Autor Tema: Prognostičke metode prema Rafaelu  (Pročitano 312 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Prognostičke metode prema Rafaelu
« poslato: 06.04.2021, 18:52:31 »
Od helenističke epohe pa dalje kroz srednji vek, među prognostičkim tehnikama koje su bile u masovnijoj upotrebi bile su izdvojene primarne direkcije, profekcije i solarni povraci, kasnije uz dodatak firdarija. Rafael, astrolog s početka XIX veka svakako nije od onih koji su se slepo držali tradicije, jer su već u to vreme neke tehnike bile zaboravljene ili su bile prisutne u nekakvom mutiranom i teško prepoznatljivom obliku. Zato je dobro videti šta je od tradicionalnih tehnika preživelo i može li se štogod korisno izvući iz spisa astrologa XIX i XX veka. Takođe, smatram da je potrebno poznavati obe strane jedne stvari da bi sud o tome šta valja ili ne valja bio objektivniji. Lako je razdvojiti žito od kukolja kada žito odraste i sazri, ali neveštom oku nije lako da proceni šta je šta kad mladica tek probije zemlju.

Na starom forumu AstroRiznice je svojevremeno prevedeno nekoliko tekstova o direkcijama po Rafelu, koje ću ovde uobličiti i pridružiti, ali ću napraviti i određene paralele sa drugim autorima.

U svom Astrološkom priručniku Rafael navodi da postoji više tehnika koje su koristili drevni astrolozi, a koje jednako koriste i moderni. Najpre izdvaja Ptolomejeve zodijačke direkcije, danas poznatije kao ekvatorijalne ili "prave" primarne direkcije (imate ih u Morinusu), gde se luk dve planete meren pravim ili oblitičkim ascenzijama pretvara po određenom ključu u vremenske jedinice.

Potom navodi sledeće:

Citat
Arapski i persijski astrolozi su nam ostavili još jedan metod, prema kom se svakom danu po rođenju dodeljuje mera vremena od jedne godine, a jedan mesec za svaka dva časa kretanja Lune. Tako, ako je natus rođen u podne 1. juna, pozicije zvezda i planeta dan po rođenju ili 24 sata kasnijem ukazaće na događaje koji će vremenski odgovarati celoj jednoj godini; moderni astrolozi ovu tehniku zovu sekundarne direkcije.

Nije poznato koji su to arapsko-persijski astrolozi zagovarali sekundarne direkcije, odnosno ono što mi zovemo sekundarnim progresijama. Štaviše, izuzev Valensa koji ovu tehniku pominje u Antologiji nemamo nijedan za sada poznat izvor pre Plasidusa kome se inače i pripisuje izum ove tehnike (XVII vek). Evo šta kaže Valens (Riley, IX 2K; 3P, /323P/):

Citat
... dodaj onoliko dana na dan rođenja koji odgovara starosti natusa (u godinama). Potom, nakon što si odredio datum, bilo u narednom mesecu ili onom u kom je bilo rođenje, napravi horoskop za taj dan. Pogledaj koja planeta, ako ima ijedne, je na Ascendentu ili dolazi u konjunkciju s drugom planetom, i da li se kreće od ugla ka mestu koje sledi ili prethodi uglu, ili iz mesta koje sledi ili prethodi uglu ka uglu, ili se uzdizala u vreme rođenja ali je sada na zalasku ili u nekoj nesrodnoj fazi, ili nekoj boljoj. Možeš ih smatrati periodičnim prognozama.
    Naredni postupak mi se čini validnim: dodajemo starost izraženu u godinama na datum rođenja i vidimo u koji mesec taj novi dan pada. Potom nacrtaj tranzite planeta tekuće godine i napravi progonozu kao što je objašnjeno. Prema ovome kako je gore navedeno za ovaj metod, nećemo naći mnogo promena pozicija Saturna, Jupitera i Marsa. Ove planete se neprimetno kreću i ostaju [dugo] na istom mestu.

Kao što rekoh, ovako nešto se ne nalazi kod drugih astrologa niti helenističke niti srednjovekovne epohe.

Kao treći vid tehnika Rafael navodi tzv. Plasidusov sistem, još jedan sistem primarnih direkcija, odnosno mundane direkcije:

Citat
Pretpostavimo da je jedna planeta na MC-u, a druga 12° od Ascendenta - njih dve se približavaju mundanom kvadratu, a ugao meren među njima (koji se određuje količnikom koji je proporcionalan napredovanju planeta prema bilo kom uglu) daje drugi broj koji, ujednačen prema određenim pravilima, određuje tačno vreme kada se očekivani (predviđeni) događaj može zbiti.

Opcija da se primarne direkcije računaju kao zodijačke ili mundane takođe postoji u Morinusu.

Sledeća tehnika koju Rafael pominje jesu tzv. periodične direkcije. Poziva se na 81. aforizam Pseudo-Ptolomeja u kom se između ostalog kaže da se jedan od sedam metoda određivanja vremena događaja odnosi na promene znakova signifikatora. Preciznije, svaka planeta ima svoj period koji se razlikuje od svakog drugog kretanja, bilo zodijačkog ili mundanog, koji se koristi da bi se odredilo tačno vreme događaja opisanog promenom znaka ili konfiguracijama tog signifikatora s drugim planetama.

Navodi sledeće vrednosti: Saturn - 30 godina (12° godišnje), Jupiter - 12 godina (1 znak), Mars i Sunce - 19 godina (19° godišnje), Venera - 8 godina (45° godišnje), Merkur - 10 godina (36°) i Luna - 4 godine (3 znaka).
Međutim, ovde vrednosti nisu tačne. Ono na šta se Rafael poziva zapravo ima veze sa najmanjim godinama planeta:

SA - 30; JU - 12; MA - 15; SO - 19; VE - 8; ME - 20; LU - 25.

Uglavnom, događaji se predviđaju tako što se pomera npr. Saturn prema Merkuru 12° za jednu godinu. Ako stiže do njega ili pravi neki aspekt s njim nakon 40°, to znači da će se neki događaj u toj Saturn-Merkur simbolici manifestovati nakon 3 godine i nekoliko meseci.
Nikolas de Vor u svojoj Enciklopediji astrologije navodi ovaj metod prognoze, objašnjavajući:

Citat
Drugim rečima, prema ovom metodu se bez pomoći efemerida može odrediti kada će planete oformiti aspekte ili direkcije prema radikalnim pozicijama luminara, a one prema radikalnim mestima planeta zvali su periodične direkcije. Od velike je važnosti u mundanoj astrologiji, kada se razmatra situacija u svetu u dužem vremenskom okviru.

Zapravo, i jedan i drugi ovde barataju nekakvom mutiranom formom tehnike koju je davno Valens predstavio, koja podrazumeva da se saberu najmanje godine planeta u aspektu, pa taj zbir ali i vrednosti zbira podeljene sa 1/2, 1/3 ili 2/3 daju godine u kojima se događaj može manifestovati.

Radi same teme, evo nekih opštih značenja konfiguracija koje Rafael navodi.

Citat
I EFEKTI PERIODIČNIH DIREKCIJA SATURNA

    Kada je Saturn na ovaj način direktovan prema radikalnoj poziciji Sunca, to je izrazito zlo a taj period života nesrećan, izazivajući sramotu, gubitak časti, posla, a ako je Sunce hajleg onda i teške bolesti.
    Prema Luni zla su još veća, pa dodatno još mnogo smrti i nevolja među rođacima.
    Prema Veneri, velike nevolje sa ženama, razočaranja u ljubavnim vezama itd.
    Prema Merkuru, gubitke u poslu, kroz dokumenta, mladolike osobe its.
    Prema Marsu nesreće, a prema Jupiteru gubitke novca.

II EFEKTI PERIODIČNIH DIREKCIJA MARSA

    Mars proizvodi raznovrsna zla jednako kao i Saturn. Ali dok su Saturnova uglavnom očekivana i produžena otprilike 6 meseci pre i posle egzaktnosti direkcije, Marsova se dešavaju brže. Priroda efekata je slična Saturnovim, osim što u natalima izaziva ljubavne intrige ili brak kada aspektuje Veneru, svađe kada aspektuje Merkura. Nepobitna je činjenica da onaj ko ima Marsa i Veneru u aspektu na rođenju, biće u ljubavnoj vezi u svojoj 19. godini. To je jednostavno obećano povratkom Marsa na svoju poziciju svakih 19 godina. /greška - na svakih 15 godina!/

III EFEKTI PERIODIČNIH DIREKCIJA JUPITERA

    Jupiter je, naravno, benefik onoliko koliko su ovi [Mars i Saturn] zli; preko Sunca, što se dešava na svakih 12 godina, donosi ugledne prijatelje, prosperitet i važna poznanstva; preko Lune brak ili dobit na račun žene, slično i preko Venere; preko Merkura dobit u poslu; preko Marsa prijatelje u muškom horoskopu, a udvaranje ili brak u ženskom; preko Saturna obnovu starih poznanstava.
    Njegovi efekti su opipljivi pa je to razlog zašto svakih 12 godina života prilično nalikuju jedni drugima u svojim benefičnim efektima.

IV EFEKTI PERIODIČNIH DIREKCIJA SUNCA

    Sunce je aktivni signifikator u svakom horoskopu: prirodni signifikator časti i ugleda, a slučajni signifikator života i zdravlja. Kada je direktovano prema konjunkciji, semikvadratu, kvadratu, seskikvadratu ili opoziciji sa Saturnom ili Marsom tokom svog devetnaestogodišnjeg ciklusa, to je vrlo opasno. Njegove konjunkcije, semisekstili, sekstili, kvintili, trigoni i bikvintili sa Jupiterom ili Venerom su srećni. Naravno, svako ko ima aflikovano Sunce na rođenju, svake 19. godine ima ozbiljnu bolest ili je u čudnoj nevoli, jer se tada vraća na radikalnu poziciju.

V EFEKTI PERIODIČNIH DIREKCIJA VENERE

    Venera je benefična, mada manje u odnosu na prirodu Jupitera. Njeni aspekti su vredni praćenja, ali su više prolazni.

VI EFEKTI PERIODIČNIH DIREKCIJA MERKURA

    Merkur u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Saturnom ili Marsom je izrazito zao, dok njegov prelazak preko mesta Lune uopšteno donosi putovanja. U vezi s ostalim, priroda planete s kojom je u kontaktu mora biti razmotrena.

VII EFEKTI PERIODIČNIH DIREKCIJA LUNE

    Luna je moćni signifikator, jer svojim brzim kretanjem, prolazeći kroz tri cela znaka godišnje, proizvodi mnogobrojne minorne događaje u životu, i dobre i zle - u kom god se svetlu oni pojavili, ne prođu a da ne uzrokuju mnogo prolazne sikiracije ili benefita. Njeni efekti se mogu očekivati oko 3 nedelje pre [egzaktnosti], ali se retko prolongiraju.
« Poslednja izmena: 12.04.2021, 11:24:21 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Prognostičke metode prema Rafaelu
« Odgovor #1 poslato: 06.04.2021, 18:57:29 »
U nastavku, Rafael pominje progresivne direkcije i kaže kako ih moderni astrolozi zovu sekundarnim, mada njemu nije jasno zašto je to tako kada te direkcije radije oslikavaju primarno kretanje signifikatora. Ovde jasno vidimo ozbiljnu konfizuju koja je uneta, pa ako astrolozi ne znaju zašto se nešto naziva kako se naziva, kako će tek onda znati oni koji pokušavaju nešto da nauče? Na kraju, pošto je dete krstio ko je kako hteo, ne zna koja tehnika je koja i kako se zapravo zove.

Dalje, kaže kako rimski astrolog Julije Firmik vrlo hvali ovaj tip direkcija nazivajući ih primarnim. Ali Rafael ipak smatra da je prikladnije da se te direkcije zovu progresivnim, jer oslikavaju pravo dnevno progresiranje nebeskih tela. Računanje je, kaže, jednostavno jer je dovoljno samo pogledati u efemeride za svaki naredni dan (što će dati pregled u toku jedne godine) i dva časa za svaki mesec.
Na primer: Luna na 15°11' Strelca, a Mars na 26°37' Device - dvadesetdva časa nakon rođenja biće egzaktan kvadrat Lune i Marsa. Detetu koje ima ovu postavku planeta to je navodno donelo upalu pluća i probleme u grudnom košu koji su zahtevali hiruršku intervenciju u jedanaestom mesecu po rođenju. Takođe iznosi podatak da je dete bilo vrlo bolešljivo prvih 6 meseci i u stalnoj opasnosti.

Na ovom primeru koji Rafael daje, jasno je da je reč o sekundarnim progresijama. Pa se postavlja pitanje koje su onda direkcije ili progresije u pitanju tamo gde se poziva se na arapsko-persijski astrološki korpus, jer deluje da je reč o jednoj te istoj tehnici. Moguće da su jedne od njih konverzne. Kako bilo, sasvim je sigurno da se Julije Firmik nije pozivao ni na kakve sekundarne progresije, bar koliko nam je sa ovim dostupnim materijalom poznato.

Navodi još jednu situaciju u vezi s ovim horoskopom. Brojeći udaljenost između mesta Saturna na rođenju i mesta opozicije Lune na 15°11' Ge, nalazi se blizu 22° što označava 22 meseca (jer se Saturn pomera 1° mesečno). Baš je u to vreme dete palo i slomilo ključnu kost. Ovaj podatak bi, prema njegovim rečima, bio potvrda tačnosti ranije pominjanih periodičnih direkcija.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Prognostičke metode prema Rafaelu
« Odgovor #2 poslato: 06.04.2021, 18:58:46 »
Metod koji je Rafael najviše hvalio jesu primarne zodijačke direkcije. Danas nam je lako da se igramo sa opcijama koje postoje u Morinusu i drugim softverima, pa možemo da biramo da li želimo zodijačke ili mundane, sa ili bez latitude, po Plasidusu, Kampanusu, Regiomontanu ili Ptolomeju, po ovom ili onom ključu... Međutim, ručno računanje ovih direkcija je paklen posao za koji je potrebno mnogo vremena i koncentracije, i vladanje matematikom, na prvom mestu trigonometrijom.
U svakom slučaju, Rafael daje neka tumačenja direkcija pa ću ih postaviti ovde.


Materijal sa starog foruma

1. Ako su natalno, SO i JU ili VE u dobrom aspektu, efekti bilo kakve loše direkcije su umanjeni. Ako su SO i LU slabi ili aflikovani, dobri aspekti u direkcijama neće imati očekivanu snagu.
2. Ako je hajleg jak, neaflikovan i u elevaciji i ako je znak u usponu prav (Le, Vi, Li, Sc ili Sa), onda loše direkcije prema hajlegu u ranim godinama mogu doneti tek malo bolešljivosti, a često mogu proći i da se ne osete. Ali ako je hajleg natalno aflikovan onda će loše direkcije doneti bolest, a ako su veoma jake - smrt.
U Rm, ako su znaci loši onda loše direkcije čak i prema LU uzrokovaće bolest, ali ne i smrt, osim ako je i SO aflikovano.
3. Aflikovana planeta u natalu ima veću moć izazivanja bolesti i to svaki put kada direkcijom dođe u kontakt s luminarima. Istu stvar treba primeniti i na materijalno stanje odnosno bogatstvo. Ako planete siginifikuju bogatstvo ili dobit, onda dobre direkcije donose mnogo, a loše direkcije donose malo ili nimalo. Ali ne donose velike gubitke.
Međutim, ako planete natalno ukazuju na siromaštvo, onda će dobre direkcije donositi malo, a loše će biti daleko moćnije [i štetne].
4. Kod natusa kod koga su pokazatelji neke stvari umereni (ni mnogo loši, ni mnogo dobri), periodi kako loših tako i dobrih direkcija podjednako će se osetiti.
5. Ako je natalno prikazano dosta putovanja, onda će direkcije MA i ME generalno donositi putovanja. Međutim, ako natalno nema pokazatelja putovanja ili su oni slabi, onda će ove direkcije funkcionisati na nekom drugom nivou.
6. Kada se koriste direkcije potrebno je istovremeno pratiti i tranzite. Ako su na mestima loših direkcija tranziti malefika, efekat direkcije će biti još moćniji i lošiji. Dobre direkcije i tranziti benefika - suprotno.
Loše direkcije i benefični tranziti (i obrnuto) poništavaju jedni druge. Ako nema drugih direkcija u tom momentu, efekti direkcije se neće osetiti.
Npr. ako nađemo LU90°SA i u to vreme je JU60°LU, ova direkcija neće raditi jer će JU korigovati zlo. Ali ako je SA u konjunkciji sa LU ili SA, onda će se direkcija ispuniti i biće veoma moćna.
7. U tranzitima, efekat imaju sve planete iznad VE, a MA je posebno bitan kada je retrogradan. Nekada i SO može imati uticaja, ali to je uglavnom kada je u konjunkciji sa tačkom neke direkcije.
8. Kada se posmatraju direkcije, najpre je potrebno zabeležiti vladare kuća.
Npr. LU90°SA ide iz 2. (LU) i 6. (SA) kuće, a aktivira se iz 10. nekim tranzitom. Takva direkcija će biti primarno vezana za posao i novac. Ali ako se aktivacija vrši tranzitom iz 8. kuće, postoji velika opasnost od bolesti, čak možda i smrti, jer će se uticaj vršiti iz malefičnog polja prema 2. i 6. Posebnu pažnju treba obratiti na sam položaj planeta u tim kućama. Ako prema direkciji LU90°SA imamo tranzit SA u 2, gde se aktivira natalna LU u toj direkciji - gubitak novca i bankrot. Ako je tranzitni SA u 6, onda aktivira natalnog SA i direkciju prema LU, pa će ugroziti zdravlje.
9. Direkcije iz kardinalnih znakova i uglova su najjače i najmoćnije. One koje idu iz sledujućih ili kadentnih kuća sporije su i blaže.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Prognostičke metode prema Rafaelu
« Odgovor #3 poslato: 06.04.2021, 19:00:08 »
Direkcije Sunca

0°, 90°, 180° ili // SA - loša direkcija; donosi nevolje, ruši zdravlje, um, bogatstvo, a ponekad izazove i smrt. Ako aspekti padaju u 4. kuću ili su SO ili SA vladari 4, može doneti smrt ocu. Ako je u pitanju 2. kuća - gubitak novca. Ako natus natalno nema jače postavke benefika, ova direkcija može doneti kompletan brodolom i krah na svim poljima. Slično, ako je direkcija vezana za 10. polje. Ako je vezana za 1. polje - bolesti mozga i mentalne aflikcije, reumatske i hronične bolesti, padovi, iznenadne nesreće koje mogu rezultirati smrću. Ako je u pitanju 3. kuća - problemi sa rođacima i na putovanjima. U 6. kući - mnogo bolesti, ponekad i smrt. Slično i sa 8. kućom. Ako je direkcija u 11. kući - loši prijatelji zbog kojih natus može biti opljačkan, a 12. donosi zatočeništvo. Bitno je proceniti kojim kućama vladaju SO i SA.
U Rw - gubitak muža, smrt roditelja, tuga, teški gubici.

60° ili 120° SA - vrlo moćna direkcija, naročito ako su su SO ili SA dobri u natalnoj postavci ili su vladari 1, 10. ili 2. kuće. Tada direkcija donosi slavu, dobit i čast, nove prijatelje i uticajne ljude, poklone. U Rw može ponekad doneti brak.

0°, 60°, 120° ili // JU - generalno veoma dobre direkcije; uvećanje bogatstva, časti, prosperitet i dobri prijatelji. Svi poslovi se završavaju taktično i vešto. Paralel je naročito dobar i traje nekoliko godina, sa manje ili više uticaja. U Rw  - bračna ponuda ili brak.

90° ili 180° JU - loše direkcije, naročito za novac (čak su lošije nego sa SA), problemi sa zakonom, spekulacije, loše zdravlje, bolesti krvi i poremećaji organizma. Ako je direkcija vezana za 7. kuću - loše od zakona i sudskih procesa; 2. i 10. kuća - loše za novac i posao; 12. - opasnost od zatvora; 1, 6. ili 8. - loše zdravlje. Osoba sa JU na MC koja je stekla bogatstvo ovom direkcijom ga potpuno gubi (autor je naveo primere nekih natala).

0°, 90°, 180° ili // MA - oštre zaraze, bolesti, groznice, nesreće, povrede, paljevine, eksplozije, povrede, koleri, ujedi pasa, boginje itd. Znaci koje okupiraju SO i MA su veoma bitni. Vatreni će ukazati na pištolje, eksplozije, munje, groznice. Vodeni na pritisak i davljenje. Vazdušni na lom kostiju. Zemljani na padove, giljotinu, vešanje.
U Rw - opasnost od smrti na porođaju. Efekti ovih direkcija su iznenadni, a tranzit SO ili MA preko tačaka direkcije dodatno je ojačavaju.
Autor zapaža da kada su SO i MA u fiksnim znacima (natalno ili direkcijom), natus je u opasnosti od bolesti srca ili iznenadne smrti, a ako je u Ge ili Sa - upala pluća. Ove direkcije su još snažnije ako su SO ili LU aflikovani radikalno od strane SA ili MA.
Ove direkcije donose još i tuče, svađe, bes, nasilje, pljačke, gubitke kroz požare ili pijanstvo.

60° ili 120° MA - dobit od ljudi tipa MA, čast, unapređenja, aktivnost i završavanje poslova, promena mesta boravka, zdravlje, vitalnost, snaga. Ipak, um je podložan iritacijama, natus se brzo ljuti. Kraljevima i vladarima ova direkcija donosi nove teritorije, uvećanje armije, čast i veliku slavu. Ove direkcije donose brak u Rw, ali je taj brak često praćen brojnim neslaganjima i obično završava razvodom.

0°, 60°, 120° ili // VE - sretno i prijatno vreme, natus je sklon zabavljanju i užicima, dobri odnosi sa ženama. Konjunkcija ili paralel u Rm donosi brak, dok u Rw često prođe bez ikakvog uticaja ili eventualno na pomolu bude veza ili avantura.

90° VE - ukazuje na gubitak novca kroz žene i ekstravaganciju, pohlepu kroz decu, natus je podložan piću i lošem društvu.

0°, 60° ili // ME - učenje, knjige, literatura, studije, mnogo posla, jaka mentalna aktivnost, putovanja (naročito ako su SO ili ME vladari 3. ili 9), slava i zasluge kroz izume (ako je natalni pokazatelj takav), unapređenja. Autor navodi da je imao samo jedan slučaj da je žena stupila u brak pod ovom direkcijom i to sa mlađim muškarcem i tada su SO i ME bili u Vi u 7 kući.

90° ME - problemi kroz ugovore, spise, dokumenta, verbalnu i pisanu reč.

0° LU - u Rm donosi dobit, uspeh, slavu i posperitet (samo pod uslovom da su natalno snažni), često brak ako je u 7. ili 10. kući, nove prijatelje, poznanstva i unapređenja. U Rw je ova direkcija veoma loša i donosi upale, groznice, loše zdravlje (ako je u 8. i smrt), gubitak novca (u 2), loš brak i probleme kroz muža (ako je u 7).

60°, 120° ili // LU - vrlo dobre direkcije; prijateljstva, zasluge, popularnost, prosperitet, razni uspešni poslovi. Paralel često donosi brak i u Rw i u Rm, čast i unapređenja.

90° ili 180° LU - vrlo loše direkcije; puno gubitaka i nevolja, neuspesi, šteta od moćnih i uticajnih ljudi, smrt roditelja, gubitak žene. U Rw donosi pobačaje, bolesti i mogućnost smrti ako je radiks slab. Ako direkcije idu iz vodenih znakova, natus će biti podložan opijanju i lošem i niskom društvu. Ako je u 12. - opasnost od zatvora, gubici kroz trgovinu i opšta nesreća.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Prognostičke metode prema Rafaelu
« Odgovor #4 poslato: 06.04.2021, 19:01:29 »
Direkcije Lune

0°, 90°, 180° ili // SA - vrlo loše direkcije; gubitak posla i novca. Ako su SA ili LU u 2. - opasnost od bankrota, razočaranja, pohlepa, tuga. Može izgubiti dobru ženu, majku ili dete (Rm), i slični događaji koje mogu doneti veliku tugu. Ako je hajleg slab i aflikovan natalno, onda će natus biti podložan bolestima, a um pun strahova.
U Rw su ove direkcije posebno nesrećne, donose brojne bolesti i u puno slučajeva smrt, gubitak materijalnog dobra, prijatelja, roditelja, brojna razočaranja i patnje.

60° ili 120° SA - dobit u poslu, popularnost, krediti i bogatstvo, novi prijatelji. Um natusa je ozbiljan, postojan, natus je odgovoran i uredan u poslu, društven (ali ne mnogo).

0°, 60°, 120° ili // JU - vrlo dobre direkcije, posebno za novac i bogatstvo, unapređenja, uvećanje posla, bogatstva, časti i slave. U Rw obavezno donosi brak, a u Rw  dobro zdravlje, uživanje i dobit.

90° ili 180° JU gubitak bogatstva, loše za spekulacije, rad sa advokatima, zemljoposednicima. Natus je podložan trošenju, često pozajmljuje novac, zadužuje se. U Rw donosi gubitke, bolesti krvi i česte glavobolje.

0°, 90°, 180° ili // MA - natus je impulsivan, svađa se, polemiše, podložan je nesrećama i akutnim bolestima (sve bolesti tipa MA). Takođe pesak ili kamen u žuči, podložnost povredama i udarcima, ubodima, probodima, operacijama, lom kostiju. Ako natal podržava, natus može počiniti krađu ili krivotvorinu i dospeti u nevolju. Patnja zbog lošeg društva i nemoralnih žena (Rm), odaje se piću, troši novac, indiferentan, nepažljiv, nevolje na putovanjima. Ako MA ima dostojanstvo u 1. ili 2. kući - gubitak kroz požar ili pljačku. Slično i ako je MA snažan u 7.
Autor navodi minimalan broj brakova u Rm u ovim direkcijama, uglavnom se brak sklapa u nekakvoj žurbi, ali kasnije sledi brz razvod.
U Rw donosi neuspehe, gubitak posla, loše zdravlje, nesreće, gubitak morala. Udate žene mogu očekivati svađe sa muževima ili razdvajanje, što ukazuju pozicije planete.

60° ili 120° MA - aktivnost, putovanja, vežbe, uvećanje posla. Natus je hrabar, darežljiv, traži društvo i žene (Rm), uživa u zdravlju i poslu, preduzima nove poduhvate. Generalno uspeh.
U Rw nije toliko sretno - naklonjenost muškom društvu, zaljubljivanje zbog čega upada u nevolje.

0° SO - U Rm donosi dobit, aktivnost i uvećanje posla i često brak. Natus je darežljiv, slobodan i otvoren.
U Rw nije toliko povoljan, donosi lošije zdravlje, groznice, upale i ponekad smrt (ako je u 6. ili 8). Za posao nije toliko nepovoljno. Na uglovima utiče na vid, posebno ako je MA natalno na nekom od uglova.

60°, 120° ili // SO - donosi velike i moćne prijatelje, upoznavanja, a paralel je jak pokazatelj braka, unapređenja, uspeha u trgovini, spekulacijama. Generalno sretno vreme. U Rw takođe dobro zdravlje i mnogo dobrih prijatelja.

90° ili 180° SO - loše vreme za sve. Ukazuje na mentalne ili fizičke patnje, akutne bolesti, gubitke u trgovini, pad u poslu, bankrot, gubitak prijatelja, smrt žene ili rođaka i generalno nesrećno vreme. U Rw lošije zdravlje i puno teških događaja.

0°, 60°, 120° ili // VE - prijatan, sretan period. Ukazuje na brak kod oba pola. Natus se odaje zadovoljstvima i društvu žena (Rm). Onima koji su u braku donosi prinovu i sreću u domu. U Rw donosi dobro zdravlje, miran um i dobru sreću. Konjunkcija i paralel su naročito važni za brak.

90° ili 180° VE - problemi kroz žene, neprijatnosti kroz dom i porodicu, skandali, gubici i ekstravagancija, razočaranja u ljubavi, svađe sa ženama, ponekad gubitak deteta. U Rw lošije zdravlje, pohlepa od suprotnog pola, razočaranja i tuga.

0°, 60°, 120° ili // ME -  studije, putovanja, mentalna aktivnost, uvećanja bogatstva, književni rad, zakonske stvari, prosperitet.

90° ili 180° ME - loše za suđenja, svađe sa ljudima posebno tipa ME, neuspeh u publikacijama, loše za putovanja. Natus treba da pazi na pisma, ugovore, dokumentaciju i sl.

0°, 60°, 120° ili // LU - promene, dobit od žena, novi prijatelji, putovanja, uvećanje posla. U Rm - jaka želja za ženskim društvom.

90° ili 180° LU - gubici, pohlepa od žena, razočaranja, pad popularnosti. U Rw donosi loše zdravlje.

Autor ponovo napominje da treba imati u vidu kuću i znak gde se direkcija odvija, takođe kuća i znak iz koje promisor dolazi i konačno, kojim kućama vladaju učesnici direkcija.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Prognostičke metode prema Rafaelu
« Odgovor #5 poslato: 06.04.2021, 19:03:15 »
Direkcije Saturna

0°, 60°, 120° ili // JU - dobro samo ako je JU snažan - nasledstvo, pokloni, dobit kroz suđenja, čast, unapređenja. Svi aspekti su bolji od konjunkcije.

90° ili 180° JU - gubici kroz zakon, prijatelje. Natus biva uvučen u teškoće i probleme, sramota i beščašće, pad popularnosti, propast banaka što može uništiti ušteđevinu, kapital i opšti mir natusa.

SA i MA u dobrim direkcijama nisu naročito važni osim ako jedan ili oba nisu vrlo snažni. Tada se stimuliše energija natusa, pa on postaje hrabar, odlučan, staložen.

SA u aflikciji sa MA - ako su na ASC, 7. ili 10. polju, to donosi zlo i natus može počiniti kriminalno delo; um je ljut i nasilan, borben; natus se okreće lošim navikama. I ove direkcije se ne osećaju previše, osim ako su SA i MA snažno položeni ili imaju slučajno dostojansvo.

SA u aflikciji sa VE - pohlepa, teški događaji, razočaranja, gubitak rođaka, žene, tuga, zavođenje, smrt potomstva, duboka tuga usled gubitka, pijanstvo, loše navike i loše društvo. U Rm - žene niskog morala.

SA u dobrim direkcijama sa VE - um je miran, rezervisan, oprezan, ide na poštenje.

SA u aflikciji sa ME - kratak fitilj. Ako postoje pokazatelji natalno, natus je podložan pljački, krađi, zbog čega upada u neprilike, svađa se i meša sa lošim društvom.

SA u dobrim direkcijama sa ME - mirnoća uma, staloženost, diskrecija, ozbiljnost, vrednoća, studije.

Ostale direkcije

JU u aflikciji sa MA - iako ova direkcija nije dobra, ona sama nije previše jaka. Ukazuje na gubitke kroz spekulacije, gubitke kroz trgovinu i novčane transakcije. Ako je JU natalno aflikovan, natus će trošiti novac na klađenje, pijančenje, kocku,suđenja i sl.

JU u dobroj direkciji sa MA - inklinira ka dobru, jaka energija, optimizam, uvećanje materijalnog bogatstva.

JU u aflikciji sa VE - trošenje novca na odeću, na žene (Rm), gubici kroz spekulacije i trgovinu.

JU u dobrim direkcijama sa VE - uspeh, uvećanje bogatstva, dosta ženskog društva (Rm), provod, uživanje.

JU u konjunkciji i dobrim direkcijama sa ME - unapređenja, dobici kroz pisma, nasledstvo, aktivnost i poslovi, slava, popularnost, zasluge, miran i pozitivan um.

JU u aflikciji sa ME - greške suđenja, problemi sa nasledstvom i rođacima, manji novčani gubici, nevolje, zatvor zbog neke krivotvorine ili pljačke. Ako je ME natalno loše položen - opasnost od mentalne neuravnoteženosti.

MA u aflkciji sa VE - društvo loših žena (posebno u Rm) zbog kojih pati zdravstveno, skandali, svađe u domu i porodici posebno ako je natus u braku, piće, debate, tuče. Ako je MA u 5, 7. ili 10. kući natalno, onda je ova direkcija veoma loša za Rw jer donosi loše zdravlje, nervozu, nekad pobačaj.

MA u dobroj direkciji sa VE - sreća, sloboda, uživanje u ženskom društvu (posebno Rm), piće, trošenje novca na zadovoljstva.
Nijedna direkcija MA prema VE nije dobra u moralnom smislu, kako u Rm, tako i u Rw.

MA u aflikciji sa ME - loše za um, svađe, prevare, krađe, falsifikovanje dokumenata i papira, kazne, patnja zbog sopstvene nepromišljenosti i brzopletosti, mešanje sa lošim društvom; natus može biti osuđen, a takođe može počiniti neki nasilni čin.

MA u dobroj direkciji sa ME - aktivnost, energija, uvećanje posla, unapređenja, brz um.

VE i ME - direkcije ovih planeta nisu od velike važnosti. Konjunkcija i paralel donose društvo, pesmu, umetnost, nove prijatelje i slično.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).