Anketa

U kom znaku vam se nalazi Venera?

Ovnu
Biku
Blizancima
Raku
Lavu
Devici
Vagi
Škorpiji
Strelcu
Jarcu
Vodoliji
Ribama

Autor Tema: Venera  (Pročitano 125 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 609
 • Sviđanja: 599
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Venera
« poslato: 06.04.2021, 13:59:57 »
Dodatni materijal za čitanje:
O Veneri
Vetije Valens o planetama
Heronimo Kortes o Veneri
Nije dozvoljeno kopiranje.
Bojan

Henri Koli

Ženska, noćna planeta po prirodi hladna i vlažna; manji benefik, svoju revoluciju završava za oo godinu dana; autorka je zadovoljstava, veselja i radosti.
Predstavlja osobu nižeg stasa ili radije srednjeg rasta, lepo oblikovanog tela, punačkog i debolog, beličastog tena, a ponekad pomalo rumenog, okruglog lica, svetlosmeđe mekane kose, okruglih očiju veselog izgleda.

Kvaliteti i profesije: označava osobe koje uživaju da budu nalickane i uredne, da se često druže, dopadljive učtive osobe; vole neobičnosti; i muškarci i žene imaju veze sa različitim vrstama odeće ili tkanina, i stvarima koje su prijatne za nošenje; draguljari, svilari, koji trguju materijalima, tapaciraju, crtači ili oni koji prodaju parfeme i slični.

Dobro postavljena čini ljude prijatnim, lepog govora, koji vole užitke, društvene i milosrdne itd. Ako je pod lošim uticajima, čini muškarce feminiziranim, ljude malodušnim, požudnim, koji jure za prostitutkama, lenjim, koji su privučeni neradu i lošim navikama.
Venera uopšteno označava žene, mladost, zadovoljstva, gozbe, sve vrste užitaka, veselje, slatke mirise itd.

Ričard Bol

Priroda: blještavo svetle boje; zovu je Hesper ili Večernjača kada se vidi nakon zalaska Sunca, i Lucifer ili Zornjača kada se vidi pred izlazak Sunca. Svoju revoluciju završava za manje od 12 meseci; prirode je hladne i vlažne, ženska, noćna, manji benefik, autorka zadovoljstava, radosti i veselja.

Opis: označava osobu lepog, uspravnog, srednjeg stasa, okruglog i punačkog lica, neobičnog, divnog i rumenog tena, okruglih očiju tamne ili boje lešnika, mekane i lepe svetlosmeđe kose, crvenih usana, i rumenih obraza sa lepim malim udubljenjima u njima, lepog tela u svim njegovim delovima, izuzetnog oblika, zavodljivog lica.

Dobro postavljena: označava osobu koja je razdragane i vesele naravi, koja voli užitke i muziku, koja je uvek čista i uredna, revnosna u odnosima, nema u njoj ničeg sumnjivog niti nepoverljivog, često upetljana u ljubavna pitanja, ispravna vrla osoba bilo da je reč o muškarcu ili ženi.

Loše postavljena: osoba je sklona incsetoidnim radnjama, lumpovanju i razvratu, ne vodi računa o svom ugledu, veri ili reputaciji, običan rasipnik, opseda taverne i pivnice i svako razvratno društvo, lenjivac, nametljivac, neskroman i nevernik. Ako je u horoskopu žene u kvadratu s Marsom bez dobri upliva benefika, to će je učiniti prljavom pijandurom koja psuje; takođe lopovom i lažovom.

Osobe i profesije: sve vrste žena; devojke, žene i udovice; od zanimanja muzičare, slikare, gravere, juvelire, svilare, trgovce materijalima, suknare, vezilje, tapacire, rukavičare, parfimere, igrače, krojače, horiste, crtače i sve one koji se bave stvarima koje služe ukrašavanju i ulepšavanju žena.

Biljke i drveće: balzamski vratić, zova, jabuka, smrdljiva loboda, mrtva kopriva, ivanjsko cveće, breza, kozja noga, puzava ivica, čičak, trešnja, mišjakinja, muskatna žalfija, petlova kresta, ruža, podbel, jagorčevina, bela rada, zlatni puzavac, smokva, končara, bični staračac, divlji pelin, zimzelen, gospin plašt, nana, breskva, kruška, šljiva, jakobov staračac, kiseljak, jagode, ljubičice, loza, pšenica, hajdučka trava, češljugovina, vratić, ostak, resulja, rukola.

Leopold od Austrije

Venera je benefična, noćna, odnosi se na žene, majke, sredstva za zabavu, preljube, jedenje, pijanstvo, muziku. Ako je Saturn pomešan s njom označava naricanje nad umrlima i pevanje onima koji grade kuće; sa Jupiterom, religiozna pojanja i pevanja Svemoćnom Bogu; sa Marsom, pevanje o bitkama i sukobima; sa Suncem, pevanje pred kraljevima; sa Merkurom, pisanje stihova; sa Lunom, pesme putnika.

Upravlja slabostima u trbuhu i genitalijama, levom uhu i bubrezima. Njen ukus je sladak, boja bela. Ona je zvezda telesne lepote.

Baca svetlost 7° ispred i iza. Smokve, kamile, vino i crveni bakar su njeni. Firdarskih godina ima 8 /u tekstu piše 7 što je greška/, najveće godine su 1151, velike 82, srednje 45 i najmanje 8.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 609
 • Sviđanja: 599
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Venera
« Odgovor #1 poslato: 06.04.2021, 14:00:38 »
Materijal sa starog foruma
Medeja
Nije dozvoljeno kopiranje.
Raphael - Manual of astrology

Venera je sledeća po redu nakon Sunca, divna i sjajna planeta, jedina koju je većina antičkih pesnika pominjala u svojim spevovoma (Homer i Hesiod). Njen simbol, koji danas koriste i astronomi, navodno znači „nepristojan prikaz ženske figure razgrnutog ogrtača“. U poeziji je smatraju zaštitnicom i prijateljem svih prefinjenih strasti, ili kao što je jedan stari astrolog napisao „Venera, predivna Venera, je kraljica ljubavi“.

Venera sija čistim, prozirnim sjajem čak i kada je u senci. Plasidus, slavni drevni astrolog navodi da njen „plavkasti sjaj označava toplotu“; što znači da ova planeta mora biti toplija od Jupitera. Venera je ženska, noćna planeta i smatra se najvećim benefikom nakon Jupitera; zbog svog predivnog sjaja smatra se povoljnom i to svakako jeste, i oni koji su imali tu sreću da budu rođeni sa ovom zvezdom na nekom od uglova poznati su drugima po svojim lepim manirima, ili umetničkim sklonostima; generalno su omiljeni kod suprotnog pola i obožavaju poeziju, pesmu i muziku. Naš sadašnji, voljeni monarh, njegovo kraljevsko visočanstvo Džordž IV je rođen upravo sa benefičnom zvezdom Venerom na horizontu odnosno istočnom uglu ili na, kako ga astrolozi nazivaju, Ascendentu ili „Kući života“ i zato mu je Venera signifikator ponašanja; dobro je poznato širom cele Evrope kakve prefinjene manire i istančan ukus ima engleski kralj, što u krajnjoj liniji može poslužiti kao dokaz nebeske nauke; dokaz koji je veoma čvrst i opipljiv čak i običnom posmatraču, jer je vreme rođenja uzeto iz javnih knjiga i nikako ne može biti pogrešno.

Ako je u dobrom dostojanstvu, dobro položena ili aspketovana, temperament je umeren, tih, miran i neobično ljubazan; osoba je privlačna, slatka, srećna i radosna, voli muziku, crtanje i umetnost uopšte. Ali ako je Venera aflikovana, natus rođen pod njenim uticajem je razvratan, rasipan, bestidan i lascivan; označava lepu građu, generalno veoma lepe, iskričave smeđe ili crne oči, nežno okruglo lice, svetliju ili kestenjastu kosu, rupice na obrazima ili bradi, dopadljiv izgled i lep glas. Jedan stari autor kaže „ima ljubavnu rupicu na bradi, predivna usta, pune crvene usne i pravilan, nasmejan lik“; ukratko, prava priroda Venere (astrološki gledano) je blagost i dobrota, i rođeni pod njenim uticajem su obično pomodari, zainteresovani za svet mode, pesmu, ples, muziku. Ovično su veoma živahni, „čak i nestašni“.

Za Veneru (stari autori nebeske umetnosti) kažu da upravlja bubrezima, kičmom, reproduktivnim sistemom, vratom, grlom i grudima; njene bolesti su bolesti leđa i krsta; takođe i prijapizam, sifilis, gorušica, kao i sve bolesti od luksuznog i poročnog života. Venera je prijatelj svim planetama osim Saturnu.

U horarnoj astrologiji Venera označava muzičare, šnajderke, one koji spravljaju parfeme, umetnike, slikare, skulptore, prodavce odeće i nakita, sve one koji rade u svečanim odorama ili čuvaju luksuzne stvari bogatašima – kada je dobro položena; ali kada je slaba, predstavlja igrače i zabavljače, kao i sve požudne ljude.

Venera upravlja sledećim životinjama: pas, ovda, jarac, bik, jelen; od ptica: labud, vodomar, lasta, pelikan, golub, papagaj, grlica, vrana, orao, jarebica, drozd, kos i carić; od riba sardela, kraba, jastog, losos i delfin. U svetu bilja, pod njenim uticajem su sve biljke koje su mirišljave i slatke, kao što su: orhideja, narcis, vilina kosa, ljubičica, valerijana, vrbena, majčina dušica, ruža, ljiljan itd.; čempres, nar, jabuka, kruška, orah, badem, kajsije, (suvo) grožđe, jasen, kao i sve arome kao što su ambrozija, mošus.

U carstvu minerala vlada berilom, smaragdom, safirom, zelenim jaspisom, koralom, alabasterom i mermerom, kao i bakrom, mesingom i njihovim legurama. Od mesta predstavlja krevete i spavaće odaje, dvorane za ples, trpezarije, bašte, fontane, garderobe, pozorišta, svečane sale itd. Kaže se da uživa na jugu i da upravlja južnim vetrom; označava blage zime i umerenu toplotu leti.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).