Anketa

U kom znaku vam se nalazi Mars?

Ovnu
Biku
Blizancima
Raku
Lavu
Devici
Vagi
Škorpiji
Strelcu
Jarcu
Vodoliji
Ribama

Autor Tema: Mars  (Pročitano 300 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Mars
« poslato: 06.04.2021, 14:14:32 »
Dodatni materijal za čitanje:
O Marsu
Vetije Valens o planetama
Heronimo Kortes o Marsu
Nije dozvoljeno kopiranje.
Bojan

Henri Koli

Mars je muška, noćna planeta, tople i suve prirode, manji malefik, tvorac sukoba, rasprava, svađa i razdora, potrebno mu je oko 2 godine da obiđe Zodijak.
Označava osobu srednjeg rasta, snažnog i skladnog tela, cvrenog tena; kose koja je crvene ili boje peska, oštra ili kovrdžava, očiju boje lešnika, brzih, oštrih i prodornih. Furiozna, ponosita i drska, smela, brbljiva, hvalisava i lažljiva; na kraju, snažnog i vitalnog tela, krupnih kostiju.

Kvaliteti i profesije: uglavnom označava vojnike ili one koji se služe oružjem ili alatom za sečenje, apotekare, časovničare, berbere, farbare, kožare, hirurge, kasapine, topdžije, kovače, maršale, izvršitelje itd. Naginje radije koleru nego razdraganosti ili melanholiji.
Kada je dobro postavljen daje hrabre ljude, darežljive, hitre, nemarne prema bogastvu, mnogo predane borbenim delima. Ali ako je loše postavljen, podstiče ljude na tiranska dela, na krađu i ubistvo, i svaki vid pobune.
U pitanjima je opšti signifikator koleričnih seljaka (osim ako je dobro postavljen), takođe označava rat, razdor i rasprave, i svaki vid okrutnosti.

Ričard Bol

Priroda: Mars je superiorum infimus, najniži od tri superiorne planete, a našem vidu se prikazuje u vetranoj, crvenoj blještavoj boji, završava svoju revoluciju za oko 2 godine. Muški, dnevni /trebalo bi noćni/, topao i suv. kolerične prirode, vatren, manji malefik, svađalica, svadljiv i polemičan.

Opis: označava osobu snažnog i spremnog tela ali srednje visine, okruglog koščatog lica i crvenkastog tamnijeg tena, prodornih očiju boje lešnika, samouverenu, hrabru, uzvišenog i neustrašivog duha, kose koja je boje peska, lana ili crvena i mnogo kovrdžava.

Dobro postavljen: označava onog ko je razboritog ponašanja u ratu, niko ga ne može nadmašiti; on je hrabar i odlučan, zahteva svu slavu za sebe ali nikom neće odati počasti.

Loše postavljen: ukazuje na varljivu osobu, onog ko započinje kavgu, ko izaziva štetu, lopova, izdajnika, impulsivnog i nehumanog, krivokletnika, nemirnog. Huškač koji se ne boji Boga niti đavola niti poštuje ljude.

Osobe i profesije: osvajači, generali, otimači, tirani ili prinčevi koji vladaju pritiscima ili tlačenjem, pukovnici, kapetani i vojnici, hemičari, lekari, apotekari, hirurzi, topdžije, izvršitelji, maršali, vodnici, kasapi, pekari, kovači, kradljivci, rezači, erberi, časovničari, kuvari i stolari.

Biljke i drveće: vodeni biber, kopitnjak, borovnica, slatki bosiljak, bljuštac, vodeni razgon, genista, volovod, kozlac, iglica, kravačac, ljutić, trpučevka, vatreni grm, beli luk, luk, biber, rabarba, beli glog, hmelj, gorušica, štitara, kopriva, duvan, glavočika, zečina, rezeda, grbica, rotkiva, ren, mitridat, kovrdžavi stričak.

Leopold od Austrije

Mars je muški, noćni, malefik, topao i suv, označava braću i kraj mladosti, vlada gvožđem (i još više ako je Saturn s njim); označava nadzornike u [javnim] kupatilima i kovače i pekare. Ako je Jupiter pomešan s njim, označava one koji rade s bakrom; sa Suncem, koji kuju novac; sa Venerom, koji izrađuju ženski nakit; sa Merkurom, koji vezu; sa Lunom, koji rade s vunom.

Desno uho je njegovo, jetra, psi i otrovne životinje, šteta od gvožđa, oholih ljudi, krivokletnika, podrugljivaca; bolesti krvi, groznice, pad s visine; ukus je gorak, boja crvena, leva nozdrva.

Baca svetlost 8° ispred i iza. Firdarskih godina ima 7, najveće godine su 284, velike 66, srednje 40.5, a najmanje 15.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Mars
« Odgovor #1 poslato: 06.04.2021, 14:15:25 »
Materijal sa starog foruma
Medeja
Nije dozvoljeno kopiranje.
Raphael - Manual of astrology

Mars, sledeća planeta nakon Jupitera, je neobične boje i vidimo je kao vatru ili varnicu na nebu, pogoto kada je najbliži zemlji, i ovo ga dosta razlikuje od drugih planeta. Ovo je topla, suva, vatrena, kolerična, noćna, malefična i nasilna planeta, i astrološki gledano uzrokuje bes, svađe, rasprave, nasilje, ratove, ubistva i krvoprolića. U svakom slučaju je daleko od srećne planete, ali nije toliko loš kao Saturn, jer njegovi uticaji nisu toliko trajni; u tom smislu, uticaj Saturna se može uporediti sa tihom, ali fatalnom bolešću, a uticaj Marsa sa akutnom groznicom, gde on gasi svoju žeđ u vitalnoj snazi pacijenta. Mars daje jako, čvrsto telo, ali nižeg rasta, koščatu, mišićavu građu, crvenkast ten, prodorne zelene oči, svetlu ili crvenu kosu i grubo, oštro lice, često sa ožiljcima i belezima. Kada je srećan odnosno u dobrim aspektima sa glavnim signifikatorima i dobro položen, kaže se da daje neustrašivu, nasilnu, plahovitu i netolerantnu osobu, koja obožava ratove, bitke i svaku vrstu takmičenja, ali i ponosnu, razumnu, čak i velikodušnu. Ako pravi loše aspekte ili je u lošem dostojanstvu, natus nema vrlina, sklon je nasilju, svađama, kriticizmu, pljačkama, ubistvima, izdajama i svakom vidu okrutnosti i zla.

Prava priroda Marsa je bes i voli da se svađa i pravi smicalice svake vrste; ljudi rođeni pod njegovim uticajem su ekstremno zlobni, tvrdoglavi, neučtivi, grubi i svirepi. Slobodno se može reći da je „gorčina njihovog gneva ubojita“. Očekuju od drugih potpuno pokoravanje; i, mada su često velikodušni, retko kad su ljubazni i društveni. Ovakvi ekstremi nisu toliko česti (izuzev primera Nerona ili Ali Paše; i u ovakvim slučajevima ih i stigne ista crna sudbina kao i one koje su lično zlostavljali) i aspekti drugih planeta je ublažavaju; ali obično su vešala „kraj karijere“ tipičnog „Marsovog deteta“.

Stari astrolozi su Marsu pripisivali vladarstvo nad žučnom kesom, levim uhom, glavom, licem, telesnim mirisima, maštom, bubrezima i genitalijama; bolesti koje se pripisuju ovoj planeti su male boginje, žutica, groznice, upale, čirevi, šećerna bolest, otežano mokrenje, opekotine, rane i modrice i sve inflamatorne bolesti. Prijatelj je sa Saturnom, Jupiterom, Suncem, Venerom i Merkurom i jedini neprijatelj mu je Luna.

U horarnim pitanjima simboliše generale i komandante u vojsci, vojnike, oficire, hirurge, hemičare, lekare, apotekare, farmaceute, kovače, sajdžije, berbere, sve one koji u radu koriste oštre predmete, sve poslove koji uključuju vatru, kao i one koji štave kožu, kovače, stolare, zidare, skulptore, kuvare, krojače, pekare. Kada je loše položen označava lopove, razbojnike, dželate, stražare u zatvorime i sve egzekutore.

Od životinja, Mars označava mastifa, vuka, tigra, pantera i sve slične zveri koje su proždrljive i predatori; takođe označava ajkule, štuke, mrene, električne jegulje i sve ribe koje mogu povrediti čoveka. Od ptica, sokola, jastreba, gavrana, supa, sovu, kormorana, vranu, svraku i sve ptice grabljivice.

U svetu biljaka Mars vlada svim biljkama koje su tople i suve, ili imaju oštre, zašiljene listove, zatim onima koje su crvene ili rastu na visokim, kamenitim mestima, kao što su čičak, drač, šipak, kopriva, crni luk, beli luk, rotkvice, slačica, đumbir, biber, kukuta, gorčika, kao i svo drveće koje je trnovito i bodljikavo.

U svetu minerala, vlada krvavim kamenom, magnetitom, jaspisom, azbestom, ametistom, dragim kamenjem; kao i gvožđem, čelikom, arsenom, antimonom, sumporom i svim supstancama koje su lako zapaljive (različiti zapaljivi gasovi, kao što su primetili moderni astrolozi).

Označava sva mesta gde je prisutna vatra ili krv, kao što su laboratorije, kotlarnice, destilaterije, pekare, pećnice, kovačnice, klanice i slično. Uživa u zapadnoj četvrtini neba i donosi zapadne vetrove sa munjama, gromovima, meteore i suv, otrovan vazduh.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže AleksandarDiGuncati

Odg: Mars
« Odgovor #2 poslato: 06.04.2021, 14:15:43 »
Овде пише да је пријатељ са Меркуром, у Делу о Меркуру наводи се да је Меркуру непријатељ Марс. Какви су то пријатељско непријатљски договори?
 

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Mars
« Odgovor #3 poslato: 06.04.2021, 14:16:55 »
Takav je stav ovog autora. Postoji i ovakvo viđenje.Ili nešto ovako (savremeni tradicionalisti)


Merkur i Mars jesu jedan drugom neprijatelji prema većini autora, ali ima i situacija gde imamo mešane pokazatelje. To ne treba da čudi, zato što ti možeš da smatraš neku osobu prijateljem dok istovremeno ta osoba ne vidi tako.

Konkretno, Lili navodi da Mars za neprijatelja ima Sunce, a za Sunce da mu je Mars prijatelj. Slično, Saturn za prijatelja ima Sunce, ali Suncu je Saturn neprijatelj. Drugim rečima, iz ugla Marsa Sunce je neprijatelj, neko ko smeta i gde Mars ne može da se okoristi; s druge strane Sunce u Marsu vidi potencijalnu korist za sebe (npr. vojnik ili obezbeđenje).
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže AleksandarDiGuncati

Odg: Mars
« Odgovor #4 poslato: 06.04.2021, 14:17:09 »
Ахх, сад је потпуно јасно. Хвала