Anketa

U kom znaku vam se nalazi Sunce?

Ovnu
Biku
Blizancima
Raku
Lavu
Devici
Vagi
Škorpiji
Strelcu
Jarcu
Vodoliji
Ribama

Autor Tema: Sunce  (Pročitano 232 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Sunce
« poslato: 06.04.2021, 13:55:18 »
Dodatni materijal za čitanje:
O Suncu
Vetije Valens o planetama
Heronimo Kortes o Suncu
Nije dozvoljeno kopiranje.
Bojan

Henri Koli

Najveličanstvenije telo među planetama, Sunce je dnevno, muško i po prirodi toplo i suvo (svako to može lako dokazati). Završava svoj ciklus za godinu dana, a prema njegovom kretanju je ustanovljena mera vremena u danima, mesecima i godinama.
Označava osobu koja je dobrog i lepog stasa, krupnog i mestatog tela i lica, šafran-crvenkastog tena, plave kose i pomalo tanjih vlasi, okruglih izbuljenih očiju kestenjaste boje, brzog, oštrog i prodornog pogleda, puno malja ali ih rano izgubi; na kraju, darežljivo i visokoumno stvorenje koje ne stremi prostim ili osrednjim stvarima.

Kvaliteti i profesije: simboliše vladare, guvernere, komandante, careve, kraljeve ili prinčeve, moćne osobe i one koje imaju vlast. Takođe, zlatare, kotlare, kazandžije, kovače novca, kalajdžije itd. Na kraju, solarne osobe su velikodušne, odvažne, dalekovidne, dugovečne, mudre i slavne, željne počasti. Sunce je opšti signifikator muškaraca u ljubavnim pitanjima; takođe označava počasti, ugled, plemstvo svih vrsta itd.

Ričard Bol

Priroda: Sunce je Occulus mundi, oko sveta, i fons lucis, fontana svetlosti; to je najsjanije i najveličanstvenije telo među svim planetama, od kog one pozajmljuju svoju svetlost. Ono, rasipajući svoje zrake, zasenjuje manje svetlo Lunu i zvezde, čineći da nestaju. I ono je, doista, Rex Planetarum – kralj među planetama. Jer ostalih šest su ponekad retrogradne [izuzev Lune], a ponekad direktne, a nekad nijedno od ta dva [stacionarne su], ili su čas s jedne strane, a čas s druge strane linije ekliptike. A ovo kraljevsko telo nikada ne odstupa, već se uvek drži istog puta, tj. ekliptike ili kraljevskog puta, kao svog prebivališta u kom se uvek može naći.

Priroda mu je muška i dnevna, jer ono samo svojim prisustvom ili odsustvom uzrokuje dan i noć. Toplo je i suvo, ali mnogo umerenije od Marsa. Završava svoj put kroz Zodijak za dvanaest meseci. Na osnovu njegovog kretanja merimo dane, mesece i godine, jer je ono calamus mensurans, prava merna sprava vremena.

Opis: označava osobu krupnog, punog i mesnatog tela, krupnog lica, širokog i visokog čela, tena koji je boje meda ili šafrana, krupnih buljavih očiju i oštrog pogleda, kose boje lana, puno malja; uzvišenog duha, iskrenu, humanu i učtivu, darežljivu i otmenu, dobronamernu i zdrave konstitucije.

Dobro postavljeno: ukazuje na osobu koja je željna vlasti ali razborita i dubokoumna; verna je svojim obećanjima, plemenita, marljiva u sticanju reputacije i ugleda, darežljiva i učtiva prema svima, ozbiljna, pouzdana i ne voli pogane ljude i dela.

Loše postavljeno: daje osobu koja je ponosita, arogantna, nemirna, nedisciplinovana, hvalisava, niti ima ozbiljnosti u njenim rečima niti trezvenosti u delima, uvek se razmeće svojim poreklom, rasipnik ili osoba koja živi na tuđoj milostinji.

Osobe i profesije: osobe najvišeg ugleda poput careva, kraljeva, vojvoda, markiza, grofova, barona, magistrata, gospode, dvorana uopšteno. Od zanimanja odnosi se na zlatare, kovače novca, kotlare, kazandžije i kalajdžije.

Biljke i drveće: anđelika, jasen, sečivica, repuh, kamilica, rusa, kantarion, kadifa, vidovčica, sunčeva ruža, ruzmarin, šafran,  rutvica, petoprst, bradavka, lisičina, matičnjak, orah.

Leopold od Austrije

Sunce je vladar dana, benefik, umereno toplo i suvo, ima upravu nad dušom, životom i slavom, desnim delom tela, svu moć u srcu i mozgu, u desnom oku po danu i levom po noći. Dobro je u sekstilu i trigonu, loše u kvadratu ili opoziciji. Muško, snažnije od svih planeta, bele boje, slatkog ukusa. Baca svoju svetlost 15° ispred i iza /greška u tekstu 12°/. Signifikator je žive i duše sveta, pročišćenja tela spolja i iznutra, i mnogo zlata.

Pomešano sa Saturnom označava imetak, sa Jupiterom mesto vere i religije; sa Marsom predvodi armije; sa Venerom označava vlast i žene, sa Merkurom savetnike i knjige, sa Lunom izaslanike.

Kod muškaraca upravlja desnim okom, kod žena levim; srcem, mozgom i bedrima, bolestima u ustima, kataraktom. Prema Indijcima, ako je na Ascendentu, osoba će imati beleg na licu. A prema Doroteju, kosa na glavi je pomalo crvenkasta, oči poput šafrana.

Signifikator je slave, kraljeva, vladara i očeva. Firdarskih godina ima 10, najveće godine su mu 1461, velike 120, srednje 39.5, a najmanje 19.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Sunce
« Odgovor #1 poslato: 06.04.2021, 13:56:40 »
Materijal sa starog foruma
Medeja
Nije dozvoljeno kopiranje.
Raphael - Manual of astrology

Sunce je centar našeg sistema, iako su u staro doba ljudi pogrešno verovali da se ono zajedno sa ostalim planetama okreće oko zemlje. Sa astronomske tačke gledišta, ovo je bilo potpuno netačno, ali to ne potire ono što su drevni astrolozi pisali o Suncu; planete deluju na zemlju i njene žitelje u skladu sa njihovim geocentričnim pozicijama, bez obzira na njihovu pravu odnosno heliocentričnu poziciju. Sunce se smatra umereno toplim i suvim, a njegova osnovna priroda ni dobrom ni lošom; smatrano je najmoćnijim generatorom nesreće kada je aflikovano drugim planetama, debilitirano ili položeno u znacima koji su suprotni njegovoj prirodi; nasuprot tome, kada je dobro aspektovano ili položeno u znacima gde ima dobro dostojanstvo, a to su oni koji su iste prirode kao i Sunce (vatreni), obećava veliki prosperitet. Sunce je prirodni signifikator časti, dostojanstva i poštovanja u svakom horoskopu i iako nije jedini niti glavni nosilac tih značenja (kao što neki neiskusni autori misle), ipak je od najveće važnosti u svakom natalu da ono bude postavljeno snažno i oslobođeno aflikcija, kako po prirodi znaka u kome se nađe tako i po povezanosti sa pomažućim ili štetnim planetama.

Neki pisci tvrde da su planete koje se nalaze blizu Sunca tamo oštećene, slabe i nesrećne; ovo je, po mom iskustvu kojim se vodim, netačno osim ako i druge stvari u horoskopu ovo potvrđuju; ustvari, primetio sam da kada se mnogo planeta nađe na razdaljini manjoj od 60 zodijačkih stepeni od Sunca, to daje slavu; a kada su u opoziciji sa tim luminarom suprotno; iako ovo zahteva detaljniju analizu, jer ako se stelijum planeta nađe blizu Sunca i ako su slabe, prirodno maliciozne ili aflikovane aspektima, posledice će biti ozloglašenost ili sramota. U ovim, kao i u drugim slučajevima, učenik mora dobro ispitati različita svedočanstva i pažljivo (nikako naprečac) doneti svoj sud, čime će bez sumnje biti u stanju da "čita" nebesa daleko preciznije, nego veliki broj onih koji izazivaju nepoverenje u astrologiju svojim površnim analizama.

U opisu osobe, kada je Sunce primarni signifikator osobe, ona je krupnih kostiju, atletskog snažnog tela, širokog i visokog čela, svetle kose boje peska, brzih prodornih očiju, dobrog izgleda ali može brzo oćelaviti.
Ako je dobro postavljeno ili pod povoljnim aspektima, ponašanje je plemenito, velikodušno, ponosito i uobraženo, ali humano; veran prijatelj i darežljiv neprijatelj, koji prezire da koristi prednost koja može imati nad suparnicima; uglavnom nije mnogo rečit, ali je veličanstven i raskošan; voli odeću, ukrase i dekoracije svih vrsta naročito nakit i raskošno odevanje.

Ako je loše položeno ili aspektovano, natus je ponosan i zao, arogantan i ponizan, tiranin i ulizica istovremeno; prazan, uobražen, dobar govornik, neumoran, razmetljiv, bezosećajan, despot, surov i uvek gleda prvenstveno svoje interese, retko je velikodušan; neljubazan i generalno neomiljen zbog svoje arogancije i uobraženosti.

Uticaj Sunca u njegovim osnovnim signifikacijama najviše zavisi od znaka u kome se nalazi što je autor zaključio iz iskustva (a što je u suprotnosti sa nekim tvrdnjama drugih autora); tako u vodenim znacima, Raku, Škorpiji i Ribama nije toliko benefično kao u Ovnu, Lavu i Strelcu, pa čak i u Vagi i Blizancima. Neka učenici ovo imaju na umu.

Antički astrolozi su smatrali da vlada srcem, leđima, arterijama, desnim okom muškarca i levim okom žene; takođe navodno upravlja i pamćenjem.
Njegove bolesti su nesvestica, lupanje srca, slabovidost, groznice, mentalni poremećaji, grčevi, katar, defluksije, bolesti usta, grla itd. Prijatelj je sa svim planetama izuzev Saturna.

U horarnoj astrologiji označava, kada je dobro položen, kraljeve, careve, monarhe, prinčeve, vojvode, markize i sve ljude plemenitog porekla, kao i sve one „plave krvi“, zatim ljude na visokim položajima, bilo u nekom naselju, gradu ili celoj zemlji; kujundžije, zlatare, sve one koji rade sa zlatom ili srebrom, obrađuju drago kamenje ili prodaju nakit. Kada je loše položeno i aflikovano aspektima, označava sve ljude koji nameću svoj autoritet. Jedan stari autor je napisao „Sunce je ispod Marsa, položeno u sredini planetarnog poretka, glavno svetlo i predvodnik svih njih, sedi kao sudija ili kralj među svojim plemićima; zato su ga drevni astrolozi proglasili glavnim vladarom i carem među zvezdama“.

Od zveri i pernatih stvorenja vlada svim zverima koje su velike, prgave, hrabre, jake, nepobedive, kao što su lav, vuk, ovan, vepar, bik, konj i slično; kao i feniksom, labudom, petlom, sokolom, slavujem, ševom itd.; među ribama vlada fokama, školjkama, morskim zvezdama i svim čudesima ogromnog i svemoćnog okeana. U svetu biljaka, vlada šafranom, božurom, nevenom, palmom, đumbirom, jasenkom, žutom travom, vrbenom, ruzmarinom, kantarionom, mošusom, suncokretom, cimetom, vidovom travom, ljutićem, drvetom aloje, lavandom, majoranom, biberom, medom, tamjanom i svim aromatičnim biljakam. Od minerala i sličnog vlada zlatom, skupim nakitom i opet hrizolitom, irisom, giacintom, topazom, rubinom i dijamantom.

Od mesta označava kraljevske palate, sva impozantna znanja, trpezarije, kule, velike stanove i skupe kuće. Uzrokuje istočne vetrove i uživa u istočnoj polovini neba. Njegov nebeski put je uvek po ekliptici i nikada nema nikakvu latitudu, po čemu se razlikuje od ostalih planeta na nebu; u svom sjaju je lepši nego najlepši od "lutajućih tela".
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).