Autor Tema: Kvadrat  (Pročitano 263 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

  • ADMIN
  • Sfera Marsa
  • ***
  • Poruke: 677
  • Sviđanja: 799
  • Pol: Muškarac
  • Omnium rerum principia parva sunt
    • AstroRiznica
Kvadrat
« poslato: 06.04.2021, 12:28:10 »
Materijal sa starog foruma
Bojan

Ugao : 90°
Simbol:
Srodnost: Mars

Kvadrat je ptolomejski aspekt i spada u grupu nepovoljnih (malefičnih) odnosno teških aspekata. Ima prirodu vatre i planete Mars, pa se vezuje za borbe, tenzije, sukobe, napetosti. Tamo gde u karti vidimo kvadrat odmah možemo da zaključimo da će tu biti izazova i prepreka, gde ćemo morati da uložimo određenu energiju da bi te prepreke prevazišli.

Kvadrat gradi neka planeta sa planetom koja je u četvrtom znaku ispred ili iza mesta na kome se ova nalazi.
Sami kvadrati se mogu podeliti na teže i lakše, a da bi to opisali opet ćemo se poslužiti primerima.

Ovan ~ Rak (ili Jarac )
Bik ~ Lav (ili Vodolija)
Blizanci ~ Devica (ili Ribe)
Rak ~ Vaga (ili Ovan)
Lav ~ Škorpija (ili Bik)
Devica ~ Strelac (ili Blizanci)
Vaga ~ Jarac (ili Rak)

Možemo da zapazimo da su u kvadratu znakovii istog modaliteta, pa tako imamo kardinalne, fiksne i promenljive kvadrate. Promenljivi kvadrati bi bili manje naporni, za razliku od fiksnih kvadrata koji su postojani, opiru se promenama i teško prilagođavaju. Zato je tenzičnost fiksnih kvadrata vrlo velika.
Primećujemo i da su znakovi u kvadratu suprotstavljeni po elementu - vatra je u kvadratu sa vodom i zemljom (oboje je gase); voda je u kvadratu sa vatrom i vazduhom (oboje je isparavaju); zemlja je u kvadratu sa vatrom i vazduhom (oboje joj menjaju strukturu); vazduh je u kvadratu sa vodom i zemljom (oboje ga ograničavaju).

Možemo da primetimo i da se razlikuju kvadrati u okviru iste grupe modaliteta. Npr. imamo kvadrat Ovna sa Rakom i Ovna sa Jarcem. Oba kvadrata su kardinalna, ali je kvadrat Ovan - Rak teži za savlađivanje. Zbog čega?
Da bismo pravilno odgovorili na ovo pitanje moramo da pogledamo kvalitete od kojih se sastoje ovi znakovi. Ovan je topao i suv, Jarac je hladan i suv, dok je Rak hladan i vlažan. Zapažamo da Ovan i Jarac mogu da sarađuju preko kvaliteta suvo, dok su Ovan i Rak potpuno suprotstavljeni. Na ovaj način vidimo koji je kvadrat lakši za savlađivanje. Slično možemo primeniti i na ostale kombinacije.
Pravilo važi i za kvadrate kao i za ostale aspekte - u razmatranju kvadrata treba voditi računa i o snazi planeta, položaju u kući i drugim stvarima koje su već pominjane na drugim temama.
« Poslednja izmena: 06.04.2021, 12:32:50 od strane Bojan »
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).