Autor Tema: Četvrta kuća  (Pročitano 266 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Četvrta kuća
« poslato: 06.04.2021, 12:11:01 »
Materijal sa starog foruma
Medeja (izmenio Bojan)
Prevod teksta odobrila autorka Deb Houlding. Nije dozvoljeno njegovo preuzimanje niti kopiranje.
Izvor

Sve što se odnosi na korene našeg postojanja. Roditelji uopšte, posebno otac. Babe i dede, preci. Očevina (nasledstvo od roditelja), kao i psihološki uticaj roditelja.
Ova kuća takođe upravlja i skrivenim blagom i bogatstvom zemlje, kao što su rudnici i minerali, drago kamenje, ulje, bunari, zalihe vode. Lili kaže profit iz utrobe zemlje. Upravlja zemljištem, kvalitetom i prirodom terena (plodno, močvarno, šumsko, kamenito ili neplodno), kao i svim drugim objektima na njoj - samom kućom isto kao i emotivnim okruženjem. Zemljoradnja, poljoprivreda, kao i svako zanimanje koje se bavi obradom zemlje je pod uticajem ove kuće. Bejdžent, Kempion i Harvi pominju nacionalizam, ideologiju koja predstavlja ljubav prema zemlji. Ovo se takođe može tumačiti kao patriotizam i jaka povezanost sa "korenima", tradicijom i istorijom.
Predstavlja početak i kraj svih stvari, rano detinjstvo i iskustva koja dovode do nesvesnih emotivnih životnih iskustava, ranjivost starijeg doba, proces smrti i sahrane. Upravlja smrću davljenjem.

U horarnoj: predstavlja pitačevog oca. Nekretnine koje se prodaju, sporazume o zakupu (podstanari su prikazani 6. kućom), granice kao i opise građevina i vrtova. U pitanjima o nestalim licima ili izgubljenim stvarima, 4. kuća opisuje mesto na kom se nalaze, ili u slučaju ubistva može pomoći u lociranju tela. Obično se koristi da sagledamo "kraj materije" a Goldštajn-Jakobson smatra da derivatna četvrta kuća od bilo koje kuće predstavlja zaključak onoga na šta se odnosi (tj. treća kuca pokazuje rešavanje pitanja 12. kuće).

U mundanoj: zemlja i njeni vlasnici, radnici na njoj, usevi i proizvodi. Poljoprivreda i rudarstvo.
Građevine i tržište nekretnina. Votersova kaže da Saturn u 4. može ukazati na manjak stanova. Jake aflikcije prema 4. u ukazuju na gubitke nekretnina zbog oluja, poplava, zemljotresa.
Resursi nacije koji su ispod zemlje - cevi za vodu, gasna industrija. Grad i njegov gradonačelnik. Pošto je suprotna 10. kući, ovde su svi protivnici vlade, kralja ili legitimne vlasti. U kartama rata, prikazuje svako mesto ili grad koji je napadnut.

U parnicama, sukobima, događajima: sve gorenavedeno, primenjeno na onog ko inicira nešto.

U medicini: predeo grudi i pluća. Zbog veze sa smrću, loša je pozicija u dekumbiturama.

Poslovno: gorenavedeno, odnosi se na kupca.

Boje: crvena.

Kvalitet: ugaona, ženska, noćna. Mračna kuća, predstavlja skrivene stvari, ali pošto je uglovna ukazuje na pronalaženje izgubljenih stvari i ukazuje da one mogu biti nađene blizu kuće ili na njihovom uobičajenom mestu.

Pravac: sever.

Srodne planete: Manilije je 4. kuću posmatrao kao Saturnov hram. Oboje se odnose na poreklo, zemlju, poljoprivredu, rudarstvo i smrt - to ukazuje na još veću povezanost ovih stvari kada je Saturn povezan sa IV poljem, bilo da je položen u njemu, bilo da je njegov vladar. /vidi radovanja planeta prema Maniliju/

Kosignifikatori su Rak i Sunce. Lili kaže da u natalima ili horarima, ova 4. kuća predstavlja očeve, kao i Sunce danju a Saturn noću; ipak, ako se Sunce nalazi ovde ono nije loše, već radije pokazuje da je otac plemenitog porekla.

Nazivi: severni ugao, ugao zemlje, immum coeli (donji meridijan), ispod zemlje (Ypogeon), kuća roditelja.
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).

Van mreže Bojan

 • ADMIN
 • Sfera Marsa
 • ***
 • Poruke: 677
 • Sviđanja: 799
 • Pol: Muškarac
 • Omnium rerum principia parva sunt
  • AstroRiznica
Odg: Četvrta kuća
« Odgovor #1 poslato: 16.08.2021, 18:17:49 »
Kada je reč o značenjima ove kuće, u modernoj astrologiji su najzastupljenije dve varijante:

1. da u horoskopima muškaraca otac bude prikazan 10, a majka 4. kućom (u horoskopima ženskih osoba obrnuto)
2. da se 4. kuća dodeli dominantnijem roditelju

Ima još nekih varijacija na temu, ali su one nebitne. Ovo se kosi s tradicijom, u kojoj se roditelji gledaju skupa preko 4. kuće, prirodnih signifikatora i relevantnih tačaka (helenistička tradicija i rani srednji vek), ali u kasnom srednjem veku i renesansi postoji i varijacija (zadržala se do danas) da otac pripada 4. kući, a majka 10.
MEĐUTIM...

Nedavno mi je dopao šaka novi prevod ibn Ezre koji je uradio Šlomo Sila, a koji se tiče natalne astrologije. Zapravo, pre nekoliko godina je objavljen prevod o nativitetima i revolucijama u prevodu sa hebrejskog, a ovaj novi prevod je sa latinskog. Tu ima materijala kog nema u hebrejskoj verziji, a ono što mi je zapalo za oko tiče se baš ove teme:

Citat: Abraham ibn Ezra
Svi drevni saglasni su da je četvrta kuća mesto oca [tj. označava oca], a da je deseta kuća majčino mesto, ali je Ptolomej mislio drugačije.
El-Najrizi je rekao: po danu [tj. u dnevnim rođenjima] četvrtu kuću dodeli ocu, a desetu majci; po noći uradi obrnuto.
Buzurmir je rekao: ako je četvrta kuća muška [tj. ako je u četvrtoj kući muški znak] treba je dodeliti ocu bez obzira na doba dana rođenja; ako je u četvrtoj kući ženski znak, treba je dodeliti majci. Ali to je pogrešno, jer je istina da ako je četvrta kuća u muškom znaku onda je i deseta u muškom znaku.
Hermes i svi indijski naučnici saglasni su s onim što su drevni rekli.

Ovaj El-Najrizi je bio persijski matematičar iz IX veka, ali Buzurmir (nisam siguran da li sam dobro preveo) je živeo u VI veku, tako da ova problematika oko dodeljivanja signifikatora datira zaista odavno.
Ono što je zanimljivo kod Najrizija je ta sličnost sa onim što se radi u modernoj astrologiji, s tim što on određuje roditelje u odnosu na sektu, a u modernoj se to radi u odnosu na pol natusa.

Što se tiče Buzurmira  :green: Ezra je u pravu - ako je u 4. kući muški znak, onda je i u 10. kući isto muški znak. Ali možda to nije bilo važno. Možda je bilo važno samo da se odredi kome će pripasti 4. kuća kao glavno mesto roditelja, dok se 10. dodeljuje automatski drugom roditelju.

U svakom slučaju zanimljive informacije  :sunce:
It is during our darkest moments that we must focus to see the light (Aristotel).