Autor Tema: Prva kuća  (Pročitano 224 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

  • ADMIN
  • Sfera Marsa
  • ***
  • Poruke: 677
  • Sviđanja: 799
  • Pol: Muškarac
  • Omnium rerum principia parva sunt
    • AstroRiznica
Prva kuća
« poslato: 06.04.2021, 12:23:08 »
Materijal sa starog foruma
Medeja (izmenio Bojan)
Prevod teksta odobrila autorka Deb Houlding. Nije dozvoljeno njegovo preuzimanje niti kopiranje.
Izvor

Život, vitalnost i zdravlje. Stas, boja, ten, forma i oblik tela. Stariji izvori pripisuju joj uticaj na intelekt, način na koji um funkcioniše i govor.
Uopšteno, 1. polje predstavlja centralno mesto za ličnost i način izražavanja. Kako opisuje fizički izgled, stanje ove kuće pokazuje i stepen lične vitalnosti i snage.

U horarnoj: predstavlja samog pitača. Ako je pitanje vezano za mundanu situaciju u koju nije direktno upleten već samo pokazuje veliko zanimanje, onda kroz 1. kuću gledamo stranu koju pitač favorizuje i podržava. Na primer, u pitanju o ratu 1. kuća označava državu pitača, jer se on identifikuje s njom i izražava zabrinutost za nju.

U mundanoj: običan svet ili opšte stanje nacije. Država i njeni stanovnici u celini, prosperitet i zdravlje ili suprotno.

U sudskim sporovima: onaj ko inicira spor, tužilaštvo.

U događajima: onaj ko načini prvi korak. U poslu, onaj ko prvi dâ ponudu. U ratu, napadač; u sportu, domaći tim.

U medicinskoj astrologiji: glava i lice, oči, uši, usta, kosa, nos, jezik, zubi. Kalpeper napominje sve što je iznad prvog vratnog pršljena. Saturn, Mars ili Severni čvor u ovoj kući ukazuju na mane na licu ili delu tela koji je predstavljen izlazećim znakom; Lili primećuje da kada je Ovan na Ascendentu, beleg, mladež ili ožiljak  su bez greške na glavi ili licu; ako je Ascendenet na prvim stepenima znaka u usponu, ožiljak je na gornjem delu glave; ako je na sredini, mladež, beleg ili ožiljak biće na sredini lica; ako je pri kraju, lice ima manu blizu brade, prema vratu.
U dekumbituri predstavlja samog pacijenta, a stanje njegovih vladara pokazuje snagu vitalnosti, za razliku od vladara 6. kuće koji predstavlja bolest. Ako je vladar 1. kuce jači od vladara 6, pacijent će ozdraviti.

U trgovini: kupac.

Boje: bela i svetle boje. Lili kaže da ako pitate koje je boje odeća bilo kog čoveka, ako mu je signifikator u 1. kući i u odgovarajućem znaku, boja odeće je bela ili siva, ili nešto blizu te boje; isto i kada se pitanje tiče stoke, kada je njihov signifikator u ovoj kući, to označava da su navedenih ili sličnih boja.
Simbolizam bele boje je u relaciji sa svetlošću koju donosi Sunce u kretanju preko Ascendenta.

Kvalitet: ugaona, muška, dnevna.

Pravac: istok.

Srodne planete: Merkur se raduje u 1. kući. Lili kaže da je to zato što predstavlja glavu, jezik, zamisli i pamćenje. Kada je dignifikovan i postavljen u ovoj kući daje dobre govornike.
Ovan i Saturn su kosignifikatori jer je ova kuća prva, kao što je Ovan prvi znak, a Saturn prva planeta; zato kada je Saturn makar osrednje dobro utvrđen u ovoj kući, u bilo kom dobrom aspektu sa Jupiterom, Venerom, Suncem ili Lunom, obećava dobru konstituciju, a obično i dug život.

Nazivi: istočni ugao, onaj koji se uzdiže (Ascendent), Posmatrač vremena (Horoscopos), istok, izlazak (Anatole), Kuća života.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).