliki pas predstavlja Maera, Ikarovog lovačkog psa koji se udavio jer je mnogo tugovao posle smrti svog gospodara. Prema drugom navodu, on je bio pas Jelene Trojanske koji je izgubljen negde u Euripu.
Po Ptolomeju, ova zvezda je prirode Merkur/Mars.
Obeležja zvezde su nasilje, bes, opasnost od ujeda psa, hidrofobija. Vladar Asc ili sunčevog znaka na ovom mestu natusu dodaje mrzovolju, bojažljivost, nesigurnost. Često bezobrazne i netaktične osobe. Ističe ponos, nebrigu za druge, povremeno nasilne ispade jer je osobu lako izbaciti iz takta.
Po većini navoda, ovo je ipak sretna zvezda koja donosi čast i ugled, bogatstvo i slavu, ali zbog svoje prirode osobu čini prenaglom, ljubomornom, podstiče vrući temperament i drskost. S druge strane, dodaje snagu volje i mogućnost da se misli i planovi sprovedu u delo.

Ako je u usponu: prepredenost, lukavost, bogatstvo nasiljem i grabež, požude, otpad, ruševine, svađe, gubitak u trgovini.
Sa Suncem: velika pomoć od prijatelja, pokloni. Ako nije u aflikciji, onda i vojne počasti posle duge borbe.
Sa Lunom: interesi za okultno, nemir, nezadržavanje na jednom mestu, svađe sa prijateljima, partnerima i zaposlenima. Ako su u isto vreme Sunce i Mars na Deneb A. ili Vegi, onda smrt od ujeda besnog psa.
Sa Merkurom: interesi za okultno, slabije pozicije u državnoj službi, nevolje i skandali sa osobama suprotnog pola, povoljno za zdravlje i dobit.
Sa Venerom: mnogo pomoći od uticajnih prijatelja, vezivanje za Crkvu ili njene pripadnike.
Sa Marsom: okrutnost, nasilje, skandali, klevete, sramota i propast, opasnost od ujeda psa.
Sa Jupiterom: putovanja, nevolje sa rodbinom, Crkvom i zakonom, pomoć prijatelja.
Sa Saturnom: dobro rasuđivanje, visoke pozicije od poverenja naročito u stvarima vezanim za zemlju, usvojenje posle rođenja i to od strane starijih ljudi koji su dobro obezbeđeni materijalno, korist od starijih prijatelja, dobro zdravlje, domaći sklad, brak na višoj lestvici.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).