Autor Tema: Četvrta kuća  (Pročitano 156 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

  • ADMIN
  • Sfera Marsa
  • ***
  • Poruke: 609
  • Sviđanja: 603
  • Pol: Muškarac
  • Omnium rerum principia parva sunt
    • AstroRiznica
Četvrta kuća
« poslato: 06.04.2021, 12:11:01 »
Materijal sa starog foruma
Medeja (izmenio Bojan)
Prevod teksta odobrila autorka Deb Houlding. Nije dozvoljeno njegovo preuzimanje niti kopiranje.
Izvor

Sve što se odnosi na korene našeg postojanja. Roditelji uopšte, posebno otac. Babe i dede, preci. Očevina (nasledstvo od roditelja), kao i psihološki uticaj roditelja.
Ova kuća takođe upravlja i skrivenim blagom i bogatstvom zemlje, kao što su rudnici i minerali, drago kamenje, ulje, bunari, zalihe vode. Lili kaže profit iz utrobe zemlje. Upravlja zemljištem, kvalitetom i prirodom terena (plodno, močvarno, šumsko, kamenito ili neplodno), kao i svim drugim objektima na njoj - samom kućom isto kao i emotivnim okruženjem. Zemljoradnja, poljoprivreda, kao i svako zanimanje koje se bavi obradom zemlje je pod uticajem ove kuće. Bejdžent, Kempion i Harvi pominju nacionalizam, ideologiju koja predstavlja ljubav prema zemlji. Ovo se takođe može tumačiti kao patriotizam i jaka povezanost sa "korenima", tradicijom i istorijom.
Predstavlja početak i kraj svih stvari, rano detinjstvo i iskustva koja dovode do nesvesnih emotivnih životnih iskustava, ranjivost starijeg doba, proces smrti i sahrane. Upravlja smrću davljenjem.

U horarnoj: predstavlja pitačevog oca. Nekretnine koje se prodaju, sporazume o zakupu (podstanari su prikazani 6. kućom), granice kao i opise građevina i vrtova. U pitanjima o nestalim licima ili izgubljenim stvarima, 4. kuća opisuje mesto na kom se nalaze, ili u slučaju ubistva može pomoći u lociranju tela. Obično se koristi da sagledamo "kraj materije" a Goldštajn-Jakobson smatra da derivatna četvrta kuća od bilo koje kuće predstavlja zaključak onoga na šta se odnosi (tj. treća kuca pokazuje rešavanje pitanja 12. kuće).

U mundanoj: zemlja i njeni vlasnici, radnici na njoj, usevi i proizvodi. Poljoprivreda i rudarstvo.
Građevine i tržište nekretnina. Votersova kaže da Saturn u 4. može ukazati na manjak stanova. Jake aflikcije prema 4. u ukazuju na gubitke nekretnina zbog oluja, poplava, zemljotresa.
Resursi nacije koji su ispod zemlje - cevi za vodu, gasna industrija. Grad i njegov gradonačelnik. Pošto je suprotna 10. kući, ovde su svi protivnici vlade, kralja ili legitimne vlasti. U kartama rata, prikazuje svako mesto ili grad koji je napadnut.

U parnicama, sukobima, događajima: sve gorenavedeno, primenjeno na onog ko inicira nešto.

U medicini: predeo grudi i pluća. Zbog veze sa smrću, loša je pozicija u dekumbiturama.

Poslovno: gorenavedeno, odnosi se na kupca.

Boje: crvena.

Kvalitet: ugaona, ženska, noćna. Mračna kuća, predstavlja skrivene stvari, ali pošto je uglovna ukazuje na pronalaženje izgubljenih stvari i ukazuje da one mogu biti nađene blizu kuće ili na njihovom uobičajenom mestu.

Pravac: sever.

Srodne planete: Manilije je 4. kuću posmatrao kao Saturnov hram. Oboje se odnose na poreklo, zemlju, poljoprivredu, rudarstvo i smrt - to ukazuje na još veću povezanost ovih stvari kada je Saturn povezan sa IV poljem, bilo da je položen u njemu, bilo da je njegov vladar. /vidi radovanja planeta prema Maniliju/

Kosignifikatori su Rak i Sunce. Lili kaže da u natalima ili horarima, ova 4. kuća predstavlja očeve, kao i Sunce danju a Saturn noću; ipak, ako se Sunce nalazi ovde ono nije loše, već radije pokazuje da je otac plemenitog porekla.

Nazivi: severni ugao, ugao zemlje, immum coeli (donji meridijan), ispod zemlje (Ypogeon), kuća roditelja.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).