Anketa

U kom znaku vam se nalazi Luna?

Ovnu
Biku
Blizancima
Raku
Lavu
Devici
Vagi
Škorpiji
Strelcu
Jarcu
Vodoliji
Ribama

Autor Tema: Luna  (Pročitano 193 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Luna
« poslato: 06.04.2021, 14:11:47 »
Dodatni materijal za čitanje:
O Luni
Vetije Valens o planetama
Heronimo Kortes o Luni
Nije dozvoljeno kopiranje.
Bojan

Henri Koli

Ovo je ženska, noćna planeta, po prirodi hladna i vlažna; završava jedan ciklus za 28 dana; opšta je signifikatorka u svim pitanjima.
Označava one koji su krupnog i lepog stasa, smeđe kose, svetlog tena, punog i mesnatog tela, smrknutog pogleda, mnogo puta s nekom manom ili defektom na ili blizu očiju; kratkih ruku, mesnatih šaka, sporog govora, debela i flegmatična, promenljiva, zlovoljno stvorenje retko zadovoljno, ne uživa previše niti u lenjosti niti u aktivnosti.

Kvaliteti i profesije: označava najuzvišenije žene, bilo da je reč o kraljicama, vladarkama ili gospodaricama imanja; takođe muškarce čije je zanimanje u vezi s vodom, sve one koji se bave ribolovom, vinare, barmene, babice, medicinske sestre, i sve obične ljude. njima možemo dodati putnike, begunce, nomade; sve osobe koje su nepostojanog i promenljivog ponašanja. Primeti i da se Luna pominje kao opšta signifikatorka bolesnih osoba.

Ričard Bol

Priroda: ona je noćna i ženska, hladna i vlažna, svoju revoluciju završi za 28 dana ili blizu tome.

Opis: daje osrednji rast, okruglo, bledo lice, svetao ten, sive oči koje su često nejednake, mnogo malja na bradi i glavi svetlosmeđe boje; telo punačko, korpulentno, flegmatično, kratkih i mesnatih šaka i prstiju.

Dobro postavljena: Luna predstavlja ingenioznu i dovitljivu osobu koja je sklona mnogim divnim naukama; voli novitete, donekle je nestalna, često želi da se seli i menja svoje boravište; vrlo je malodušna i  lako se uplaši; voli mir, dobrog je ponašanja, nežno i blago stvorenje.

Loše postavljena: osoba je vagabund ili je više lenja i besposlena, odaje se alkoholu, uživa da živi nemarno i prosjački, osoba bez duha, ne voli rad, promenljiva, nemirna, nepostojana osoba.

Osobe i profesije: upravlja kraljicama, vojvotkinjama, groficama i damama; uopšteno ženama zajedno sa Venerom. Takođe, označava putnike i hodočasnike, mornare, ribare, vinare, barmene, pivare, kurire, kočijaše, lovce, moreplovce, babice, medicinske sestre, sladare, najamnike, splavare, spremačice.

Biljke i drveće: gujin jezik, kupus, raštan, hrana koja stvara gasove, pakujac, potočarka, sočivica, barska perunika, ljiljan, bršljan, zelena salata, lokvanj, drenak, pravi mesečinac, jelenski rogovi, debela koka, mak, prkos, mečkovac, šuškavac, bela ruža, kamenika, krvara, bela kamenika, zimski šeboj, vrba.

Leopold od Austrije

Luna je benefik, ženska, noćna i odnosi se na telo i seme.
Sa benefikom označava ugled i vlast i vernost. Sa Marsom došaptavanje /glasine/, sa Saturnom zavist, sa Suncem upravljanje kraljevskim stvarima, sa Merkurom mudrost. Po noći upravlja desnim okom, po danu levim, i sadnjom.
Sa Saturnom žalost, sa Jupiterom razum, sa Marsom bes i impulsivnost, sa Venerom radost i zabavu, sa Merkurom učenje. Njena boja je beličasta, po prirodi umereno hladna i vlažna.

Pripadaju joj majke, sestre, supruge, stomak i pluća, deo mozga, leva strana muškarca po danu, desno oko po noći (i obrnuto); moćna je u dekumbiturama, pitanjima i elekcijama.
Upravlja kravama, stokom i srebrom.

Luna je oštećena kada je pomračena (još gore ako je spaljena na rođenju), ili je pod sunčevim zracima ili združena sa maleficima, ako je u 12. kući, sa Južnim čvorom unutar 12°, ako je južne latitude, na spaljenom putu, ako je na kraju znakova gde su termini malefika, u praznom hodu, spora, u 9. kući od Ascendenta.
Baca svoje zrake ispred i iza 12°.

Firdarskih godina 9, najveće godine su joj 520, veće 108, srednje 39.5, a manje 25.

Luna je signifikatorka svih stvari, ona predaje svoju upravu onoj [planeti] kojoj šalje svoje zrake, i menja svoju prirodu prema onoj s kojom se združuje. Druga planeta je primalac uprave, a ona je izvestilac i predaje im i prenosi od jedne ka drugoj.

Aplikacija Lune označava ono što će biti, u skladu sa postavkom one koja prima aplikaciju.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Luna
« Odgovor #1 poslato: 06.04.2021, 14:12:15 »
Materijal sa starog foruma
Medeja
Nije dozvoljeno kopiranje.
Raphael - Manual of astrology

"Kraljica neba“ kako su je davno zvali, ili Luna, Zemljina saputnica, glavni izvor noćnog svetla, je hladna, vlažna, vodena, flegmatična planeta, podložna ekstremima u astrološkom smislu, i može biti i dobra i zla, u zavisnosti u kakvim je aspektima sa drugim planetama. Kad je ugaona i neaflikovana u horoskopu, obećava ogroman uspeh u životu i konstatnu dobru sreću. Daje puniji stas, svetliji ten, okruglo lice, sive oči, kratke ruke, velike šake i stopala, tromu, krupniju i flegmatičnu građu. Slab vid ili probleme sa očima ako je u lošem aspektu sa Suncem. Konjunkcija, polusekstil, sektil ili trigon sa Jupiterom su izuzetno dobri. Stari astrolozi su joj dodelili vladarstvo nad mozgom, stomakom, crevima, levim okom muškarca i desnim okom žene. Bolesti koje obično donosi su reumatizam,  tuberkuloza, paraliza, problemi sa žuči, šlog, vrtoglavica, ludilo, problemi sa limfnim čvorovima, male boginje, vodena bolest, kao i sve dečije bolesti. Njeni neprijatelji su Saturn i Mars, a prijatelji Sunce, Jupiter, Venera i Merkur.

U horarnim pitanjima, predstavlja mornare, moreplovce, sve zaposlene u javnim službama koji na neki način služe drugima kao što su sluge; takođe sve one koji su na neki način povezani sa vodom i tečnostima. Ako je u dobrom dostojanstvu ili dobro položen, predstavljaće one koji su na visokim funkcijama u navedenim oblastima; kada je loše položena, obrnuto.
Od životinja predstavlja sve one koje žive u ili blizu vode, kao što su vidre, foke, generalno sve ribe; takođe i kameleone, svinje, žabe, mačke, miševe, pacove. Sve školjke su pod njenim uticajem. Od ptica, upravlja guskama, labudovima, patkama, plovkama, sovama, kao i svim pticama koje plivaju ili uživaju u vodi. Od biljaka i drveća, upravlja algama, blagovanjem, ruzmarinom, divljim biberom, tikvama, lubenicama, krastavcem, kupusom, endevijom, pečurkama, makom, lanom, repom i svim ostalim biljkama za koje se kaže da prate kretanje Lune, njen rast i opadanje. Od drveća, upravlja palmom (za koje stari kažu da joj „grančice rastu kako raste Luna“) i svim biljkama i drvećem sočnim i punim soka.

U carstvu minerala, Luna je povezana sa srebrom i srebrnom rudom; sa svim kamenjem bele i zelene boje kao što su kristal, selenit, biseri itd. Kad su u pitanju mesta, predstavlja more, okeane, velika jezera i vodene površine, fontane, polja blizu mora, morske luke, reke, bazene, ribnjake, potoke, močvare, pristaništa, kejeve, izvore, kanale itd.
Luna produkuje onakvo vreme kako prirodno nagoveštavaju njeni mnogi aspekti s drugim planetama, pokazujući svoju osnovnu prirodu ali bez mnogo uticaja na električne struje u atmosferi.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).